Romania a facut progrese limitate in solutionarea celor trei recomandari specifice de tara pentru perioada 2017 - 2018, arata un raport de tara publicat miercuri de Comisia Europeana, care evidentiaza, insa, si faptul ca in probleme precum stabilirea salariului minim in functie de un mecanism transparent, egalizarea varstei de pensionare sau cadrul fiscal tara nu a inregistrat niciun progres.
Potrivit Executivului comunitar, au fost inregistrate progrese limitate cu privire la respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor, educatie, tratamentul ambulatoriu, administratia publica si prioritizarea investitiilor publice.
Nu au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste salariul minim, varsta de pensionare si cadrul fiscal.
In schimb, au fost inregistrate unele progrese cu privire la achizitiile publice, combaterea muncii nedeclarate si combaterea platilor informale in sistemul de sanatate.
"Masurile legislative adoptate in 2017 au inversat progresele substantiale in anul anterior cu privire la consolidarea guvernantei corporative a companiilor de stat, ceea ce indica o revenire semnificativa asupra reformelor anterioare", se arata in raportul Comisiei Europene.
Potrivit primei recomandari specifice de tara, in 2017, Romania trebuia sa asigure conformitatea cu Recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017 de a corecta abaterea vizibila de la traiectoria de ajustare astfel incat sa poata atinge obiectivul bugetar pe termen mediu.
In 2018, tara... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 16:33
Comisia Europeana pledeaza pentru marirea varstei de pensionare in UE pentru a se evita esuarea sistemului si pentru a ajuta finantele publice ale statelor, deja afectate de criza, intr-un document care va fi prezentat miercuri, informeaza Mediafax."A face in asa fel incat timpul petrecut la pensie sa nu mai continue sa creasca in raport cu timpul petrecut in activitate ar ajuta la viabilitatea" caselor de pensii ale tarilor europene, bazate pe un sistem de repartitie in care pensionarii primesc alocatiile din cotizatiile populatiei active, subliniaza Comisia Europeana in raportul sau.
"Aceasta inseamna cresterea varstei la care se inceteaza munca si inceperea primirii pensiei", adauga documentul.
"Prelungirea perioadei de munca in cursul vietii pentru a se tine cont de cresterea sperantei de viata ar permite inregistrarea a doua beneficii: conditii de viata mai bune si sisteme de pensii mai viabile", argumenteaza Comisia.
In cursul ultimilor cinci ani, speranta de viata a crescut in medie cu cinci ani in UE, potrivit Bruxelles-ului, iar proiectiile arata ca o noua crestere cu sapte ani s-ar putea produce pana in 2060.
De altfel, rata natalitatii este scazuta.
Rezultatul este ca in prezent raportul este de patru persoane active la un pensionar cu varsta de peste 65 de ani in Europa, iar in 2060 acesta va fi de doua persoane active la una de peste 65 de ani.
Varsta medie de iesire la pensie in cadrul UE era in 2008 de 61,4 ani.
In fata cresterii deficitelor publice si... mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 09:53
Guvernul francez vrea sa ridice varsta minima de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani pana in 2018 si sa majoreze impozitele pentru cetatenii bogati, in incercarea de a revitaliza bugetul dedicat pensiilor, precizeaza Mediafax.Planul guvernului de reformare a sistemului pensiilor prevede cresterea graduala a varstei minime de pensionare de la 60 de ani, in prezent, la 62 de ani, pana in 2018, a declarat ministrul Muncii, Eric Woerth.
"Nu putem evita majorarea varstei de pensionare. Toti partenerii europeni vor muncii mai mult, iar noi nu putem evita acest trend", a afirmat ministrul.
Planul guvernului va intampina, probabil, rezistenta din partea sindicatelor, noteaza Reuters.
Cu toate acestea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat speranta ca reforma va convinge investitorii ca Parisul ia in serios problema revitalizarii finantelor publice si va permite Frantei sa obtina un rating mai bun pentru datorii.
Chiar daca reforma pensiilor va fi adoptata, Franta va avea una dintre mai mici varste de pensionare dintre statele dezvoltate.
Astfel, Germania intentioneaza sa majoreze aceasta varsta la 67 de ani, iar Marea Britanie si Italia la 65 de ani.
Woerth a anuntat, de asemenea, mai multe cresteri de taxe pe profitul din investitii.
"Aceia care au mai multe resurse decat altii ar trebui sa contribuie mai mult decat ceilalti la finantarea pensiilor", a adaugat oficialul.
Reforma pensiilor va fi dezbatuta in parlament in septembrie. mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 12:58