Comisia Europeana (CE) a constatat ca, de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
De asemenea, Comisia a concluzionat ca, deoarece au achizitionat activele in conditiile pietei, societatile care le-au cumparat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societatii Oltchim. Aceasta inseamna ca raspunderea pentru rambursarea ajutoarelor ii revine Oltchim.
"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent. In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In aprilie 2016, Comisia a initiat o investigatie aprofundata pentru a stabili daca anumite masuri luate de Romania in sprijinul societatii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, in special:... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:56
Omul de afaceri Stefan Vuza a primit unda verde de la Comisia Europeana sa cumpere Oltchim, cel mai mare combinat chimic din Romania.
Compania Oltchim a fost infiintata in anul 1966 si s-a numit, initial, Combinatul Chimic. Dupa 1990, a fost transformata in societate pe actiuni, iar in 1997 a fost chiar listata la bursa. Avand statul actionar majoritar, afacerile Oltchim au mers, insa, din rau in mai rau. In 2012, compania era deja sufocata de datorii, avand de platit peste 2,5 miliarde de lei catre mai multe societati, dintre care unele de stat, cum ar fi Salrom si CFR Marfa.
S-a incercat, atunci, privatizarea Oltchim, dar cel care ar fi trebui sa o cumpere - fostul patron de presa Dan Diaconescu - n-a mai facut pana la urma dovada ca are banii necesari. Ulterior, cel care s-ar fi dorit salvator al companiei de stat a ajuns la inchisoare.
In cele din urma, in 2013, pe cand ministru al Economiei era Varujan Vosganian, Oltchim a intrat in insolventa si a trecut in administrarea speciala a Rominsolv (unde lucreaza si avocatul Gheorghe Piperea) si a BDO Business Restructuring.
Ulterior, s-a trecut la vanzarea pe pachete a Oltchim. In luna octombrie a anului trecut, potrivit unui document postat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, Oltchim informa ca:
"In contractul de vanzare de active, incheiat intre Oltchim si Chimcomplex Borzesti (firma omului de afaceri Stefan Vuza - n.red.), cu privire la pachetele 1-5 si partial, pachetul 7, pretul tranzactiei... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 20:48
Combinatul chimic Chimcomplex Borzesti, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a depus joi, in ultima zi, oferta pentru preluarea activelor Oltchim din Ramnicu Valcea. Vuza are de gand sa creeze un gigant romanesc in industria chimica.
Pana in prezent, doua companii au anuntat oficial ca sunt interesate sa preia activele Oltchim: Chimcomplex si grupul germano-polonez PCC, actionar minoritar al combinatului.
Termenul limita de depunere a ofertelor angajante pentru vanzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat in insolventa, a fost prelungit pana in 6 iulie, ora 18:00.
Chimcomplex sustine ca i s-a alaturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci banci europene coordonate de ING si doua fonduri de investitii din Londra si Dubai, arata un comunicat emis joi de Chimcomplex.
Grupul SCR, care detine in prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzactiei, avand active de peste 120 de milioane de euro.
"Chimcomplex vizeaza pe mai departe crearea Companiei Romane de Chimie - viitor jucator important din punct de vedere al relevantei regionale in industria chimica", arata comunicatul.
Planul de afaceri al acestei noi entitati este fundamentat pe relansarea chimiei romanesti, incluzand posibilitatea de crestere a productiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, in sapte ani de la preluare, precum si crearea a peste 9.000 de locuri de munca, cat si diversificarea... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 10:53
Planul de reorganizare a companiei de stat Oltchim (OLT), in insolventa, va prevede vanzarea companiei catre un cumparator eligibil, a anuntat marti combinatul chimic din Ramnicu Valcea.
"Strategia de reorganizare care va fi supusa aprobarii creditorilor presupune imbunatatirea in continuare a rezultatelor economico - financiare, consolidarea si pastrarea echilibrului financiar al OLTCHIM precum si vanzarea OLTCHIM SA catre un cumparator eligibil", arata compania, intr-un comunicat transmis Bursei, potrivit Mediafax.
Pentru imbunatatirea rezultatelor financiare, compania vizeaza investitii tehnologice care sa duca la reducerea consumului de energie. Totodata, daca vor fi atrase alte surse de finantare Oltchim va reporni noi instalatii, potrivit comunicatului.
Autoritatile au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa privatizeze compania, dar demersurile au esuat, cel mai recent anul trecut, din lipsa de oferte.
ombinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni, si se afla in insolventa din ianuarie 2013.
RomInsolv si BDO Business Restructuring, administratorii judiciari, vor prezenta in luna februarie planul de reorganizare a companiei, care urmeaza sa fie aprobat in martie.
Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, in principal ca urmare a majorarii exporturilor, dar si reducerii preturilor la titei, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 12:35
Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat luni, ca nu este de acord cu modalitatea de scoatere la licitatie a combinatului prin care au fost anuntate doua preturi.
"Am citit niste declaratii despre un raport de evaluare care spune ca Oltchimul trebuie vandut la valoarea de 290 milioane euro, dar nu mai putin de 160 milioane euro. Cum poti sa faci asemenea afirmatii? Stiti, eu scot la vanzare masina asta, vreau pe ea 30.000 euro, dar nu o vand cu mai putin de 15.000 euro. E ceva care eu nu mai inteleg si nu-mi dau seama unde se va ajunge. Suma minima este valoarea de lichidare a Oltchimului. Adica, daca Oltchimul se va lichida, asta este suma care se estimeaza ca se va obtine. Nu poti sa te apuci sa tai instalatiile fara sa faci decontaminarea instalatiilor, dupa care ai nevoie de utilaje cu care sa faci taierea. Daca se respecta legislatia care este astazi in Romania si UE, dupa ce ai facut taierea trebuie sa faci curatirea solului. Tot pamantul care este contaminat, trebuie sa il iei si sa-l duci sa-l incinerezi. Toate acestea te costa. Daca tragi o linie si faci calculele, o sa ajungi la concluzia ca trebuie sa mai vii cu bani de acasa", a precizat Roibu
Roibu a mai atentionat factorii decidenti din cadrul combinatului si al Ministerului Economiei sa nu se repete momentul privatizarii din 2012.
"Se va intampla la fel cum s-a intamplat la privatizarea din 2012. Acum ce facem? Scoatem la vanzare sau sa depuna oferte - indiferent daca s-a facut sau... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 16:46
Compania rusa Oil Gas Trade LLC vrea sa preia combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si rafinaria Arpechim si sa investeasca ulterior o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Ministrul de resort, Varujan Vosganian, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii companiei. La discutii au participat si administratorii judiciar ai Oltchim, Gheorghe Piperea si Niculae Balan. Oltchim se afla in procedura de insolventa din luna ianuarie a acestui an.
"Intentia companiei Oil Gas Trade este de a prelua atat platforma de la Rm. Valcea, divizia petrochimica Bradu, cat si rafinaria Arpechim, detinuta de OMV Petrom, precizand ca sunt pregatiti sa investeasca dupa achizitie o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului. Ministrul Varujan Vosganian le-a recomandat initierea unei discutii separate cu reprezentantii OMV Petrom pe subiectul preluarii rafinariei", afirma reprezentantii ministerului in comunicat.
Ministrul Varujan Vosganian i-a informat pe oficialii Oil Gas Trade in legatura cu faptul ca autoritatile romane se afla intr-o faza avansata de solutionare a situatiei combinatului.
Ministrul le-a transmis investitorilor rusi si faptul ca Ministerul Economiei este interesat de parteneri care sa garanteze existenta in continuare a combinatului si i-a asigurat de faptul ca firma castigatoare va beneficia de intreg sprijinul Guvernului Romaniei.
"Reprezentantii... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 09:12
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca in sedinta de guvern de miercuri va fi discutata si intrarea in insolventa a Oltchim, masura necesara pentru reorganizarea combinatului.
"Pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, ministrul Vosganian (ministrul Economiei, n.r.) va veni cu un memorandum in care va propune masurile ce se impun la Oltchim. Sunt sanse ca Oltchim sa ramana in picioare. Compania se poate reorganiza doar prin insolventa si exista un plan in acest sens", a spus Chitoiu.
Acesta a precizat ca este necesar ca Oltchim sa fie privatizat integral, scrie Newsin.
Totodata, Chitoiu a anuntat ca vor exista si reduceri de personal.
Licitatia organizata anul trecut pentru pachetul de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, dupa ce Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca.
Combinatul Oltchim, care functioneaza la o capacitate de doar 10% si care are un numar de peste 3.300 de angajati, are nevoie de investitii pe termen scurt de 91 de milioane de euro si de investitii pe termen scurt de peste 150 de milioane de euro.
In aceste conditii, dar si in contextul in care societatea are datorii totale de peste 700 de milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro au fost generate doar in 2012, insolventa pare a fi singura solutie care mai poate salva compania. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 10:59
Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.
"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a mai declarat ca licitatia la Oltchim (OLT) a fost anulata deoarece actul normativ care reglementeaza procedura impune un termen clar de zece zile pentru semnarea contractului de privatizare, nu doar o posibilitate ca respectivul contract sa fie semnat in acest termen.
"Acolo este prevazut un termen clar de zece zile. Este termen clar", a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:24
Directorul general al combinatului chimic Oltchim din Ramnicu Valcea, Constantin Roibu, spune ca, pentru privatizarea companiei, este nevoie de rezolvarea favorabila a dosarului de la Comisia Europeana si totodata de continuarea modernizarii si retehnologizarii, relateaza NewsIn."Imi exprim speranta ca privatizarea Oltchim va fi un succes cel putin la fel de mare cum a fost privatizarea BCR.
Pentru aceasta, Oltchim are nevoie, pe de o parte, de rezolvarea favorabila a dosarului de la Comisia Europeana (in 2007, actionarul minoritar al Oltchim, PCC SE, a reclamat la DG Competition faptul ca statul roman ar interveni in sustinerea activitatii Oltchim, n.r.) si, pe de alta parte, de continuarea modernizarii si retehnologizarii, asa cum a fost decisa la nivel guvernamental", se arata intr-un comunicat.
Roibu spune ca privatizarea combinatului este un deziderat al Romaniei de mult timp si ca Oltchim este si a fost "varful de lance al petrochimiei romanesti, central si est europene, meritand a fi pusa in valoare ca atare".
Directorul general al Oltchim afirma totodata ca in prezent discrepanta uriasa dintre activele totale si valoarea capitalului social comporta riscul unei privatizari paguboase pentru statul roman.
"Ar fi pacat ca eforturile sustinute de autoritatile locale si nationale, intreprinse in toti acesti ani pentru a mentine in functiune ultimul combinat petrochimic din Romania, sa nu fie fructificate la maxim, in beneficiul Romaniei", a mai spus Roibu.
Ministerul... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 17:37