Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ de 4,625% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari, au declarat surse bancare.
Costul indicativ de 4,625% reprezinta nivelul de la care incep negocierile cu investitorii.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA.
Ponta s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.
Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si este intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.
Romania va incerca sa obtina intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani. Operatiunea a fost mandatata printr-un ordin al Ministerului Finantelor Publice.
Romania a mai emis obligatiuni in dolari cu un an in urma, cand a atras prin doua tranzactii 2,25 miliarde de dolari. Finantele au mai obtinut in 2012 de pe pietele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni.
Obligatiunile in dolari emise in ianuarie si februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au organizat in aceasta saptamana un roadshow la New York, Boston si Londra pentru a... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pentru vanzare de titluri de stat in valoare cumulata de 4,6 miliarde lei, mai putin decat titlurile care ajung la scadenta in luna respectiva, de 5,8 miliarde lei.
Suma programata pentru luna ianuarie este mai mare fata de cea estimata pentru luna decembrie, de 3,1 miliarde lei, insa aproape la jumatate fata de titlurile vandute, de 8,06 miliarde lei.
In acelasi timp, suma programata pentru luna ianuarie este cu putin peste cea estimata in aceeasi luna din acest an, de 4,5 miliarde lei. In prima luna a acestui an, statul a imprumutat 9,9 miliarde de lei.
Trezoreria a programt pentru luna ianuarie sa emita certificate de trezorerie pe 6 luni (300 milioane lei), pe un an (1 miliard de lei), precum si obligatiuni de doi ani si, respectiv, trei ani (de cate 800 milioane lei), pe patru ani (600 milioane lei). Alte operatiuni vor fi pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate de 5 si, respectiv, de 10 ani, de 500 milioane lei si, respectiv, de 600 milioane lei.
Primele licitatii pentru vanzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, cand Finantele au programat o licitatie pentru certificate de trezorerie la un an (500 milioane lei) si o operatiune pentru vanzare de obligatiuni pe doi ani (800 milioane lei). mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 17:20
Romania a atras, miercuri, 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la o dobanda de 3,7 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinta al pietei, au declarat surse bancare.
Indicatorul midswap, care variaza pe tot parcursul zilei, se plaseaza la ora transmiterii stirii usor peste 1,34%, astfel ca dobanda la imprumut este putin peste 5% pe an.
Potrivit unor surse bancare, cererea totala pentru obligatiunile emise de Romania a fost de circa 4,5 miliarde euro.
Finantele vizau initial un pret de 3,75 puncte procentuale peste midswap. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:47
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 11 luni in valoare de 625 milioane lei, la un randament mediu de 6,08% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,609 miliarde lei, potrivit Mediafax.
MFP si-a propus sa atraga in octombrie 4,15 miliarde lei si 150 milioane euro de pe piata locala.
Titlurile de stat in lei nu mai sunt atragatoare pentru investitori
Pe termen scurt, este foarte putin probabil ca investitorii straini sa revina in piata de titluri de stat in lei, spun analistii ING.
Perspectivele asupra inflatiei si ingrijorarile legate de alegeri cantaresc mai mult decat cresterea randamentelor platite de Ministerul Finantelor Publice. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 16:59
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de tip benchmark, scadente in 46 luni, in valoare de 1,5 miliarde lei (343,2 milioane euro), la un randament mediu de 6,06% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,752 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,25 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna aprilie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 16:05
O noua emisiune de obligatiuni pe piata externa este posibila in 2012, strategia pentru acest an fiind aceea de atragere a 2,5 miliarde euro, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Ultima emisiune pe piata externa a fost o oportunitate in piata si a fost un succes al Romaniei, care a fost bine punctat, mai ales de catre beneficiari, de catre cei care au cumparat bondurile".
"Strategia pentru 2012 este de a atrage 2,5 miliarde euro. Conform strategiei, o noua emisiune este posibila. Sunt 2,25 miliarde dolari cumulate la cele doua emisiuni de pana acum", a explicat Dragoi, in cadrul conferintei cu tema "Clusterele economice generatoare de noi locuri de munca"
Ministrul Finantelor a apreciat ca este totodata un succes pentru piata interna.
"Un bond reusit si o emisiune reusita este un rezultat al unor masuri. Pe piata interna am emis cel mai ieftin la sase luni si am emis pentur prima data un bond de 15 ani", a mai spus Dragoi.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Obligatiunile au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 15:29
Obligatiunile lansate de Ministerul Finantelor Publice marti pe piata americana, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, au anuntat miercuri reprezentantii ministerului.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.
Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.
"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete".
"Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.
Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare,... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:00
Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, iar Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%, se arata intr-un raport publicat luni de Erste Group.
"In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor's va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia menttnerii directiei actuale a politicii fiscale" se arata in raportul Erste.
"Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania", se mai mentioneaza in raportul Erste Group.
Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.
"Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii", a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.
Calculele Erste Group indica o libertate de miscare... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:40
Romania a vandut o cantitate record de obligatiuni denominate in lei, la randamente mai mici, intr-o incercare de a-si proteja finantele de o posibila agravare a crizei datoriilor din zona euro.
Statul roman a vandut bonuri de trezorerie si obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro pe piata locala, mai mult decat suma anticipata, precizeaza Bloomberg, care mentioneaza ca suma este cea mai mare atrasa de Guvern, din luna aprilie 2005.
"Are sens ca Romania sa vanda anticipat obligatiuni, intr-o perioada in care apetitul pentru risc pare ca s-a stabilizat", apreciaza analistul Capital Economics, Neil Shearing.
In opinia sa, daca situatia se va schimba, statul roman ar putea fi foarte puternic afectat, tocmai din cauza dependentei mari de finantare straina.
Anul acesta, Romania este obligata sa refinanteze obligatiuni scadente in valoare de 52,4 miliarde de lei in 2012."Din cauza crizei, va fi greu pentru aceasta tara sa gaseasca bani ieftini.
In aceste conditii, reformele sunt extrem de importante", a precizat un Mark Mobius, directorul general al Fondului Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea. mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 16:33