Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi, la deschiderea Expomil, ca in aceste zile autoritatile din domeniu sunt implicate intr-o ampla actiune de restructurare a industriei de aparare. De asemenea, a spus Vosganian, va fi elaborata si strategia de aparare a tarii, care va fi supusa dezbaterii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
"Coincidenta face ca tocmai in aceste zile sa fim implicati intr-o ampla actiune de restructurare a industriei de aparare din Romania, actiune in care sunt implicate principalele autoritati din domeniu, Guvernul - care a format un comitet interministerial ce este coordonat de consilierul pe probleme de aparare al primului-ministru, domnul Sorin Encutescu.
Acest consiliu interministerial are ca sarcina elaborarea strategiei de aparare a tarii, ce va fi supusa dezbaterii CSAT, si astfel vom avea, pentru prima oara dupa multa vreme, o perspectiva pentru a include industria de aparare din Romania nu doar in conceptul clar de siguranta nationala, ci si de a-i da posibilitatea unor oportunitati de natura economica", a precizat Vosganian.
Ministrul de resort a mai spus ca nu se pot vinde catre alte state produsele industriei de aparare, daca autoritatile propriei tari nu sunt interesate de ele.
"Impreuna cu Ministerul de Interne si Ministerul Apararii discutam o modalitate de sustinere si de implicare a industriei de aparare in strategia de aparare a Romaniei. Nu poti vinde produsele industriei de aparare daca autoritatile... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:37
Daca Romania nu depaseste pragul psihologic de 2% crestere a PIB, nu vor fi inlaturate decalajele cu celelalte tari ale Uniunii Europene, a declarat, joi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Avem doua paliere pe care economia romaneasca functioneaza si doua pe care prezinta vulnerabilitati. Ea functioneaza pe zona industriei si pe zona exporturilor si are vulnerabilitati pe zona consumului si pe cea a investitiilor. Va intrebati cum se poate una fara cealalta. Industria merge fara consum pentru ca si-a gasit depasiri in strainatate. Imaginati-va ca fata de 2008 exportam, ca ordin de marime, vreo 13 - 14 miliarde euro in plus.
Pana in 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astazi sunt 45 - 46 miliarde euro si se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Va intrebati cum merge industria fara investitii. Industria merge astazi ca remanenta pentru ce s-a intamplat pana in 2008", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, exporturile se datoreaza investitiilor straine care au venit pana in 2008, iar in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea industriei, ea merge tot pe investitiile facute pana atunci.
"Inseamna ca a doua jumatate a anului 2013 trebuie sa insemne o mutatie majora in indeplinirea sa. De ce? Pentru ca 2013, a doua jumatate, are o importanta coplesitoare pentru economia romaneasca in acest deceniu. Acum Romania reintra in ciclul de crestere. Intre '98 si 2003 a fost in... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:04
Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Constantin Bostina, sustine ca privatizarea trebuie realizata de o singura structura, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunand ca nu s-a facut acest lucru intrucat companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere.
"Ar trebui facuta o politica suficient de clara, unitara, in domeniul privatizarilor. Ministerele care reprezinta statul in diverse societati ar trebui sa se ocupe de o reorganizare, de o restructurare si o pregatire pentru privatizare si sa se faca privatizarea ca atare de catre o institutie a statului. (...) Dupa opinia mea, ar fi trebuit sa se faca demult privatizarile in principal pe piata de capital, trebuie incheiate experientele de pana acum care nu au fost de bun augur", a declarat Constantin Bostina, vineri, la forumul "Reindustrializarea Romaniei. Mediul de afaceri. Finantari", de la Mamaia.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca nu s-a realizat acest lucru deoarece companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, fiind folosite ca o modalitate de extindere a influentei.
"Motivul pentru care nu exista o structura centralizata este ca in Romania companiile de stat au facut parte din anumite cercuri de putere, companiile de stat erau salasuri pentru clientela, erau modalitate de extindere a influentei, erau o modalitate de a obtine o sustinere financiara pentru diverse proiecte", a afirmat Varujan Vosganian.
El a precizat ca, in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:46
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a evidentiat, vineri, necesitatea stabilirii unei strategii comune la nivelul Uniunii Europene privind reindustrializarea, proces complex ce trebuie ridicat "la rang" de politica industriala, care sa se coreleze cu alte politici ale UE.
"Conceptul de reindustrializare este o cerinta a perioadei pe care o parcurgem. Una dintre importantele concluzii ale crizei economice a fost aceea ca la nivelul Uniunii Europene s-a focalizat atentia mai mult asupra economiei nominale si mai putin asupra economiei reale. (...) Pericolul in care s-a aflat economia nominala de a nu avea o economie reala care s-o sustina a dus la lansarea, de putina vreme, a acestui concept.
Reindustrializarea este un proces complex (...) si are drept concept cheie competitivitatea. Romania este implicata la varf, in UE, in acest proiect. Impreuna cu celelalte tari producatoare de otel, Luxemburg, Belgia, Franta si Polonia, Romania a sustinut un program pentru otel. Acest program a fost definitivat la nivelul ministrilor industriei si, pe 11 iunie, va fi discutat in Comisia Europeana. Daca va fi adoptat, va fi un pas urias inainte in calea politicii industriale comune", a spus ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana trebuie "sa asume" o politica industriala comuna pe baza careia statele membre sa ia masurile ce se impun.
"In clipa in care acest plan de actiune va fi adoptat, noi vom face un corespondent romanesc, planul de actiune privind... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:24
Romania propune Uniunii Europene, prin intermediul Planului de actiuni pentru industria siderurgica europeana, inghetarea regimului fiscal pentru producatori, in paralel cu evaluarea costurilor de productie pentru recuperarea cheltuielilor pe care acestea le impun, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Este necesar un consens in plan european. Unele sunt solutii pe care Romania nu le poate lua singura, precum regimul vamal, masurile fiscale. Am propus, ca tari producatoare, inghetarea regimului fiscal, adica asumarea tuturor statelor ca nu vor lua de masuri fiscale care sa conduca la cresterea impozitarii industriei siderurgice.
Vom face o structura a costurilor in UE si vom evalua costurile in tarile terte, corelate cu cheltuielile de mediu si pentru energia regenerabila. Cand exportam in tari terte fierul vechi, trebuie sa recuperam costurile pe care le-am incorporat in aceste produse. Este normal ca tara care exporta fier vechi sa isi recupereze cheltuielile", a afirmat Varujan Vosganian.
Romania va participa la elaborarea unui Plan de actiuni pentru industria siderurgica, alaturi de statele membre ale Uniunii Europene, pregatindu-se, astfel, pentru preluarea presedintiei UE in 2019.
"Tarile propun sa existe un pret minim atat la export, cat si la import. La export sa aiba in vedere costurile inglobate in producerea materialului iar la import sa aiba in vedere costurile din UE. Daca UE obliga ca fiecare... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:28
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca industria romaneasca nu se degradeaza si ca din decembrie 2011 si pana in decembrie 2012 au fost create peste 140.000 de locuri de munca.
"Nu urmarim disponibilizari masive...Industria romaneasca nu se degradeaza", a spus ministrul Economiei in cadrul unei emisiuni, la ProTV.
Situatia combinatului Mechel
Varujan Vosganian a vorbit despre combinatul Mechel, afirmand ca in urma discutiei avute cu noul actionar al companiei a urgentat Ministerul Finantelor sa analizeze suma de 150 de milioane de lei pe care combinatul o are de primit de la statul roman, in urma returnarii TVA.
Potrivit ministrului, Mechel va redeschide unitatile de la Targoviste si Buzau, adica 80% din capacitatea combinatului.
"La Braila, Campia Turzii si Otelul Rosu actinarul incearca un plan de reorganizare", a spus Varujan Vosganian.
Oficialul a afirmat ca reprezentantii Mechel s-au plans de concurenta neloiala pe care o fac firmele mici, fantoma, pe piata otelului beton.
"Piata gri a otelului beton este de 150.000 de tone", a spus Varujan Vosganian. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 13:32
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca, in afara de cateva exceptii, toate companiile mari de stat trebuie privatizate.
"In afara de Barajul de la Vidraru sau Portile de Fier, in afara de retelele de transport si energie electrica, Transgaz si Transelectrica, totul trebuie privatizat", a spus Varujan Vosganian in cadrul unei emisiuni la ProTV.
Ministrul a spus ca Romania are nevoie neaparat de o harta economica, harta pe care in prezent nimeni nu o detine.
Oficialul a vorbit despre exporturile Romaniei, care au ajuns la o valoare de 45 de miliarde de euro, afirmand ca inainte de Revolutie exporturile tarii noastre erau pana in 10 miliarde de dolari.
Industria de aparare a exportat in valoare de 400 de milioane de euro, a spus ministrul.
Industria auto este o piese esentiala in contextul exporturilor Romaniei, a spus ministrul.
Varujan Vosganian a afirmat ca a primit asigurari ca Ford Romania nu va reduce capacitatea de productie.
Ce se intampla cu Oltchim
Statul ia in considerare privatizarea Oltchim impreuna cu Arpechim, a spus ministrul.
Statul are in vedere trei orizonturi de timp pentru Oltchim.
In urmatoarele doua luni "trebuie sa rezolvam problema functionarii curente a Oltchim".
"Planul B este sa luam niste bani de la un consortiu de banci, sa punem management privat, o formula care sa dea incredere traderilor. In doua luni trebuie sa asigur o capacitate de peste 50% functionala la Oltchim", a spus Varujan Vosganian.... mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 11:27
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat ideile sale in legatura cu reindustrializarea Romaniei, mentionand ca vrea sa privatizeze majoritatea societatilor detinute de stat.
"Vreau sa pun la punct o strategie de reindustrializare a tarii noastre pe baze private. In componenta de reindustrializare avem un plan teoretic, un plan care tine de implicarea activelor statului si un altul care vizeaza aplicarea practica. Strategia de reindustrializare nu este inca definita.
Prima componenta a strategiei este alcatuirea unei harti economice a Romaniei. Noi nu mai avem o geografie economica si trebuie sa vedem cum arata, in mod real, harta economica a tarii noastre", a precizat ministrul, intr-un interviu pentru ziarul Bursa.
Potrivit oficialului, se lucreaza la o lista de posibili participanti la grupul de lucru pentru definirea strategiei, din care vor face parte specialisti din Ministerul Economiei coordonati de secretarul de stat Adrian Ciocanea, oameni din Academie, respectiv directorii Institutului National de Prognoza, Institutului National pentru Economie Mondiala, Institutului National de Cercetare Economica, Institutului pentru Industrie, iar ulterior vor fi invitati cativa industriasi de varf si cativa reprezentanti de marca ai sectorului bancar, precum si sefii comisiilor parlamentare de industrii.
Citeste mai multe despre Vosganian vrea reindustrializarea Romaniei pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:24