Grupul ArcelorMittal - lider mondial in productia de carbune si otel - anunta ca va vinde combinatul siderurgic de la Galati catre Liberty House. Aceasta este o companie fondata in urma cu un sfert de secol de omul de afaceri Sanjeev Gupta.
ArcelorMittal va vinde, insa, combinatul galatean abia dupa ce va finaliza operatiunile de preluare a otelariei Ilva din Italia, cea mai mare unitate de productie de acest fel din Europa, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul ArcelorMittal.
- stire in curs de actualizare - ...citeste mai departe despre "ArcelorMittal a hotarat cui vinde combinatul de la Galati. Iata despre cine este vorba" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 10:53
Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut Comisiei Europene sa dea detalii privind masurile concrete pe care le poate lua pentru a le garanta miilor de salariati ai combinatului siderurgic galatean pastrarea locurile de munca, dupa ce ArcelorMittal va vinde unitatea de productie.
In mod normal, de asigurarea unui viitor pentru angajatii din siderurgie ar trebui sa se ocupe si Guvernul Romaniei. Daca o si face, e greu de spus, in conditiile in care refuza sa dea publicitatii informatii in acest sens.
Inca de pe 13 aprilie grupul britanico-indian ArcelorMittal a anuntat ca vinde combinatul siderurgic de la Galati, impreuna cu alte unitati de productie din regiune, daca in schimb CE ii va permite sa cumpere otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.
Pe 7 mai, CE a acceptat propunerea ArcelorMittal si a dat unda verde vanzarii combinatului de la Dunare.
Aceste evenimente i-au nelinistit pe galateni, in conditiile in care combinatul siderurgic este cel mai mare angajator din judet, cu circa 5.500 de oameni pe statele de plata. In plus, sute de firme locale rezista doar datorita colaborarii cu acesta. Concret, galatenii se tem ca unitatea siderurgica din orasul lor va ajunge pe mana rusilor, care o vor inchide, asa cum au facut si cu cea de la Campia Turzii.
Guvernul Romaniei n-a luat atitudine, asa cum ar fi trebuit, in acest caz. Astfel, abia la o luna dupa primul anunt de vanzare, vicepremierul Viorel Stefan a declarat ca - in baza contractului de... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 09:15
Directorul general al ArcelorMittal Galati - Skopje, Bruno Ribbo, a explicat de ce considera ca e rezonabil sa ne asteptam mai degraba la un viitor bun al combinatului de la Dunare, decat la o inchidere a acestuia si la concedierea in masa a salariatilor.
ArcelorMittal a inceput in urma cu 2 ani sa negocieze cumpararea otelariei italiene Ilva, cea mai mare din Europa. Suspectand ca in urma acestei achizitii grupul britanico-indian ar putea monopoliza piata comunitara a otelului, Comisia Europeana (CE) a declansat o ancheta de concurenta in acest caz. In plus, a cerut ArcelorMittal sa listeze unitatile siderurgice pe care ar fi dispusa sa le vanda, daca in schimb i se permite sa cumpere Ilva. Printre unitatile la care ArcelorMittal va renunta, la solicitarea CE, se numara si combinatul galatean.
Pe locuitorii judetului Galati, aceasta perspectiva ii nelinisteste. E si normal sa fie asa, in conditiile in care combinatul este cel mai mare angajator din judet, avand pe statele de plata 5.500 de salariati. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica.
Sindicalistii din combinat au fost primii care au avansat scenariul vanzarii combinatului catre rusi, care l-ar putea inchide ca pe cel de la Campia Turzii. Odata sadit acest sambure de ingrijorare, nici asigurarile Guvernului si nici macar cele ale Comisiei Europene cu privire la viitorul combinatului n-au mai fost suficiente pentru a-i linisti pe oameni.... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 09:47
Galatenii se tem ca - dupa ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic din orasul lor, intreaga regiune de sud-est a tarii se va transforma, peste noapte, intr-un pol al saraciei. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, apreciaza insa ca temerile lor sunt nefondate, de vreme ce oricum Comisia Europeana si statul roman vor avea grija sa asa ceva sa nu se intample. Sceptici, sindicalistii din siderurgie cer, insa, blocarea vanzarii combinatului, in vreme ce parte dintre parlamentarii galateni sustin ca ar trebui pusa in discutie chiar nationalizarea unitatii.
Grupul ArcelorMittal a confirmat, pe 13 aprilie, ca vinde combinatul de la Galati, alaturi de alte unitati de productie din strainatate daca, in schimb, Comisia Europeana ii permite sa cumpere otelaria Ilva, cea mai mare din Europa.
Vestea le-a adus galatenilor doar neliniste, in conditiile in care economia orasului graviteaza in jurul combinatului. Cu peste 5.000 de salariati pe statele de plata, acesta este cel mai mare angajator din intreg judetul. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica pe care ArcelorMittal se pregateste sa o vanda. Cum nimeni nu stie inca cine va fi viitorul proprietar, galatenii pun raul in fata: daca ia cineva combinatul doar ca sa-l inchida si sa lase mii de oameni pe drumuri?
Consiliul Concurentei: Comisia Europeana nu va permite inchiderea combinatului
Presedintele Consiliului Concurentei,... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 00:00
Sindicalistii de la combinatul ArcelorMittal Galati ii cer premierului Viorica Dancila o audienta in timpul careia sa ii explice cat de periculoasa este pentru economia romaneasca vanzarea unitatii siderurgice.
Solicitarea acestora vine in contextul in care grupul ArcelorMittal si-a anuntat intentia de a instraina combinatul galatean, in cazul in care Comisia Europeana ii va permite sa cumpere, in schimb, otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.
In tot acest timp, statul verifica daca ArcelorMittal si-a respectat obligatiile din contractul de privatizare incheiat in 2001. Ce se va intampla, insa, cu combinatul si cu cei peste 5.000 de salariati ai sai, nimeni n-ar putea spune, momentan.
ArcelorMittal negocia deja de doi ani cumpararea otelariei Ilva, cand Comisia Europeana (CE) a decis ca o astfel de preluare risca sa permita grupului detinut de Laksmi Mittal sa monopolizeze piata otelului de pe continentul european. In consecinta, CE i-a cerut grupului sa intocmeasca o lista cu unitatile de productie pe care e dispus sa le vanda, in cazul in care va primi unda verde pentru cumpararea celei mai mari otelarii din Europa. Potrivit informatiilor oferite de grupul ArcelorMittal pe 13 aprilie, printre aceste unitati la care ArcelorMittal ar renunta se numara si combinatul siderurgic de la Galati.
Vestea a fost primita cu neliniste de majoritatea galatenilor, in conditiile in care combinatul are peste 5.000 de salariati si este cel mai mare angajator din... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 08:21
Dupa ce au aflat ca indienii de la ArcelorMittal au de gand sa vanda combinatul de la Galati, sindicalistii i-au trimis o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila.
Angajatii din Sindicatul "Siderurgistul AMG" se tem ca vanzarea combinatului ar putea avea efecte dramatice asupra tarii si sugereaza Executivului sa nationalizeze intreprinderea lor.
"Sindicatul a facut demersuri si la nivel international, respectiv, catre membrii CE, specialisti in probleme de concurenta. Noi consideram ca sindicatul nu poate fi nominalizat pentru vanzare, pentru ca nu este in zona geografica a Europei in care s-a depasit cota de piata de 40%. In plus, combinatul de la Galati nu produce acelasi tip de produse cu Ilva.
Cei de la Ilva sunt specializati pe tabla pentru indistria auto - ca de aceea si grupul ArcelorMittal este interesat de cumpararea Ilva, se stie ca industria auto a cunoscut o mare dezvoltare - pe cand noi, la Galati, producem tabla groasa. Aceste motive ne fac sa spunem ca este nevoie de angrenarea tuturor factorilor de influenta in acest subiect.
Este un subiect sensibil pentru Galati, pentru Romania. Aceasta vanzare este cruciala, iar din punct de vedere economic, este o catastrofa. Orice investitor va veni, exista riscul sa se piarda 7.000 de locuri de munca, la care trebuie sa adaugam alte mii de locuri de munca (domenii pe orizontala, adiacente) si mi-e teama ca vom deveni a doua Vale a Jiului. (...) Ne intereseaza garantarea veniturilor si protectia... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 15:04
Parte dintre oamenii de afaceri din Galati le cer deja autoritatilor locale si nationale sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se asigura ca nu se va inchide combinatul siderurgic din judet, pe care ArcelorMittal Romania ia in calcul sa il vanda.
ArcelorMittal incearca de doi ani sa cumpere otelaria Ilva, cea mai mare din Europa. Pentru a se asigura ca grupul de firme al magnatului indian Lakshmi Mittal nu va impune monopol pe piata europeana a otelului, Comisia Europeana i-a cerut acestuia o lista cu unitatile de productie la care ar fi dispus sa renunte, in cazul in care va cumpara otelaria Ilva. Pe aceasta lista, data publicitatii ieri de grupul indian, se afla si combinatul siderurgic ArcelorMittal de la Galati.
Vestea i-a nelinistit pe galatenii de rand, dar si pe unii dintre oamenii de afaceri din judet. Cu totii se intreaba acum pe mana cui va incapea combinatul care are circa 5.400 de salariati si este cel mai mare angajator din judet.
Marian Filimon, presedintele filialei Federatiei Patronale a IMM-urilor din Regiunea 2 Sud-Est si unul dintre reprezentantii mediului galatean de afaceri, spune ca soarta acestui combinat ar trebui sa-i preocupe pe toti cei care isi doresc o economie sanatoasa in Romania si o granita puternica a Uniunii Europene.
"Autoritatile - atat cele locale, cat si cele nationale - isi baga acum capetele in nisip ca strutul si asteapta sa vada cum se vor aseza lucrurile. Intrebarea mea este: pe mana cui va incapea acest combinat?... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 16:27
Ca sa ii permita sa cumpere Ilva, cel mai mare combinat siderurgic din Europa, Comisia Europeana i-a cerut grupului ArcelorMittal sa scoata la vanzare mai multe unitati de productie.
Desi numele acestora n-a fost inca dezvaluit oficial, n-ar fi exclus ca printre ele sa se afle si combinatul de la Galati, potrivit unor informatii aparute in presa de la Bruxelles.
In urma unor negocieri care dureaza deja de doi ani, pe 15 martie grupul ArcelorMittal a depus o oferta de cumparare a Ilva, otelaria italiana cu cea mai mare capacitate de productie din Europa. Valoarea tranzactiei ar urma sa se ridice la 1,8 miliarde de dolari.
Pentru a evita instalarea unui monopol pe piata europeana a otelului, Comisia Europeana a cerut Grupului ArcelorMittal sa scoata la vanzare mai multe unitati de productie pe care le are in portofoliu si pe care concurentii sa le poata cumpara. Grupul a trimis deja la Bruxelles, in cursul saptamanii trecute, o lista a combinatelor pe care este dispus sa le vanda in vederea preluarii otelariei Ilva.
Cum insa lista nu a fost, inca, agreata de CE, ArcelorMittal a refuzat sa o faca publica. In schimb, grupul a informat ca spera intr-o "incheiere rapida a acestei chestiuni".
"Am inaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de masuri de compensare despre care speram ca va satisface orice preocupare concurentiala legata de intentia noastra de a achizitiona combinatul Ilva. Intelegem ca acest pachet de masuri va face obiectul testelor de... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:06
Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati, a declarat, miercuri, ca investitiile nu au dat rezultatele asteptate, deoarece nu au fost completate de politici eficiente de mentenanta si personal, combinatul avand nevoie de minimum cinci ani pentru a atinge nivelul de competitivitate occidental, precizeaza NewsIn."Pentru mine, investitiile nu sunt o prioritate. Am investit mult in ultimii ani, dar nu am avut rezultate. La inceput am investit crezand ca vom rezolva problemele. Nu a fost asa. Acum trebuie sa tragem linie", a spus Le Gall.
Acesta a explicat ca investitiile efectuate de ArcelorMittal la Galati nu au dat rezultatele scontate deoarece nu au fost acompaniate de politici eficiente de intretinere a capacitatilor de productie si de mobilizare a personalului.
"Am avut o problema la mentenanta. De exemplu, un furnal deschis in 2005 dupa reparatii indelungate a intrat din nou in reparatii dupa numai trei ani. Am avut o problema si in a conduce proiectele", a afirmat directorul general al combinatului de la Galati, care a comparat situatia de pana acum cu o persoana care vrea sa-si cumpere o masina, desi nu are permis de conducere, transmite corespondentul NewsIn.Thierry Le Gall a mai spus ca aceasta strategie defectuoasa pe care managementul combinatului galatean a urmat-o de la privatizarea din 2001 si pana acum i-a facut o imagine proasta unitatii.
"Imaginea noastra nu este suficienta sa cerem preturi de vanzare mai bune pentru produsele noastre. In Europa de vest,... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 17:46