CEZ, companie detinuta in proportie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vanzarii activelor sale din Romania mai tarziu in acest an, a anuntat marti cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, ca parte a programului destinat platii unor dividende speciale actionarilor, transmite Reuters.
In iunie, compania bulgara Eurohold a semnat un acord privind achizitionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari) . Tranzactia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piata din Cehia.
Directorul financiar Martin Novak a anuntat ca CEZ analizeaza vanzarea activelor din Romania, Turcia si Polonia, dupa iesirea de pe piata din Bulgaria.
"Luam in considerare si Romania ... unde am putea incepe cu toata seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uitam activele din Polonia si, desigur, Turcia este intotdeauna o optiune, daca va exista o oferta buna", a declarat Novak.
Castigurile obtinute in urma vanzarii activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de indatorare, pentru oportunitati de investitii in Cehia si pentru plata unor dividende extraordinare actionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilitati.
"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliata a castigurilor, pe masura ce vindem activele. Dar cu siguranta ne vom asigura ca actionarii nostri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.
Acesta a adaugat ca CEZ nu este fortat sa vanda iar... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 15:05
Aproximativ 16% dintre companiile cu sediul in Uniunea Europeana si care au cel putin 10 angajati au primit comenzi prin intermediul unui site Internet sau aplicatie in 2016, iar aproximativ 85% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat in acest scop propriul site de Internet sau aplicatie, arata datele publicate vineri de Eurostat.
In randul statelor membre, cea mai mare pondere a companiilor cu vanzari pe Internet care au utilizat propriul site de Internet sau aplicatie a fost inregistrata in Cehia (98%), Slovacia si Finlanda (ambele cu 97%), Croatia (96%), Letonia (95%), Spania si Romania (ambele cu 94%). La polul opus, se afla Slovenia unde doar 64% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat propriul site Internet sau aplicatie, precum si in Germania si Luxemburg, ambele cu 75%.
De asemenea, la nivelul UE, aproape 39% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat pentru vanzari o piata electronica (e-commerce marketplace). In randul statelor membre, utilizarea pietei electronice pentru vanzarea pe Internet este cea mai populara in randul companiilor din Italia (54%), Germania (52%), Austria si Polonia (ambele cu 47%).
In Romania, doar 23% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat o piata electronica, sub media din UE, dar mai bine decat in Cehia, Croatia si Finlanda, unde 14% dintre companiile cu vanzari pe Internet au utilizat o piata electronica.
Vanzarile pe Internet includ atat vanzarile catre consumatorii... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 10:55
Industria de aparare a Romaniei da semne puternice de revitalizare, este concluzia sedintei de analiza a activitatii pe primele 6 luni a companiilor din industria de aparare, realizata de Ministerul Economiei.
Totodata, s-a constatat ca cifra de afaceri a crescut cu 13%, valoarea exportului a crescut cu 31,77%, iar valoarea contractelor pentru export este egala cu valoarea insumata a exporturilor din ultimii 3 ani.
Au fost incheiate contracte pana in anul 2019, in timp ce mai multe companii au realizat profituri operationale, unele dintre ele urmand sa atinga capacitatea maxima de productie, arata Ministerul Economiei, intr-un comunicat de presa.
Cea mai mare parte a companiilor din industria de aparare au realizat cresteri ale cifrei de afaceri precum si a veniturilor din exploatare.
Cifra de afaceri pe ansamblu industriei a crescut cu 13%, ajungand la o valoare de 309.114.000 lei, sustine Ministerul Economiei.
Industria de aparare a realizat cresteri semnificative ale ...citeste mai departe despre "Industria de armament a Romaniei da tun dupa tun: Comenzi de sute de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 14:14
Volumul pietei berii a atins 14,9 milioane hectolitri in 2014, in scadere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul anterior, a declarat, marti, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013.
In 2014, acciza a mai crescut cu 4,77%, ca urmare indexarii cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentantii berarilor sustin ca din 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.
Salveaza berea! Producatorii se plang de acciza si cer egalitatea berii cu vinul
"Dupa doi ani ...citeste mai departe despre "Cata bere au baut romanii in 2014 - Cum e afectata industria de presiunea fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 16:47
Procesul de vanzare al activelor Enel din Romania a fost suspendat temporar, a anuntat compania italiana.
"Enel confirma faptul ca procesul de vanzare al activelor din Romania a fost suspendat temporar. Vanzarea activelor Enel Romania era parte dintr-un program mai amplu de tranzactii ce urmareau incasarea a pana la patru miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate.
Ca urmare a finalizarii cu succes a mai multor initiative in timpul anului 2014, aceasta tinta a fost atinsa. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricaror planuri de continuare a acestui program in contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date in luna martie", afirma reprezentantii companiei.
Enel ar putea sa nu mai vanda subsidiara din Romania
In luna iulie a anului trecut, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si ...citeste mai departe despre "Enel a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 19:57
Compania italiana de utilitati Enel va vinde activele detinute in Romania si Slovacia in acest an, a declarat Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat ca a primit deja oferte pentru acestea.
"Avem oferte. Stim ca procesul poate fi incheiat oricand intre momentul acesta si luna iunie. Activele vor fi vandute in 2015, asa ca, in ceea ce priveste plata datoriei, vom sta mult mai bine decat am planuit initial", a afirmat Starace, relateaza Financial Times.
Guvernul italian detine o participatie de 30% la compania Enel, in fruntea careia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace in luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor si de restructurarea a grupului, potrivit Mediafax.
Starace a declarat ca va oferi in luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei.
In conditiile in care Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, conducerea grupului a decis sa vanda activele detinute in Europa de Est, valoarea acestora fiind estimata la 4 miliarde de euro.
"Vom mentine datoria la nivelul potrivit, in conditiile in care investitorii nostri au incredere in capacitatea noastra de a genera bani cash", a precizat directorul general al Enel.
Obiectivul Enel a fost sa incheie anul 2014 cu o datorie de 39,5 miliarde de euro, comparativ cu proiectiile anterioare, care presupuneau o datorie de 37 de miliarde de euro.
Vineri, actiunile companiei italiene se... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 10:52
Lantul de magazine de bricolaj bauMax, prezent si pe piata din Romania, ia in discutie retragerea din Europa de Est, a anuntat publicatia austriaca 'Die Presse', transmite Novinite.
In 2012, pierderile grupului bauMax s-au dublat pana la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro in 2011, in principal din cauza rezultatelor slabe inregistrate in Romania (pierderi de 26 milioane de euro) si Turcia (pierderi de 14 milioane de euro).
Karlheinz Essl, fondatorul bauMax, a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa vanda renumita sa colectie de obiecte de arta statului austriac pentru 86 de milioane de euro. Colectia este compusa din peste 7.000 de obiecte de arta, inclusiv lucrari de Oskar Kokoschka, Franz West, Hermann Nitsch si Cindy Sherman.
Banii obtinuti din vanzarea colectiei vor fi alocati pentru locurile de munca din Austria
Karlheinz Essl a precizat ca banii rezultati de pe urma vanzarii colectiei vor fi alocati pentru salvarea locurilor de munca din Austria, unde sunt 4.000 din cei 9.000 de angajati ai bauMax. In schimb, care va fi soarta diviziilor bauMax din strainatate nu este clar.
'Operatiunile din fiecare tara vor fi revizuite. Am putea sa inchidem una sau doua divizii', a spus Karlheinz Essl pentru postul de televiziune ORF.
Reprezentantii bauMax au sugerat ca veniturile obtinute in urma vanzarii colectiei de arta ar putea acoperi costurile salvarii afacerii din Austria, dar ar putea sa nu fie suficiente pentru mentinerea diviziilor din Europa... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 10:38
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Guvernul roman va trebui sa reduca drastic din preturile "prea ambitioase" daca vrea ca programul de privatizare sa functioneze in continuare, avertizeaza specialistii, ca urmare a ajustarilor dure facute de investitori asupra activelor statului.
Cand Romania a primit un ajutor financiar in valoare de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar International si a semnat un nou acord cu institutiile internationale, anul acesta, s-a angajat sa vanda participatii la o serie de companii pentru a imbunatati eficienta si pentru a reduce din deficitul bugetar, scrie Reuters.
Guvernul nu a specificat in mod clar cat de mult vrea sa vanda si s-a lovit de acuzatiile opozitiei, care avertiza ca, prin vanzarea participatiilor, se vor pierde multe locuri de munca.
Companii precum Petrom, societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz si operatorul national de transport de energie electrica Transelectrica pot oferi randamente bune. Pretul mediu estimat de analisti, pentru Petrom, de exemplu, este cu o treime mai mare decat actualul pret cerut de autoritatile romane.
Cu toate acestea, investitorii, bancherii si analistii sustin ca, acum, cea mai mare problema a Romaniei este insasi imaginea statului: inflexibil, ineficient si reticent in acceptarea unor "verdicte" date de consilieri sau chiar de piete.
"Daca situatia ramane asa cum este acum, nimic semnificativ nu se va intampla, sunt doar o multime de hartii amestecate", a declarat Matei Paun, managing partner al firmei de... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 18:00