Cererea mondiala de aur a scazut cu 1% in 2019 comparativ cu 2018, in conditiile in care achizitiile solide ale investitorilor si bancilor centrale au fost contrabalansate de vanzarile slabe catre consumatorii cu amanuntul care s-au speriat de preturile mari, a anuntat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informeaza Reuters.
Pretul global al aurului a crescut cu 18% anul trecut, atingand cel mai ridicat nivel de dupa 2013, pe masura ce ritmul de crestere a economiei mondiale a incetinit. In mod traditional, aurul este vazut ca o investitie sigura in perioade de incertitudine politica si economica si, in plus, devine mai popular atunci cand scad dobanzile, cum s-a intamplat anul trecut.
Insa preturile ridicate la aur, care in unele monede au atins valori record, au redus interesul pentru bijuteriile de aur si achizitiile de lingouri si monede de aur ale consumatorilor cu amanuntul. Aceasta dinamica este posibil sa continue si in 2020, cu bancile centrale si investitorii continuand sa cumpere aur iar consumatorii cu amanuntul vor evita sa faca achizitii, este de parere directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt. "Nu ma astept ca vreunul din acesti factori sa dispara in curand", a spus Alistair Hewitt.
Potrivit WGC, cererea mondiala de aur a fost de 4.355,7 tone anul trecut, in scadere cu 1% fata de 4.401 tone in 2018. Anul trecut s-a incheiat insa cu o scadere de 19% a cererii de aur pana la 1.045,2 tone in trimestrul octombrie-decembrie 2019,... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 12:50
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din Romania, a tranzactionat 3 tone de aur in cei 8 ani de cand a inceput sa distribuie metalul pretios prin unitatile bancii.
Clientii care cumpara aur la BCR sunt in proportie de 60% barbati, cu varsta intre 30 si 50 de ani, potrivit reprezentantilor bancii, citati de Stirile ProTV.
Cele mai cautate produse sunt ducatii si lingourile de 10 grame. Cererea in scop investitional este in special pentru lingouri de dimensiuni medii sau mari: 100g, 250g, 500g sau 1.000g. Lingourile de 20g sunt solicitate mai ales in perspectiva unei vanzari ulterioare.
La moda este si achizionarea monedelor de aur pentru a fi facute cadou la momente speciale cum ar fi botezul, nunta sau ziua de nastere.
Lingourile oferite de BCR sunt marca Munze... citeste mai departe despre "BCR a vandut 3 tone de aur in 8 ani. Cine cumpara metalul pretios?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 August 2016, ora 17:41
Aura Ipate este o profesoara de limba engleza cu experienta in management educational care a reusit sa faca pasul decisiv in viata: a renuntat la catedra si si-a deschis propria afacere.
Totusi, nu se poate spune ca a renuntat de tot la vocatia sa. Afacerea este, de fapt, un centru de limbi straine cu mare succes in randul marilor corporatii.
Cursurile sale au acest succes tocmai pentru ca sunt realizate cu ajutorul unor traineri care mizeaza mult pe comunicare si fluenta in discurs si, nu in ultimul rand, ele sunt personalizate in functie de domeniul de activitate al cursantilor. Astfel, ei vor invata o anumita limba straina prin termenii utili activitatilor lor de zi cu zi.
Antreprenoarea Aura Ipate are si o concluzie surprinzatoare, dupa sapte ani de activitate in domeniu: Una din limbile indragite in Romania pana nu demult devine din nou la mare cautare, mai ales de catre investitori.
Despre cum a ajuns la o cifra de afaceri de 122.000 de euro in 2014 (cifra ce urmeaza sa creasca cu pana la 45% pana la sfarsitul lui 2015), care este magica limba straina de succes in 2015 si planurile sale de dezvoltare, vorbeste Aura Ipate, intr-un interviu acordat Business24.
Sunteti pasionata de predarea limbilor straine si v-ati pus in practica aceasta pasiune de la catedra, pana acum 7 ani. Cum a fost pasul de la catedra spre lumea afacerilor?
A fost un pas oarecum firesc, avand in vedere activitatea anterioara la catedra, ca profesor de limba engleza, respectiv... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 00:00
Marii producatori din industria aeronautica au primit un balon de oxigen important odata cu deschiderea "Paris air show". Airbus si Boeing, doua dintre companiile care se confrunta cu o scadere a comenzilor pe piata din Rusia, au inregistrat comenzi pentru aproape 200 de aeronave.
Inca din prima zi a spectacolului aeronautic, cele doua companii au primit comenzi totalizand 42 de miliarde de dolari, operatorul Garuda Indonesia dovedindu-se unul dintre cei mai valorosi clienti, raporteaza portalul Market Watch.
Strategii noi
Airbus a dat semnalul ca se pregateste sa modifice planul de constructie al masivului A380 superjumbo pentru a revigora vanzarile anemice ale avionului care trebuia sa fie reprezentativ pentru compania europeana.
"A380neo ar putea veni cu motoare noi, un fuselaj mai lung si un numar sporit de locuri pentru pasageri", a anuntat John Leahy, directorul de vanzari al Airbus, cu ocazia show-ului aviatic.
Cel putin 10 companii de transport aerian si-au manifestat interesul fata de varianta noua a superjumbo-jetului Airbus, inca din prima zi a expozitiei.
Boeing, pe de alta parte, mizeaza pe aeronavele de curse lungi cu doua motoare, luni semnand si precontractul pentru livrarea a 10 avioane 777X-8 pentru Qatar Airways, operator care detine deja alte 50 de aeronave de acelasi tip.
Boieng 777X s-a lansat in urma cu doi ani, iar acum este unul dintre cele mai apreciate avioane de calatori, compania livrand pana in prezent peste 300 de... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:08
1Cererea pentru aur a crescut considerabil dupa socul transmis pietelor de aprecierea rapida a francului elvetian. La sfarsitul saptamanii trecute, pretul metalului pretios s-a apreciat cu 4,6%, inchizand la cotatia de 1.280 dolari/uncie.
Decizia bancii centrale elvetiene de a lasa moneda nationala sa evolueze impotriva euro si anuntul privind reducerea dobanzilor la -0,75% in bancile elvetiene a dat frau liber goanei dupa metalul pretios, observa publicatia Hindu Business Line.
Piata instabila
Sub metalelele pretioase, intreaga piata pare sa fie zduncinata din temelii. In cursul saptamanii trecute, SPDR Gold Trust, cel mai mare fond garantat cu aur, si-a apreciat activele cu peste 23 de tone, pana la cantitatea de 730,89 de tone.
Argintul a trezit de asemenea interesul cumparatorilor, metalul inregistrand o crestere de 7,75%, atingand valoarea de 17,78 dolari/uncie.
Platina a facut un salt de doar 2,75 procente, pana la valoarea de 1267 dolari/uncie, inchizand sub valoarea de piata a unciei de aur.
Indicele dolarului american a oscilat pana la 93,26 puncte, dar a inchis la doar 92,5 pe fondul aprecierii francului elvetian si a vestilor destul de proaste venite din Statele Unite.
Departamentul de Comert al SUA a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca vanzarile au scazut in decembrie 2014 cu 0,9%, inregistrand cea mai mare diferenta din ultimele 11 luni.
Productia industriala a avut o scadere, in aceeasi perioada, de 0,1%, dupa o crestere de 1,3... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:02
In Rusia, s-au vandut intr-o singura zi, 42 de aparate iPhone 5S din aur purtand imaginea presedintelui rus Vladimir Putin, a anuntat serviciul de presa al societatii de produse de lux Caviar, preluat joi de RIA Novosti. Pretul unui aparat este de 147.000 de ruble (circa 3.130 de euro).
Aparatele fac parte dintr-o serie de 44 de 'smartphone-uri prezidentiale' model Supremo Putin produse de firma italiana de bijuterii Perla Penna. Doua exemplare au fost rezervate unor sefi de stat. Botezat 'putinofon', noul aparat este din aur masiv si a fost confectionat manual. Pentru portretul lui Putin s-a folosit o tehnica de gravura sofisticata conceputa de celebrul gravor italian Lorenzo Gamba.
Printre cei care au cumparat cele 42 de smartphone-uri de aur se numara un regizor de film, un moderator TV, doi sefi ai unei companii petroliere si un campion al Jocurilor Olimpice de la Soci.
Firma Caviar subliniaza, in comunicatul sau, ca persoanele care achizitioneaza un smartphone Supremo Putin dau dovada de patriotism si de respect fata de presedintele rus. mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 09:52
Pretul aurului a coborat vineri sub pragul simbolic de 1.200 de dolari uncia, atingand cel mai scazut nivel inregistrat de la inceputul lunii august 2010, pe fondul absentei temerilor inflationiste dar si al dezinteresului investitorilor.
In jurul orei 01.00 GMT, uncia de aur a coborat pana la 1.180,50 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa data de 2 august 2010. Ulterior si-a revenit usor, astfel ca in jurul orei 08.15 GMT se tranzactiona la 1.204,60 dolari, transmite AFP.
De la inceputul anului, metalul galben a pierdut peste 30% din valoare, pierzand 200 de dolari in doar doua zile la mijlocul lunii aprilie si ulterior alte 200 de dolari la inceputul acestei luni.
"Aurul evolueaza la cel mai scazut nivel din ultimele 34 de luni si se indreapta spre cea mai mare cadere trimestriala din ultimi 90 de ani", a declarat Lee Mumford, analist la Spreadex.
Potrivit analistilor, semnele succesive de imbunatatire a economiei americane si absenta de temeri inflationiste ii determina pe investitori sa renunte la aur in favoarea unor active mai riscante dar care ofera profituri mai mari.
Aurul este considerat in mod traditional o valoare de refugiu in fata inflatiei. In prezent insa inflatia se mentine la un nivel relativ scazut, in special in SUA si in Europa. In luna mai, preturile de consum in prima economie mondiala au inregistrat o crestere anuala de doar 1%.
In plus, perspectiva unei inaspriri a politicii monetare ultra relaxate urmata de Rezerva... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 12:50
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Efectele crizei care se face simtita pe plan international i-a determinat pe romani sa se orienteze spre investitiile in aur, astfel ca vanzarile de metal pretios realizate de bancile din Romania au crescut semnificativ, mai ales in ultimile doua luni ale acestui an, transmite NewsIn."Vanzarile de aur financiar au crescut fata de anii trecuti, aurul devenind o valuta de refugiu.
In primele sase luni, BCR a vandut aproximativ 220 de kg de aur, mai mult decat tot anul 2010 (140 kg), pentru ca pe fondul ingrijorarilor generate de criza datoriilor, in conditiile in care aurul a atins noi maxime istorice, sa inregistram tranzactii de aproximativ 450 de kg in iulie si august", a declarat, pentru NewsIn, Razvan Furtuna, sef departament Vanzari Produse de Trezorerie catre Clienti Retail Directia Piete Financiare, din cadrul Bancii Comerciale Romane.Repezentantii BCR sustin ca interesul pentru aur a crescut incepand cu anul 2000 si s-a accentuat in ultimii doi ani, sub presiunea crizei economice."Trebuie mentionat faptul ca, daca am corecta pretul aurului cu inflatia, nivelul actual este sub maximul atins in anii '80. Practic, nivelul similar s-ar situa in jurul a .2300 dolari/uncie. Acest pret este si tinta pe termen mediu a ananlistilor Erste Bank.
In conditiile in care masa monetara este in crestere atat in Statele Unite, cat si in Europa, dobanzile sunt real negative si sunt sanse bune sa nu vedem schimbari prea curand, in conditiile in care alte active financiare isi pierd... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 13:41