Romania a inregistrat in august cea mai mare scadere a vanzarilor de retail din Uniunea Europeana (UE), alaturi de Slovacia, declinul fiind de 0,6% fata de luna iulie, potrivit datelor Eurostat.
Prin comparatie cu luna august a anului trecut, comertul cu amanuntul a avansat insa cu 4,7%, rezultat care claseaza Romania pe locul patru in topul celor mai mari cresteri fata de 2013, potrivit Mediafax.
Alaturi de Romania, Slovacia a inregistrat cel mai mare declin din UE in august fata de iulie, de 0,6%, cele doua fiind urmate de Letonia, cu o scadere de 0,2%, si de Lituania, Estonia si Irlanda, cu scaderi de 0,1%.
De cealalta parte, cele mai importante cresteri ale comertului cu amanuntul in luna august fata de luna iulie au fost consemnate de Germania (2,5%), Luxemburg (2,5%), Suedia (2,3%), Portugalia (2,3%) si Polonia (2,2%).
Prin comparatie cu luna august a anului trecut, Luxembourg a inregistrat cel mai mare avans din UE in august, de 12,5%, fiind urmat de Estonia (6,7%) si Marea Britanie (5,6%).
La nivelul UE, vanzarile de retail din luna august au consemnat o crestere de 1,4% fata de iulie, si de 2,5% prin comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:21
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au urcat cu 17% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 420 de milioane de euro, majoritatea categoriilor inregistrand cresteri, potrivit datelor GfK, care arata ca este foarte probabil ca trendul ascendent sa continue.
"Cu exceptia segmentului foto, toate categoriile au crescut in trimestrul al doilea din 2014. Totusi, ritmul de scadere al pietei foto s-a micsorat, ajungand la putin peste -18%. Cea mai mare crestere in valoare (29%) a fost generata de sectorul de Telecom, care a atins 128 de milioane de euro, acesta fiind cel mai mare segment din trimestrul doi. Electronicele au avut o perioada remarcabila, crescand cu aproape 27%, urmate de electrocasnice mari, electrocasnice mici, IT si imprimante, functionale si consumabile", arata rezultatele studiului GfK TEMAX pentru Romania, citat de Mediafax.
Luand in considerare evolutia din prima jumatate a anului, cu cresteri de 8% in primul trimestru si de 17% in cel de-al doilea, este foarte probabil ca valul ascendent sa continue, noteaza raportul.
Pe segmentul telecom, in perioada aprilie-iunie, vanzarile nesubventionate de smartphones si telefoane mobile clasice au depasit cu 29% performanta din acelasi interval al anului trecut, atingand nivelul de 128 milioane euro. Aceasta s-a datorat in principiu rezultatelor inregistrate de segmentul smartphone, cererea pentru telefoanele mobile clasice fiind din nou scazuta.
Televizoarele cu ecran... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:03
De multe ori, la sfarsitul unei sesiuni de cumparaturi, realizam ca nu planuisem sa cheltuim o suma atat de mare. Magazinele insa sigur au facut-o, cu ajutorul tacticilor pe care acestea le folosesc ca sa-si asigure profitul.
De la hypermarketuri pana la buticuri de cartier, magazinele sunt proiectate in asa fel incat cei care le trec pragul sa cheltuie cat mai mult posibil. Business Insider a alcatuit o lista cu cele mai frecvente trucuri pe care acestea le folosesc ca sa influenteze clientii.
Semnele mari, ingrosate, care anunta reduceri, atrag clientii in magazin. Odata ce au trecut pragul magazinului, acestia sunt tentati sa cumpere ceva, chiar si produse care nu sunt reduse.
La intrarea in magazin sunt asezate carucioare de cumparaturi. Acestea au fost inventate in anii '30 pentru a-i ajuta pe clienti sa care obiecte grele. Carucioarele mari sunt greu de umplut si dau impresia cumparatorilor ca au achizitionat mai putine lucruri decat au facut-o cu adevarat.
In hypermarketuri, produsele foarte profitabile, cum sunt florile sau produsele de panificatie, sunt asezate la intrarea in magazin. Astfel, clientii le observa la inceputul sesiunii de cumparaturi, cand au un moral mai ridicat si sunt mai dispusi sa le achizitioneze.
Alt motiv pentru care produsele amintite sunt plasate la intrare este mirosul lor placut, care activeaza glandele salivare. Astfel, clientii au tendinta sa cumpere aceste produse si nu numai, pe baza de impuls.
Lactatele... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 16:59
Dow Jones industrial, principalul indice al bursei de pe Wall Street, a atins miercuri un nou record istoric pentru a saptea zi consecutiv.
Acest indice, care regrupeaza cele mai mari 30 de companii cotate in SUA, a inregistrat o crestere de 15,48 puncte pana la 14.465,54 puncte, un nivel fara precedent in istoria sa de 117 ani, transmite EFE.
Aceasta crestere vine dupa publicarea unor date statistice care arata ca vanzarile cu amanuntul au crescut cu 1,1% in luna februarie, cea mai puternica crestere inregistrata in ultimele cinci luni. Aceste date vin la scurt timp dupa publicarea unor date peste asteptari privind somajul si productia industriala.
Separat, un sondaj derulat in randul directorilor marilor companii americane arata ca acestia sunt mai optimisti cu privire la relansarea economiei americane decat erau in urma cu trei luni, dar cu toate acestea ezita sa faca noi angajari. mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 09:53
Ungaria a inregistrat in luna noiembrie cea mai abrupta scadere a comertului cu amanuntul din ultimii doi ani si jumatate si a ajuns cu 10% mai redus fata de nivelul din 2005, in contextul celei de-a doua runde de recesiuni din ultimii patru ani.
Vanzarile retail din Ungaria au scazut cu 4,1% in noiembrie fata de aceeasi perioada a anului anterior, cea mai puternica scadere din iunie 2010, potrivit Bloomberg, care citeaza datele institutului de statistica de la Budapesta.
In octombrie a fost consemnat un declin de 3,7%.
Vanzarile de mobila si produse electronice au coborat cu 16% in perioada analizata, in timp ce in domeniul cartilor si cel al echipamentelor pentru calculatoare au fost remarcate scaderi de 9%.
Potrivit Portofolio.hu, comertul cu amanuntul din Ungaria este cu aproape 10% sub nivelul din 2005.
Luna decembrie ar putea imbunatati datele pe ansamblul intregului an datorita cumparaturilor de sarbatori, insa declinul consumului si al industriei manufacturiere sugereaza ca recesiunea din Ungaria s-a adancit in trimestrul al patrulea, noteaza publicatia ungara.
Consumul a scazut cu 0,4% in noiembrie fata de octombrie, dupa ce a crescut o singura data in ultimele 12 luni.
Economia Ungariei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul al treilea al anului trecut fata de cel anterior, dupa ce in trimestrul al doilea Produsul Intern Brut a scazut cu 0,4%, iar in primele trei luni din 2012 cu 1,1% mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 09:02
Romania a inregistrat o diminuare de 1,1% a volumului vanzarilor de retail in luna iunie, comparativ cu luna anterioara, a treia scadere ca amploare din UE. La nivelul UE s-a constat o contractie de 0,3% a volumului vanzarilor de retail, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Singurele tari din UE care au consemnat scaderi mai mari decat Romania au fost Irlanda (2,2%) si Marea Britanie (1,7%). Imediat dupa Romania s-a situat Finlanda, cu o scadere de 0,9%.
Volumul vanzarilor de retail a urcat in sapte state UE, a scazut in 11 si a stagnat in trei, in timp ce sase tari membre nu au raportat date.
Cele mai mari cresteri au fost consemnate in Slovenia, cu 2,4%, Letonia, cu 2,1%, si Luxemburg, cu 1,5%.
Raportat la aceeasi luna a anului trecut, Romania a avut a treia mare crestere a volumului vanzarilor de retail, de 3,9%. La nivelul UE, avansul a fost de 0,7%.
Cresteri mai mari au inregistrat Letonia, cu 8,4%, si Luxembourg, cu 5,9%. Pe pozitia a patra, dupa Romania, se afla Belgia, cu un avans de 3,8%. mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:19
Crestere economica a SUA a fost de 2,2% in primul trimestru al anului 2012, fata de 3% in ultimile trei luni ale lui 2011, relateaza BBC. Departamentul american al Comertului a explicat aceasta incetinire prin faptul ca firmele au redus investitiile, afectand astfel Produsul Intern Brut.
Salvarea a venit de pe piata auto, care a inregistrat un reviriment, si din consumul intern, care a crescut cu 2,9%, cel mai ridicat nivel din cel de-al patrulea trimestru din 2010.Statele Unite si-au consolidat titlul de cea mai mare economie a lumii, dupa ce nivelul vanzarilor de retail au crescut in luna martie, iar cererea de pe piata imobiliara s-a stabilizat. Cresterea de 0,3% din retail in Statele Unite a fost precedata de o crestere de 1,1% in februarie, cea mai mare din ultimele cinci luni, potrivit estimarilor a 71 de economisti intervievati de Bloomberg News.
Rezultatele din retail pentru luna martie, mai bune decat estimarile unor mari lanturi, precum Gap sau Target, sunt un semnal ca americanii au suficiente venituri pentru a sustine cheltuielile si pentru a rezista impotriva pretului mare al combustibililor.
Pentru a micsora rata somajului, oficialii americani se tin de planul de a tine costurile imprumuturilor mici, cel putin pana in 2014.
"Vanzarile din retail rezista cu bine", a declarat Carl Riccadonna, economist american din cadrul Deutsche Bank Securities, din New York. "Se trimite un semnal puternic ca pretul benzinei nu influenteaza inca negativ... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:00
Vanzarile de retail din Statele Unite au inregistrat anul trecut cea mai mare crestere din peste 10 ani, de 6,65% si au pus astfel capat declinului din ultimii doi ani, potrivit datelor oficiale publicate vineri, transmite Reuters.In 2009, livrarile din sectorul de retail au scazut cu 6,5%.
In decembrie, aceste vanzari au avansat pentru a sase luna consecutiv, cu 0,6%, usor sub estimari, a anuntat Departamentul pentru Comert.
Vanzarile magazinelor de electronice si ale celor universale au fost in scadere, dar declinul a fost compensat de cresterile livrarilor de benzina si materiale de constructii.
Analistii anticipau pentru decembrie un avans de 0,8%.
Excluzand sectorul auto, vanzarile au urcat luna trecuta cu 0,5%. mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:54
Doua dintre cele mai mari retele de hipermarketuri de pe piata, Carrefour si Cora, au prins curaj in ofensiva in retailul de electrocasnice, cu toate ca acestea au inregistrat cea mai mare scadere de vanzari in 2009 din toate categoriile de produse listate in magazine, iar consumul nu da semne de redresare la inceput de an.Carrefour a lansat in urma cu cateva luni electrocasnicele marca proprie Carrefour Home, mai ieftine decat brandurile consacrate listate in hipermarketurile retelei franceze, in timp ce Cora si-a creat in acest an un catalog online dedicat promovarii electrocasnicelor si electronicelor listate in magazine.
O strategie precauta ar fi fost diminuarea spatiului dedicat acestor produse in favoarea alimentelor, insa Carrefour si Cora au ales sa forteze ofensiva in electro-retail. mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 09:16