Coronavirusul a motivat oamenii sa cumpere mai multe PC-uri, pentru a lucra de acasa, ceea ce a facut ca piata sa inregistreze o crestere spectaculoasa in al treilea trimestru.
Piata de PC-uri crescut in al treilea trimestru, conform Canalys, cu 12,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce au fost vandute 79,2 milioane de unitati. Este cea mai mare crestere pe care a aceasta piata a inregistrat-o in ultimii 10 ani.
Performerele categoriei au fost laptopurile, care au ajuns la 64 milioane de unitati livrate. Daca laptopurile au crescut spectaculos, cu 28,3%, desktop-urile au mers in directia opusa, scazand cu 26%.
Cele mai mari cresteri le-au avut Acer si Apple, companii care ocupa locurile 5 si 4 in piata. Acer a crescut cu 15% dupa ce a livrat 5,6 milioane de unitati, iar Apple, care a livrat 6,3 milioane unitati, a crescut cu 13,2%.
Lupta pentru pozitia de lider a pietei se da in continuare intre Lenovo si HP, cu un usor avantaj pentru Lenovo dar cu o crestere putin mai mare pentru HP. Lenovo a crescut cu 11,4% dupa ce a livrat 19,2 milioane de unitati, iar HP a ajuns la 18,6 milioane de unitati, crescand cu 11,9%.
Din top 5, singurul producator care a scazut a fost Dell. Al treilea jucator al pietei a scazut cu 0,5%, dupa ce a livrat 11,9 milioane de unitati.
Canalys nu ofera si o predictie pentru ultimul trimestru al anului, dar, tinand cont de un iminent val doi al infectarilor cu COVID-19, piata PC-urilor se va mentine pe plus fata de... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 08:37
Debutul noului an scolar a generat o crestere a vanzarilor de laptopuri, tablete si camere web cu aproximativ 50%, pe fondul incertitudinii privind modul de desfasurare a cursurilor si al necesitatii pregatirii pentru diferite scenarii, in contextul crizei sanitare generate de pandemia de COVID 19, potrivit unui retailer online.
Investitii mai mari s-au facut si in zona de confort, romanii petrecand tot mai mult timp acasa. Au cumparat, astfel, televizoare mai mari si mai performante, echipamente pentru intretinerea curateniei, pentru gatit si pentru desfasurarea de activitati fizice acasa.
"Familiile cu copii si cei care lucreaza de acasa au fost in situatia de a investi preponderent in echipamente hardware in aceasta perioada. Bugetul mediu per familie a crescut si cu 50%, ajungand la aproximativ 1.500 de lei. Iar particularitatile, atunci cand vine vorba despre comportamentul de consum in aceasta perioada, tin de necesitate si de rapiditate. Nu mai este nevoie de multe interactiuni cu un produs pana la achizitia acestuia", a declarat Mihai Patrascu, CEO evoMAG.
Si segmentul corporate, reprezentat atat de domeniul public, cat si de cel privat, a majorat achizitiile de hardware din aceasta perioada. "Spre exemplu, ca reactie la contextul actual, am primit foarte multe cereri de la institutii publice pentru cantitati mai mari de echipamente in zona de primarii si consilii judetene", a mai precizat Mihai Patrascu.
Pe langa dublarea numarului pe angajati din... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 11:01
Cumparaturile generate de inceperea noului an scolar cresc vanzarile retailerilor online cu 20-25%, iar telefoanele, laptopurile, tabletele, multifunctionalele, sistemele PC, componentele pentru PC si televizoarele se afla pe lista celor mai comercializate produse, potrivit unei analize realizata de catre o companie romaneasca specializata in comertul electronic.
"Punem accentul in aceasta campanie pe produse de buna calitate, dar la un pret scazut, pentru ca orice copil din Romania sa aiba acces la produsele din categoria IT&C de care are nevoie pentru scoala. Ne asteptam, si anul acesta, la o crestere de 20-25% a vanzarilor in perioada urmatoare, pe fondul cumparaturilor generate de inceperea noului an scolar', declara Mihai Patrascu, CEO evoMAG.
Incepand cu data de 26 august si pana pe 8 septembrie, retailerul online va derula campania "Back to School', cu reduceri de pana la 70% la peste 3.500 de produse.
Astfel, pana la inceperea scolii, consumatorii pot achizitiona calculatoare reconditionate la preturi care pornesc de la 199 de lei, laptop-uri Asus cu preturi de la 1.699 lei, laptopuri Lenovo la 1.499 lei, tablete de la 299 lei, multifunctionale mai ieftine cu 30% si calculatoare la preturi reduse cu 30%.
evoMAG, companie din industria de comert electronic, fondata in anul 2005, comercializeaza peste 170.000 de produse din domeniile IT&C, electrocasnice, auto, de ingrijire personala, sport & fitness, asigurari si produse destinate nou-nascutilor.... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 13:12
Flanco Retail a avut, in weekendul 21-23 noiembrie, vanzari totale de 98 de milioane de lei, reprezentand 200.000 de produse, compania depasind rezultatele din perioada similara a anului trecut cu aproximativ 40% ca valoare si cu 45% ca numar de unitati comercializate.
"Anul acesta, am derulat Black Friday atat in reteaua de 87 de magazine din intreaga tara, cat si pe Flanco.ro. Ne-am pregatit cu o gama de produse care, in proportie de 95%, au fost lansate in ultimul an, iar optiunea clara a clientilor pentru noile tehnologii, reflectata in rezultatele de vanzari, ne confirma ca am avut dreptate sa mizam pe nou", a spus Dragos Sirbu, CEO Flanco Retail.
Ponderea vanzarilor in rate in weekendul deschis de Black Friday a fost de aproximativ 20%.
"Oamenii au putut achizitiona produsele pe care si le doreau nu numai la preturi foarte bune, dar si cu solutii de finantare avantajoase, fara dobanzi, fapt care a dus la un trade-up, respectiv clientii au putut opta pentru tehnologii de ultima ora sau pentru performante superioare ale produselor", a mai spus Sirbu. "Am extins, astfel, sfera oportunitatilor de cumparare si clientii au reactionat imediat, pentru ca oricine isi doreste sa cumpere ce e mai bun, in cele mai bune conditii."
In cele trei zile de vanzari de varf, retailerul s-a pregatit cu un program de lucru extins si 1100 de consilieri de vanzari. Traficul inregistrat in intreaga retea de magazine si pe www.flanco.ro a fost de peste 2,5 milioane vizitatori.... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:58
Ascensiunea uimitoare a tabletelor a zguduit destul de tare piata calculatoarelor, care au inceput sa se vanda in numar tot mai mic. Producatorii nu au insa motive de ingrijorare, deoarece sunt avantajati de cativa factori.
Disparitia programului de operare Windows XP ii va forta pe multi utilizatori sa isi schimbe vechile calculatoare cu unele noi, care suporta ultimele variante lansate de Microsoft, scrie Digital Trends.
Estimarile arata ca Windows XP era folosit pe 27,7% din calculatoarele de tip desktop utilizate la nivel global. Pana in august, cifra a scazut la 23,9%. Scaderea este una mare, dat fiind faptul ca XP a fost lansat in 2001.
In acelasi timp, programele Windows 8, Windows 8.1 si Windows 7 au ajuns la un procent de 51,2% in luna august. Actualizarile de securitate facute de Microsoft pentru acestea au contat mult in alegerea utilizatorilor.
Un alt motiv de optimism
In plus, piata este pe cale sa fie invadata de o noua generatie de calculatoare ieftine si ...citeste mai departe despre "Calculatoarele revin in forta: Vezi care sunt cauzele" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 11:21
Dezvoltarea rapida a dispozitivelor mobile, a generat o schimbare radicala in comportamentul consumatorului de laptopuri. Marea majoritate a utilizatorilor de laptopuri sau desktopuri s-au regasit in alternativele mobile si au renuntat treptat la dispozitivele traditionale.
Avantajele noilor dispozitive de pe piata au fost, in primul rand mobilitatea, dupa care s-au remarcat prin conectivitate si aplicatii usor de utilizat care au substituit destul de repede o mare parte din functiile uzuale ale dispozitivelor traditionale.
Tendinta de scadere a pietei pentru laptopuri se va mentine pana si in urmatoarea perioada.
Conform previziunilor realizate de catre IDG, o agentie specializata in analize de piata, laptopurile vor pierde constant teren, in favoarea smartphone-urilor. Totusi cea mai mare "amenintare", hibrizii, nu vor castiga in popularitate, chiar daca vin cu optiuni hardware si software performante.
Aceasta scadere a pietei laptopurilor este un motiv real de ingrijorare, din perspectiva performantei vanzarilor companiilor specializate din domeniu care trebuie sa gaseasca alternative pentru a contracara acest fenomen.
O abordare posibila ar putea fi renuntarea la productia de dispozitive pentru utilizatorul general si orientarea catre utilizatorul profesional. Cel din urma va ramane inca mult timp fidel laptopului sau. Nu va renunta la functiile acestuia in favoarea dispozitivelor mobile. Chiar daca foloseste aceste dispozitive, utilizatorul... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:08
Producatorul de calculatoare personale Acer Inc estimeaza ca pana la finele lui 2015 aproximativ 80% din produsele sale vor avea tehnologia touch-screen, in speranta ca noile tablete si notebook-uri ii vor relansa vanzarile pe o piata a PC-urilor care a inregistrat cele mai scazute livrari din ultimii patru ani, transmite Reuters.
Presedintele Acer, J.T. Wang, a declarat luni ca ponderea modelelor cu tehnologia touch-screen ar urma sa creasca de la 25% in acest trimestru la 30-35% din totalul vanzarilor de notebook-uri pana la finele anului. Acer, al patrulea producator mondial de PC-uri, a livrat 1,2 milioane tablete in perioada ianuarie-martie 2013 dar are o tinta de 5-10 milioane unitati pentru intregul an.
"Pretul si oferta de paneluri touch sunt unele constrangeri in prezent insa acestea se vor diminua ceea ce va conducea la cresterea gradului de penetrare a dispozitivelor touch", a declarat J.T. Wang.
Firma de cercetare IHS estimeaza si ea ca livrarile de PC-uri mobile echipate cu tehnologia touch vor creste rapid in acest an, ajungand la 25% din totalul vanzarilor de notebook-uri in 2016.
Presedintele Acer a mai spus ca in acest an se asteapta la o scadere a livrarilor totale de PC-uri, insa segmentele notebook-uri si tablete vor inregistra o crestere combinata de 10-15%. Potrivit firmei de cercetare Gartner, in primul trimestru al acestui an livrarile globale de PC-uri au atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:36
Vanzarile mondiale de tablete informatice le vor depasi pe cele de calculatoare de birou in acest an si pe cele de laptopuri in 2014, arata un studiu al firmei de cercetare de piata International Data Corporation (IDC).
IDC estimeaza ca anul acesta la nivel mondial vor fi vandute 190,9 milioane tablete, in crestere cu 48,8% comparativ cu 2012, depasind vanzarile de PC-uri desktop, care vor scadea cu 4,3% in ritm anual pana la 142,1 milioane unitati. Vanzarile de PC-uri mobile vor creste usor, cu 0,9% pana la 203,8 milioane unitati, transmite AFP.
In 2014, vanzarile de tablete vor cunoaste o crestere de 23,8% pana la 236,3 milioane unitati, depasind vanzarile de PC-uri mobile care vor creste cu 3,4% pana la 210,8 milioane unitati. In schimb, vanzarile de calculatoare de birou vor stagna anul viitor la 142,4 milioane unitati.
In pofida succesului crescut al tabletelor, telefonul inteligent ramane "regele" aparatelor conectate la Internet, IDC estimand ca in acest an vor fi vandute 918,6 milioane smartphone-uri si 1,08 miliarde unitati anul urmator.
"Pe pietele emergente, cheltuielile consumatorilor incep de obicei cu telefoane mobile si, in multe cazuri, migreaza spre tablete inaintea calculatoarelor personale", a declarat analista IDC Megha Saini.
Potrivit IDC, livrarile globale de dispozitive inteligente conectate la Internet au crescut cu 29,1% in 2012 depasind pragul de un miliard si o valoare de 576,9 miliarde de dolari. Expansiunea pietei a fost... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 12:15
Chiar daca suntem in plina criza economica, comertul cu produse IT, in special laptopuri, inca are cerere pe piata autohtona. Reprezentantii Network One Distribution mizeaza pe cresterea cu 10% a vanzarilor de laptopuri Dell pe piata din Romania, datorata in special cererii venite din sectorul IMM.
Pe o piata unde concurenta dintre producatori este tot mai acerba, fiecare companie trebuie sa isi aleaga cu atentie modelul de business pe care doreste sa il practice si mesajul pe care intentioneaza sa il transmita. Dell este in general cunoscut ca un producator serios si poate chiar conservator, iar sobrietatea este probabil trasatura sa pregnanta.
Network One Distribution, fostul Asesoft Distribution, liderul pietei romanesti de distributie a produselor electro-IT, mizeaza, in acest an, pe cresterea cu 10% a vanzarilor de laptopuri Dell pe piata din Romania.
Crestere pe sectorul IMM
Cresterea vanzarilor Dell in Romania este in linie cu evolutia pietei de laptopuri la nivel local, pe fondul cresterii cererii din partea clientilor din sectorul IMM, datorita situatiei favorabile create de finalizarea ciclului de utilizare a echipamentelor pe acest segment. Astfel, cererea venita din partea IMM-urilor va contribui anul acesta la un avans de 10% al vanzarilor de laptopuri in Romania.
"Ne aflam acum la finalul ciclului de inlocuire a echipamentelor IT din companii, care dureaza in mod obisnuit trei ani, dupa ce ultimele achizitii semnificative au fost facute in... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 18:35