OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a finalizat vanzarea catre GDF Suez Energy Romania SA a participatiei de 28,59% in Congaz SA, companie de distributie si furnizare a gazelor, care nu facea obiectul activitatii de baza a OMV Petrom, a anuntat, joi, compania OMV Petrom.
Potrivit sursei citate, tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei, iar partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei.
"Decizia este in concordanta cu strategia noastra de a iesi din activitatile de distributie si furnizare a gazelor catre segmentul consumatorilor finali de pe piata reglementata. Vom continua sa furnizam gaze catre clientii nostri de pe piata libera. In ceea ce priveste aceasta tranzactie, vedem beneficii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru clientii Congaz, avand in vedere ca noul actionar majoritar, GDF Suez, cunoaste deja compania si are o experienta bogata pe piata de distributie si furnizare a gazelor", a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.
Potrivit sursei citate, tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, in conditiile in care vanzarile totale ale Congaz SA, precum si activele, reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti la nivelul Grupului Petrom.
Congaz SA a fost tratata, din punct de vedere contabil, ca entitate asociata, valoarea participatiei fiind inclusa in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:37
Grupul francez de utilitati GDF Suez vrea sa atraga cel putin 600 milioane euro prin vanzarea unor participatii semnificative la unele operatiuni de energie eoliana si solara din Europa, au declarat surse apropiate discutiilor.
GDF Suez, detinuta in proportie de 36,7% de guvernul francez, va incepe in scurt timp cautarea unor investitori interesati sa preia pana la 10% din unele operatiuni de energie eoliana si solara din Franta si alte state europene, au afirmat sursele citate, citate de Wall Street Journal (WSJ).
Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari si au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea sa pastreze 40% din aceste proiecte si sa ramana operatorul industrial.
Grupul ar putea incepe in urmatoarele zile procesul de licitatie, urmand sa astepte oferte pana la jumatatea lunii iulie.
GDF Suez detine si in Romania doua firme cu activitati in domeniul energiei eoliene, avand in plan dezvoltarea unui proiect de 50 MW in judetul Galati, investitie estimata la 90 milioane euro.
GDF Suez ia masuri pentru reducerea datoriilor, in valoare de 34 miliarde euro, care au crescut semnificativ anul trecut dupa preluarea integrala a diviziei din Marea Britanie, International Power. Totodata, profiturile din Europa sunt afectate de recesiune, dar si de contractele de furnizare de gaze cu preturi in functie de cotatiile petrolului, care au mentinut costurile la un nivel ridicat.
Tarifele reglementate limitate din Franta si Belgia afecteaza... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 10:29
Obligatiunile GDF Suez Energy vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul GSER17 in jurul datei de 20 noiembrie 2012, a declarat, joi, presedintele director general al GDF Suez Energy Romania, Eric Stab, intr-o conferinta de presa.
Oferta de obligatiuni lansate pe piata de GDF Suez Energy Romania a fost suprasubscrisa la 113%, scrie Agerpres.
"Putem spune ca este un eveniment de succes, desi in premiera pe piata din Romania. Suma a fost total subscrisa, chiar suprasubscrisa, la 113%. Evenimentul a debutat in 17 octombrie si a fost deschis pana pe 23 octombrie, iar ieri (miercuri, 24 octombrie n.r) am finalizat partea de alocare a actiunilor intre investitori", a spus el.
Eric Stab a precizat ca sunt 37 de investitori, printre care banci, fonduri de pensii, companii de asigurari si management al activelor, unele cu nume importante pe piata.
Cuponul si scadenta au fost stabilite dupa prospectarea pietei efectuate de intermediarul tranzactiei - BRD Groupe Societe Generale, a adaugat el, iar dobanda fixa de 7,40% este cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare emise de stat.
"Aceste obligatiuni prezinta o serie de avantaje pentru toate partile implicate, de tip win-win, atat pentru GDF Suez, cat si pentru investitori. Remunerarea se va face prin intermediul unor cupoane, care vor avea o rata fixa de 7,4%, cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:30
Grupul francez GDF Suez este interesat sa cumpere depozite de gaze de un miliard de euro in Germania, scoase la vanzare de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, au declarat pentru Le Figaro surse apropiate discutiilor, transmite Reuters, potrivit Mediafax.Potrivit Le Figaro, GDF concureaza cu subsidiare de investitii in infrastructura ale Deutsche Bank, Axa si Prudential pentru activele vizate.
Un purtator de cuvant al GDF Suez a refuzat sa comenteze informatiile, afirmand ca nu poate confirma sau nega.
Shell si Exxon Mobil au lansat in luna iunie a anului trecut procedura de vanzare a BEB Erdgas und Erdoel GmbH, companie de depozitare a gazelor detinuta in parteneriat cu cele doua grupuri.
Potrivit Le Figaro, GDF Suez cauta oportunitati de achizitie cu un buget de 10 miliarde euro, care a scazut usor odata cu preluarea International Power, in timp ce incercarea de a cumpara compania poloneza de utilitati Energa a esuat.
Germania este a treia piata a GDF Suez pe furnizare si a doua pe depozitare de gaze, grupul francez detinand depozite de 600 milioane de metri cubi pe piata germana.
Daca va reusi sa preia activele vandute de Shell si Exxon Mobil, situate in nord-vestul tarii, capacitatea de depozitare a GDF in Germania va creste la 1,5 miliarde metri cubi, potrivit Le Figaro. mai mult
Luni, 23 August 2010, ora 09:49
GDF SUEZ Energy Romania, fosta Distrigaz Sud, ia in calcul posibile actiuni pentru a face economii, anuntand ca negociaza cu sindicatele in privinta numarului angajatilor si ca isi va reduce in 2009 investitiile cu 25%, a spus intr-un interviu pentru NewsIn directorul general David Yvonnick."Trebuie sa fim cat mai performanti posibil. Analizam si ce fac ceilalti operatori in Europa.
In prezent, negociem cu organizatiile sindicale. Este adevarat ca cererea tuturor actorilor economici este de a face cat mai performanta distributia de gaze si acest lucru ne obliga sa ne gandim la posibile actiuni pentru a face economii. Aceasta reflectie este permanenta", a precizat David Yvonnick, in primul sau interviu acordat presei din Romania, de la instalarea in functie.De asemenea, GDF SUEZ Energy Romania va aloca in acest an 228 milioane lei pentru investitii, cu 25% mai putin fata de investitiile realizate de companie anul trecut, cand s-au ridicat la 304 milioane lei."Strategia companiei pentru acest an presupune intai continuarea investitiilor in activitatea de baza a companiei, adica distributia de gaze naturale. Alte investitii se refer? la modernizarea retelei de distributie de gaze si a sistemului informatic la standarde europene. Mai avem in plan si vanzarea de energie electrica", a precizat David Yvonnick. Potrivit lui David Yvonnick, investitiile in perioada de criza reprezinta un efort mare si orice decizie trebuie cantarita cu foarte mare prudenta, pentru ca nu se stie cat... mai mult
Marti, 12 Mai 2009, ora 13:02