Aproape 60% dintre cei care cauta sa isi cumpere o locuinta aleg apartamente noi, in vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren in fata cumparatorilor, pe o piata in care oferta de locuinte noi este in crestere, iar preturile acestora s-au stabilizat, releva o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara.
"Din datele pe care le-am adunat, constatam ca preturile pe piata de rezidential nou au ramas constante, cu un ritm de vanzari la fel de constant. S-au inregistrat mici ajustari de pret fata de anul trecut, ca medie generala un minus de 3 - 4%. Aceste scaderi sunt in general pe piata proiectelor de volum si sunt firesti in conditiile unei cresteri mari de produs", releva analistii companiei de consultanta imobiliara Imoteca The Residential Experts.
Potrivit analizei, in 2018, pe piata au fost mai putine produse livrate si mai multe produse off plan, anul acesta estimarile aratand o crestere cu 40% a locuintelor noi finalizate, in jur de 14.000 de unitati.
"Un numar mai mare de locuinte scoase la vanzare creste presiunea pe preturi pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizeaza, au nevoie de preturi bune. Asa ca fata de maximul istoric de preturi pentru apartamente noi care s-a inregistrat in 2006 - 2007 si prima jumatate din 2008 (inainte de debutul crizei din octombrie 2008) preturile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric in piata rezidentiala. De exemplu, in 2008, media de pret la... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 12:08
Preturile apartamentelor vechi sunt apropiate si, in unele cazuri, chiar mai ridicate decat ale celor construite in ultimii ani, conform unei analize realizate de un portal imobiliar.
Aceasta situatie poate avea mai multe cauze, printre care amplasarea mai putin favorabila a blocurilor noi fata de cele mai vechi (chiar in cadrul acelorasi zone), presiunea exercitata asupra preturilor de numarul mare de locuinte noi disponibile spre vanzare si, nu in ultimul rand, conectarea mai slaba a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pietei (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).
Cluj-Napoca, orasul care ilustreaza cel mai bine aceasta "anomalie" a pietei, este cel care a consemnat in ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuintelor, pretentiile vanzatorilor fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decat ale celor din Capitala, conform datelor Imobiliare.ro.
In Cluj-Napoca, preturile medii solicitate pentru apartamentele vechi sunt mai mari decat cele ale unitatilor locative noi in majoritatea zonelor analizate. In zona de centru, preturile pentru apartamentele construite inainte de 1990 sunt de 1.602 euro/mp, iar al celor noi, de 1.579 euro/mp. Exceptie face doar cartierul Marasti, unde valorile sunt, insa, foarte apropiate - 1.414 euro/mp pentru cele vechi si 1.416 euro/mp pentru cele noi.
In Bucuresti, spre deosebire de Cluj-Napoca, lucrurile sunt ceva mai nuantate. Singurele zone in care preturile apartamentelor vechi sunt propriu-zis mai mari... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 16:36
Piata imobiliara din Cluj-Napoca este cea mai scumpa din Romania, pretentiile vanzatorilor de apartamente majorandu-se cu 10% in primele sase luni ale anului 2017 fata de 7% media nationala. Iasiul si Timisoara vin puternic din spate, inregistrand scumpiri de 9, respectiv 8 procente in perioada mentionata. La polul opus se situeaza Bucurestiul, cu o crestere de doar 5,4%. 1.200 euro este pretul mediu pe metru util la nivel national.
95 de milioane de euro este valoarea totala a apartamentelor de vanzare in Cluj-Napoca, conform statisticilor portalului imobiliar online compariimobiliare.ro, cel mai des tranzactionate fiind cele cu suprafata intre 50 si 60 metri patrati. Pretul pe metru util depaseste 1.000 de euro in toate cartierele orasului, cele mai cautate zone fiind Manastur (1.276 euro), Marasti (1.427 euro) si Gheorgheni (1.453 euro). Pe categorii de apartamente, cele mai mari scumpiri au inregistrat garsonierele - 9,39% si apartamentele cu trei camere - 6,61%.
In topul scumpirilor urmeaza pietele imobiliare din Iasi si Timisoara: 9, respectiv 8 procente. Cele mai scumpe cartiere din capitala Moldovei sunt: Dealu Doamnei (1.768 euro), Centru Civic (1.397 euro), Granit (1.330 euro). In viitoarea Capitala Culturala Europeana 2021, cele mai scumpe zone sunt Punctele Cardinale (1.390 euro), P-ta Unirii (1.384 euro), P-ta Victoriei (1.304 euro).
Preturile din Constanta s-au majorat cu 7%. Si la malul marii pretul mediu pe metru util depaseste 1.000 de euro, cele... mai mult
Joi, 21 Septembrie 2017, ora 12:31
Daca vrei sa-ti cumperi un apartament intr-un complex nou din Bucuresti, trebuie sa stii ca cele mai ieftine pot fi gasite in zonele Pipera, Baneasa si Crangasi.
Asa reiese din analiza portalului Directimo.ro, de unde poti achizitiona locuinte direct de la sursa.
Studiul remis luni Ziare.com se bazeaza pe analiza mediei preturilor solicitate pe metru patrat util, fara TVA, pentru 668 de tipuri de apartamente de doua si de trei camere disponibile la vanzare in ansamblurile rezidentiale din 26 de zone centrale, semicentrale si de nord ale Bucurestiului.
Pentru apartamentele noi de doua camere, cele mai mici preturi solicitate se inregistreaza in Crangasi. Astfel de unitati disponibile la vanzare in ansamblurile rezidentiale de aici au suprafete utile de 45 - 69 de metri patrati si un pret mediu solicitat de 1.157 de euro/mp util.
Pentru 45 de euro in plus, poti sa-ti iei un apartament de doua camere in Pipera, intr-unul din cele 10 ansambluri rezidentiale. In aceasta zona, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti cumperi casa? Unde gasesti cele mai ieftine apartamente noi in Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 13:46
In ultimii ani, in partea de sud a Bucurestiului, cartierul Berceni a devenit o zona de interes pentru locuitorii zonei metropolitane, dar si pentru cei veniti din judetele invecinate.
De la un cartier cu locuinte muncitoresti, construite pe cateva strazi, incepand cu anii '60, Berceni a devenit un loc pentru proiecte imobiliare, incepand cu 1990, dezvoltandu-se simtitor pe parcursul anilor 2000 cu o scurta stagnare in perioada de recesiune.
Revenirea economica a tarii a permis reluarea proiectele de extindere urbanistica ce includeau strazi noi, institutii publice, centre comerciale si multe altele.
Dezvoltarea imobiliara din Berceni a adus la consolidarea pietei imobiliare, dupa aparitia unor dezvoltatori care au inceput sa construiasca blocuri si case dupa propriile standarde, urmand ulterior cerinte venite din partea populatiei.
Pentru a facilita vanzarea / inchiriere locuintelor cat si a loturilor libere de teren, afaceristii din imobiliare au apelat la agentii imobiliare si birouri de vanzari, care sa ocupe segmentul de piata al zonei de sud, Bucuresti-Ilfov.
Printre firmele de vanzari in imobiliare pentru spatiile locative din Sectorul 4 este si Aria Homes, un colectiv format din zece consilieri pasionati si dedicati sa ofere celor interesati de locuinte noi, solutii viabile, indrumare si suport pe toata durata procesului de achizitie si acomodare.
Pentru toti cei aflati in cautarea unei locuinte noi Aria Homes.ro ofera o platforma structurata... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 10:12
Pretul apartamentelor noi este pe un trend ascendent, acest lucru fiind demonstrat atat in comparatie cu luna precedenta, cat si in comparatie cu pretul din urma cu 12 luni.
Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in cazul apartamentelor cu 2 si 3 camere, acolo unde pretul mediu s-a apreciat chiar si cu peste 2.500 de euro.
In septembrie, pretul mediu de vanzare al garsonierelor din Bucuresti, construite dupa 2010, este de 33.718 de euro, conform statisticilor oferite de portalul imobiliar Imobiliare.NET.
Trendul este unul ascendent, avand in vedere ca in urma cu 12 luni, pretul mediu al garsonierelor noi era de 32.800 de euro.
Aprecierea proprietatilor noi este mai importanta in cazul apartamentelor cu 2 camere, acolo unde pretul mediu de vanzare a proprietatilor construite dupa 2010 este 57.054 de euro.
Un apartamente nou cu 2 camere era scos la vanzare cu circa 2.500 de euro mai ieftin decat in urma cu 12 luni, pretul unui apartament nou de 2 camere in august 2014 fiind de 54.547 euro.
Pretul locuintelor noi urca vertiginos in cazul apartamentelor cu 3 camere. In septembrie 2014, o astfel de proprietate era scoasa la vanzare cu 90.351 de euro, in vreme ce in august 2015, pretul mediu ajunsese la 92.964 de euro, iar acum pretul a crescut pana la 94.660 de euro.
Apartamentele cu 4 camere sunt singurele care au avut un usor regres fata de ultimele 12 luni, atunci cand pretul mediu era de 166.631 de euro, in timp ce o locuinta similara, dar... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 09:59
1Preturile locuintelor noi din Bucuresti s-au redus de la inceputul anului in medie cu 6,3%, insa raman cu 23% mai mari fata de cele ale apartamentelor vechi.
Costul apartamentelor noi a consemnat anul acesta un declin mai mare fata de primele noua luni din 2011, arata o analiza a imobiliare.ro.
"In Bucuresti, pretul solicitat pentru apartamentele noi este, in medie, cu 23% mai mare decat cel al apartamentelor vechi. Diferentele variaza in functie de numarul de camere.
De exemplu, pretul locuintelor noi cu doua camere este cu 17% mai mare decat cel al unitatilor locative din blocurile vechi, in vreme ce locuintele noi cu trei camere sunt cu 30% mai scumpe decat cele vechi", afirma Dorel Nita, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare dezvoltat de imobiliare.ro.
Militari, cel mai ieftin cartier din Bucuresti
Pe primul loc in clasamentul celor mai ieftine apartamente noi se situeaza cartierul Militari. Aici, pretul mediu cerut pentru o asemenea locuinta, ce dispune de o suprafata medie de 56 de metri patrati, este de 51.000 de euro. Acesta este urmat de Berceni, cu un pret cerut de 52.000 de euro pentru o locuinta de circa 59 de metri patrati.
In Dristor-Vitan Vechi, pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru un apartament de 59 de metri patrati este de 56.500 de euro. Nu in ultimul rand, in Pipera, o locuinta de aproximativ 57 de metri patrati poate fi achizitionata cu 57.900 de euro.
In intervalul de pret 60.000-100.000 de euro se incadreaza... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:08
Apartamentul de doua camere, situat neaparat in oras, al carui pret variaza intre 60.000 euro si 80.000 euro, reprezinta locuinta ideala pentru persoanele interesate de achizitionarea unui apartament nou, potrivit unei analize Proiect.biz.
Cele mai multe persoane aflate in cautarea unei locuinte in cadrul unui proiect rezidential nou se indreapta spre apartamentele de doua camere, peste 40% dintre acestea intrand in aceasta categorie.
In clasament, la distanta insa, urmeaza garsonierele, cu 28% din totalul cautarilor, si apartamentele de trei camere, cu 22%. Fiind si cel mai scump tip de apartament, aria cautarilor pentru apartamentele de 4 camere se restrange la aproximativ 1%.
Exista insa in continuare un segment de piata pentru care cautarile se indreapta spre zona de case/vile, 8% dintre cei interesati de proiecte rezidentiale noi dorind un astfel de imobil.
In ceea ce priveste bugetul pe care un potential cumparator il aloca pentru o locuinta intr-un ansambu rezidential nou, cei mai multi, peste 50%, au prevazut intre 40.000 si 80.000 euro. O cincime din aceasta piata trece insa peste aceasta medie si aloca peste 80.000 euro pentru o locuinta noua.
O majoritate covarsitoare, peste 90% dintre persoanele aflate in cautarea unei locuinte inclusa intr-un proiect rezidential nou, isi doreste ca noul imobil sa se afle in oras. Avantaje precum amplasarea intr-o zona mai putin circulata sau apropierea de natura nu cantaresc atat de mult, locuintele aflate in... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 16:21
Interesul potentialilor cumparatori pentru oferta rezidentiala s-a mentinut relativ ridicat si in luna februarie, ceea ce a avut implicatii directe asupra evolutiei preturilor. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru a doua luna a anului a ajuns la valoarea de 1.034 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decat in ianuarie 2010. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.200 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 13,8% mai mici, potrivit unui comunicat imobiliare.ro."Interesul pe piata rezidentiala este in crestere, in egala masura feedbackul primit de vanzatori, tradus prin numarul contactelor.
Pe de-o parte, mult prezisa prabusire a preturilor nu a avut loc, pe de alta parte, comparativ cu perioada de varf, preturile actuale sunt la un nivel scazut.
In plus, dupa trei ani de criza, vanzatorii sunt setati pe un timp de asteptare mai lung. In conditiile unui interes in crestere pe segmentul rezidential, proprietarii mentin preturile la multe categorii de apartamente ", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti
Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna februarie, o valoare medie de 1.160 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a doua luna consecutiv, o crestere de 0,3%.
In comparatie cu aceeasi luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 10,8% mai mici.
Tendinta de crestere a fost resimtita cu precadere la... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 14:50