Arpechim ar deveni profitabila doar daca ar functiona in sistem integrat cu Oltchim, a declarat luni liderul Sindicatului Victoria, raspunzand astfel declaratiilor oficialilor OMV care au afirmat intr-o conferinta de presa la Viena ca activul pitestean nu va fi profitabil indiferent de cine il va cumpara.
"Stim ca peste tot in lume se inchid rafinarii si ca nu este neaparat o investitie profitabila, dar aceste rafinarii nu au in spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinarii care produc combustibili. Una e sa vinzi la pompa doar benzina si motorina, alta e sa produci PVC, adica sa mergi cu rafinarea petrolului pana la produse petrochimice. Arpechim nu este profitabila fara Oltchim, asa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maxima fara aceasta rafinarie. Cel care va prelua Oltchim si vrea o cifra de afaceri de un miliard, va lua si rafinaria, adica va dori o paleta larga de produse", a precizat Cernev.
Nicio companie petroliera din lume nu ar putea opera rafinaria Arpechim astfel incat sa obtina profit, a declarat vineri Manfred Leitner, seful diviziei de Rafinare si Marketing, in cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. 'Am fi surprinsi daca cineva in lumea asta va opera Arpechim pe profit...Altfel n-am fi inchis-o', a precizat Leitner.
Potrivit acestuia, OMV nu poarta in acest moment discutii cu vreun potential cumparator privind vanzarea rafinariei, pe care a inchis-o in 2011. 'OMV a pierdut mult din 2004 incoace cu Arpechim. Nu am avut discutii... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:13
Compania rusa Oil Gas Trade LLC vrea sa preia combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si rafinaria Arpechim si sa investeasca ulterior o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Ministrul de resort, Varujan Vosganian, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii companiei. La discutii au participat si administratorii judiciar ai Oltchim, Gheorghe Piperea si Niculae Balan. Oltchim se afla in procedura de insolventa din luna ianuarie a acestui an.
"Intentia companiei Oil Gas Trade este de a prelua atat platforma de la Rm. Valcea, divizia petrochimica Bradu, cat si rafinaria Arpechim, detinuta de OMV Petrom, precizand ca sunt pregatiti sa investeasca dupa achizitie o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului. Ministrul Varujan Vosganian le-a recomandat initierea unei discutii separate cu reprezentantii OMV Petrom pe subiectul preluarii rafinariei", afirma reprezentantii ministerului in comunicat.
Ministrul Varujan Vosganian i-a informat pe oficialii Oil Gas Trade in legatura cu faptul ca autoritatile romane se afla intr-o faza avansata de solutionare a situatiei combinatului.
Ministrul le-a transmis investitorilor rusi si faptul ca Ministerul Economiei este interesat de parteneri care sa garanteze existenta in continuare a combinatului si i-a asigurat de faptul ca firma castigatoare va beneficia de intreg sprijinul Guvernului Romaniei.
"Reprezentantii... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 09:12
Rafinaria Arpechim este ofertata de un consortiu care s-a oferit sa o preia in parteneriat cu statul roman, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu.
Discutiile cu reprezentantii consortiului care s-a oferit sa preia in parteneriat public privat rafinaria Arpechim au avut loc vineri, la sediul Prefecturii.
"Intalnirea s-a desfasurat la Institutia Prefectului, am avut ca invitati cativa specialisti care au lucrat sau lucreaza pe platforma Arpechim. Am discutat parametrii tehnici, am discutat pasii care urmeaza, s-au informat de starea si de situatia platformei".
"Cert este ca sunt foarte hotarati sa faca acest lucru. Eu vreau sa intermediez, in aceasta saptamana, o intalnire la nivelul primului ministru. Este o oportunitate de care avem mare nevoie", a declarat prefectul judetului Arges.
Gheorghe Davidescu a mai sustinut ca, in 15 zile de la semnarea contractului, reprezentantii consortiului vor achita suma necesara pornirii instalatiilor, singura conditie fiind aceea sa fie in stare buna.
"Eu vreau sa porneasca odata aceasta instalatie, iar reprezentantii consortiului de care v-am spus, au spus ca, din momentul semnarii contractului de confidentialitate si de parteneriat, in 15 zile ei achita suma necesara".
"Daca vor achita aceasta suma, ei au asigurata sursa de petrol si daca se va incheia la termen acest contract si revizia se va desfasura in bune conditii, adica instalatiile nu sunt intr-o stare mai proasta, atunci exista toate... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:28
Ministrul Economiei, Ion Ariton, i-a transmis presedintelui Consiliului de Administratie (CA) al OMV Petrom, Gerhard Roiss, ca statul vrea sa cumpere rafinaria Arpechim Pitesti, detinuta de grupul petrolier, conform NewsIn.Potrivit unui comunicat al MECMA, la intalnire a participat si Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
"In cadrul intalnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinta statului roman de a cumpara de la compania OMV Petrom S.A. rafinaria Arpechim Pitesti. In acest sens, domnul Gerhard Roiss si-a declarat disponibilitatea de a incepe in cel mai scurt timp negocierile cu statul roman", se spune in comunicat.
Discutiile au mai vizat derularea unui parteneriat strategic intre statul roman si compania OMV, investitiile pe care Grupul OMV le-a realizat pana acum in Romania, dar si proiectele viitoare de investitii ale Petrom in Romania.
Totodata, in cadrul intalnirii s-a mai discutat si despre stadiul cooperarii in proiectul de realizare a gazoductului Nabucco.
Oltchim a inaintat o oferta, pe 25 mai, celei mai mari companii din Romania, OMV Petrom SA, privind cumpararea instalatiilor rafinariei Arpechim-Pitesti, in baza unui Memorandum aprobat de Guvern.
Unitatea Arpechim a fost pusa in functiune in 1966 si a fost gandita ca un complex petrochimic, care urma sa functioneze alaturi de Oltchim, aceste doua platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum si printr-o puternica infrastructura care asigura schimbul de produse... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 16:06
Aproape 200 de salariati de la Arpechim au participat, marti, la un pichet organizat in fata Prefecturii Arges, protestand fata de decizia de inchidere a rafinariei anuntata de compania OMV Petrom, transmite corespondentul NewsIn. Pichetul s-a desfa?urat intre orele 11.00 ?i 12.00 ?i nu au fost inregistrate incidente. Muncitorii au scandat "Unitate" si au purtat pancarte pe care scria "Guvernanti treziti-va", "Nu suntem obiecte de inventar", "Nu distrugeti industria romaneasca".
Protestatarii au cerut ca rafinaria sa nu fie inchisa sau vanduta pe bucati. Sindicali?tii de la Rafinorul au intocmit ?i o lista de revendicari, toate solicitarile fiind legate de salvarea Rafinariei Arpechim.
"Solicitam implicarea Guvernului, a tuturor factorilor responsabili pentru gasirea de solutii privind salvarea Rafinariei-Arpechim, in urma deciziei OMV Petrom de inchidere a acesteia; amanarea deciziei OMV Petrom de inchidere a rafinariei pentru a exista timpul necesar unor eventuale cereri de cumparare a acesteia, avand in vedere actualul mediu economic neprielnic; sa se ia in calcul ofertele de procesare (inchiriere) a Rafinariei Arpechim; oprirea demolarilor pe platform Rafinariei-Arpechim, pastrarea(conservarea) rafinariei pentru o eventuala repornire a acesteia, odata cu imbunatatirea mediului economic", sunt revendicarile adoptate de Consiliul Sindicatului Rafinorul.
La protestul organizat in fata Institutiei Prefectului judetului Arge?, pre?edintele Sindicatului Rafinorul, Ionel... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 14:42
Guvernul a initiat discutii cu OMV Petrom (SNP) pentru a determina compania sa reporneasca rafinaria Arpechim Pitesti, dar trebuie sa accepte ca decizia apartine investitorului strain, in functie de interesele economice ale acestuia, si nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vanzare, informeaza Mediafax. "Au fost initiate discutii pentru a determina OMV Petrom sa reporneasca activitatea rafinariei Arpechim Pitesti, insa decizia finala apartine investitorului, care se bazeaza pe propriile interese economice.
La un moment dat, a aparut si ideea activarii clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pietei romanesti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi folosita, deoarece are efecte doar in cazul unei penurii de durata de petrol", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, autoritatile cauta in continuare solutii prin care sa convinga investitorul sa reporneasca rafinaria de la Pitesti.
Clauza privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania, inclusa in contractul de privatizare a Petrom, prevede ca pe perioada in care statul continua sa detina mai mult de 10% din actiunile companiei, investitorul este obligat, in cazul unei crize, sa se consulte cu autoritatile cu privire la "actiunile rezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea in continuare a unei aprovizionari adecvate a pietei din Romania. Clauza nu poate fi insa activata decat in cazul unei penurii de durata de petrol, produse... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 22:40
Sindicalistii de la Arpechim cer sprijin Guvernului si Ministerului Economiei pentru salvarea rafinariei de la Pitesti, a carei inchidere ar afecta, in mod direct sau indirect, peste 1.200 de angajati, si ameninta ca ar putea declansa actiuni sindicale de protest, in functie de evolutia situatiei, potrivit NewsIn. "Consiliul Sindicatului Rafinorul, convocat in data de 28.03.2011, a luat in discutie decizia Petrom de inchidere a Rafinariei Arpechim si se declara profund nemultumit de aceasta. Sindicatul Rafinorul a solicitat prin adrese scrise conducerii Petrom - doamnei director Mariana Gheorghe, Consiliului de Supraveghere Petrom - amanarea deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim din urmatoarele motive: perioada de timp scurta in care rafinaria a fost scoasa la vazare; implicatiile sociale, dar ?i economice pentru ora?ul Pite?ti ?i judetul Arge?", se arata intr-un comunicat de marti al sindicatului.
Sindicalistii au solicitat sprijinul prefectului judetului Arges pentru implicarea Guvernului Romaniei si a Ministerului Economiei pentru a salvarea rafinariei."Avand in vedere ca Rafinaria Arpechim, un obiectiv important al industriei romane?ti, la care au fost facute investitii majore pentru modernizarea ?i securitatea instalatiilor, obtinandu-se produse la cele mai inalte standarde, solicitam sprijinul Primului Ministru al Guvernului Romaniei, Ministerului Economiei, tuturor factorilor responsabili pentru gasirea de solutii pentru salvarea Rafinariei Arpechim, a peste... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 14:06
Premierul Emil Boc a declarat sambata la Pitesti, intrebat despre inchiderea rafinariei Arpechim, ca "raul primordial" se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom de catre Guvernul Adrian Nastase, contract care, in opinia sa, a adus "un prejudiciu urias" economiei nationale, informeaza Mediafax.
Intrebat daca rafinaria Arpechim, inchisa de OMV Petrom, mai are vreo sansa, premierul a raspuns: "E in atentia mea si dupa ce voi face o analiza in Guvern v-as putea da un raspuns".
Emil Boc a spus ca nu i-a placut "niciodata" contractul de vanzare-cumparare al Petrom semnat in timpul Guvernului Adrian Nastase.
"Nu mi-a placut contractul asta cu Petrom-ul niciodata. Raul primordial se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom-ului de catre Guvernul Adrian Nastase, care dupa parerea mea a adus un prejudiciu urias economiei nationale.
De acolo decurg toate relele legate de cresterea combustibilului, de vanzarea Arpechim, acolo e raul primordial, in vanzarea Petrom-ului. Acum bineinteles ca voi incerca sa gasesc solutii pentru ca viziunea mea integrata a fost Arpechim-Otlchim, dar vad ce pot face in contexul acesta", a declarat Emil Boc.
Presedintele PDL, Emil Boc, secretarul general al partidului Vasile Blaga si ministrii Elena Udrea si Traian Igas, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si deputatul Sulfina Barbu au participat la intalnirea filialei Arges a PDL pentru alegerea liderului organizatiei.
La sefia organizatiei judetene... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 22:33
Petrom va inchide definitiv rafinaria Arpechim intrucat compania nu a gasit un cumparator "credibil", cu suficienta expertiza si resurse financiare pentru dezvoltarea Arpechim. Reprezentantii Petrom au precizat ca dupa oprirea rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie exploatate ca si depozit.Rafinaria Arpechim a functionat anul trecut numai trei luni, din ratiuni economice.
"Decizia (...) este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrata al Petrom si de a creste eficienta.
Optiunea vanzarii, pe care compania a analizat-o in ultimul an, nu este fezabila intrucat nu a fost identificat un cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei.
Pe de alta parte, investitiile in rafinaria Arpechim constituie o provocare avand in vedere ca este o rafinarie fara iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite", se spune intr-un comunicat al OMV Petrom transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Petrom mentioneaza ca in Europa o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate.
"Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea.
Propunerea inchiderii permanente a Arpechim... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 10:32