Probabil nu exista om care sa nu fie ingrijorat de pierderea neuronilor, pe masura ce trec anii. Insa o noua cercetare vine cu o veste imbucuratoare. Noi neuroni se nasc si la varste inaintate, chiar si la 90 de ani.
In anii '60 s-a descoperit ca neurogeneza (procesul de nastere a neuronilor) are loc si la mamiferele adulte, chiar pe masura ce acestea imbatraneau. S-a banuit atunci ca la fel ar sta lucrurile si in cazul oamenilor, dar pentru cat timp se intampla asta, pana la ce varsta se nasc neuroni, a ramas o enigma pana in ziua de azi, arata Science Alert.
Studiul cercetatorilor de la Universitatea Autonoma din Madrid, coordonat de biologul Maria Llorens-Martin si realizat pe cadavre ale caror tesuturi cerebrale au fost studiate, a aratat ca in cazul oamenilor sanatosi din punct de vedere neurologic, cand au murit, cauza decesului fiind cancerul, atacul vascular si altele, existau neuroni inca in formare. Sigur, declinul intervenise, dar neuroni inca se nasteau.
Asta, desi subiectii aveau varste cuprinse intre 43 si 87 de ani.
Spre deosebire de acestia, creierul altor subiecti, de asemenea decedati, dar care suferisera de Alzheimer, cu varste cuprinse intre 52 si 97 de ani, nu prezenta semne de neurogeneza, se mai arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Medicine.
Cu ani inainte de a muri, subiectii isi donasera corpul stiintei, facand posibil acest studiu si nu numai.
Afla si despre terapia cu oxigen care repara neuronii
A.P. ...citeste... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:47
Populatia tarii noastre imbatraneste de la an la an, varsta medie ajungand anul trecut la 41,7 ani, conform datelor oferite de Institutul National de Statistica. Ca o comparatie, in 2008 varsta medie era de 38,7 ani.
Cei mai tineri romani se afla in judetele Ilfov, Suceava si Iasi, unde varsta medie este de 40 de ani, conform Ziarul Financiar.
La polul opus se afla judetele Caras-Severin, Hunedoara, Valcea, Mehedinti, Valcea, Olt, Teleorman, Prahova, Buzau si Braila. Aici, unde varsta medie este de 43 de ani.
"Imbatranirea demografica este un fenomen care caracterizeaza intreaga perioada postdecembrista, dar acest fenomen are disparitati, sunt diferente notabile la nivel de judete. (...) Ilfov are inca o populatie destul de tanara, de exemplu, pe cand judetul Teleorman are de doua ori mai multi varstnici de 65 de ani si peste decat tineri", a spus Silvia Pisica, directorul general al Directiei Generale de Statistica Sociala din cadrul Institutului National de Statistica.
Romania ocupa locul 12 in topul statelor UE cu cele mai scazute varste medii. Varsta medie a populatiei in Germania si Italia este 45,9 ani, iar la polul opus se afla Irlanda (cu o varsta medie a populatiei de 36,9 ani), Cipru (37,4 ani) si Luxemburg (39,4 ani).
Citeste si Suntem tot mai putini, de la an la an. Migratia a incetinit, insa perspectivele cresterii naturale sunt sumbre ...citeste mai departe despre "Cat de batrani suntem. Topul judetelor in functie de varsta medie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Mai 2018, ora 17:40
Educatia financiara in multe tari europene incepe din scoala, iar acolo copiii sunt invatati sa gandeasca pe termen lung. In Marea Britanie, de exemplu, se invata Regula lui 20 care inseamna ca in momentul in care ne pensionam, trebuie sa avem o suma de 20 de ori mai mare decat ceea ce ne dorim in plus fata de pensia pe care o ofera statul.
In schimb, modelul american merge pe principiul 100 minus varsta, fiind vorba, mai exact, despre procentul de investitii in actiuni listate la bursa. Conform specialistilor, procentul ar trebui sa scada odata cu varsta, iar cineva la 30 de ani ar trebui sa aiba 70% din economii in instrumente cu risc.
Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si presedinte al BCR - Banca pentru locuinte, ne-a explicat ce inseamna Regula lui 20 si cum functioneaza ea.
"In Marea Britanie, si cred ca acest lucru se poate extrapola, se poate utiliza si in alte tari din UE, inclusiv in Romania, se invata un lucru. Acolo elevii invata Regula lui 20. Fiecare ar trebui sa-si puna in minte care este nivelul de pensie, sau ce suma isi doreste sa incaseze in plus fata de pensia de la stat intr-un an de zile dupa ce se pensioneaza. Daca ajungem la concluzia ca ne dorim 100 euro in plus in fiecare luna, dupa momentul in care ne pensionam, asta inseamna ca intr-un an s-ar strange 1.200 euro in plus pe care noi ni-i dorim", a spus Anghel.
Potrivit acestuia, pentru a-i avea cat vom trai dupa ce ne pensionam, inseamna ca in momentul in... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:22
Romania a facut progrese limitate in solutionarea celor trei recomandari specifice de tara pentru perioada 2017 - 2018, arata un raport de tara publicat miercuri de Comisia Europeana, care evidentiaza, insa, si faptul ca in probleme precum stabilirea salariului minim in functie de un mecanism transparent, egalizarea varstei de pensionare sau cadrul fiscal tara nu a inregistrat niciun progres.
Potrivit Executivului comunitar, au fost inregistrate progrese limitate cu privire la respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor, educatie, tratamentul ambulatoriu, administratia publica si prioritizarea investitiilor publice.
Nu au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste salariul minim, varsta de pensionare si cadrul fiscal.
In schimb, au fost inregistrate unele progrese cu privire la achizitiile publice, combaterea muncii nedeclarate si combaterea platilor informale in sistemul de sanatate.
"Masurile legislative adoptate in 2017 au inversat progresele substantiale in anul anterior cu privire la consolidarea guvernantei corporative a companiilor de stat, ceea ce indica o revenire semnificativa asupra reformelor anterioare", se arata in raportul Comisiei Europene.
Potrivit primei recomandari specifice de tara, in 2017, Romania trebuia sa asigure conformitatea cu Recomandarea Consiliului din 16 iunie 2017 de a corecta abaterea vizibila de la traiectoria de ajustare astfel incat sa poata atinge obiectivul bugetar pe termen mediu.
In 2018, tara... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 16:33
Autoritatile de la Stockholm au decis sa majoreze varsta minima de pensionare de la 61 la 64 de ani. Hotararea care va intra in vigoare in anul 2026 a fost luata dupa ce ultimele studii au aratat o crestere semnificativa a duratei medii de viata.
Suedezii traiesc in prezent cu aproape 2,5 ani mai mult fata de acum 20 de ani cand a fost conceput actualul sistem de pensii.
Modificarea legislatiei, care nu va avea nici un impact negativ asupra finantelor publice, a fost convenita de coalitia minoritara formata din Partidul Social-Democrat si Partidul Verzilor aflata la putere impreuna cu partidele de opozitie.
"Cele mai recente date sunt pozitive, dar asta inseamna ca pensiile trebuie sa dureze mai mult pana la ele. Pentru a mentine un nivel bun si sustenabil al pensiilor, oamenii trebuie sa munceasca mai mult", se arata intr-un comunicat al partidelor.
In Suedia, varsta minima de pensionare este egala pentru femei si barbati, iar speranta medie de viata este de 84 de ani la femei si de 80,3 ani in cazul barbatilor. In Romania, varsta de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani la barbati. Speranta de viata este de 78,91 ani in cazul femeilor si de 72 ani la barbati. ...citeste mai departe despre "Suedia majoreaza varsta minima de pensionare. Masura este impusa de cresterea sperantei de viata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 11:17
Noua Lege a Pensiilor nu va schimba varsta de pensionare, in pofida cerintelor venite de la Bruxelles, sustine ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Oficialul a declarat, miercuri seara, la Antena 3, ca legea este gata de la 1 octombrie, asa cum a promis, dar acum se calculeaza impactul.
"Nu se schimba varsta de pensionare. Am avut discusii cu comisarul european Marianne Thyssen, care a spus sa egalizam varsta intre femei si barbati. I-am explicat ca nu putem face asta (...), i-am explicat si ca avem o alta speranta de viata, care in Uniunea Europeana este mai mare si nu putem sa ne ducem cu varsta de pensionare ca in Olanda, de exemplu, la 67-70 de ani.
Avem niste conditionalitati in Romania de care trebuie sa tinem cont si cred ca a inteles. Vreau sa ii asigur pe toti cetatenii ca varsta de pensionare nu este alta decat aceea din actuala lege", a spus Olguta Vasilescu.
"Am auzit multe voci in spatiul public ca nu exista Legea Pensiilor. Aceasta este, v-o dau si dumneavoastra, are 67 de pagini. (...) Este gata de la 1 octombrie, asa cum am promis. (...) Ce scrie in programul de guvernare se intampla. Inca se calculeaza impactul", a adaugat ministrul.
Olguta Vasilescu spune ca la aceasta ora Casa Nationala de Pensii face calculul pentru impactul financiar al unor articole si ca PSD isi respecta programul de guvernare, iar pensiile vor creste.
"Prin aceasta Lege a Pensiilor noi nu facem decat sa corectam carentele sistemului, defectiunile, pentru ca ani... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 09:27
Tot mai des auzim persoane cu multe kilograme in plus lamentandu-se ca desi nu mananca mai nimic, au depasit cu mult asa numita greutate ideala. In plus, spun ele, de vina ar fi "metabolismul lenes", care sta in calea fericirii personale.
Si ca lucrurile sa fie si mai rele, vecina, prietena sau cunostinta mananca toata ziua si este slaba, top-model. "Unde este dreptatea in lumea asta?" - se intreaba retoric cele batute de soarta, conform nutritionistului Camelia Olteanu.
Lasand gluma la o parte, problema este serioasa si voi incerca sa explic putin ce inseamna balanta energetica a organismului si modul in care ne influenteaza viata.
Conditia necesara pentru a avea o sanatate buna, sa crestem si sa ne dezvoltam armonios, sa avem un sistem imunitar bun, sa fim activi pe tot parcursul vietii este sa avem un stare nutritionala optima.
In determinarea acesteia rolul principal este detinut de balanta energetica (bilantul energetic), care arata cum se modifica depozitele energetice ale organismului in functie de aportul energetic exogen (energia continuta in alimente - singura sursa de energie a organismului) si consumul energetic al organismului.
Este evident ca atunci cand aportul este mai mare decat consumul (necesarul) organismului, ne vom ingrasa si atunci cand mancam mai putin decat are nevoie organismul, vom slabi. Atunci cand cele doua componente sunt in echilibru, ne vom mentine greutatea.
In ceea ce priveste aportul alimentar, trebuie sa tinem cont de... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 13:59
Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA. Sa vedem insa cine l-a votat pe omul de afaceri.
In ce priveste repartitia pe sexe, mai multi barbati (53 la suta) l-au preferat pe Trump, potrivit exit-poll-urilor citate de CNN, la care au raspuns 24.537 de oameni.
In randul femeilor, doar 42 la suta dintre cele care au spus ca au votat l-au preferat pe republican.
La capitolul varsta, Trump a pierdut la categoriile 18-29 de ani (37 la suta din voturi) si 30-44 (42 la suta), insa a castigat in randul celor cu varste intre 45-64 de ani sau peste 65 de ani (53 la suta in ambele cazuri).
In ce priveste rasa, 58 la suta dintre albi l-au preferat pe Trump, in timp ce dintre ceilalti (afro-americani, latini, asiatici sau alte rase), doar 21 la suta l-au ales. Cea mai mare diferenta e in cazul afro-americanilor, 88-8 la suta pentru Hillary Clinton.
Combinat, rasa plus sex, Trump a obtinut victorii doar in randul barbatilor albi (63 la suta) si al femeilor albe (53 la ...citeste mai departe despre "Cine a votat cu Trump: Barbati albi, mai in varsta, fara studii, dar cu venituri mari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 15:03
A cumpara unui copil un cadou se poate dovedi adesea o misiune dificila. Poate fi greu si pentru parinti, chiar daca isi cunosc bine copiii, si cu siguranta chiar mai complicat pentru cei din afara familiei.
Trebuie sa fie ceva care sa-i faca placere celui mic, dar care sa-l si ajute in dezvoltarea ulterioara, sa aiba caracter educativ. Destul de complicat, trebuie sa recunosti.
Ziare.com a stat de vorba cu Sinziana Burcea, psiholog clinician principal si psihoterapeut adlerian, pentru a afla ce fel de cadouri sunt potrivite pentru copiii de diferite varste si care sunt criteriile de care ar trebui sa tinem cont atunci cand alegem daruri pentru ei.
Cand nu se pune problema unei nevoi (cel mic are nevoie de uniforma, ghiozdan etc.), cum ar trebui sa fie acest cadou, pe ce considerent ar trebui sa mergem cand il alegem?
Minunate sunt cadourile pentru copii. Oare cine nu s-a bucurat de candoarea zambetului unui copil multumit de surpriza primita? Poate ca la inceput de drum ...citeste mai departe despre "Idei de cadouri pentru copii in functie de varsta si cum sa tratezi obsesia pentru personajul preferat - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 06:04