Negocierile pentru Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) vor incepe in aceasta saptamana, cu companii din Israel, Turcia, Romania si spatiul ex-sovietic, potrivit ministrului demisionar al Economiei, Varujan Vosganian.
Vosganian a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca spera ca negocierile sa inceapa la 10 octombrie si a aratat, totodata, ca in septembrie pierderile combinatului s-au apropiat de 0.
Vosganian si-a anuntat luni demisia de la conducerea Ministerului Economiei, conducerea institutiei urmand sa fie asigurata, temporar, de vicepremierul Daniel Chitoiu.
La inceputul lunii septembrie Vosganian a anuntat ca administratorii judiciari ai Oltchim urmau sa definitiveze construirea unui vehicul de investitii, un "Oltchim eliberat de povara datoriilor", pentru care va fi fixat un pret de vanzare si vor incepe negocieri.
Potrivit informatiile prezentate de Ministerul Economiei la finele lunii august-inceputul lunii septembrie, de Oltchim s-au aratat interesati in ultima perioada mai multi investitori, individual sau in consortiu.
Astfel, SIF-urile vor sa formeze un consortiu pentru investitii la Oltchim, a carui activitate ar urma sa fie integrata cu cea a Chimcomplex Borzesti. Fondul de investitii israelian Fortissimo Capital si PCC SE, actionar minoritar al Oltchim, au anuntat la randul lor ca vor forma un consortiu pentru privatizarea combinatului chimic. Alt investitor interesat de Oltchim este producatorul de crom Yildirim din Turcia.
Statul detine,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:11
Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca distrugerea combinatului Oltchim ar inseamna, practic, "distrugerea unui tezaur de proprietate industriala" si a precizat ca se va incerca din nou privatizarea combinatului, enumerand si criteriile pe care investitorii interesati trebuie sa le indeplineasca pentru a participa la licitatie.
"Am respins varianta lichidarii si vrem sa promovam redresarea, creditorii internationali au zis ca Oltchim trebuie condamnata la moarte, dar eu sustin ca este unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul sau", a spus Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.
Ministrul Economiei a precizat ca Oltchim detine un numar considerabil de brevete si un portofoliu evaluat la multe zeci de milioane de euro.
Vosganian: Vrem ca Oltchim sa isi continuie activitatea in 2014
Vosganian a reamintit ca Oltchim a ratat, anul trecut, perioada de negociere a contractului, dar ca nu renunta la vanzarea combinatului si ca, in acest moment, se afla in negocieri pentru continuarea finantarii.
In opinia ministrului, orice incercare de a face lucrurile peste noapte reprezinta un risc pentru declansarea procedurii de insolventa, mai ales ca "exista anumite drepturi ale creditorilor care trebuie respectate si anumite oportunitati care trebuie fructificate".
Conditii impuse investitorilor interesati de Oltchim
Pentru selectarea investitorului care va prelua Oltchim vor fi impuse o serie de conditii, a mai spus Vosganian.... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 12:37
Oltchim are nevoie in prezent de 15 milioane euro pentru a lua materia prima de la poarta si a o prelucra, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizand ca pana saptamana viitoare incearca sa gaseasca o formula pentru a scoate combinatul din situatia actuala.
"Combinatul este intr-o forma buna. Instalatiile sunt performante si combinatul este competitiv. Chestiunea este ca managementul a fost defectuos, s-a cumparat prea scump, s-a vandut prea ieftin si s-au acumulat datorii. Exista potential de pornire. Am restabilit relatia cu partenerii comerciali, exista materie prima si piata. Pana cand o sa folosim Arpechim avem nevoie de doua luni de respiro. Problema este ca ne mai trebuie 15 milioane euro sa luam materia prima de la poarta fabricii si sa o prelucram. Pentru acesti 15 milioane euro, Comisia Europeana ezita sa ne acorde ajutor de stat.
Pana acum nu avem o decizie finala, dar a avertizat ca, faptul ca s-a luat energie electrica fara contraprestatie financiara, a fost deja o forma de ajutor de stat. Guvernul evita sa foloseasca ajutorul de stat ilegal, bancile nu vor sa se mai implice, pentru ca deja si-au prins mana in usa pana acum. Numai BCR are de luat 80 milioane de euro. Suntem in situatia in care trebuie sa gasim o solutie noua. In aceste zile cautam formule de resurse interne, prin leasing, prin factoring. Pana saptamana viitoare incerc sa gasesc o formula care sa scoata Oltchim din aceasta situatie, care este dramatica si nedreapta" a... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 14:50
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca, in afara de cateva exceptii, toate companiile mari de stat trebuie privatizate.
"In afara de Barajul de la Vidraru sau Portile de Fier, in afara de retelele de transport si energie electrica, Transgaz si Transelectrica, totul trebuie privatizat", a spus Varujan Vosganian in cadrul unei emisiuni la ProTV.
Ministrul a spus ca Romania are nevoie neaparat de o harta economica, harta pe care in prezent nimeni nu o detine.
Oficialul a vorbit despre exporturile Romaniei, care au ajuns la o valoare de 45 de miliarde de euro, afirmand ca inainte de Revolutie exporturile tarii noastre erau pana in 10 miliarde de dolari.
Industria de aparare a exportat in valoare de 400 de milioane de euro, a spus ministrul.
Industria auto este o piese esentiala in contextul exporturilor Romaniei, a spus ministrul.
Varujan Vosganian a afirmat ca a primit asigurari ca Ford Romania nu va reduce capacitatea de productie.
Ce se intampla cu Oltchim
Statul ia in considerare privatizarea Oltchim impreuna cu Arpechim, a spus ministrul.
Statul are in vedere trei orizonturi de timp pentru Oltchim.
In urmatoarele doua luni "trebuie sa rezolvam problema functionarii curente a Oltchim".
"Planul B este sa luam niste bani de la un consortiu de banci, sa punem management privat, o formula care sa dea incredere traderilor. In doua luni trebuie sa asigur o capacitate de peste 50% functionala la Oltchim", a spus Varujan Vosganian.... mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 11:27
Autoritatile romane au primit un set suplimentar de intrebari din partea Directiei Generale Concurenta (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene pentru a clarifica daca Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian.
Oficialul a avut o intalnire, in marja Consiliului Competitivitate, cu comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, cu care a abordat din nou subiectul Oltchim.
"Este importanta aceasta intalnire pentru ca, dupa doar cateva zile, avem un prim raspuns din partea DG Competition, avem un nou chestionar privind intrebari suplimentare, de clarificare privind chestionarul pe care noi l-am completat.
E vorba de cateva intrebari care doresc sa clarifice pozitia creditorilor proprietate de stat, in principal Electrica si AVAS, daca acest comportament nu a privilegiat Oltchim, avand in vedere ca actionarul este acelasi, statul, sau daca cei doi creditori care sunt dominanti nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducand astfel, implicit, la o forma de ajutor de stat", a afirmat Vosganian, intr-o conferinta de presa.
"Noi deja am inceput de astazi sa pregatim raspunsuri la acest chestionar, speram ca, pana la inceputul saptamanii viitoare, sa fie gata. O sa-l rog pe colaboratorul meu, ministrul adjunct Adrian Ciocanea, sa vina, la inceputul saptamanii viitoare, sa prezinte acest document la nivelul sau", a adaugat ministrul Economiei.
Citeste mai multe... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:38
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, se intalneste marti, la Bruxelles, cu comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, pentru a discuta despre posibilitatea acordarii unui ajutor de stat pentru Oltchim.
Oficialul roman va prezenta Comisiei Europene informatiile suplimentare necesare pentru aprobarea acordarii ajutorului de stat pentru Oltchim.
"Avem nevoie de un raspuns de la Comisia Europeana cu privire la acordarea ajutorului de stat. Nu am spus niciodata asa ceva (n.r. ca se va aproba acordarea ajutorului de stat fara avizul CE). Nu pot angaja o decizie care nu este doar a mea. Daca cineva a inteles asa, imi pare rau ca nu m-am facut inteles de catre respectiva persoana. Daca se decide ca nu am primit ajutor, nu exista un termen anumit pentru raspuns, noi speram sa fie cat mai repede. Avem in vedere si un plan B, in care incercam sa rezolvam activitatea curenta pana la primirea ajutorului prin utilizarea unor formule in care unii beneficiari sa ne asigure materia prima", a declarat Varujan Vosganian, luni, dupa intalnirea avuta cu sindicalistii la Ministerul Economiei.
La inceputul saptamanii trecute, Varujan Vosganian a avut o prima discutie la Bruxelles cu Joaquin Almunia referitoare la posibilitatea acordarii unui ajutor de 20 de milioane de euro pentru Oltchim in vederea continuarii activitatii, conform unui comunicat al ME. mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 09:29
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat, in cadrul unei interventii televizate, ca exista un plan B de salvare a Oltchim pana cand Comisia Europeana decide daca societatea a primit sau nu ajutor de la stat in trecut.
"Avem nevoie de un raspuns de la CE, daca socoteste ca s-a dat sau nu la Oltchim ajutor de stat. Noi sustinem ca nu a fost ajutor de stat. Noi avem si un plan B pana la primirea unui ajutor de salvgardare", a declarat Vosganian.
Ministrul cere insa sobrietate in gestionarea acestei situatii de criza la Oltchim, explicand faptul ca nici un investitor nu va veni la o companie la care angajatii intra in greva foamei dupa ce isi primesc salariile.
"In jurul Oltchim trebuie sa existe o atitudine sobra.(...)Nici un investitor, pentru productie sau actionariat, nu ar venit la o companie unde, in ziua in care isi primesc banii, angajatii intra in greva foamei. M-am intalnit pana acum aproape in fiecare zi cu sindicatele. Combinatul trebuie salvat si in ciuda a ceea ce au spus organismele internationale, eu ma incapatanez sa ma incred in sansele Oltchim. Nu o pot face singur", a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul a raspuns si acuzatiilor Fondului Proprietatea. Reprezentantii acestuia au trimis duminica un comunicat de presa in care au aratat ca autoritatile s-au implicat in numirea unui director la compania Salrom.
Fondul Proprietatea critica numirea unui membru PSD la conducerea Salrom
"Eu de cand sunt ministru nu am facut nicio... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:42
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat, pe blog, motivele pentru care Oltchim a intrat in insolventa.
El a mentionat ca societatea este extrem de mediatizata in ultima vreme, datorita importantei strategice a combinatului si a impactului sau asupra comunitatii locale, dar si "datorita anectodicii create in jurul sau, in care asa-zisa privatizare stil music-hall a fost doar una dintre fatete".
In plus, ministrul de resort sustine ca Oltchim este "mai subrezit economic si mai impovarat de datorii".
De altfel, el a spus ca planul de restructurare al combinatului va fi prezentat dupa sase luni de la autorizarea masurii de ajutor de salvare propusa pentru combinat.
Citeste mai multe despre Vosganian: Oltchim va beneficia de un credit de 20 de milioane de euro pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 15:46