Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-a propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile bancilor au insumat 3,9 miliarde lei.
Performanta este pusa pe seama anuntului facut de JP Morgan, in legatura cu includerea monedei nationale in cadrul unui indice global, care va oferi mult mai multa vizibilitate leului, in fata investitorilor.
In decembrie, administratorii datoriei publice au vandut titluri din aceeasi emisiune de un miliard de lei, la un cost mediu de 6,57%.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei erau planificate in luna ianuarie.
Administratorii... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:13
Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg.
Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.
Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.
Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Prima de risc a Romaniei a crescut cu 12,25%
Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile - de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:44
Romania s-a imprumutat masiv, in dolari, pe pietele americane in aceeasi zi in care noul regulament BNR a intrat in vigoare. Desi pentru populatie dolarul este considerat o moneda exotica, predispusa la risc valutar, acelasi lucru nu se aplica si la stat.
Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul a luat aceasta decizie pentru ca o parte din datorie este in dolari.
"Decizia a fost luata chiar anul trecut, cand aveau interes pentru lansarea unui emisiuni, dar a fost amanata pentru acum, din cauza conditiilor nefavorabile. Cred ca este firesc sa fii prezent pe mai multe piete".
In aceeasi zi in care noul regulament BNR intra in vigoare, secretarul de stat in ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, anunta succesul vanzarii obligatiunilor pe piata americana. Prin noul regulament introdus de banca centrala, avansul solicitat la creditele considerate in monede exotice, inclusiv in dolari, a crescut considerabil.
Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%. BNR vrea sa protejeze populatia de riscul valutar, regula care nu se aplica si la stat.
Statul va continua sa emita obligatiuni in dolari
Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul s-a imprumutat in dolari pentru ca o parte din datoria Romaniei este in dolari. "Trebuie sa existe o balanta pentru gradul de indatorare, in euro sau dolari". Mai mult decat atat, oficialul Certinvest sustine... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:06