Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca reprezentantii celor doua domenii vizate de TVA zero, adica tranzactiile imobiliare si de publicitate, nu sunt foarte siguri ca masura este una care ar creste cifra de afaceri.
"Vorbim de diferite cote de TVA, asa cum stiti. Aici exista anumite regulamente si reguli europene, noi ne-am angajat ca vom intreba Comisia Europeana legat de subiectul cotelor diferite de TVA, pentru ca deja avem pe anumite domenii, ar insemna a treia cota diferita de TVA.
Ceea ce este important, impactul, noi putem vorbi ca Guvern de impact bugetar, am asumat ca si impozit zero pe cele doua, pe publicitate si pe tranzactii imobiliare. Industria, in schimb, si actorii, fie ca vorbim de un domeniu sau de altul, nu sunt foarte decisi ca aceasta masura este una care sa duca la cresterea cifrelor de afaceri, a industriei din acest punct de vedere. Asa ca pentru amanunte, pentru decizia de a retrage sau nu, nu e decizia Guvernului, sunt cei care au initiat acest proiect", a spus premierul Sorin Grindeanu.
Reactia vine dupa ce surse politice au declarat ca Executivul ar urma sa renunte la introducerea cotei zero pentru tranzactiile imobiliare.
"Mediul de afaceri a aratat ca aceasta masura mai mult incurca decat ajuta, asa ca este posibil sa se renunte la introducerea cotei zero la tranzactiile imobiliare. In plus trebuie notificata si Comisia Europeana, iar pana acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles", au precizat surse guvernamentale.... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 12:53
Cererea ridicata in contextul alocarii fondurilor pentru programul "Prima Casa" ar putea sa duca la o noua majorare a preturilor locuintelor, a declarat, pentru News.ro, directorul diviziei New Homes din cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu, care estimeaza pentru anul acesta o crestere medie de 5-7%.
Un alt motiv pentru cresterea preturilor este majorarea costurilor de dezvoltare, de la preturile terenurilor la cele ale materialelor de constructii si ale fortei de munca, estimeaza consultantul.
"Preturile locuintelor noi din Bucuresti si imprejurimi au crescut usor la inceputul acestui an, pe fondul finalizarii mai multor proiecte - fata de momentele incipiente de constructie sau cele din perioada de constructie, locuintele finalizate au preturi mai ridicate de vanzare, ceea ce duce implicit si la o crestere generala a mediei", a spus Voicu, pentru News.ro.
Potrivit consultantului, anul 2017 a debutat intr-un climat general semnificativ mai favorabil fata de 2016, cand inceputul de an a fost marcat de incertitudinile privind Legea darii in plata si epuizarea rapida a fondurilor din programul Prima Casa.
"In plus, existenta unui plafon de finantari prin programul guvernamental stabilit pentru o durata mai indelungata de timp asigura o predictibilitate ridicata, atat pentru investitori, cat si pentru potentialii cumparatori", a completat consultantul Coldwell.
Normele metodologice pentru programul... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 15:18
Cei mai multi europeni gasesc locuinta dorita in urma unei cautari pe Internet si, de cele mai multe ori, impreuna cu partenerul de viata, arata un studiu recent.
Potrivit unei analize realizate de agentia imobiliara RE/MAX, proportia locuitorilor de pe Batranul Continent care cerceteaza oferte din mediul online este de 81%, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Raportat la piata din Romania, de asemenea, peste 50% din cumparatorii unei locuinte au ajuns la casa dorita tot prin cautari pe Internet.
Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se afla in cautarea unei case incep prin a cauta pe site-urile specializate in anunturi imobiliare. In plus, 44% intreaba prietenii si familia daca stiu de proprietati scoase la vanzare. De asemenea, 35% din total incep cautarea cu ziarele specializate in anunturi.
In ceea ce priveste metodele prin care cei aflati in cautarea unei case chiar gasesc cea mai buna varianta, studiul RE/MAX Europe arata ca cele mai... citeste mai departe despre "Cum isi gasesc romanii o locuinta si care sunt principalele criterii de selectie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 10:32
Cele mai scumpe imobile scoase spre vanzare in Romania sunt in Bucuresti, respectiv un palat de 38 de camere situat in apropiere de sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la un pret 7,5 milioane euro, si o vila din zona Piata Romana, pentru care proprietarul cere 7 milioane euro.
"In zona Capitalei, cele mai mari preturi sunt solicitate de proprietarii unor vile istorice, de patrimoniu. In restul tarii insa, oferta este mult mai diversificata, incluzand nu doar imobile vechi, ci si vile nou-construite, un conac boieresc, un restaurant, o pensiune si chiar un hotel", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro.
Astfel, palatul din centrul istoric al Capitalei, scos la vanzare pentru 7,5 milioane euro, are o suprafata utila de 2.000 de metri patrati, 38 de camere si dispune de un teren de circa 1.200 de metri patrati. Constructia a fost consolidata si renovata integral in anul 1994 si a functionat ca sediu de banca.
Tot in centrul Bucurestiului, in zona Romana, o vila finalizata in anul 1935 are un pret cerut de 7 milioane de euro. Aceasta este compusa din patru corpuri de cladire, are 18 camere si o suprafata locuibila de aproape 2.000 de metri patrati. Proprietatea include un teren de 2.566 de metri patrati.
Urmatoarea in top este o vila cu 25 de camere in zona Universitate, plus teren de 1.260 de metri patrati, scoasa la vanzare pentru 6,5 milioane de euro. Construita in anul 1900, cladirea are o suprafata utila de 1.554 de metri patrati si a... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 13:35
Ofertele bancilor de locuinte executate silit cuprind apartamente cu trei camere la preturi de 30.000 de euro in Iasi, Timisoara sau Bucuresti, cu aceeasi suma pe piata libera putand fi achizitionata cel mult o unitate locativa cu doua camere confort doi, potrivit Imobiliare.ro.
Pe de alta parte, persoanele care au un buget mai mare, de pana la 50.000 de euro, pot cumpara locuinte executate silit cu pana la cinci camere, intr-un bloc construit dupa anul 2000.
Apartament cu doua camere zona Grivita-Gara de Nord, pret de pornire 26.500 euro
Printre cele mai interesante proprietati aflate in executare silita, listate pe portalul imobiliar se numara un apartament cu doua camere, de 41 metri patrati in zona Grivita-Gara de Nord, scos la vanzare de Smarthousing, divizia Volksbank de valorificare a activelor imobiliare, la un pret de pornire de 119.014 lei (circa 26.500 de euro). Locuinta este situata la parterul unui bloc construit in anul 1965, iar valoarea sa de piata este estimata la 158.685 de lei (circa 36.000 de euro).
La un pret asemanator, respectiv 26.900 de euro, OTP Real Estate Services scoate la licitatie un apartament cu trei camere. Locuinta este situata in sudul Capitalei, zona Giurgiului, si are o suprafata utila de aproape 63 de metri patrati.
Cu o suma suficienta pentru achizitia unui apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala a Bucurestiului, cei interesati de segmentul licitatiilor silite pot cumpara unul cu patru camere, situat insa... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 14:10
Vanzarile raportate in ultimele luni de dezvoltatorii de locuinte arata o usoara imbunatatire a pietei rezidentiale, dupa o perioada in care cei interesati sa cumpere o locuinta au fost destul de retinuti.
"Piata se revigoreaza treptat si resimtim aceasta tendinta si la nivelul vanzarilor. In cele 6 luni trecute de la targurile organizate in primavara, avem o medie de 12-15 unitati vandute lunar, echivalentul unei cresteri de aproximativ 30%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat intr-un comunicat Alina Necula, head of marketing & sales Adama, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de locuinte din Romania.
Compania va participa in perioada 24-27 octombrie 2013 la Targul Imobiliar National (tIMOn) cu doua noi proiecte rezidentiale recent finalizate - Evocasa Optima 2 si Edenia Titan 2, in Bucuresti, care totalizeaza 210 apartamente. In perioada targului preturile pentru un apartament de doua camere incep de la 59.000 euro (+TVA) in Evocasa Optima 2 si 59.950 euro (+TVA) in Edenia Titan 2, oferte in care este inclusa si cate o boxa de depozitare. Cele doua proiecte fac parte din noile faze de dezvoltare ale proiectelor rezidentiale construite de Adama in cartierul bucurestean Titan.
Alt dezvoltator care a raportat vanzari in crestere este compania israeliana Tagor, dezvoltatorul complexului Adora Urban Village, finalizat in acest an si care cuprinde 75 de locuinte in prima faza.
"Adora Urban Village a intrat pe curs ascendant al vanzarilor,... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 15:50
Majoritatea celor care vor sa cumpere o locuinta in Bucuresti si alte patru mari orase din tara sunt dispusi sa plateasca pana la 40.000 de euro, dar cea mai mare parte a ofertei se situeaza in intervalul de pret de 60.000-80.000 de euro.
Diferenta dintre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor de locuinte ramane una semnificativa la nivelul marilor orase, chiar si dupa cinci ani de criza.
Astfel, o cincime dintre bucuresteni si in jur de o treime din locuitorii celorlalte centre regionale ale tarii sunt interesati de apartamente cu preturi de pana la 20.000 de euro, insa oferta pe acest segment ramane infima.
Pe de alta parte, locuintele mai scumpe de 60.000-80.000 de euro reprezinta o pondere importanta din totalul unitatilor locative scoase la vanzare, chiar daca cererea pentru acestea este chiar si de patru ori mai mica", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.
In Capitala, o pondere importanta din totalul cererii de apartamente (20%) vizeaza locuinte mai ieftine de 20.000 de euro, oferta pe acest segment reprezentand insa doar 1% din total.
Diferente mari intre cerere si oferta la nivel de categorii de preturi
Cele mai cautate de catre bucuresteni sunt locuintele cu preturi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de euro (30%), insa doar 11% din anunturile de vanzare se incadreaza in aceasta categorie. Ceva mai bine stau lucrurile pe segmentul locuintelor cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro, unde cererea reprezinta... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:49
Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 17,5% in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, ajungand la 530.314, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Astfel, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 79.000 fata de aceeasi perioada a anului 2012, se arata intr-un comunicat al ANCPI.
La nivel national, in luna august, au fost inregistrate 67.571 tranzactii imobiliare, cu 6.595 mai putine fata de luna precedenta si cu 2.637 mai multe comparativ cu luna august 2012.
Cele mai multe tranzactii imobiliare in primele opt luni au fost inregistrate in Bucuresti - 37.544, Timis - 32.700 si Arad - 27.941, iar cele mai putine in Teleorman - 3.144, Bistrita-Nasaud - 4.221 si Gorj - 5.288.
In perioada ianuarie - august 2013, numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 3,3 milioane, cu 329.437 mai mult fata de intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in Bucuresti - 219.777, Timis - 198.428, Cluj - 154.769. Cele mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara au fost inregistrate in judetele Salaj - 31.756, Olt - 35.566 si Covasna - 35.625.
Judetele in care s-au inregistrat mai putine operatiuni de cadastru si carte funciara comparativ cu primele opt luni ale anului trecut sunt Mures, cu o diferenta de 32.021, Gorj, cu o diferenta de 646 si Arges, cu o diferenta de 578.... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:14
Executivul se gandeste sa incaseze din vanzarea locuintelor RA-APPS 700 de milioane de lei, a declarat marti ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
Intrebat cat crede ca va castiga statul roman din vanzarea locuintelor Regiei, Ialomitianu a spus ca spera "sa scoata sume destul de mari", precizand ca in bugetul pe 2012 se mentioneaza o valoare care este asteptata a fi castigata din aceste vanzari.
"Este in buget, 700 de milioane speram sa incasam", a spus ministrul.
El a adaugat ca, in urma licitatiilor, este posibil sa se incaseze chiar si mai multi bani decat valorile estimate pentru unele imobile.
Intrebat daca va cumpara apartamentul RA-APPS in care locuieste, Ialomitianu a tinut sa precizeze ca nu s-a gandit la acest lucru, adaugand ca daca s-ar decide sa il achizitioneze, ar lua banii din imprumuturi.
"Din imprumuturi, daca iau o decizie in acest sens", a subliniat el, referindu-se la resursele pe care le-ar folosi daca ar decide sa-si cumpere actuala locuinta de serviciu. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 16:25