Cel mai mare producator de otel din India, JSW Steel, va incerca sa cumpere combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, au declarat trei surse independente pentru Reuters. Alti posibili cumparatori sunt - potrivit prestigioasei agentii de presa - italienii de la Marcegelia si urcainienii de la Metinvest.
Combinatul siderurgic de la Galati ar valora, potrivit unei estimari a Grupului Financiar Jefferies, intre 725 si 940 de milioane de dolari. Care va fi pretul de vanzare al unitatii de productie, ramane de vazut. Cert este ca ArcelorMittal pare sa fi gasit mari producatori de otel dispusi sa cumpere combinatul galatean de vreme ce se asteapta sa termine vanzarea - care urmeaza sa se faca prin intermediul Bank of America-Merrill Lynch - pana la finele lui 2018, potrivit Reuters.
Surse din industrie sustin ca printre producatorii cu sanse mari la cumpararea combinatului de la Galati de numara JSW Steel, producatorul care isi finanteaza planurile de extindere in afara Indiei cu circa un miliard de dolari. Marele actor din industria otelului vrea sa isi creasca atat productia interna, cat si pe cea externa. In consecinta, in India a depus oferte pentru a cumpara Bhushan Steel, Essar Steel si Monnet Ispat, iar in strainatate a acceptat deja sa ia de la algerienii de la Cevital combinatul Aferpi din Piambino (Italia), la pretul de 55 de milioane de dolari.
Grupul ucrainian Metivest a informat, la solicitarea Reuters, informatii potrivit carora ar urma sa cumpere... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 10:36
Grupul Arcelor Mittal vinde combinatul de la Galati tocmai cand acesta parea sa se insanatoseasca din punct de vedere financiar. Mai exact, potrivit datelor Ministerului Finantelor, in 2017 unitatea siderurgica a inregistrat cea mai mare cifra de afaceri si cele mai mici pierderi din ultimii 5 ani.
Combinatul de la Galati a pierdut, doar in ultimii 5 ani, peste 416 de milioane de euro (aproape 2,2 miliarde de lei), potrivit datelor Ministerului Finantelor. Cel mai greu an a fost 2013, pe care ArcelorMittal Galati l-a terminat cu o pierdere de peste 158 de milioane de euro, reprezentand aproximativ a saptea parte din cifra de afaceri.
Ulterior, insa, sumele enorme raportate ca pierdere au inceput sa scada vizibil, de la un an la altul. Astfel - in conditiile unei cifre de afaceri care s-a mentinut constant peste 740 de milioane de euro - cuantumul pierderii a scazut la 103 milioane de euro (in anul 2014), la 63 de milioane de euro (2015) si la 58 de milioane de euro (2016).
In 2017 - potrivit celor mai recente date ale MF - pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu circa 34% fata de 2016, pierderea a scazut la mai putin de 32,8 milioane de euro.
In plus, era de asteptat ca acest drum spre rentabilizare sa continue in ritm accelarat, declara in urma cu mai putin de o luna pentru Ziare.com Bruno Ribbo, fostul director general al ArcelorMittal Galati - Skopje.
"In ultimii 3 ani, rezultatele operationale (EBITDA - cifra de afaceri inainte de impozitare si alte... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 12:45
Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut Comisiei Europene sa dea detalii privind masurile concrete pe care le poate lua pentru a le garanta miilor de salariati ai combinatului siderurgic galatean pastrarea locurile de munca, dupa ce ArcelorMittal va vinde unitatea de productie.
In mod normal, de asigurarea unui viitor pentru angajatii din siderurgie ar trebui sa se ocupe si Guvernul Romaniei. Daca o si face, e greu de spus, in conditiile in care refuza sa dea publicitatii informatii in acest sens.
Inca de pe 13 aprilie grupul britanico-indian ArcelorMittal a anuntat ca vinde combinatul siderurgic de la Galati, impreuna cu alte unitati de productie din regiune, daca in schimb CE ii va permite sa cumpere otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.
Pe 7 mai, CE a acceptat propunerea ArcelorMittal si a dat unda verde vanzarii combinatului de la Dunare.
Aceste evenimente i-au nelinistit pe galateni, in conditiile in care combinatul siderurgic este cel mai mare angajator din judet, cu circa 5.500 de oameni pe statele de plata. In plus, sute de firme locale rezista doar datorita colaborarii cu acesta. Concret, galatenii se tem ca unitatea siderurgica din orasul lor va ajunge pe mana rusilor, care o vor inchide, asa cum au facut si cu cea de la Campia Turzii.
Guvernul Romaniei n-a luat atitudine, asa cum ar fi trebuit, in acest caz. Astfel, abia la o luna dupa primul anunt de vanzare, vicepremierul Viorel Stefan a declarat ca - in baza contractului de... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 09:15
Directorul general al ArcelorMittal Galati - Skopje, Bruno Ribbo, a explicat de ce considera ca e rezonabil sa ne asteptam mai degraba la un viitor bun al combinatului de la Dunare, decat la o inchidere a acestuia si la concedierea in masa a salariatilor.
ArcelorMittal a inceput in urma cu 2 ani sa negocieze cumpararea otelariei italiene Ilva, cea mai mare din Europa. Suspectand ca in urma acestei achizitii grupul britanico-indian ar putea monopoliza piata comunitara a otelului, Comisia Europeana (CE) a declansat o ancheta de concurenta in acest caz. In plus, a cerut ArcelorMittal sa listeze unitatile siderurgice pe care ar fi dispusa sa le vanda, daca in schimb i se permite sa cumpere Ilva. Printre unitatile la care ArcelorMittal va renunta, la solicitarea CE, se numara si combinatul galatean.
Pe locuitorii judetului Galati, aceasta perspectiva ii nelinisteste. E si normal sa fie asa, in conditiile in care combinatul este cel mai mare angajator din judet, avand pe statele de plata 5.500 de salariati. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica.
Sindicalistii din combinat au fost primii care au avansat scenariul vanzarii combinatului catre rusi, care l-ar putea inchide ca pe cel de la Campia Turzii. Odata sadit acest sambure de ingrijorare, nici asigurarile Guvernului si nici macar cele ale Comisiei Europene cu privire la viitorul combinatului n-au mai fost suficiente pentru a-i linisti pe oameni.... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 09:47
Galatenii se tem ca - dupa ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic din orasul lor, intreaga regiune de sud-est a tarii se va transforma, peste noapte, intr-un pol al saraciei. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, apreciaza insa ca temerile lor sunt nefondate, de vreme ce oricum Comisia Europeana si statul roman vor avea grija sa asa ceva sa nu se intample. Sceptici, sindicalistii din siderurgie cer, insa, blocarea vanzarii combinatului, in vreme ce parte dintre parlamentarii galateni sustin ca ar trebui pusa in discutie chiar nationalizarea unitatii.
Grupul ArcelorMittal a confirmat, pe 13 aprilie, ca vinde combinatul de la Galati, alaturi de alte unitati de productie din strainatate daca, in schimb, Comisia Europeana ii permite sa cumpere otelaria Ilva, cea mai mare din Europa.
Vestea le-a adus galatenilor doar neliniste, in conditiile in care economia orasului graviteaza in jurul combinatului. Cu peste 5.000 de salariati pe statele de plata, acesta este cel mai mare angajator din intreg judetul. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica pe care ArcelorMittal se pregateste sa o vanda. Cum nimeni nu stie inca cine va fi viitorul proprietar, galatenii pun raul in fata: daca ia cineva combinatul doar ca sa-l inchida si sa lase mii de oameni pe drumuri?
Consiliul Concurentei: Comisia Europeana nu va permite inchiderea combinatului
Presedintele Consiliului Concurentei,... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 00:00
Sindicalistii de la combinatul ArcelorMittal Galati ii cer premierului Viorica Dancila o audienta in timpul careia sa ii explice cat de periculoasa este pentru economia romaneasca vanzarea unitatii siderurgice.
Solicitarea acestora vine in contextul in care grupul ArcelorMittal si-a anuntat intentia de a instraina combinatul galatean, in cazul in care Comisia Europeana ii va permite sa cumpere, in schimb, otelaria italiana Ilva, cea mai mare din Europa.
In tot acest timp, statul verifica daca ArcelorMittal si-a respectat obligatiile din contractul de privatizare incheiat in 2001. Ce se va intampla, insa, cu combinatul si cu cei peste 5.000 de salariati ai sai, nimeni n-ar putea spune, momentan.
ArcelorMittal negocia deja de doi ani cumpararea otelariei Ilva, cand Comisia Europeana (CE) a decis ca o astfel de preluare risca sa permita grupului detinut de Laksmi Mittal sa monopolizeze piata otelului de pe continentul european. In consecinta, CE i-a cerut grupului sa intocmeasca o lista cu unitatile de productie pe care e dispus sa le vanda, in cazul in care va primi unda verde pentru cumpararea celei mai mari otelarii din Europa. Potrivit informatiilor oferite de grupul ArcelorMittal pe 13 aprilie, printre aceste unitati la care ArcelorMittal ar renunta se numara si combinatul siderurgic de la Galati.
Vestea a fost primita cu neliniste de majoritatea galatenilor, in conditiile in care combinatul are peste 5.000 de salariati si este cel mai mare angajator din... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 08:21
Grupul ArcelorMittal e dispus sa vanda combinatul siderurgic de la Galati - cel mai mare pe care il detine in Romania - alaturi de alte unitati de productie din Macedonia, Cehia, Luxembrug si Belgia, daca CE ii va permite, in schimb, sa cumpere Ilva, cea mai mare otelarie din Europa.
Grupul ArcelorMittal a anuntat public ce unitati de productie ar putea vinde.
Printre unitatile la care ArcelorMittal e dispus sa renunte se numara cele de la Galati, Skopje (Macedonia), Ostrava (Republica Ceha), Dudelange (Luxemburg) si mai multe linii de zincare si laminare de la Flemalle si Liege (Belgia).
"Propunerea de a vinde aceste active ramane sa faca subiectul analizei si aprobarii de catre Comisia Europeana (...). Orice vanzare va fi conditionata de finalizarea achizitiei Ilva de catre ArcelorMittal. Se asteapta ca, in acest caz, o decizie finala a Comisiei Europene sa fie luata pana pe 23 mai 2018", se arata in comunicatul postat pe site-ul propriu de ArcelorMittal.
Contactat telefonic de Ziare.com, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, a precizat ca la acest moment reprezentantii combinatului nu au nimic de adaugat fata de informatiile comunicate de grup.
ArcelorMittal negocieaza de doi ani cumpararea otelariei Ilva din Italia. In acest context, CE i-a cerut grupului sa prezinte o lista cu unitati de productie la care ar fi dispus sa renunte, odata cu preluarea otelariei italiene, astel incat sa nu ajunga sa monopolizeze piata europeana de... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 13:22
Schema de sprijin acordata proiectelor de energie regenerabila dezvoltate in Romania ii ingrijoreaza pe oficialii ArcelorMittal Galati.
Potrivit acestora, actualul sistem - care nu ar fi aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - "nu ia in considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie si i-ar putea impinge pe acestia dincolo de limita sustenabilitatii", se arata intr-un comunicat al companiei.
"Suntem sustinatorii energiei regenerabile, insa aceste proiecte nu au o contributie proprie similara cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Acesti producatori de energie regenerabila nu sunt suficient de competitivi pentru a se sustine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. In plus, nivelul necesar de investitii, precum si perioada limitata de functionare (o treime dintr- un an) obliga tarile sa implementeze mecanisme de sprijin care sa le asigure rentabilitatea", completeaza acestia.
In Romania, o centrala eoliana primeste doua certificate verzi (in valoare de 2 x 58 EUR) pentru fiecare MWh generat, potrivit calculelor facute de companie.
Pe langa aceasta, mai incaseaza si pretul de vanzare a energiei electrice, care este de circa 40 EUR/MWh pe piata spot.
Schemele de suport sunt finantate in principal de marii producatori industriali din Romania, dar si de alti consumatori, care sunt, acum, puternic afectati de acest tip de sprijin, se arata in comunicatul oficial.
O... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 13:36
Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati, a declarat, miercuri, ca investitiile nu au dat rezultatele asteptate, deoarece nu au fost completate de politici eficiente de mentenanta si personal, combinatul avand nevoie de minimum cinci ani pentru a atinge nivelul de competitivitate occidental, precizeaza NewsIn."Pentru mine, investitiile nu sunt o prioritate. Am investit mult in ultimii ani, dar nu am avut rezultate. La inceput am investit crezand ca vom rezolva problemele. Nu a fost asa. Acum trebuie sa tragem linie", a spus Le Gall.
Acesta a explicat ca investitiile efectuate de ArcelorMittal la Galati nu au dat rezultatele scontate deoarece nu au fost acompaniate de politici eficiente de intretinere a capacitatilor de productie si de mobilizare a personalului.
"Am avut o problema la mentenanta. De exemplu, un furnal deschis in 2005 dupa reparatii indelungate a intrat din nou in reparatii dupa numai trei ani. Am avut o problema si in a conduce proiectele", a afirmat directorul general al combinatului de la Galati, care a comparat situatia de pana acum cu o persoana care vrea sa-si cumpere o masina, desi nu are permis de conducere, transmite corespondentul NewsIn.Thierry Le Gall a mai spus ca aceasta strategie defectuoasa pe care managementul combinatului galatean a urmat-o de la privatizarea din 2001 si pana acum i-a facut o imagine proasta unitatii.
"Imaginea noastra nu este suficienta sa cerem preturi de vanzare mai bune pentru produsele noastre. In Europa de vest,... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 17:46