Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
Ministerul Finantelor a imprumutat luni 300 milioane lei prin obligatiuni cu o maturitate reziduala de patru ani, la un randament de 4,53%, peste costul titlurilor pe cinci ani vandute la inceputul lunii mai.
Bancile au realizat subscrieri de 701 milioane lei, iar valoarea indicativa a fost de 300 milioane lei.
In sesiunea de marti, Finantele au programat o sesiune suplimentara pentru ofertele necompetitive, prin care sa imprumute aditional inca 30 milioane lei.
La inceputul lunii mai, administratorii datoriei publice au atras 800 milioane lei prin obligatiuni pe cinci ani, la un randament minim istoric, de 4,45% pe an.
Trezoreria a mai vandut titluri din aceeasi emisiune ca cea redeschisa luni in luna februarie, cand a imprumutat 500 milioane lei, la un randament de 5,79%.
Finantele au imprumutat in luna mai 2,9 miliarde lei, suma reprezentand 76% din totalul vizat in aceasta luna, de 3,78 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia obligatiunilor din regiune.
Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 17:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat in anul 2012, de pe piata interna, peste 58 de miliarde de lei, prin licitatii de titluri de stat - certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni benchmark, cu 13% peste totalul imprumuturilor de acest tip din anul 2011.
In 2012, Trezoreria Statului a reusit sa atraga tot de pe piata interna peste 763 milioane euro, mai putin fata de suma imprumutata in 2011, de 1,4 miliarde euro. De pe piata externa, MFP a atras anul acesta 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari.
In 2013, titlurile de stat scadente, care trebuie refinantate, insumeaza 46,8 miliarde lei, denominate in lei si in euro. MFP a anuntat deja ca in ianuarie 2013 vrea sa imprumute de pe piata interna 4,6 miliarde lei, iar pe ansamblul primului trimestru din 2013 volumul indicativ al imprumuturilor prin titluri de stat este de 18-20 miliarde lei.
Marele succes al Trezoreriei Statului a fost in 2012 scaderea costurilor de finantare. Costul finantarii Trezoreriei pe piata interna se situeaza la un nivel mai redus comparativ cu inceputul anului.
Astfel, la inceputul lunii septembrie, la o solicitare de euroobligatiuni insumand 750 milioane euro, investitorii straini au oferit 3,5 miliarde euro, respectiv de 4,7 ori mai mult, la un cost de 5,1% pentru o scadenta de 6 ani, ceea ce reprezinta o scadere cu 0,15 puncte procentuale comparativ cu emisiunea similara din septembrie 2011, in conditiile in care aceasta avea o scadenta mai scurta de doar 5... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:42