Vanzarea unui apartament pe vreme de pandemie s-a dovedit o adevarata corvoada, atat prin prisma experientei cu agentii imobiliari, cat si prin interactiunile avute cu potentialii cumparatori.
Experientele de mai jos sunt descriese de Andrei, un tanar din Constanta care a vrut sa vanda un apartament de doua camere, semidecomandat. Nu este important pretul cerut si nici ofertele primite, din acest motiv nu vor fi mentionate.
Desi este pandemie, majoritatea celor care i-au trecut pragul nu poarta masca si nici nu se streseaza prea mult cu privire la respectul pentru bunurile altuia. "Foarte putini au fost cei care au intrebat daca sa se descalte sau nu la intrare. Multi au intrat ca-n padure. Iar curatenia si dezinfectarea apartamentului dupa fiecare zi iti ia cam o ora", spune vanzatorul.
Mai jos gasiti cateva din experientele prin care a trecut in aceasta vara in incercarea de a-si vinde apartamentul.
Curiosul
In alta zi, pe la orele pranzului unul dintre agentii care contactasera vanzatorul vine cu un domn la vreo 45 de ani. Ajung la usa, potentialul cumparator sare peste covorasul pus pentru a se sterge pe picioare si intra direct in bucatarie. In urma lui agentul imobiliar, unul dintre putinii care poarta masca. Se sterge pe picioare, da "buna ziua". Tine o mapa la piept si studiaza miscarile clientului. Acesta merge in balcon se uita pe fereastra, studiaza mobila din bucatarie si uita la masa si apoi se apropie de frigider si-l deschide.
- Vanzatorul:... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 10:23
In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane achizitioneaza un apartament destinat inchirierii, fie ca vorbim despre inchiriere pe termen lung sau pe termen scurt, prin intermediul site-urilor specializate, din care cele mai populare sunt AirBNB sau Booking.
Daca esti la primul apartament pe care il cumperi pentru inchiriere si nu numai, iata care sunt cele mai importante intrebari la care trebuie sa gasesti raspuns, daca vrei sa ai succes:
1. Care este clientul pe care il vizezi?
Poate ca la prima vedere nu te gandesti la acest aspect, dar este unul esential atunci cand iti doresti sa faci din inchirierea unui apartament o mica afacere profitabila.
In functie de clientul dorit, vei putea sa alegi zona in care cumperi apartamentul, dar si tipul de apartament.
Unul dintre cele mai cautate segmente, de exemplu, este cel al tinerilor profesionisti, cupluri aflate in prima perioada de activitate, care nu au copii inca si cu un job suficient de bun incat sa plateasca o chirie destul de mare.
Pentru acestia va fi potrivit un apartament de inchiriat aproape de metrou, nu neaparat in centru, dar usor accesibil daca vorbim despre apartamente la vanzare in Bucuresti.
Daca achizitionam un apartament in vederea inchirierii la Cluj, Timisoara sau Iasi, unele dintre orasele ce s-au dezvoltat rapid in ultimul timp, vei opta pentru zonele cu acces facil catre centru, dar si catre centrele de business. Cel mai probabil tinerii vizati de tine acolo lucreaza.
Un... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 09:00
Aproape 60% dintre cei care cauta sa isi cumpere o locuinta aleg apartamente noi, in vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren in fata cumparatorilor, pe o piata in care oferta de locuinte noi este in crestere, iar preturile acestora s-au stabilizat, releva o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara.
"Din datele pe care le-am adunat, constatam ca preturile pe piata de rezidential nou au ramas constante, cu un ritm de vanzari la fel de constant. S-au inregistrat mici ajustari de pret fata de anul trecut, ca medie generala un minus de 3 - 4%. Aceste scaderi sunt in general pe piata proiectelor de volum si sunt firesti in conditiile unei cresteri mari de produs", releva analistii companiei de consultanta imobiliara Imoteca The Residential Experts.
Potrivit analizei, in 2018, pe piata au fost mai putine produse livrate si mai multe produse off plan, anul acesta estimarile aratand o crestere cu 40% a locuintelor noi finalizate, in jur de 14.000 de unitati.
"Un numar mai mare de locuinte scoase la vanzare creste presiunea pe preturi pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizeaza, au nevoie de preturi bune. Asa ca fata de maximul istoric de preturi pentru apartamente noi care s-a inregistrat in 2006 - 2007 si prima jumatate din 2008 (inainte de debutul crizei din octombrie 2008) preturile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric in piata rezidentiala. De exemplu, in 2008, media de pret la... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 12:08
Apartamentele cu trei si patru camere au fost cele mai populare locuinte achizitionate anul trecut in Bucuresti si judetul Ilfov.
De asemenea, zona semicentrala a fost la mare cautata, iar proximitatea fata de o gura de metrou a fost un factor important de decizie, arata o analiza remisa Ziare.com.
Preferintele de achizitie: Romanii au preferat sa cumpere imobile mari
Spre deosebire de alti ani, in 2015 "vedetele" nu au mai fost apartamentele cu 2 camere, dorintele cumparatorilor indreptandu-se spre imobile mari (3 camere, 4 camere, vile).
Explicatia este una simpla: O familie ce face credit pe o perioada mare de timp priveste si in perspectiva nevoilor viitoare, isi doreste un imobil mai generos ca suprafata sau ca numar de camere.
Pe de alta parte, garsonierele au fost solicitate in special de cei care au vrut sa investeasca, acestea asigurand un randament crescut si atragator (9%-10% pe an), prin inchirierea lor.
Apartamentele s-au scumpit in provincie, dar s-au ...citeste mai departe despre "S-au schimbat gusturile bucurestenilor in materie de locuinte: De ce prefera apartamentele mai mari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 16:40
Stim. Vrei sa vinzi in sezon de iarna. Astepti cumparatori, dar nu sunt prea multi cei care apar si cu atat mai mult potentiali cumpratori. Mai ales ca exista foarte multe apartamente si case de vanzare.
Cand vinzi, perceptia este totul. Daca persoanele interesate nu pot simti si nu se pot vedea locuind in casa ta, atunci si-au pierdut interesul. In plus, studiile au aratat ca 98% din posibilii cumparatori nu pot vizualiza cum un spatiu gol poate fi folosit. O casa mobilata ii arata celui interesat un potential real al acelui loc. Astfel, tu creezi o conexiune emotionala pe care toti o cauta cand vizualizeaza un apartament sau o garsionera, acea conexiune care ii va motiva sa cumpere.
Prin urmare, cineva urmareste anunturile imobiliare, gaseste casa ta, evalueaza pretul si locatia si vine sa o vizioneze. Cum determini vizitatorii sa fie interesati cu adevarat de casa ta o data ce au vizualizat-o?
Incearca sa faci camerele sa para mai mari
Cumparatorul de azi isi doreste camere luminoase si spatioase. Daca vrei sa vinzi, scapa de mobila care nu e necesara si alte lucruri care iti fac camerele sa arate mici. Nu stii ce sa faci cu mobila in plus? Exista depozite de inchiriat care nu cer sume foarte mari pe luna.
O alta modalitate prin care poti face camera sa para mai mare este folosirea oglinzilor mari pe pereti.
Inlatura tablourile mici, pentru ca nu doar fac peretele sa para mai mic, dar si distrag atentia vizitatorului. Daca doresti sa ai totusi ceva pe... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 15:59
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ilfov va scoate la licitatie, in data de 15 octombrie, 60 de apartamente apartinand lui Robert Negoita.
Apartamentele, impreuna cu peste 1.000 de locuri de parcare si 12 spatii aflate ;a subsol fac parte din ansamblul rezidential Confort City din Popesti -Leordeni, informeaza adevarul.ro.
La licitatia care va avea loc in 15 octombrie, pretul de pornire pentru toate imobilele este cu 50% mai mic decat pretul normal. Vezi toate preturile din ...citeste mai departe despre "Fiscul scoate la licitatie apartamente ale lui Robert Negoita. Pretul este redus la jumatate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 14:15
Cererea de apartamente a crescut cu 25% in primele cinci luni din 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Pe judete, cel mai mare avans, de peste 50%, a fost consemnat in Iasi (de mentionat este insa ca, in cifre absolute, cererea din judet a pornit de la un nivel sensibil mai mic comparativ cu celelalte analizate).
Pe locul al doilea se situeaza Timis (cu 38%), urmat de Bucuresti-Ilfov (24%), de Cluj (22%), Brasov (20%), si Constanta (12%), potrivit unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.
Si in ceea ce priveste distributia cererii in functie de pret se poate observa o diferenta semnificativa intre diferitele zone ale tarii.
Programul "A doua casa" tine pretul apartamentelor din Capitala pe loc - studiu
"Conform studiilor noastre, o treime din populatia urbana cu acces la Internet declara ca este interesata sa incheie o tranzactie imobiliara, avand in vedere ca punctul minim al preturilor, deja atins in majoritatea zonelor, se situeaza la putin ...citeste mai departe despre "Din ce in ce mai multi romani vor sa-si cumpere un apartament: A explodat cererea de locuinte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 12:35
Un numar de peste 20.000 de apartamente din Bucuresti au fost scoase la vanzare in primele sapte luni ale anului, valoarea acestora fiind estimata la 1,2 miliarde de euro, iar pana la finalul anului oferta disponibila ar putea ajunge in jurul a 2 miliarde de euro.
"Cifra este mai mare decat in 2013, dar mult mai mica fata de valorile inregistrate in anii de boom imobiliar. In 2007, valoarea apartamentelor scoase pe piata in Bucuresti era de 2,7 miliarde de euro, iar in 2008 cifra a ajuns la 4,3 miliarde euro", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar Imobiliare.net.
Numarul de apartamente scoase pe piata in acest an este cu aproape 20% mai mare decat ofertele din aceeasi perioada din 2007, considerat anul de boom imobiliar.
"Acest lucru ne arata ca din punct de vedere al numarului de oferte, piata imobiliara da semne de revenire. Din ianuarie pana in iulie 2014 s-au scos pe piata 20.000 de apartamente in Bucuresti. Cele mai multe au fost apartamentele de 2 camere cu peste 8.300 de unitati, urmate de apartamentele de 3 camere cu aproximativ 6.000 de oferte. Pentru garsoniere s-au inregistrat peste 4.000 de oferte, iar pentru apartamentele de 4 camere aproape 1.650 de oferte", mentioneaza sursa citata.
Cea mai mare dinamica se inregistreaza la apartamentele de 2 camere unde a fost consemnata o crestere de 30% a numarului de oferte scoase pe piata in primele sapte luni din 2014, fata de aceeasi perioada a anului 2007. O diferenta semnificativa se... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 14:34
Apartamentul lui Brooke Astor, cunoscuta pentru filantropismul sau, a fost vandut la pretul de 21 de milioane de dolari, o suma ce poate parea mare, insa este doar jumatate fata de suma ceruta initial de Astor.
Cumparatorul locuintei din Manhattan este Daniel Sundheim, manager de portofoliu la compania Viking Global Investors, scrie Bloomberg.
Apartamentul care are 6 terase ocupa un etaj jumate al unei cladiri din Manhattan si a avut un pret initial de 46 de milioane de dolari, in mai 2008 cand a fost scos la vanzare.
Apartamentul reflecta stilul remarcabil al lui Brooke Astor, fiind o reflectare arhitecturala a unei vieti traite bine, dupa cum spun cei de la compania imobiliara care a realizat tranzactia.
Brooke Astor, prin Fundatia Vincent Asotor a donat peste 195 de milioane de dolari librariilor, muzeelor, spitalelor si construirii de adaposturi pentru oamenii strazii. mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 13:00