Business-urile din Romania au devenit tot mai constiente de potentialul din online, iar Google si Facebook si-au imbunatatit constant platformele. Chiar daca numarul de magazine online a crescut si concurenta este tot mai acerba, exista in continuare o crestere de la an la an a tranzactiilor online.
Conform raportului GPeC din 2018, romanii au facut cumparaturi online in valoare de peste 3,5 miliarde de euro in 2018, cu 30% mai mult decat in 2017. In 2013 valoarea cumparaturilor online a fost de 600 milioane de euro.
Proprietarii de business-uri au inteles ca pentru a vinde un produs sau serviciu trebuie sa fii prezent acolo unde este publicul tau tinta. In marketingul clasic acesta reprezinta vadul comercial. In prezent, poti avea un magazin amplasat pe o strada pe care nu circula nimeni si sa vinzi de 1 milion de euro pe luna, exclusiv online.
Bugetul de marketing investit este in stransa legatura cu obiectivele de business ale fiecarui proprietar de afacere. Spre exemplu, daca iti propui sa ai o cifra de afaceri de 100.000 de euro pe an, vei avea nevoie de un buget de marketing mult mai mic fata de un obiectiv de vanzari de 10 milioane de euro pe an. Este indicat sa iti stabilesti un buget de marketing procentual din targetul de vanzari, dar sa ai in vedere si marja de profit pe care o practici.
Ce s-a schimbat in 2019
Daca in urma cu 7-8 ani era suficient doar sa existi in online pentru a acoperi cererea din piata, in prezent fiecare leu trebuie investit... mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 10:15
Valentine's Day este de ani buni o oportunitate pentru magazinele online sa atraga mai multi clienti si sa genereze venituri suplimentare fata de o perioada normala a anului.
Pentru a fi mai eficienti, intr-o piata din ce in ce mai competitiva, este nevoie sa-ti construiesti inteligent o campanie online care sa atraga cat mai multi clienti.
Gun Media, agentie de marketing online din Romania, cu focus pe campanii de performance (PPC, SEO & Social Media), a intocmit o lista cu lucrurile care nu trebuie sa lipseasca din campaniile de vanzari specifice Zilei Indragostitilor.
"Implementata corect, o campanie de marketing online dedicata acestei perioade, poate aduce un plus de 10-15% in vanzari, fata de o luna normala. Evident, rezultatele unei astfel de campanii variaza si in functie de bugetul si efortul depus de fiecare companie", declara Robert Trandafir, fondator Gun Media.
Cum ajungi eficient la indragostiti prin social media
Retelele de socializare au devenit adevarate generatoare de vanzari in ultimii ani, asa ca nu trebuie sa fie excluse sub nicio forma din nicio strategie de vanzari, indiferent de ocazie. Potrivit specialistilor din departamentul de social media din Gun Media, este obligatoriu ca bannerele sa fie sugestive pentru produsul sau serviciul promovat. Mai departe este nevoie de un landing page dedicat si personalizat cu promotiile de Valentine's Day, totul intr-un concept care sa imbine produsul sau serviciul cu Ziua indragostitilor. De... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 10:38
Desi finalul de an este incarcat pentru magazinele online, impactul acestei perioade asupra vanzarilor totale este semnificativ, daca retailerii dispun de o strategie de marketing bine pusa la punct.
Doina Vilceanu, Business Development Manager al ContentSpeed, prima agentie de e-commerce din Romania care ofera solutii dedicate magazinelor online, detaliaza care sunt pasii necesari pentru a avea o campanie de vanzari cu rezultate sporite in perioada sarbatorilor de iarna.
"Cum fiecare retailer va face tot posibilul sa castige cat mai multi clienti, orice aspect poate face diferenta. Batalia pe atentia si portofelul clientilor este una dura, iar orice componenta in plus in strategia de vanzari si de marketing iti poate aduce un plus in fata competitiei. Vei castiga clienti care altfel ar fi cumparat de la concurenta si nu de la tine. De aceea este important sa iei in calcul orice aspect care iti poate aduce un avantaj.
Daca ai un plan bine pus la punct, cu o strategie de marketing complexa, care sa aiba in vedere promovare social media, reduceri pentru produsele specifice acestei perioade, integrarea in oferta a promotiilor de tip bundle (1+1), transport gratuit, garantie extinsa etc, iti poti creste vanzarile cu 20-30%.", subliniaza Doina Vilceanu.
Magazinul trebuie sa fie pregatit pentru sarbatoare
Alegerea unor teme specifice sarbatorilor de iarna nu are doar rolul estetic. Clientii vor intra atat in spiritul sarbatorilor si vor sti, in acelasi timp, ca... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 10:41
Anul trecut, 16% din intreprinderile amplasate in UE si care aveau cel putin zece angajati au primit comenzi printr-un site web sau prin aplicatie, arata datele publicate joi de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
In 2016, vanzarile printr-un site web au fost folosite de aproximativ un sfert din companii in Irlanda (26%), Suedia (25%), Danemarca (24%), urmate de Olanda (22%) si Belgia (22%). La polul opus (una din zece companii sau chiar mai putine au efectuat anul trecut vanzari printr-un site web) se situeaza in Romania (7%), Bulgaria si Polonia (ambele cu 9%), Italia si Letonia (ambele cu 10%).
Dintre companiile UE care au efectuat anul trecut vanzari printr-un site web, aproape toate (97%) au vandut in propria lor tara, mai putin de jumatate (44%) au vandut catre clienti din alte state membre UE si peste un sfert (28%) clientilor din afara spatiului comunitar.
Procentul intreprinderilor UE care fac site-uri web a crescut de la 12% in 2010 la aproximativ 16% in 2014, si de atunci este relativ stabil.
Comisia Europeana a initiat crearea unei piete unice digitale libere si sigure in cadrul careia oamenii sa poata face cumparaturi online in strainatate, iar intreprinderile sa poata vinde online in intreaga UE.
Propusa de Comisia Europeana in 2015, strategia privind piata unica digitala a pus bazele unei societati digitale europene durabile si unite.
O serie de realizari importante au urmat in perioada 2016 - 2017: eliminarea tarifelor de roaming,... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:53
1Vanzarile online continua sa fie unul dintre cele mai sigure medii de business pentru companiile romanesti, conform ultimului studiu realizat recent de PayU Romania asupra incercarilor de fraudare a tranzactiilor online procesate la nivel national.
Potrivit PayU, in 2014 doar 0,1% din totalul comenzilor online procesate la nivel national au fost incercari de fraudare, procent care confirma tendinta ultimilor ani de scadere puternica a acestui fenomen.
Valoarea totala a tentativelor detectate de echipa specializata PayU s-a ridicat anul trecut la 550.000 de euro.
Tendinta a fost confirmata recent si de statisticile furnizate prin intermediul Eurobarometer care arata ca doar 36% dintre romani sunt ingrijorati de securitatea platilor online, iar 70% dintre intervievati sunt siguri ca se pot proteja online, procent similar cu media europeana de 74%.
"Securitatea platilor online a fost unul dintre factorii importanti care au ajutat comertul online din tara noastra sa se dezvolte in ultimii ani. In continuare, ritmul de crestere a comertului electronic este puternic, de peste 35%, din ce in ce mai multe companii ingloband acest canal de vanzari online in strategiile de dezvoltare pe termen lung", declara Daniel Nicolescu, country manager PayU Romania.
"Prin cele peste 50 de categorii de filtre de securitate si prin servicii de monitorizare permanenta a tranzactiilor, echipa anti-frauda PayU este cel mai puternic aliat al magazinelor online romanesti", sustine... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 13:11
Vanzarile online din statele membre UE ar putea inregistra un declin incepand cu 1 ianuarie 2015, moment in care va intra in vigoare si TVA-ul aplicat serviciilor comercializate prin intermediul internetului.
Masura a fost gandita ca o cale de a alimenta bugetele statelor membre, estimarile initiale aratand ca miliarde de euro se pierd anual prin netaxarea acestor servicii.
Implementarea TVA-ului pe comertul online ramane insa o chestiune delicata, in conditiile in care Comisia Europeana nu a batut in cuie modul in care vor putea fi taxate produsele oferite contra cost in mediul online de retelele de telecomunicatii si divertisment, ca si cele de servicii electronice, arata publicatia EUobserver.
TVA la consumator
O prima intentie este de a taxa direct consumatorul in functie de tara, in loc de a merge cu aplicarea TVA la vanzator, insa acest lucru se dovedeste a fi un proces complex.
Comertul electronic de aplicatii software sau cu carti in format electronic sau muzica i-au facut pe marii retaileri sa isi stabileasca bazele de operatiuni in Luxemburg, unde nivelul TVA-ului este scazut.
Taxarea direct pe modelul TVA din tara utilizatorului intampina probleme din cauza diferentei mari a cotelor impuse de-a lungul si de-a latul Uniunii ca taxa pe valoare adaugata. Diferentele pot fi aproape duble in cazul Luxemburgului si al Ungariei, de exemplu, unde cotele TVA sunt de 15%, respectiv 27%.
"Este o stare de confuzie generala", confirma John McCarthy,... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 14:09
1CE a verificat mai multe companii care produc si comercializeaza electronice de consum si electrocasnice de dimensiuni reduse, printre care Samsung Electronics si Philips, in urma suspiciunilor ca acestea ar fi convenit sa limiteze vanzarile online pentru a creste preturile.
Samsung si Philips au anuntat, vineri, ca s-au aflat printre companiile vizate de Comisia Europeana (CE) si coopereaza cu inspectorii, potrivit Reuters.
Comisia a anuntat, anterior ca au fost perchezitionate fara anunt prealabil birouri ale mai multor companii implicate in productia, distributia si retailul de electronice de consum si elctrocasnice de dimensiuni reduse, din cauza suspiciunilor executivului comunitar ca acestea ar fi incalcat reglementarile antitrust ale UE prin intelegeri care sa influenteze preturile.
Oficialii Comisiei au fost insotiti la inspectii, desfasurate marti in mai multe stat membre, de reprezentanti ai autoritatilor nationale pentru concurenta.
"Comisia are motive sa suspecteze ca firmele verificate s-ar putea sa fi impus restrictii asupra vanzarilor online de electronice de consum si elctrocasnice de dimensiuni reduse. Aceste restrictii, daca se confirma, ar putea conduce la preturi de consum mai ridicate sau indisponibilitatea prin anumite canale de vanzare online", se arata intr-un comunicat al CE.
Inspectiile neanuntate reprezinta un pas preliminar in cazurile in care exista suspiciunea de practici anticoncurentiale. Comisia nu a furnizat informatii... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 17:51
Vanzarile online din SUA au crescut cu 20% de Cyber Monday fata de aceeasi perioada a anului trecut, la aproape 2 miliarde de dolari, marcand un nivel record pentru al patrulea an consecutiv, traficul prin aparatele mobile reprezentand 32% din totalul vizitelor pe site-urile de Internet.
De la 1 noiembrie, peste 23,9 miliarde de dolari au fost cheltuiti online doar prin intermediul PC-urilor, reprezentand o crestere cu 8,4% fata de intervalul similar din 2012, potrivit datelor companiei de analiza a pietei ComScore, relateaza Bloomberg.
Comertul electronic va reprezenta, potrivit estimarilor, doar 14% din totalul vanzarilor de retail in perioada noiembrie-decembrie, dar companii ca Amazon.com si Ebay atrag clientii cu discount-uri zilnice si livrari rapide.
"Discount-urile sunt mari, iar Amazon a castigat cota de piata, ca de obicei. Ratele lor de crestere sunt cu mult peste evolutia generala a pietei", a declarat presedintele ComScore, Gian Fulgoni, la CNBC.
Visa, cel mai mare operator de retea de carduri de credit la nivel mondial, a anuntat ca clientii din SUA au cheltuit 7,8 miliarde de dolari incepand cu Thanksgiving si pana pe 2 decembrie, cu 30% mai mult fata de anul trecut. De Cyber Monday, clientii Visa au cheltuit 2,6 miliarde de dolari, in crestere cu 28%.
Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer din lume, a consemnat pe 2 decembrie cele mai mari vanzari online din istoria companiei. Un record similar a fost atins si pentru perioada de cinci zile... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 19:17
Vanzarile online ale agentiilor de turism din Romania au crescut in primele cinci luni cu peste 30%, iar valoarea medie a tranzactiilor a urcat cu 18%, de la 155 euro in aceeasi perioada a anului trecut la 182 euro, potrivit furnizorului de solutii eCommerce PayU.
"In contextul in care evolutiile in offline sunt extrem de mici sau chiar negative, mediul online ofera toate ingredientele pentru ca agentiile de turism sa isi creasca vanzarile: solutii integrate cu sistemele lor interne de rezervari, posibilitati multiple de parteneriate si promotii, canale de comunicare mai eficiente si, mai ales, rapiditate in procesul de vanzare si incasare. In consecinta, vedem cresteri constante de la un trimestru la altul, atat in volumul pietei, cat si in numarul jucatorilor care isi dezvolta canalul online", a declarat intr-un comunicat Cristi Herghelegiu, country manager PayU in Romania.
Valoarea medie a operatiunilor a urcat cu 18%, dar in cazul promotiilor valoarea tranzactiilor poate creste chiar si cu 100%, potrivit comunicatului.
PayU Romania face parte din PayU Group, detinut de Naspers Ltd, un grup media multinational, cu operatiuni in domeniile media, Internet si eCommerce. mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:46