Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a inregistrat o crestere usoara de 6,4% in trimestrul al doilea din 2015, ajungand astfel la valoarea de 449 de milioane de euro, potrivit unui studiu GfK, in timp ce sectorul de smartphone-uri a avut parte de un avans puternic, de 22%.
Atat sectorul telecom, cat si electrocasnicele mari si mici au avut o evolutie pozitiva, fiind singurele sectoare ce au contribuit la cresterea pietei.
Cea mai surprinzatoare schimbare a venit insa din sectorul de electronice care, in trimestrul al doilea (T2) din 2015, a inregistrat o scadere de 3,3%, se arata in comunicatul remis luni Ziare.com.
Telecom: smartphone-urile si castile au continuat trendul ascendent
Comparativ cu al doilea trimestru al 2014, o crestere de peste 15% a vanzarilor din segmentul de telecom a fost inregistrata in aceeasi perioada din 2015. Vanzarile totale au insumat aproximativ 145 de milioane de euro.
Avansul de 22% al smartphone-urilor a compensat scaderea ...citeste mai departe despre "Ce mai cumpara romanii: Smartphone-uri, frigidere si mai putine televizoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 12:13
Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a crescut cu aproape 15% comparativ cu T1 2014, pana la valoarea de 445 de milioane de euro.
Din cele sase sectoare cu o evolutie pozitiva, cinci au avut rate de crestere de doua cifre: electrocasnice mari (+ 21%), electrocasnice mici (+19%), telecom (+17%), electronice (+15%) si piata de imprimante, multifunctionale si consumabile (+11). Singurul sector pe un trend negativ a fost cel foto (aproape -5%), potrivit indicatorului GfK TEMAX, se arata intr-un comunicat al Gfk Romania.
Electrocasnice mari si mici: un debut de an excelent
Vanzarile din sectorul de electrocasnice mari au crescut inca o data in T1 2015, atingand valoarea de 80 de milioane de euro, cu 21% mai mult decat in aceeasi perioada din 2014. Toate categoriile monitorizate din cadrul sectorului au contribuit la acest rezultat remarcabil prin rate de crestere de doua cifre. Vanzarile de incorporabile au crescut usor mai mult decat cele clasice si reprezinta aproximativ 20% din valoarea electrocasnicelor mari.
Piata electrocasnicelor mici a inregistrat o crestere puternica in T1 2015, cu peste 19% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut, ajungand la o valoare de 31 de milioane de euro.
Aproape toate categoriile au avut cresteri de doua cifre, dar cea mai mare contributie au avut-o produsele cheie precum storcatoarele de fructe si legume, aparatele de preparat mancarea, aparatele de preparat bauturi calde si fiarele de calcat, cu... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 11:18
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au urcat cu 17% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 420 de milioane de euro, majoritatea categoriilor inregistrand cresteri, potrivit datelor GfK, care arata ca este foarte probabil ca trendul ascendent sa continue.
"Cu exceptia segmentului foto, toate categoriile au crescut in trimestrul al doilea din 2014. Totusi, ritmul de scadere al pietei foto s-a micsorat, ajungand la putin peste -18%. Cea mai mare crestere in valoare (29%) a fost generata de sectorul de Telecom, care a atins 128 de milioane de euro, acesta fiind cel mai mare segment din trimestrul doi. Electronicele au avut o perioada remarcabila, crescand cu aproape 27%, urmate de electrocasnice mari, electrocasnice mici, IT si imprimante, functionale si consumabile", arata rezultatele studiului GfK TEMAX pentru Romania, citat de Mediafax.
Luand in considerare evolutia din prima jumatate a anului, cu cresteri de 8% in primul trimestru si de 17% in cel de-al doilea, este foarte probabil ca valul ascendent sa continue, noteaza raportul.
Pe segmentul telecom, in perioada aprilie-iunie, vanzarile nesubventionate de smartphones si telefoane mobile clasice au depasit cu 29% performanta din acelasi interval al anului trecut, atingand nivelul de 128 milioane euro. Aceasta s-a datorat in principiu rezultatelor inregistrate de segmentul smartphone, cererea pentru telefoanele mobile clasice fiind din nou scazuta.
Televizoarele cu ecran... mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 12:03
Societatea Evolution Prest Systems, care detine magazinul online evomag.ro, estimeaza afaceri de 15 milioane de euro in acest an, in crestere cu 30% fata de 2012, pe fondul majorarii cu 35% a numarului de clienti si extinderii portofoliului de produse comercializate.
"Afacerile evomag.ro au crescut organic in ultimii ani, cu rate de peste 30%. In 2011, afacerile au atins 8,6 milioane de euro, au urcat in 2012 la 11,5 milioane de euro si vom incheia acest an cu 15 milioane de euro. Cresterea afacerilor a fost sustinuta de avansul numarului de clienti cu 35% si extinderea portofoliului de produse comercializate", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al Evolution Prest Systems, Mihai Patrascu.
Potrivit datelor evomag.ro, 35% din vanzari provin din produse portabile si tablete, urmate de componentele PC - 19% si terminale mobile (smartphone) - 9%.
"Valoarea cosului mediu pe evomag.ro este de 1.000 de lei, TVA inclusa", a spus Patrascu.
Investitiile Evomag.ro
El a afirmat ca societatea a investit 100.000 de euro in deschiderea unui showroom in Capitala, situat pe bulevardul Mihai Bravu, motivul principal fiind dorinta clientilor evomag.ro de a atinge produsele pe care intentioneaza sa le cumpere, mai ales cele scumpe.
"Noul showroom are o suprafata de 200 metri patrati, de trei ori mai mare decat a celui anterior, la care se adauga un spatiu de depozitare de 1.000 de metri patrati, de cinci ori mai mare, care permite dublarea stocului de... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 14:29
Compania japoneza Sharp va deschide pana la finele lunii septembrie un birou in Romania, ale carui obiective sunt pe termen mediu atingerea unei cote de 5% pe piata produselor electronice si vanzari de 8-10 milioane de euro, a declarat presedintele Sharp Electronics Europa de Est, Jacek Klekowski.
"In prezent, vanzarile Sharp in Romania se situeaza sub acest obiectiv, cifra fiind sub potentialul brandului, unul premium. Rezultatele mai putin bune ale Sharp in Romania sunt efectul neintelegerii specificului acestei piete de catre firma care se ocupa cu distributia produselor noastre, care coordona operatiunile de la Viena", a spus Klekowski.
Vanzarile companiei japoneze in Romania reprezinta in prezent mai putin de 2% din piata produselor electronice.
Oficialul Sharp a adaugat ca decizia privind deschiderea unui birou Sharp in Romania a luat in calcul dimensiunea pietei locale si dinamica Produsului Intern Brut (PIB).
"De ce Romania? In primul rand, Romania are peste 20 milioane de locuitori, iar populatia este relativ tanara comparativ cu alte state din Europa de Vest. De asemenea, numarul conexiunilor la Internet se apropie de 10 milioane, iar dinamica investitiilor si a Produsului Intern Brut (PIB) este crescatoare", a afirmat Klekowski.
El a evitat sa prezinte valoarea investitiei Sharp pentru deschiderea biroului in Romania, care va coordona si operatiunile din Bulgaria.
"Politica companiei nu permite prezentarea cifrei. Va asigur insa ca fondurile... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 14:10
Piata de e-commerce din China ar urma sa treaca in fata celei din SUA in acest an, pentru a deveni cea mai mare din lume, in functie de cheltuielile totale ale consumatorilor, potrivit unui raport al firmei de consultanta Bain & Company, dat, miercuri, publicitatii.
Aceasta modificare a obiceiurilor de cumparare vine intr-un moment in care aproape jumatate din populatia de 1,3 miliarde de locuitori a Chinei are acces direct la Internet, iar din acest numar aproape 80% detin smartphone-uri sau tablete, transmite Reuters.
Potrivit raportului Bain & Company, piata de e-commerce din China a inregistrat un ritm mediu de crestere de 71% intre 2009 si 2012, fata de 13%, in SUA, iar marimea totala a pietei de e-commerce din China ar urma sa ajunga in 2015 la 3.300 de miliarde de yuani (539,07 miliarde de dolari). Raportul adauga ca, in 2012, cheltuielile online ale consumatorilor chinezi s-au cifrat la 212,4 miliarde de dolari, comparativ cu 228,7 miliarde de dolari in SUA.
Companiile chineze cu puncte de distributie cu amanuntul au fost nevoite sa-si modifice strategiile de vanzari pentru a putea concura cu rivalii online care ameninta sa-i devanseze pe o piata din ce in ce mai competitiva, dominata de firme de e-commerce, precum Alibaba Group si 360Buy Jingdong.
"Este o modificare masiva. Inseamna ca trebuie sa fii pe web, indiferent daca iti place sau nu", a declarat Serge Hoffmann, unul dintre autorii raportului.
Cresteri anuale de pana la 500% la vanzarile... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 17:29
Camerele foto si telefoanele mobile reprezinta bunurile de folosinta indelungata care s-au bucurat de cel mai mare succes intr-o piata in scadere in cel de-al doilea trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.
Piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 2,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, la 293 milioane de euro, comparativ cu primul trimestru din 2012.
Sectorul camerelor foto este singurul care a inregistrat o crestere de doua cifre in perioada martie-iunie, si anume de 19,2%.
Camerele cu lentile interschimbabile sunt cel mai de succes segment in acest moment. Valoarea generata de aceste dispozitive in ultimele trei luni a fost de aproximativ cinci milioane de euro.
Si vanzarile telecom si de telefoane au inregistrat o crestere usoara, de 0,7%, pe o piata care a insumat 43 milioane de euro in cel de-al doilea trimestru, fata de aceeasi perioada din 2011.
In ceea ce priveste smartphone-urile, consumatorii le prefera pe cele cu sistem de operare Android, camera foto mai mare de 5,5 MP si ecran tactil. Telefoanele mobile clasice, desi pierd cota in fata smartphone-urilor, reprezinta inca un segment ce domina in volum piata totala de telecom.
Per total, vanzarile de electronice au crescut cu 3%, la 58 milioane de euro. Cresteri semnificative ale vanzarilor s-au inregistrat pentru televizoarele cu ecran plat.
Piata de televizoare a reusit sa genereze valoare adaugata si prin trecerea de la LCD la LED. Astfel, mai mult de... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 11:50
Vanzarile de electronice au crescut in 2011 cu 8,6% fata de anul anterior si au atins valoarea de 293 milioane euro, fiind sustinute de promotiile continue de pe piata si de o rata scazuta de penetrare pentru electronice, in special pentru televizoarele plate, potrivit raportului GfK Temax.
Pentru televizoare, campaniile promotionale au afectat pretul mediu care a scazut cu 8% si au reusit sa atraga consumatorii in magazine si sa deblocheze "in sfarsit" decizia de cumparare. In ani de criza, precum 2009 si 2010, consumatorii au amanat achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata.
Vanzarile de Craciun au fost de asemenea importante. Vanzarile din ultimul trimestru au insumat 110 milioane de euro, facand un salt de 10,2%, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010.
In decembrie 2011, preferintele consumatorilor s-au indreptat catre segmentul TV/Audio si segmentul consolelor video. Vanzarile de televizoare au crescut cu 15% in T4, urmate indeaproape de sistemele audio cu 7%. Castigatorul sezonier a fost categoria consolelor video cu o crestere de 26%.
Anul trecut reprezinta o premisa pozitiva pentru crestere in 2012, acesta trebuind sa aduca o crestere in interes, distributie si penetrare pentru noile tehnologii, precum 3D, Smart TV sau Blu-Ray.
Piata foto a avut performante cu 17,4% mai bune de la an la an, ajungand la o valoare totala de 46 milioane de euro in 2011. Aproape o treime din aceste vanzari au fost facute in ultimul trimestru din 2011,... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 09:53
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, a declarat marti ca Romania s-a clasat anul acesta pe locul 3 in Europa la cresterea vanzarilor de electronice si IT, fiind depasita doar de Slovacia si Rusia. "Tehnologia informatiei este poate cea in care ar trebui sa ne punem cu totii speranta: sectorul a intregistrat in trimestrul I din 2011 o crestere cu 27%, fiind cea mai buna performanta in economia romaneasca", a afirmat ministrul Valerian Vreme, care a participat marti la un forum dedicat implementarii tehnologiilor digitale in Romania, potrivit NewsIn.
De asemenea, Vreme a mentionat ca Romania rurala este a romanilor care nu au folosit niciodata internetul.
In acest context, Strategia Nationala de Broadband prevede acoperirea pana in 2015 a celor 3.600 de "zone albe", pentru a asigura accesul la informatie si cunoastere tuturor romanilor.
Potrivit ministrului, migrarea la televiziunea digitala va permite optimizarea utilizarii spectrului, prin intermediul tehnologiilor valabile prin standardele recunoscute si al metodelor de comprimare, deschizandu-se astfel drumul spre o noua dezvoltare a perspectivelor beneficiarilor, publici si privati.
"Acest lucru atrage dupa sine o crestere economica asigurata de cooperare si competitie, recunoasterea beneficiilor progresului tehnologic.
Dividendul digital va permite o penetrare broadband sporita si o micsorare a diferentelor intre mediul urban si cel rural.
Pentru ca, asa cum spun de fiecare data,... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:17