Compania ruseasca Gazprom ar putea ajunge la o intelegere cu Comisia Europeana, care va duce la incheierea unei dispute ce tine de cinci ani. In acest fel, cel mai mare producator de gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin isi va schimba modelul de business, lucru ce va duce la scaderea pretului pentru statele din estul Europei.
Conflictul a inceput in 2011, cand institutiile antitrust ale UE au inceput o investigatie pentru a stabili daca Gazprom incalca legile concurentei prin faptul ca vinde gazul natural la preturi diferite catre fiecare tara in parte. Comisia Europeana a demarat atunci o runda de negocieri, insa acestea au fost sistate dupa ce Rusia a anexat Crimeea, in 2014.
Compania ruseasca era foarte multumita atunci cand putea incheia acorduri bilaterale, cu fiecare tara in parte, pe mai multi ani, caci asta ii dadea siguranta ca poate obtine ce vrea.
Mai mult, Rusia s-a folosit de acest as din maneca, pe care l-a scos de fiecare data cand incepea un ...citeste mai departe despre "Razboiul dintre Rusia si Europa pe pretul gazelor naturale e pe cale sa se sfarseasca" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 07:24
Grupul rus Gazprom a inceput, luni, sa vanda gaze naturale la licitatie in Europa, lucru ce marcheaza o schimbare importanta de strategie.
Pana acum, gigantul energetic incheia contracte pe termen lung, negociate cu fiecare stat in parte, sistemul fiind unul controversat.
Prin vanzarea la licitatie, Gazprom spera sa-si consolideze statutul de principalul furnizor de gaze naturale al Batranului Continent, informeaza AFP si Reuters.
Compania controlata de statul rus va incerca sa gaseasca, pana la data de 10 septembrie, cumparatori pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale, repartizata in 127 de loturi cu livrare in nord-vestul Europei pentru iarna lui 2015/2016.
Pretul va fi stabilit in urma licitatiei. O serie de companii, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore si Novatek, se numara printre posibilii ofertanti, a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova.
Ajutor nesperat pentru Gazprom: Motivul pentru care profitul a crescut ...citeste mai departe despre "Gazprom a luat o decizie surprinatoare - Se indeparteaza de traditie?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 16:50
Grupul rus Gazprom va reduce cu aproximativ 20% pretul gazelor livrate Lituaniei de la 1 iulie, a anuntat miercuri seful adjunct al departamentului juridic al concernului, Dmitri Handoga, citat de RIA Novosti.
"Aproape cu 20%", a spus Handoga, intrebat despre cat de mare va fi reducerea de care va beneficia Lituania.
Mass-media lituaniene relatasera anterior, citand surse neoficiale, ca pretul gazelor rusesti ar putea sa scada cu aproximativ 20%, adica la 370 de dolari pe mia de metri cubi.
Premierul lituanian Algirdas Butkevicius a anuntat la inceputul lunii mai ca Lituania a ajuns la un acord cu gigantul Gazprom, dar fara sa ofere cifre exacte. Potrivit acestuia, noul pret va fi valabil incepand cu 1 iulie, pana la expirarea contractului actual, la 31 decembrie 2015.
Negocierile au durat un an
Lituania a purtat negocieri cu Gazprom timp de aproape un an in legatura cu pretul la livrarile de gaze rusesti, costurile tranzitului de gaze in regiunea rusa Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei si aplicarea celui de-al treilea pachet energetic european.
Al treilea pachet energetic prevede vanzarea de catre Gazprom a actiunilor sale in cadrul operatorului lituanian de transport al gazelor naturale Amber Grid, in care statul lituanian detine 17,7%, compania rusa - 37,06% si germanii de E.ON Ruhrgas - 38,9%.
La momentul actual, in afara de Lituania, alte tari incearca sa obtina reducerea pretului la gazele livrate de catre Gazprom, intre care si Turcia, a... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 10:37
Guvernul rus a aprobat miercuri un proiect de lege asupra liberalizarii exporturilor ruse de gaze naturale lichefiate, in cadrul unei reuniuni consacrate strategiei energetice ruse pana in anul 2030.
Statul rus incearca sa renunte la monopolul sau asupra exporturilor de gaz lichefiat, iar proiectul de lege aprobat "nu prelungeste la infinit posibilitatile de a pune capat acestui monopol", ci defineste criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile exportatoare de gaz, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.
Textul de lege adoptat, a precizat seful guvernului rus, "reprezinta o schimbare notabila pe piata rusa a gazelor care ramane foarte, foarte monopolizata".
Grupul rus Gazprom si filialele sale sunt in prezent singurele care au dreptul sa exporte gaze naturale lichefiate, precizeaza agentia de presa rusa.
Proiectul de lege aprobat miercuri de executivul rus prevede acordarea dreptului de export societatilor care exploateaza zacamintele de gaze si a caror licenta permite construirea de uzine de lichefiere a gazului, precum si societatilor publice sau de stat ce detin peste 50% din active si care exploateaza zacaminte situate in apele interioare si teritoriale ruse si pe platoul continental, inclusiv in Marea Neagra si Marea Azov.
Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, anunta ca participantii la proiectul de lichefiere a gazului "Iamal SPG" si uzinele de lichefiere apartinand societatilor Rosneft si... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 16:08
Gazprom va modifica contractul sau cu grupul german de utilitati RWE, in urma solutionarii disputei legate de pretul inclus in contractele de livrare pe termen lung a gazelor naturale, a anuntat marti seful companiei energetice ruse, Alexander Medvedev.
"Vom face asta intr-o luna. Suntem interesati sa rezolvam rapid problema deoarece modificarile aduse contractului vor fi facute inainte de semnarea documentelor finale", a explicat seful Gazprom, potrivit RIA Novosti.
Ajustarea preturilor in urma deciziei unui tribunal de arbitraj din Viena va duce la incheierea perioadei indelungate in care preturile percepute de Gazprom erau mai mari decat preturile de pe piata spot. Acest tip de contracte este vital pentru companiile de utilitati care cumpara gaz de la Gazprom potrivit unor acorduri pe termen lung legate de pretul petrolului si trebuie sa le revanda consumatorilor la preturi legate de evolutiile de pe piata spot.
Conform deciziei tribunalului de arbitraj din Viena, Gazprom va trebui sa faca plati retroactive catre RWE calculate din mai 2010 pana la data modificarii contractului. Anterior RWE anuntase ca ar putea primi inapoi de la Gazprom aproximativ un miliard de euro de euro (1,3 miliarde de dolari).
Anul trecut, o serie de companii energetice din Europa, printre care Edison (Italia), E.ON(Germania) si PGNiG (Polonia) au adresat Tribunalului de arbitraj de la Stockholm o plangere fata de preturile percepute de Gazprom, preturi care sunt mai mari decat... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 14:04
Grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producator mondial de petrol, a anuntat vineri ca a preluat controlul deplin la producatorul independent de gaze naturale Itera.
Rosneft, companie controlata de statul rus, a preluat un pachet de 51% din actiunile Itera in toamna anului trecut si marti a informat ca a preluat si restul de 49% din actiuni de la omul de afaceri Igor Makarov pentru 2,9 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.
Rosneft a estimat ca aceasta achizitie va ajuta Itera sa-si atinga obiectivul de a produce 100 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an si a deveni cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia.
"Afacerile cu gaze naturale sunt una din prioritatile noastre", a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin. "Consolidarea ITERA Oil and Gas Company LLC va creste capitalizarea companiei si va aduce valoare suplimentara actionarilor", a adaugat Sechin.
In luna martie a acestui an Rosneft a devenit cel mai mare producator mondial de petrol din lume, dupa ce a preluat TNK-BP pentru aproximativ 55 de miliarde de dolari. Rosneft vrea sa concureze cu gigantul OAO Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, prin dublarea cotei sale pe piata din Rusia si vanzarea de gaze naturale lichefiate catre Rusia. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 15:10
Gigantul rusesc al gazelor naturale Gazprom va prezenta saptamana viitoare o oferta de preluare a activitatilor din Marea Britanie ale grupului francez Total, care constau intr-o rafinarie si o retea de 800 de benzinarii, potrivit The Sunday Times.Total a scos la vanzare aceste activitati, cu 5.000 de angajati, pentru care a angajat deja banca americana de investitii JP Morgan. Grupul francez spera sa obtina peste 1 miliard de lire sterline pentru activele britanice.
Gazprom va face oferta cel mai probabil prin intermediul subsidiarei sale petroliere, Gazprom Neft. Daca oferta sa va fi acceptata, grupul rusesc ar deveni unul din principalii furnizori de carburanti din Marea Britanie.
Pe langa reteaua de benzinarii si rafinaria Lindsey de la Killingholme, Lincolnshire (estul Angliei), Total vinde si conducta petroliera de 247 kilometri dintre rafinarie si depozitul de combustibili de la Buncefield, care deserveste sud-estul Angliei si aeroportul Heathrow.
Unele active au fost distruse de o expozie in 2005, insa exista planuri pentru a le reconstrui. Potrivit publicatiei britanice, alti ofertanti sunt grupul indian Essar si Valero, un mare grup american de rafinare, precum si cel putin un fond de investitii.
Insa cele mai interesate de o preluare par a fi grupurile energetice din tarile emergente, care cauta sa gaseasca o cale de a intra pe marile piete europene.
Vanzarea activelor Total face parte dintr-o operatiune mai larga, de restructurare a infrastructurii... mai mult
Luni, 29 Martie 2010, ora 01:54