Bancile si managerii de active din Europa trebuie sa vanda sau sa restructureze credite imobiliare riscante in valoare de 584 miliarde de euro, parte a procesului de curatare a portofoliilor de imprumuturi, potrivit firmei de consultanta Cushman & Wakefield.
Institutiile de credit, managerii de active si bancile infiintate special pentru active cu probleme, precum Sareb in Spania, au vandut astfel de imprumuturi in valoare de 40,9 miliarde de euro in primele sase luni, in crestere de peste sase ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al firmei de consultanta imobiliara, citat de Bloomberg.
Tranzactiile, inclusiv ipoteci prescrise, vor ajunge la un nivel record de 60 miliarde de euro in acest an, estimeaza Cushman & Wakefield.
Bancile, precum Royal Bank of Scotland, accelereaza vanzarile de portofolii de credite, concomitent cu declinul costurilor de finantare si imbunatatirea increderii in economie.
Investitori mari din SUA, precum Lone Star Funds si Cerberus Capital Management, se numara printre cumparatorii care au profitat de vanzarea activelor, ceea ce ingreuneaza prezenta pe aceasta piata a firmelor mai mici, afirma Cushman & Wakefield.
Pretul mediu al unei tranzactii in Europa s-a situat la 621 milioane de euro in prima jumatate a anului, fata de 346 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior.
Totalul activelor care ar trebui vandute, de 584 miliarde de euro inainte de asumarea de pierderi, include... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 14:00
Bancile din Uniunea Europeana (UE) ar putea vinde portofolii de credite "nedorite" de pana la 100 de miliarde de euro in acest an, intr-un proces de restructurare a operatiunilor, derulat la presiunea autoritatilor de reglementare.
Institutiile de credit au finalizat sau au in lucru la jumatatea anului tranzactii cu astfel de active in valoare de 83 de miliarde de euro, fata de 64 de miliarde de euro pentru intreg anul 2013, potrivit datelor firmei de consultanta PwC, scrie Financial Times, citat de Bancile din UE ar putea vinde portofolii de credite de pana la 100 miliarde de euro in 2014.
Totalul pentru acest an ar putea ajunge la nivelul record de 100 de miliarde de euro, in contextul interesului foarte ridicat din partea managerilor de fonduri de investitii, a declarat Richard Thompson, partener la firma de consultanta PwC.
In pofida accelerarii vanzarilor, acestea reprezinta doar o mica parte din activele non-core de 2.400 de miliarde de euro inregistrate in bilanturile bancilor europene, potrivit PwC. Totusi, valoarea tranzactiilor este in crestere, in contextul interesului investitorilor pentru imprumuturi din zona euro si al presiunilor exercitate de Banca Centrala Europeana asupra bancilor pentru restructurarea activelor.
UE se afla doar la jumatatea unui ciclu de 7-10 ani de vanzare de active, a declarat Lee Galloway, manager de portofoliu la Pimco, care a atras in acest an de la investitori 5,5 miliarde de dolari pentru achizitia de active bancare in... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:35
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a incheiat primul trimestru cu o pierdere neta de circa 905.000 lei, fata de un profit de 14,92 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa scaderea cu 39% a venitului total, la 36,8 milioane lei, potrivit rezultatelor publicate miercuri de banca.
Banca Carpatica avea la finele lunii martie active totale de 4,08 miliarde lei (920 milioane euro), in urcare usoara, cu 0,5%, fata de nivelul raportat la finele anului trecut. Comparativ cu sfarsitul lunii martie a anului trecut, activele bancii au urcat cu 11,1%.
Veniturile totale ale institutiei au fost afectate in principal de declinul venitului net din active financiare disponibile in vederea vanzarii, care a coborat la 3,4 milioane lei, fata de 25,3 milioane lei in primul trimestru al anului trecut.
Venitul net din comisioane a coborat cu 23,8%, la 6,15 milioane lei, fata de 8,08 milioane lei cu 12 luni in urma, in timp ce venitul net din tranzactionare a scazut de la 7 milioane lei la 2,7 milioane lei.
Venitul net din dobanzi a crescut cu 13,4%
Declinul veniturilor a fost temperat de incasarile din dobanzi. Astfel, venitul net din dobanzi a crescut cu 13,4%, la 20,83 milioane lei, fata de 18,37 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut.
Cheltuielile operationale ale Bancii Carpatica s-au redus cu 18,6% in perioada analizata, la 35,9 milioane lei, fata de 44,1 milioane lei in primul trimestru din 2013.
Activul total al bancii a crescut in... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 08:39
BNR incearca prin tot felul de masuri sa schimbe politica bancilor comericale de a face profit din comisioane ca sa nu-si asume riscurile creditarii. Ultima masura consta in a le permite bancilor sa infiinteze asa numitele SPV-uri (Special Purpose Vehicle). Chiar si in aceste conditii, analistii considera ca bancile vor trisa un pic, prin redimensionarea creditelor neperformante.
SPV-urile sunt societati comerciale, detinute direct sau indirect de banca, care permit acesteia din urma sa ascunda problema creditelor neperformante punand-o dintr-un buzunar in altul.
"Bancile sunt doritoare sa isi clarifice situatia portofoliilor si sa scape de povara creditelor neperformante, chiar cu riscul diminuarii activelor" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
SPV-ul este un vehicul foarte mult practicat si nu numai in zona bancara, ci in general, in zonele de proiecte si in toate zonele in care se doreste a se izola un business.
BNR permite infiintarea SPV-urilor romanesti
BNR deschide calea pentru infiintarea SPV-urilor (Special Purpose Vehicle) si de catre bancile romanesti, dupa modelul practicat de cele straine.
"Din punct de vedere specific al bancilor de a-si construi acele vehicule speciale in care sa transfere creditele neperformante, ele sunt bine venite, pe de o parte pentru ca elimina si curata bilantul bancii de partea aceasta canceroasa, iar pe de alta parte, o baga intr-un regim de monitorizare si de restrcturare specific" a... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 17:47