Pretul energiei electrice angro din Romania ar putea creste cu 50%, in cazul in care contributia energiei regenerabile ar fi scoasa din mixul de productie, a declarat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.
"Simularile pe care le facem la nivelul Autoritatii privind modelarea pietei de energie electrica din Romania, plecand de la mixul energetic pe care il avem in acest moment pe toate componentele, arata un lucru foarte interesant: daca maine am scoate din mixul de productie din piata angro de energie electrica regenerabilele, pretul energiei electrice angro din Romania ar creste cu 50%", a precizat Emil Calota, la o conferinta de specialitate, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, din simularile ANRE reiese ca prin scoaterea energiei regenerabile, care are o contributie in piata energiei electrice de 10 TWh, pretul angro al MWh ar creste de la 40 de euro la 60 de euro.
"Pe de alta parte, la momentul acesta, consumatorul final plateste circa 35 de lei pe MWh impactul certificatului verde, ceea ce inseamna 8 euro. Daca vom compara 8 euro cu 20 de euro, repet, la nivelul pietei angro de energie electrica, constatam ca mentinerea acestui sector este net favorabil, economic vorbind", a explicat Emil Calota.
Producatorii de energie din surse regenerabile au incasat anul trecut din vanzarea de certificate verzi circa 1,663 miliarde lei (376 milioane euro), ceea ce a mentinut trendul ascendent al... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 13:30
Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare ...citeste mai departe despre "Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 22:20
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA organizeaza pe 17 iulie 2014, la Bursa Romana de Marfuri (BRM), prima procedura de achizitie a 20.500 MWh de energie electrica necesara consumului propriu.
Operatorii economici interesati vor depune la BRM oferta pentru intreaga cantitate, de 20.500 MWh, din care 17.000 MWh energie electrica de joasa tensiune si 3.500 MWh energie electrica de medie tensiune, modalitatea de calcul a pretului fiind stipulata in documentatia de licitatie.
Perioada de livrare a energiei este 01.09.2014 - 30.08.2015, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai scazut. Termenul limita pentru primirea documetatiei si a ofertelor este 17.07.2014, ora 11.00, sedinta de tranzactionare urmand sa aiba loc in aceeasi zi, utilizand platforma electronica BRM, cu incepere de la ora 13.00.
Evaluarea ofertelor se va realiza prin compararea propunerilor financiare determinate prin insumarea valorilor rezultate din inmultirea pretului total (care va sta la baza incheierii contractului) cu cantitatea maxima aferenta fiecarui tip de energie (medie si joasa tensiune). Sursa de finantare a acestei achizitii va fi asigurata de CFR SA din fondurile proprii ale companiei.
"2014 este anul in care CFR SA, in calitate de gestionar al infrastructurii feroviare publice, efectueaza prima tranzactie pe piata bursiera pentru achizitia de energie electrica, prin iesirea de pe piata reglementata unde era consumator captiv, pe zonele geografice ale furnizorilor E.ON... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 14:50
Ministrul roman al Economiei, Constantin Nita, si omologul sau albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din Romania spre Albania in valoare de un miliard de euro pe an, au declarat, joi, surse guvernamentale.
"Ministrul Economiei, Constantin Nita, a negociat si a batut palma cu omologul sau albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantitati de 2,5 TWh de electricitate pe an", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum si sursele de provenienta a energiei urmeaza sa fie discutate in perioada imediat urmatoare.
Consumul Romaniei de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export in Albania echivaleaza cu 5% din consumul Romaniei din 2013.
In acelasi timp, productia de energie a tarii a fost de 55,7 TWh anul trecut.
Diferenta dintre productie si consumul intern a fost reprezentata de consumul propriu tehnologic al centralelor si retelelor si de exporturile de energie.
Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, in 2013
Anul trecut, Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, mai arata datele oficiale ale ANRE.
Miercuri, ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a intalnit cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltarii Economice, Comertului si Antreprenoriatului din Albania, potrivit unui comunicat al... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 11:47
Compania Romgaz a vandut, joi, firmei Electrica Furnizare SA o cantitate de energie electrica de 352.860 MWh, la pretul de 179,95 de lei/MWh fara TVA, inclusiv componenta de transport, prin Bursa de electricitate OPCOM, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Prin intermediul contractului bilateral de furnizare a energiei electrice incheiat, cantitatea de energie va fi livrata in banda, intre orele 00.00 si 24.00, la o putere de 60 MWh/h pentru 5.881 ore. Perioada de livrare va fi cuprinsa intre 1 mai 2013 - 31 decembrie 2013.
Din 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de le Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.
Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, in care statul este actionar majoritar. Compania realizeaza cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii de transport tehnologic. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 18:25
Companiile mari vor putea cumpara energie de pe piata libera la preturi ajustate in functie de factori precum numarul de angajati, profitabilitate sau nivelul exporturilor, iar cele mici nu vor mai beneficia de tarife reglementate, a declarat vineri ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
"Industria nu poate sa cumpere la pretul pietei. (...) Pretul care se practica pentru vanzarea energiei electrice, nu numai de catre Hidroelectrica, dar si de celelalte companii pentru industrie va fi pretul raportat la piata concurentiala, dar cu anumite corectii, in functie de numarul de locuri de munca, de profitabilitate, de volumul exporturilor", a spus ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari privind o eventuala denuntare a contractului dintre Alro, cel mai mare consumator de energie, si Hidroelectrica.
Ministrul a spus vor fi o serie de criterii stabilite impreuna cu OPCOM privind nivelul corectiilor, plecandu-se de la pretul de pe piata concurentiala.
Chitoiu a aratat ca guvernul este hotarat sa sprijine industria in ansamblu, nu doar anumiti operatori economici.
"Am avut o discutie cu noul presedintele al ANRE inca de acum trei saptamani si am solicitat sa faca o analiza asupra cantitatii care se livreaza de catre sistemul energetic in piata reglementata. In prezent, dupa cum stiti, din 56 TWh energie electrica produsa in Romania, 28 TWh, adica jumatate, sunt livrati in piata reglementata si acopera energia electrica furnizata... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 19:36
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a desemnat societatile Electrica Furnizare, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia, CEZ Vanzare si E.ON Energie Romania drept furnizori de ultima optiune de energie electrica, conform unui Ordin publicat in Monitorul Oficial.
Cele cinci companii au fost desemnate furnizori de ultima optiune pentru perioada 11 iulie 2012 - 30 iunie 2013.
Furnizor de ultima optiune este furnizorul desemnat de autoritatea competenta (ANRE) pentru a presta serviciul catre consumatorii aflati intr-o zona geografica determinata, in situatia in care acestia raman fara acces la serviciile furnizorului actual, caruia i-a fost declansata de ANRE procedura de suspendare/retragere a licentei. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:06
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica ar putea adopta, in perioada 16 februarie-15 martie, in regim de urgenta, masura de limitare sau sistare a livrarilor de energie electrica la export, se arata intr-o hotarare publicata pe site-ul MECMA.
"In perioada 16 februarie - 15 martie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., in calitate de operatorul de transport si de sistem, poate adopta in regim de urgenta urmatoarele masuri de siguranta: a) limiteaza sau sisteaza livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE.
Se excepteaza de la aceste masuri exportul de energie electrica aferent tranzitelor, notificate conform prevederilor legal; b)pune in aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de energie electrica in situatii critice in SEN", se arata in hotararea privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica.
Masurile de siguranta prevazute se iau pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilbrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.
In hotarare se arata ca masurile de siguranta pot fi luate "avand in vedere deficitul major de energie electrica generat de reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50%... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:59
Uniunea Europeana a adoptat luni norme noi si stricte privind tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor naturale, potrivit NewsIn."Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei", se arata in comunicatul CE.Principalul obiectiv este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei si se traduc in mod normal prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata."Ziua de astazi marcheaza o etapa importanta in dezvoltarea pietei interne.
Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne.
Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte", a declarat Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger. In tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor sunt implicate cateva sute de societati si in fiecare zi au loc peste 10.000 de tranzactii. in sectorul energiei, preturile sunt... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:02