Normele metodologice ale legii de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan, publicate recent in Monitorul Oficial, detaliaza regulile si procedurile ce trebuie respectate in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
Ordinul nr. 719/740/M.57/2.333 ("Normele metodologice") privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 68/2014 ("Legea 17") a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 401 din 30.05.2014.
Citeste mai multe despre Care sunt regulile de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 14:19
Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.
Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.
"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).
La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
In situatia in care nu se respecta dreptul de preemptiune la comercializarea unui teren agricol extravilan, sanctiunea poate fi amendata cu sume intre 50.000 si 100.000 lei, conform celei de-a opta variante a proiectului de lege care reglementeaza conditiile in care pot fi tranzactionate aceste terenuri.
In data de 3 septembrie, pe site-ul MADR a aparut prima varianta a proiectului de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 11:15
Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
Guvernul a adoptat, in sedinta din 20 noiembrie, proiectul de lege privind masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
El a explicat ca ministerul pe care il conduce a initiat acest proiect de lege deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara si este important sa exista norme care sa reglementeze acest lucru.
"Am avut aceasta preocupare tocmai pentru a pune mai bine in valoare terenurile agricole si pentru a crea un cadru favorabil comunitatilor locale sa isi imbunatateasca activitatea agricola. Aceasta liberalizare se refera la cetatenii Uniunii Europene. (..) Cetatenii din afara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri agricole in extravilan numai daca au resedinta pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in conditiile in care exista tratate intre... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 19:55
Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.
De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noi baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.
"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.
Cresterea preturilor pentru terenurile agricole din 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare, ii va determina pe proprietarii care isi arendau terenurile sa fie mult mai tentati sa le vanda. Prin urmare, se vor "isca" multe dispute intre proprietarii care vor sa renunte la arenda si persoanele carora le arendau terenul si care au un contract cu proprietarii.
Probleme la contractele de arenda se gasesc, sustin avocatii.
"Noi am avut procese legate de arenda atunci cand cantitatea pe care trebuia sa o primeasca un proprietar era mai mica si era stabilita sub forma de procent si intotdeauna etalonul din care se calcula procentul era mai mic decat in mod real. Este un caz de reziliere a contractului de arenda. Un pic mai greu este cand exista o cota fixa, deci cand... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:00
Statul va elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianurie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar pastreaza prevederea cu privire la dreptul de preemptiune al cetatenilor romani, potrivit unui proiect de lege.
Guvernul renuntase recent la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, dar mentinuse insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de cinci ani de activitate in acest sector.
"Si aceste restrictii au fost eliminate, mentinandu-se insa dreptul de preemptiune la achizitia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice si a tinerilor cu varste de pana la 40 de ani care au activitati agricole in localitatea in care se afla respectivul teren agricol", au declarat agentiei MEDIAFAx surse din Ministerul Agriculturii.
Masurile sunt prevazute intr-un proiect de Lege privind reglementarea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole de catre persoane fizice. Potrivit surselor citate, proiectul va fi discutat in sedinta de Guvern de miercuri.
Totodata, Agentia Domeniilor Statului se transforma in Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
In momentul in care va primi o oferta de la un cetatean strain, vanzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 12:15
Legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine se va afla pe masa Guvernului pana la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania", a explicat Constantin.
Seful MADR a precizat ca s-au facut eforturi in anii trecuti ca termenul de liberalizare a pietei funciare sa fie prelungit dupa 2014, dar din pacate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.
"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 13:44
Statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu varste de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, iar in cazul vanzarii prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege.Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioada de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se mentioneaza in proiect, elaborat de Ministerul Agriculturii.In cazul vanzarii, proprietarul terenului va primi 200 euro pe hectar.Primele se acorda o singura data in cazul vanzarii, sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data implinirii varstei de 70 de ani de catre cedent. La vanzare, prima se acorda doar o singura data.Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedeaza terenurile trebuie sa aiba cel putin 55 de ani si sa fie cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare si sa inceteze definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata.De asemenea, cedentii trebuie sa fie incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar terenurile nu trebuie sa faca parte din exploatatii comasate prin contracte dearenda sau alte contracte legale.Exceptie fac persoanele pensionate pe caz de boala, gradele I si II, indiferent de varsta, care isi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizia de la comisia de expertiza medicala.Actul normativ isi propune sa stimuleze... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 18:06