Intentia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea si celelalte active din Romania se inscrie in noua directie de dezvoltare internationala a companiei, care, in afara de dezvoltarea din Republica Ceha, se va concentra pe proiecte de eficienta energetica, astfel ca toate activitatile care nu intra in acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni pentru AGERPRES managerul de tara al CEZ in Romania, Ondrej Safar.
"Dupa cum am anuntat public, CEZ are o noua strategie, aprobata de Adunarea Actionarilor, unde s-au definit directiile pe care le va urma compania noastra: dorim sa dezvoltam reteaua de distributie in Republica Ceha, iar cealalta directie este sa mentinem unitatile de generare din prezent si sa investim in unele noi si in eficienta energetica, in servicii de eficienta energetica peste tot la nivel international.
Tot ce nu intra in aceste teme va fi redus, iar Romania si celelalte tari unde suntem prezenti, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activitatii, iar acestea sunt consecintele redirectionarii strategiei noastre", a precizat Ondrej Safar.
Grupul ceh CEZ a lansat saptamana trecuta o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, care include parcul eolian din Dobrogea si compania de distributie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.
In Romania, CEZ vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 14:12
CEZ, companie detinuta in proportie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vanzarii activelor sale din Romania mai tarziu in acest an, a anuntat marti cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, ca parte a programului destinat platii unor dividende speciale actionarilor, transmite Reuters.
In iunie, compania bulgara Eurohold a semnat un acord privind achizitionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari) . Tranzactia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piata din Cehia.
Directorul financiar Martin Novak a anuntat ca CEZ analizeaza vanzarea activelor din Romania, Turcia si Polonia, dupa iesirea de pe piata din Bulgaria.
"Luam in considerare si Romania ... unde am putea incepe cu toata seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uitam activele din Polonia si, desigur, Turcia este intotdeauna o optiune, daca va exista o oferta buna", a declarat Novak.
Castigurile obtinute in urma vanzarii activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de indatorare, pentru oportunitati de investitii in Cehia si pentru plata unor dividende extraordinare actionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilitati.
"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliata a castigurilor, pe masura ce vindem activele. Dar cu siguranta ne vom asigura ca actionarii nostri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.
Acesta a adaugat ca CEZ nu este fortat sa vanda iar... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 15:05
Grupul ceh de utilitati CEZ si-a planificat vanzarea activelor din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piata din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.
"In cadrul acestei strategii noi, dorim sa parasim Bulgaria in urmatorii ani. Luam in considerare un exit din Romania, din Turcia si ne gandim sa parasim Polonia, unde avem doua termocentrale pe carbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Benes a adaugat ca vanzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".
El a amintit ca CEZ are drept obiectiv cresterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) in 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane in 2018.
CEZ si-a incetinit incetul cu incetul expansiunea in Balcani in ultimii ani, dupa ce a investit masiv in regiune in urma cu peste un deceniu.
In Bulgaria, CEZ se afla deja in negocieri cu o companie locala, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, dupa o incercare esuata de vanzare catre o alta companie bulgara, anul trecut.
In Romania, CEZ a cumparat, in 2005, fosta filiala de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia. Grupul detine si cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fantanele-Cogealac.
CEZ a anuntat ca noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare si bazate pe... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 11:47
Grupul CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, a pus capat prin acord amiabil unei investigatii antitrust a autoritatilor din UE, dupa ce a oferit sa vanda active de generare de energie electrica pentru a calma temerile ca blocheaza accesul rivalilor la piata ceha.
"Renuntarea la capacitati semnificative de generare de energie va permite unui nou jucator sa intre pe piata electricitatii din Cehia si sa concureze cu liderul CEZ", a declarat comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, intr-un comunicat citat de Bloomberg.
Autoritatile de reglementare din UE investigheaza mai multe companii energetice din Europa Centrala si de Est pentru a creste concurenta, a declarat Almunia anul trecut. Comisia a deschis o ancheta in privinta CEZ din cauza temerilor ca ar fi blocat intrarea pe piata a unor eventuali rivali prin acumularea capacitatii in reteaua de transmisie de energie pe piata ceha.
Acordul cu UE prevede ca CEZ sa renunte la capacitate de productie de 800-1.000 de MW. CEZ are de ales intre vanzarea centralei din Pocerady, a celei din Chvaletice sau a centralelor Melnik III si Tisova impreuna.
"Am luat toate masurile necesare pentru a indeplini cerintele Comisiei si ne bucuram ca s-a incheiat in sfarsit acordul", a declarat un purtator de cuvant al CEZ.
Cumparatorul va trebui aprobat de Comisie, iar procesul de vanzare va fi supravegheat, se arata in comunicatul executivului comunitar.
CEZ a intrat pe piata romaneasca de energie in 2005, prin... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:24