Decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de a calcula pretul de referinta al gazelor romanesti in functie de cotatiile de la bursa vieneza arata o lipsa de suveranitate si o totala indiferenta cu privire la modul de functionare a pietei de gaze din Romania, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), remis, luni, AGERPRES.
Vineri, ANRM a aprobat ordinul prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti.
"Producatorii romani de gaze naturale au platit pana in prezent redeventa pentru gazul produs la nivelul veniturilor realizate, un principiu de baza pentru orice taxa aplicata veniturilor. Trebuie inteles faptul ca atat de mult discutatul 'pret de referinta' nu reprezinta altceva decat o valoare minima a bazei de calcul pentru redeventa, sub care nu se poate cobori", spun reprezentantii ROPEPCA.
Potrivit acestora, alte institutii publice, cum ar fi ANAF, iau in considerare venitul realizat din vanzarea de gaze pentru calcularea diverselor alte taxe.
"De ce ANRM nu ia in calcul aceeasi baza pentru calcularea redeventei? Propunerea de a raporta redeventa pentru gazele produse in Romania la o cifra virtuala din strainatate, cifra mult mai ridicata decat preturile autohtone, arata lipsa de... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 16:34
Compania OMV Petrom (SNP), controlata de grupul austriac OMV, a vandut joi gaze naturale in valoare de 15,3 milioane de lei (3,5 milioane de euro) prin Bursa Romana de Marfuri (BRM).
"S-a tranzactionat o cantitate totala de 180.200 MWh, la un pret mediu de 85,33 lei/MWh. Gazele vor fi livrate in perioada 1 august-1 septembrie", potrivit unui comunicat al BRM.
Potrivit comunicatului, OMV Petrom a vandut joi peste jumatate din cantitatea pe care compania si-a propus sa o comercializeze in luna iulie, respectiv 318.000 MWh.
Producatorii de gaze naturale sunt obligati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie sa vanda pe pietele centralizate cel putin 20% din gazele pe care le extrag si care sunt destinate pietei concurentiale.
Pietele centralizate sunt BRM si OPCOM. mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:40
Producatorii interni OMV Petrom si Romgaz au vrut sa vanda gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, insa nu au gasit cumparatori la pretul cerut, chiar daca furnizorii vor sa achizitioneze gaze pe bursa.
Astfel, Romgaz a vrut sa vanda, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la pretul de 90 de lei pe MWh. O zi mai tarziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vanzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arata ca la licitatia organizata de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie Romania si InterAgro, iar la cea initiata de Petrom a participat E.ON Romania.
Niciunul dintre contracte nu a fost, insa, atribuit, intrucat furnizorii nu au fost de acord cu pretul cerut de cei doi producatori, usor mai mare fata de cel reglementat al gazelor de productie interna pentru clientii noncasnici, care in prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.
Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani, E.ON a vrut sa cumpere gaze pe OPCOM la un pret sub cel reglementat, respectiv 82 si 85 de lei pe MWh, dar niciun producator nu a fost de acord sa-i livreze gaze la aceste tarife.
Traderul a mai facut o incercare si a mai depus doua oferte de cumparare pentru ziua de 24 iulie, la pretul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest pret.
Producatorii de gaze din Romania, obligati sa vanda pe bursa o parte din productie
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 13:12
Producatorii interni de gaze vor fi obligati sa vanda pe piata centralizata o parte din productia lor in perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, publicata in Monitorul Oficial, care modifica Legea energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.
"Incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE - n.r.)", se arata in textul ordonantei.
In Romania, productia interna de gaze este asigurata de doi mari producatori, Romgaz si Petrom, iar o mica parte reprezinta productia companiei Amromco. Totodata, si furnizorii vor fi obligati sa vanda si sa cumpere pe bursa o parte din gazele comercializate.
"Incepand cu data de 1 martie 2015 si pana la 31 decembrie 2018, furnizorii licentiati au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea/cumpararea unei cantitati minime de gaze naturale, in conformitate cu reglementarile emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", potrivit actului normativ.
Cantitatile minime de gaze tranzactionate pe... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 16:35
Premisele macroeconomice sunt favorabile Romaniei in 2014. Productia industriala isi consolideaza tendinta ascendenta a ultimelor luni, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui sa beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul partener comercial.
Incurajata de nivelul scazut al inflatiei, Banca Nationala semnalizeaza ca va continua ciclul de relaxare monetara inceput in 2013, randamentele titlurilor de stat raman in apropierea unor minime istorice, iar cursul de schimb este stabil.
In acest context, Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa atraga atentia investitorilor, se arata in raportul TradeVille referitor la o serie de companii individuale, despre ale caror actiuni considera ca ar avea potential de apreciere pe parcursul lui 2014.
Activitatea Coca-Cola, mai putin sensibila la ciclurile economice
Coca-Cola detine unul dintre cele mai puternice branduri din lume, un sistem de distributie bine gandit si un portofoliu vast de bauturi racoritoare, fiind cel mai mare jucator din acest sector.
Activitatea companiei este mai putin sensibila la ciclurile economice, titlurile sale putand astfel sa fie incadrate in categoria de investitii defensive. Totusi, compania are un potential semnificativ de dezvoltare pe termen mediu si lung.
Pe langa acestea, Coca-Cola are un istoric foarte bun privind cresterea dividendelor distribuite catre actionari sau recompensarea acestora prin programe de rascumparari de actiuni, argumente care au... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:12
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).
Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.
"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
Gazele naturale produse in Romania ar putea sa fie vandute pe bursa, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in urma unei discutii cu sindicatele din industria petrochimica.
"Am avut azi discutii cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri referitoare la cresterea pretului la gaze naturale. Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa.
In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare, de cantitate vanduta de catre producatorii nationali. Sigur, ramane reglementat pretul pentru consumatorii casnici si, respectiv, pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice", a afirmat Nita, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Victoria.
El a adaugat ca pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din UE si ca s-a incercat prin discutii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o prelungire a duratei de liberalizare, dar Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.
"Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:07
Guvernul va decide daca va relua vanzarea pe bursa a unui pachet de aproape 10% din participatia detinuta la OMV Petrom dupa ce va face o analiza in functie de conditiile din piata, a declarat ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu.
"Vom face o analiza. Vom decide si in functie de conditiile de pe piata", a afirmat Chitoiu, dupa ce a primit avizul comisiilor reunite din Camera Deputatilor si Senat pentru preluarea portfoliului Economiei.
Statul a incercat in luna iulie a anului trecut sa vanda un pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), insa oferta a esuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operatiunea putea fi incheiata cu succes.
Oferta a fost intermediata de consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.
Renaissance, liderul consortiului, a pus esecul operatiunii pe seama conditiilor dificile de pe pietele internationale si agravarea lor pe parcursul ofertei.
OMV Petrom este principalul producator de petrol si gaze din Romania. Grupul austriac OMV a preluat in 2004 pachetul majoritar de actiuni de la Petrom. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:01