Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ de 4,625% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari, au declarat surse bancare.
Costul indicativ de 4,625% reprezinta nivelul de la care incep negocierile cu investitorii.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA.
Ponta s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.
Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si este intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.
Romania va incerca sa obtina intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani. Operatiunea a fost mandatata printr-un ordin al Ministerului Finantelor Publice.
Romania a mai emis obligatiuni in dolari cu un an in urma, cand a atras prin doua tranzactii 2,25 miliarde de dolari. Finantele au mai obtinut in 2012 de pe pietele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni.
Obligatiunile in dolari emise in ianuarie si februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au organizat in aceasta saptamana un roadshow la New York, Boston si Londra pentru a... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
Seful Piraeus Bank a declarat joi ca este increzator ca a patra mare banca din Grecia va reusi sa vanda pe piata cel putin 10% din emisiunea de obligatiuni planificata, pentru a se evita nationalizarea grupului bancar.
Afectate de criza datoriilor si cei sase ani de recesiune din Grecia, cele mai mari patru banci ale tarii - National, Eurobank, Alpha si Piraeus - vor fi recapitalizate datorita ajutorului de stat de 27,5 miliarde de euro dar bancile trebuie sa obtina o mica parte de pe piata pentru a evita sa fie nationalizate, transmite Reuters.
Banca Centrala a Greciei a estimat ca necesitatile de capital ale Piraeus se ridica la 7,3 miliarde de euro, din care pana la 2 miliarde de euro vor veni din emiterea de obligatiuni convertibile in contingente (CoCos), iar aproximativ 5,3 miliarde de euro vor fi obtinuti prin vanzarea de actiuni.
Piraeus este prima mare banca elena care a anuntat ca nu va avea probleme in indeplinirea obiectivului de recapitalizare. "Suntem siguri, pe baza indicatiilor pe care le avem, ca vom reusi sa vindem pe piata cel putin 10% din emisiunea de obligatiuni planificata", a declarat presedintele bancii, Michalis Sallas, la o intalnire a actionarilor, unde s-a aprobat si emiterea de obligatiuni convertibile in contingente de pana la 2 miliarde de euro.
Declaratia sa vine la cateva zile dupa ce rivala Eurobank a anuntat ca termenii planului de recapitalizare nu sunt suficient de atractivi si a cerut stimulente mai importante pentru... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 16:44
Obligatiunile GDF Suez Energy vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul GSER17 in jurul datei de 20 noiembrie 2012, a declarat, joi, presedintele director general al GDF Suez Energy Romania, Eric Stab, intr-o conferinta de presa.
Oferta de obligatiuni lansate pe piata de GDF Suez Energy Romania a fost suprasubscrisa la 113%, scrie Agerpres.
"Putem spune ca este un eveniment de succes, desi in premiera pe piata din Romania. Suma a fost total subscrisa, chiar suprasubscrisa, la 113%. Evenimentul a debutat in 17 octombrie si a fost deschis pana pe 23 octombrie, iar ieri (miercuri, 24 octombrie n.r) am finalizat partea de alocare a actiunilor intre investitori", a spus el.
Eric Stab a precizat ca sunt 37 de investitori, printre care banci, fonduri de pensii, companii de asigurari si management al activelor, unele cu nume importante pe piata.
Cuponul si scadenta au fost stabilite dupa prospectarea pietei efectuate de intermediarul tranzactiei - BRD Groupe Societe Generale, a adaugat el, iar dobanda fixa de 7,40% este cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare emise de stat.
"Aceste obligatiuni prezinta o serie de avantaje pentru toate partile implicate, de tip win-win, atat pentru GDF Suez, cat si pentru investitori. Remunerarea se va face prin intermediul unor cupoane, care vor avea o rata fixa de 7,4%, cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:30
O noua emisiune de obligatiuni pe piata externa este posibila in 2012, strategia pentru acest an fiind aceea de atragere a 2,5 miliarde euro, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Ultima emisiune pe piata externa a fost o oportunitate in piata si a fost un succes al Romaniei, care a fost bine punctat, mai ales de catre beneficiari, de catre cei care au cumparat bondurile".
"Strategia pentru 2012 este de a atrage 2,5 miliarde euro. Conform strategiei, o noua emisiune este posibila. Sunt 2,25 miliarde dolari cumulate la cele doua emisiuni de pana acum", a explicat Dragoi, in cadrul conferintei cu tema "Clusterele economice generatoare de noi locuri de munca"
Ministrul Finantelor a apreciat ca este totodata un succes pentru piata interna.
"Un bond reusit si o emisiune reusita este un rezultat al unor masuri. Pe piata interna am emis cel mai ieftin la sase luni si am emis pentur prima data un bond de 15 ani", a mai spus Dragoi.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Obligatiunile au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 15:29
Obligatiunile lansate de Ministerul Finantelor Publice marti pe piata americana, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, au anuntat miercuri reprezentantii ministerului.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.
Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.
"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete".
"Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.
Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare,... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:00
Depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale, considera analistul Juraj Kotian de la Erste Bank.
"Mediul politic local este influentat semnificativ de presedinte, care este devotat ferm cooperarii cu FMI si Comisia Europeana, care, alaturi de continuitatea procesului de consolidare fiscala, sunt cei mai importanti factori pentru piete".
"In trecut au mai fost remanieri in guvern, dar a existat continuitate. Daca nu vor aparea presiuni semnificative pe leu, nu vedem motive pentru cresterea randamentelor (dobanzile obligatiunilor de stat)", a spus Kotian intr-o discutie cu jurnalistii.
El considera ca instalarea unui guvern de tehnocrati la Bucuresti ar presupune un sprijin mai larg in Parlament si ar reduce tensiunile politice, insa pentru piete este mai importanta continuitatea politicilor dupa alegerile din toamna.
Kotian anticipeaza ca Ministerul Finantelor Publice va incerca din nou in acest an sa atraga bani de pe piata americana prin titluri cu maturitatea pe termen lung.
"Conditiile in care va fi realizata operatiunea vor depinde de perceptia generala din piata, insa conditiile de finantare ale Romaniei ar trebui sa ramana bune chiar si in cazul unui eveniment cu impact global pe pietele de credit, spre exemplu intrarea Greciei in default (incapacitate de plata -... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:09
Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, iar Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%, se arata intr-un raport publicat luni de Erste Group.
"In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor's va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia menttnerii directiei actuale a politicii fiscale" se arata in raportul Erste.
"Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania", se mai mentioneaza in raportul Erste Group.
Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.
"Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii", a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.
Calculele Erste Group indica o libertate de miscare... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:40
Romania a vandut o cantitate record de obligatiuni denominate in lei, la randamente mai mici, intr-o incercare de a-si proteja finantele de o posibila agravare a crizei datoriilor din zona euro.
Statul roman a vandut bonuri de trezorerie si obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro pe piata locala, mai mult decat suma anticipata, precizeaza Bloomberg, care mentioneaza ca suma este cea mai mare atrasa de Guvern, din luna aprilie 2005.
"Are sens ca Romania sa vanda anticipat obligatiuni, intr-o perioada in care apetitul pentru risc pare ca s-a stabilizat", apreciaza analistul Capital Economics, Neil Shearing.
In opinia sa, daca situatia se va schimba, statul roman ar putea fi foarte puternic afectat, tocmai din cauza dependentei mari de finantare straina.
Anul acesta, Romania este obligata sa refinanteze obligatiuni scadente in valoare de 52,4 miliarde de lei in 2012."Din cauza crizei, va fi greu pentru aceasta tara sa gaseasca bani ieftini.
In aceste conditii, reformele sunt extrem de importante", a precizat un Mark Mobius, directorul general al Fondului Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 16:33