Vinurile Bordeaux, simboluri ale luxului, sunt foarte apreciate de consumatori, dovada fiind faptul ca producatorul a avut anul trecut vanzari la export de 1,97 miliarde de euro.
Vinurile Bordeaux au cea mai mare cautare pe pietele din China si in tarile din Europa. Exporturile in China au totalizat 682 milioane de euro in 2011, ceea ce reprezinta 34% din totalul tranzactiilor de anul trecut.
In 2011, exporturile de vinuri Bordeaux din Europa au crescut cu 155, ajungand la 672 milioane de euro. Cele mai multe exporturi s-au facut catre Marea Britanie, Germania si Belgia.
Vanzarile locale de vinuri Bodeaux in 2011 au crescut cu 2%, atingand valoarea de 923 milioane de euro.
Business Insider a intocmit un top al celor mai cunoscute vinuri Bordeaux de lux.
Chateau Leoville Poyferre
O sticla de Chateau Leoville Poyferre costa 60 de dolari si provine din comuna St-Jullen din Bordeaux. Acest vin este un amestec de Cabernet Sauvignon, Merlot si Petit Verdot.
Aromele de prune si alte fructe negre dau acestui vin o savoare deosebita, iar gustul lui este de acid tanic.Se recomanda servirea acestui vin cu midii, patrunjel si usturoi.
Chateau Grand-Puy-Lacoste
O sticla din acest vin costa 70 de dolari si este produs in Pauillac, o alta comuna din Bordeaux. Degustatorii remarca un miros de pamant. Aroma acestuia este de pamant, iar gustul este de sol afumat si fructe uscate.
Se recomanda ca Chateau Grand-Puy-Lacoste sa fie servit alaturi... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 19:12
De sute de ani, Franta se bucura de reputatia de a fi cel mai mare producator de vinuri din lume, asta si datorita vinurilor de Bordeaux.
Vinul de Bordeaux, unul din vinurile clasice ale Frantei, este in special apreciat pentru paleta sa de parfum si savoare, fiind un vin cu un buchet bogat si generos.
Bordeaux, o regiune cu traditie
Exista doar cateva regiuni viticole ce au devenit simboluri la nivel mondial, iar Bordeaux se afla printre ele.
Cu o productie anuala de 700 de milioane de sticle de vin, regiunea Bordeaux, cunoscuta inca din antichitate pentru podgoriile sale este recunoscuta pentru vinurile sale de masa cat si pentru ca produce cele mai scumpe sticle de vin din lume.
Vinul produs in Bordeaux e in mare parte rosu, doar 20% din productie fiind reprezentata de vinurile albe sau de tip lichior.
Principalele soiuri de struguri pentru vinurile rosii de Bordeaux sunt Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, care confera vinului vigoare, tanin si o viata lunga, dar si Merlot.
Pentru vinurile albe se folosesc soiurile Sauvignon Blanc, Semillon si Muscadelle.
Cum se serveste un vin de Bordeaux
Vinul Bordeaux rosu merge excelent cu carnea de vita, miel si vitel la gratar dar si cu branzeturi frantuzesti, precum Camembert, Brie si Roquefort, in timp ce vinurile albe sunt perfecte ca aperitiv si se pot combina cu preparate din fructe de mare si carne de pui.
Vinurile dulci sunt servite de obicei la desert, iar cunoscatorii servesc Bordeaux... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 00:00
Vinurile de Bordeaux au inregistrat anul trecut o cadere a valorii vanzarilor cu aproape un sfert fata de 2008, evolutie fara precedent, arata datele asociatiei profesionale a producatorilor din regiunea Bordeaux, care a calificat situatia ca fiind catastrofala, potrivit AFP, citat de NewsIn.
"O prabusire atat de rapida si brutala nu s-a mai vazut niciodata", a afirmat vineri directorul general al Comitetului Interprofesional al Vinului de Bordeaux (CIVB), Roland Feredj.
"Un asemenea annus horribilis nu are echivalent de cand exista statistici privind piata mondiala a vinurilor", a subliniat el.
Astfel, exporturile de vinuri de Bordeaux au cazut cu 14% in volum anul trecut si cu 23% dupa valoare, evolutie care il face pe presedintele CIVB, Alain Vironneau, sa vorbeasca de un an "catastrofal".
Caderea din 2009 se explica, totusi, si printr-un efect de baza, in conditiile in care vanzarile au fost stimulate in 2008 de productia din 2005, an considerat pentru regiunea Bordeaux un "millesime", adica unul dintre cei mai buni.
Reprezentantii viticultorilor din Bordeaux subliniaza ca aceasta cadere severa nu a afectat doar productia lor, ci intreaga viticultura mondiala, comertul international de vinuri coborand anul trecut la 70 milioane hectolitri, de la 90 milioane hectolitri in anul precedent.
"Aceste 20 de milioane de hectolitri pierdute sintetizeaza oarecum situatia sectorului viticol mondial", a apreciat Vironneau.
Insa viticultorii din sud-vestul Frantei au motive... mai mult
Sambata, 13 Martie 2010, ora 16:19