Departamentul de Stat american negociaza cu Turcia vanzarea sistemului antiracheta Raytheon Patriot, in locul sistemului rusesc S-400 dorit initial de autoritatile de la Ankara.
Ambasadorul american Tina Kaidanow, secretarul de Stat pe probleme politico-militare, a declarat ca o delegatie a Guvernului american a participat la mai multe intalniri in cadrul Spectacolului Aviatic Farnborough pentru imbunatatirea comertului cu armament.
Departamentul de Stat poarta discutii cu Turcia si "incearca sa le explice turcilor ce poate face sistemul Patriot", a adaugat aceasta.
Turcia a fost criticata de tarile NATO in legatura cu planul de achizitionare a sistemelor S-400 din Rusia, lucru care poate impiedica vanzarea avioanelor de lupta F-35 fabricate de compania americana Lockheed Martin.
"Suntem ingrijorati ca prin achizitionarea sistemului rusesc, Turcia va sustine comportamentul nu tocmai bun pe care Rusia l-a avut atat pe teritoriul Europei, cat si in restul lumii", a declarat Kaidanow.
In luna aprilie, presedintele american Donald Trump a inlaturat o lege privind exportul de armament, cu scopul de a extinde posibilele vanzari catre aliati, de a imbunatati industria de aparare americana si de a crea mai multe locuri de munca pe teritoriul Statelor Unite.
Citeste si:
Erdogan se imprumuta in ruble si cumpara de la Putin varianta ruseasca a rachetelor PatriotGigantul militar american Raytheon a semnat contractul pentru sistemele Patriot destinate RomanieiRusii... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 00:05
In contextul in care anumite segmente ale opiniei publice vorbesc de "vanzarea" tarii catre companii straine, o astfel de dezbatere ar trebui sa ia in calcul faptul ca nu conteaza cine aduce capital in Romania, iar companiile straine transfera competente si noi standarde de calitate, a declarat, marti, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Gerhard Reiweger.
In opinia sa, faptul ca Austria este al doilea investitor in Romania reprezinta un beneficiu pentru ambele state si pentru Uniunea Europeana in ansamblu.
"Anumite parti ale opiniei publice au o atitudine critica fata de investitiile straine, exista discutii cu privire la tarile mari care 'au cumparat parti ale tarii'.
De ce spun aceasta? Pentru ca eu cred ca trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna piata interna comuna. Intr-o piata comuna functionala, nu are importanta daca banii vin din Germania, Suedia, Austria sau Romania (...) Implicarea companiilor din alte tari nu inseamna doar bani, ele nu aduc doar capital, ci este vorba de tranfer de competente, de standare si de creativitate", a declarat ambasadorul Reiweger, in deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
El a atras atentia ca, de fapt, in astfel de cazuri este vorba despre dezvoltarea pietei interne a UE, iar acest lucru este in beneficiul tuturor, inclusiv al romanilor care sunt liberi sa munceasca in orice stat comunitar.
Ambasadorul Austriei a subliniat, totodata, ca Romania are toate optiunile unui stat membru si nu este o... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 20:33
Procesul judiciar inceput la hotelul Ambasador din Bucuresti in urma cu 15 ani s-a incheiat, jumatate din cladire ramanand in posesia vechilor actionari, care au renovat-o complet si i-au ridicat standardul la 4 stele, iar cealalta jumatate va fi scoasa la vanzare de familia care a revendicat-o.
In urma cu 14 ani, mostenitorii unei parti a cladirii in care functioneaza hotelul Ambasador din Bucuresti au revendicat jumatate din imobil. Dupa 14 ani de procese, mostenitorii au obtinut in instanta o hotarare definitiva de retrocedare a unei jumatati din hotelul aflat in centrul Capitalei.
"Dupa lungi negocieri, in mod voluntar, SC Ambasador a retrocedat jumatate din imobil, semnand documentele la inceputul acestei saptamani", a declarat agentiei MEDIAFAX Andrei Istrate, presedintele consiliului de Administratie al firmei SC Ambasador, care detine hotelul cu acelasi nume.
Actionarii Ambasador au investit in ultimii trei ani in partea de hotel care le-a revenit si care are 99 de camere aproximativ trei milioane de euro in ridicarea gradului de confort de la trei la patru stele, dar si in modernizarea salii de conferinta, a restaurantelor si a barurilor.
Din suma de trei milioane de euro, 2,3 milioane de euro au provenit din surse proprii, iar restul de 700.000 de euro dintr-un credit bancar.
"Dupa ce am relansat hotelul, ridicandu-i gradul de confort la patru stele, am reusit ca in primul semestru al acestui an sa ajungem la un grad de ocupare de peste 60%, la un... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 13:00
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat joi ca in Romania companiile de stat pierd bani din cauza deciziilor proaste si ca Guvernul a facut pasi semnificativi pentru reformarea acestora prin introducerea unui management specializat, desi ar fi preferabila privatizarea completa.
Ambasadorul Mark Gitenstein a spus, la o conferinta care a avut loc la Parlament, ca in Romania companiile de stat sunt o resursa semnificativa, neexploatata, care poate relansa economia catre o crestere sustenabila pe termen lung.
"Asa cum FMI a spus de mai multe ori, companiile controlate de stat au nevoie urgenta de o reforma accelerata, care sa le faca eficiente si sa le transforme in afaceri generatoare de profit si nu depozitare de influenta politica si nepotism", a spus Gitenstein.
El a vorbit despre valoarea companiilor controlate de stat din Romania. "In Romania exista 760 de intreprinderi controlate de stat. Valoarea acestora este echivalenta cu aproximativ 11% din PIB-ul Romaniei. Aceste intreprinderi ar trebui sa fie forta calauzitoare din spatele recuperarii economice a Romaniei, mai ales in sectorul energiei. Dar realitatea este ca majoritatea acestor companii pierd bani din cauza deciziilor de afaceri proaste, a operatiunilor ineficiente si a lipsei de investitii", a spus Gitenstein.
Diplomatul a spus ca aceste pierderi sunt suportate de la bugetul de stat, "cu alte cuvinte din banii si asa limitati ai contribuabilului roman". El a adaugat ca acest lucru... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 20:23
Locuinte RA-APPS ocupate de Mircea Geoana, de seful DNA Daniel Morar, de fosta atleta Doina Melinte, de ministri si de fosti demnitari se regasesc pe lista celor peste 700 de imobile pe care Regia le va scoate la vanzare prin licitatie cu strigare.
Pe lista imobilelor care vor fi scoase la vanzare de RA-APPS, obtinuta de MEDIAFAX, au fost incluse si spatii folosite de mai multi ani de diferite fundatii si organizatii neguvernamentale, dar si apartamente ocupate inca de fosti demnitari ai regimului comunist, precum si hotelurile Triumf din Bucuresti si Mara din Sinaia, clubul Floreasca si peste 20 de vile din statiuni montane si de pe litoral.
In Bucuresti vor fi scoase la vanzare mai multe sute de apartamente din zone centrale ocupate in prezent de ministri, secretari de stat, consilieri guvernamentali, inclusiv de la Cancelaria premierului, de fundatii si organizatii neguvernamentale, precum si de fosti ministri in regimul comunist.
Pe lista se regasesc astfel, printre altele, 25 apartamente in care locuiesc ministri precum Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomitianu, fosti ministri precum Cseke Attila, europarlamentari precum Adrian Severin, fundatii precum "Renasterea" condusa de Mihaela Geoana, vicepresedintele AVAS Ionela Pop Bruchental, directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, inspectorul general al Politiei Romane, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, procurorul general al DNA, presedintele Agentiei Domeniilor... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 20:45
Decizia guvernului de a obliga trei companii cu capital majoritar de stat la plata unei sume de aproape un miliard de lei catre bugetul de stat il "ingrijoreaza profund" pe Mark Gitenstein, desi acesta nu are nici o legatura cu respectivele companii.A devenit un obicei pentru ambasadorii puterilor occidentale prezenti la Bucuresti sa-si dea cu parerea despre cam tot ce misca in Romania, chiar si atunci cand deciziile guvernului, sau ale altor institutii ale statului roman, nu au nici o legatura cu relatiile diplomatice.
Mi-am zis ca, traind pe malurile Dambovitei, Excelentele lor nu aveau cum sa nu se molipseasca totusi de naravurile noastre balcanice, context in care datul cu parerea despre una sau alta poate fi acceptat, fara a ne considera neaparat ofensati.
Atunci cand luarile de pozitie denota insa un amestec, peste uzantele diplomatice, in problemele noastre interne, nu mai avem de a face in nici un caz cu o simpla parere.
Este si cazul ambasdorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, care s-a trezit brusc interesat de viitorul Fondului Proprietatea, o entitate economica la care statul roman este actionar principal, cu un pachet de 41,497%, prin intermediul Ministerului de Finante.
Ce-i drept, Fondul Proprietatea este administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, care este o filiala a companiei Franklin Resources, Inc, cu sediul principal in San Mateo, California/Statele Unite ale Americii.
Numai ca, una e sa fii... mai mult
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 00:17
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, duminica, la Pro TV, ca Romania a luat deciza "de natura pur economica" de a renunta la programul de achizitionare de avioane F16, deoarece SUA vroiau sa vanda si nu sa finanteze vanzarea acestor aparate catre Romania, informeaza Mediafax.Intrebat ce opinie are despre faptul ca Romania a renuntat la programul de achizitionare de avioane F16, Gitenstein a spus : "A fost o decizie de natura pur economica. Fortele dumneavoastra aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit.
Noi vroiam sa vindem F16, nu vroiam sa finantam vanzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem si tinand cont de «credit rating»-ul dumneavoastra nu am dorit sa facem acest lucru. Asa stand lucrurile, Romania a luat singura decizie pe care putea s-o ia - nu a cumparat F16", a explicat ambasadorul la emisiunea "Dupa 20 de ani".
Intrebat daca i s-a transmis vreo data la care Romania ar putea relua acest program, el a spus ca este o problema dificila, legata de regulile aplicabile in acest caz. "Este o intrebare complicata legata de modul in care pot fi redeschise discutiile.
Teoretic este posibil, poate chiar si in cadrul cererii actuale, existente, prin extinderea acesteia…(…) Cred ca este un subiect la care sa ne uitam din nou peste sase luni pe baza «credit rate» -ului dumneavoastra", a mai spus diplomatul.
Emil Boc a declarat, la inceputul lunii august ca Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, raspuns oferit... mai mult
Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 23:21