Fondul Proprietatea /FP/ a vandut la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, prin plasament privat, 23,6% din compania de transport de produse petroliere Conpet Ploiesti, valoarea tranzactiei depasind 99,79 milioane lei.
"In urma finalizarii procedurii de plasament privat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor ordinare detinute de Fond in Conpet, anuntata ieri, numarul final al actiunilor oferite este de 2.047.095 actiuni ordinare emise de Conpet, iar pretul per actiune este de 48,75 lei', precizeaza o raportare a FP transmisa joi BVB, potrivit Agerpres.
In urma tranzactiei, Fondul mai detine 524.366 actiuni Conpet, participatia sa diminuandu-se de la 28,7% la 6,1%.
Conpet, societate aflata sub autoritatea Departamentului pentru Energie, are ca activitate de baza transportul de titei, gazolina, etan si condensat prin conducte si cu vagoane cisterna pe calea ferata, in scopul aprovizionarii rafinariilor din Romania si din Balcani cu titei din productia interna si din import si cu derivate ale acestuia.
In vara acestui an, FP a mai vandut pe bursa, prin plasament privat, pachete de actiuni detinute la Romgaz si Transelectrica.
Fondul Proprietatea a incheiat trimestrul al treilea din acest an cu o pierdere neta neauditata de 70 de milioane de lei, fata de un profit net de 20,6 milioane de lei, in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului trimestrial postat pe pagina de internet a Fondului.
Pentru perioada de noua luni incheiata la 30... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 16:17
Fondul Proprietatea (FP) are un potential ridicat de apreciere, existand premisele depasirii pragului de 1 leu/actiune, potrivit analisitilor casei de brokeraj Tradeville.
Acest lucru este posibil in principal pe fondul programelor de rascumparare si al ofertei publice, precum si al listarii secundare pe bursa din Londra, care ar spori interesul si pentru alte companii de pe BVB, considera specialistii.
"Consideram ca potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este in continuare atractiv si ne asteptam ca titlurile FP sa testeze pana la finalul anului pragul de 1 leu/actiune, dar in acelasi timp exista argumente suficiente pentru depasirea acestei zone pe parcursul anului urmator", spune Bogdan Gherghe, analist al casei de brokeraj Tradeville.
Principalul argument pentru aprecierea actiunilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea actionarilor in sensul reducerii discountului dintre cotatiile bursiere si activul net, tinta actuala fiind trasata la 15%.
Strategia administratorului ramane in continuare axata pe programele actuale de recompensare a actionarilor prin rascumparari sau dividende speciale acordate sub forma reducerii capitalului social. De asemenea, in contextul trecerii spre statutul de piata emergenta, piata locala de capital prezinta un potential important de apreciere ce ar favoriza atragerea de investitori si, implicit, o potentiala crestere a valorii activelor nete din portofoliul FP.
Impactul ofertei publice
Recent, administratorul... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 11:54
Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri in ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire ar putea duce la incheierea anticipata a mandatului.
"Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
El a amintit ca a fost o perioada cand pretul actiunilor era in scadere si discount-ul fata de activul net era in crestere, din mai multe... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:31
Fondul Proprietatea (FP) a lansat o actiune in justitie impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in calitate de succesor al CNVM, pentru obtinerea avizarii comisioanelor suplimentare pentru administratorul Fondului, Franklin Templeton.
La inceputul lunii aprilie 2012, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat propunerea celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vanzare de active, pentru ca apoi banii obtinuti sa fie distribuiti investitorilor.
De asemenea, actionarii au decis modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea prin introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma sa il incaseze. Comisionul urma sa fie incasat pentru distributii suplimentare, realizate in urma unor vanzari de active si acordarea banilor catre actionari, prin programe de rascumparare de actiuni sau prin reduceri ale capitalului social si distribuirea diferentei catre actionari.
CNVM a respins in luna ianuarie comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma sa le incaseze din vanzarea participatiilor din portofoliul FP si distribuirea de dividende suplimentare, motivand ca acestea ar incalca termenii conveniti la licitatia pentru numirea administratorului FP.
Printre motivele invocate, CNVM arata ca acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vanzarii "investitiilor de natura titlurilor de capital" nu respecta obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 10:39
Fondul Proprietatea a raportat pentru luna mai un profit de 607 milioane lei (136 milioane euro), mult peste castigul bugetat pentru intregul an, de 442,5 milioane lei.
Fondul a inregistrat pierderi in ultimele doua luni consecutiv, astfel ca la finalul lunii aprilie avea un rezultat negativ de 3,6 milioane lei.
Activul net al Fondului a crescut in luna mai cu 1%, la 15,67 miliarde lei (3,5 miliarde euro), de la 15,521 miliarde lei in luna aprilie.
Astfel, in luna mai valoarea activului net pe actiune a urcat de la 1,1572 lei la 1,1688 lei, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Bursa de la Bucuresti a inregistrat in luna mai o scadere de aproape 13,5%, coborand astfel usor sub nivelul de la finalul anului trecut. Scaderea bursei din luna trecuta a fost cauzata atat de corectiile de pe pietele internationale, ca urmare a temerilor privind viitorul zonei euro, cat si de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele general BET-C este cu 1,1% mai jos.
Scaderile de la BVB s-au reflectat si in valoarea actiunilor listate din portofoliul FP, care a scazut cu 13,25%, de la 6,135 miliarde lei la 5,322 miliarde lei.
La finalul lunii mai, Fondul avea plasamente de 139 milioane lei in titluri de stat, aprope de nivelul de la sfarsitul lunii aprilie de 138,3 milioane lei.
Depozitele bancare au coborat de la 334,6 milioane... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 20:29
Fondul Proprietatea a desemnat Citigroup Global Markets Limited drept intermediarul unui eventual proces de vanzare a unor participatii minoritare ale Fondului la companiile energetice, in valoare totala de 527 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al FP.
"Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea de posibile tranzactii a unor companii romanesti nelistate de distributie si furnizare de electricitate si gaze naturale din portofoliul Fondului Proprietatea", se arata in comunicat.
Este vorba despre participatii minoritare la 13 companii de distributie si furnizare a energiei electrice si a gazelor, unde actionari majoritari sunt E.ON, Enel, GDF Suez si Electrica.
"Valoarea totala a acestor detineri este de 527,6 milioane de euro sau aproximativ 15% din VAN (valoarea neta a activelor Fondului - n.r.), conform celei mai recente VAN a Fondului Proprietatea, calculata la 31 ianuarie 2012", se mai precizeaza in comunicat.
Franklin Templeton anunta ca, incepand cu data de 2 februarie, capitalul social varsat al Fondului Proprietatea a crescut la valoarea de 13.412.554.856 lei, in timp ce capitalul social subscris a ramas nemodificat, la valoarea de 13.778.392.208 lei.
Potrivit reprezentantilor FP, majorarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a compensarii actiunilor gratuite primite de catre Fond de la Hidroelectrica, in suma de 4.985.760 RON, ca urmare a majorarii capitalului social cu... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:12
Fondul intentioneaza sa vanda in acest an participatii la companii de gaze naturale si electricitate, a declarat miercuri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Tot ce avem este de vanzare. Vrem sa exploram posibilitatile de a vinde participatii in acest an. Sunt companii din sectorul gazelor si electricitate, distribuitori si furnizori. Vom face un anunt cand va fi cazul", a mentionat Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea detine participatii mai importante la companii din domeniul energiei electrice si cel al gazelor naturale precum: Transgaz, Romgaz, Enel Distributie Muntenia, Nuclearelectrica, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica si OMV Petrom.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius, a declarat ca investitiile sunt "acut necesare in diverse domenii", cum ar fi sectorul energetic, in transporturi si, in general, in infrastructura.
"Cu un aport nou de capital obtinut pe piata, prin listari, vom putea imbunatati performantele acestor companii. Bineinteles ca odata cu imbunatatirea performantelor, pretul actiunilor va creste. Nu exista vreo garantie ca listarea va duce la o crestere a pretului companiilor, insa vor fi facute eforturi in acest sens", a mai spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:01
Administratorul Fondului Proprietatea si-a intors privirea catre bursele mari din afara. Primul "atac" vizeaza investitii pe New York Stock Exchange, pentru care a si primit aprobare din partea Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare.Este piata locala prea mica pentru Fondul Proprietatea? Se pare ca da, cred Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management si analist financiar.
"Sa nu uitam ca Fondul Proprietatea are o capitalizare aproape de 2 miliarde de euro si piata locala este o piata cu lichiditate zilnica de milioane de euro", aminteste Dolea.
Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest, crede ca la baze acestei miscari de extindere a orizontului investitional sta volumul de lichiditate incomparabil mai mare si riscul mai scazut, oferit de pietele externe.
Totusi, investitorii care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate pot atinge randamente destul de bune si pe o piata emergenta cum este Romania, este de parere Radu Hanga, directorul general BT Asset Management.
"Pe piata interna, In cazul Fondului Proprietatea ar fi interesant de exemplu sectorul bancar, in care fondul a investit deja, dar oportunitatea cea mai mare o reprezinta nu achizitiile noi ci administrarea activelor care sunt deja in portofoliu", continua acesta.
Ce castiga cel mai mare actionar: statul roman
"Daca statul doreste intr-adevar maximizarea valorii participatiei detinute la Fondul Proprietatea atunci va trebui sa lucreze cu Templeton pentru eficientizarea guvernantei... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 17:52
Fondul Proprietatea (FP) a raportat pentru anul trecut un profit net de 456,2 milioane lei (108,3 milioane de euro), cu 37,5% mai redus decat in 2009, dar de peste doua ori mai mare fata de nivelul estimat, informeaza Mediafax.
FP estima pentru 2010 un castig de 194,93 milioane lei, iar in 2009 a inregistrat un profit net de 730,1 milioane lei.
Fondul a obtinut in 2010 venituri mai mari cu 51,43% din participatiile detinute, de 179 milioane lei, iar din dobanzi FP a consemnat venituri cu 7,7% mai reduse, de 131,5 milioane lei.
FP si-a conservat anul trecut portofoliul si nu a mai vandut participatii, cum a facut in anul 2009, cand a cedat grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane euro.
Fondul a anulat anul trecut un provizion inregistrat in anii 2006 si 2007 pentru deprecierea participatiei de la Hidroelectrica, astfel ca in conturile FP au intrat 216,6 milioane lei.
Cheltuielile din activitatea curenta au insumat anul trecut 109,2 milioane lei (25,9 milioane euro), valoare de 4,4 ori mai redusa decat cea din 2009, de 486,2 milioane lei. In anul 2009, cea mai mare parte a cheltuielilor, respectiv 428,8 milioane lei au reprezentat costurile aferente participatiilor vandute.
Totodata, cheltuielile din diferente de risc valutar au crescut anul trecut cu 72%, la 56,9 milioane lei (13,5 milioane euro), de la 33 milioane lei in 2009.
La aceste cheltuieli s-au mai adaugat 27,9 milioane lei... mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 23:58