Listarea pe bursa a 20% din actiunile Tarom are toate ingredintele unui esec de zile mari: compania este pe pierderi din 2008, activitatea sa este dominata de haos, iar segmental transportului aviatic nu este atractiv pentru investitori.
Tarom a primit, saptamana aceasta, acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru oferta publica initial (IPO) a unui pachet de 20% din actiuni. Mai ramane sa fie stabilit doar pretul de vanzare, ceea ce inseamna ca listarea va avea loc, cel mai probabil, in luna mai.
Ministerul Transporturilor si-a propus sa vanda 163 de milioane de actiuni in cadrul acestui IPO, pachet ce valoreaza 407 milioane de lei (93 milioane de euro), la o valoare nominala de 2,5 lei/ actiune.
Aceasta suma nu are sanse sa fie obtinuta, daca tinem cont de faptul ca Tarom este din anul 2008 pe pierderi, apogeul fiind atins in 2010, cand a fost pe minus cu 79 milioane de euro. In 2011, pierderile inregistrate au fost de 14 milioane de euro.
In 2011, statul se asteapta la venituri de 7,5 milioane de euro.
"Listarea Tarom este o provocare, ramanand sa vedem daca la pretul oferit se vor
gasi destul de multi cumparatori incat sa se vanda tot pachetul de actiuni", a
declarat Razvan Rusu, director de investitii la Certinvest, pentru Business24. "Pe
langa faptul ca Tarom are un istoric financiar dificil, segmentul de activitate este
in prezent pus la incercare de contextul economic mondial. Totusi investitorii
asteapta sa apara noi... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:37
Compania aeriana TAROM va fi privatizata in luna iunie, termenul pentru publicarea prospectului pentru vanzarea a cel putin 20% fiind luna mai, se precizeaza intr-un document al FMI.
La scurt timp de la vanzarea pachetului de actiuni, vor fi numiti membrii consiliului de administratie si managerul privat, se arata in documentul publicat luni de FMI.
In decembrie 2011, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a semnat cu asocierea S.S.I.F. Carpatica Invest si S.S.I.F. Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni prin Bursa de Valori Bucuresti al companiei aeriene TAROM.
Documentul publicat pe site-ul FMI arata ca transportatorul trebuie sa aiba in vedere si un program de restructurare care sa cuprinda masuri privind rutele si structura flotei, dar si reduceri de costuri prin renegocierea contractelor, reduceri voluntare de personal, etc.
Pe de alta parte, se are in vedere sporirea veniturilor prin strategii alternative de vanzari si optimizarea politicilor de preturi, prin dezvoltarea de strategii pentru liniile noi spre Europa de Est in colaborare cu partenerii SkyTeam si vanzarea de produse de marca TAROM.
Documentul face referire si la renegocierea contractului cu Globeground pentru a reduce costurile de handling.
In luna martie, compania a anuntat ca in urma negocierilor cu GlobeGround Romania s-a obtinut o reducere estimativa a costurilor pentru serviciile handling pe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 09:31
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a semnat cu asocierea S.S.I.F. Carpatica Invest si S.S.I.F. Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni al companiei aeriene TAROM, a anuntat vineri MTI.
"Oferta castigatoare, respectiv comisionul de intermediere, este de 1,99% din valoarea totala a tranzactiei cu actiuni Tarom. Pachetul de actiuni emise de TAROM reprezinta 20% din capitalul social al acestei societati comerciale si va fi lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Intermediarul a fost selectat in conditiile in care, pe parcursul derularii procesului de selectie, acesta a redus nivelul ofertei financiare (comisionul de intermediere) cu mai mult de 50%. In perioada imediat urmatoare vor fi demarate serviciile financiare si de consultanta necesare pregatirii, derularii si inchiderii cu succes a ofertei publice", se arata intr-un comunicat al MTI.
Consulantul va elabora prospectul preliminar de oferta publica in termen de 50 de zile de la primirea informatiilor, raportul de Book - building va fi elaborat in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a contractului, iar oferta publica va fi finalizata in trermen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a contractului.
TAROM a avut in primele sase luni venituri totale de 571,2 milioane lei, in timp ce cheltuielile au fost de 728,9 milioane lei, mai mici cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul pasagerilor... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 14:46
Dupa esecul Petrom, Guvernul nu se lasa si isi fixeaza o noua tinta ambitioasa. Pachetul de 20% din actiunile Tarom va fi pus la vanzare pe Bursa, iar statul se asteapta sa primeasca minim 20 de milioane de euro si maxim 60 de milioane de euro.
Guvernul a stabilit, impreuna cu FMI, in aceasta vara, sa inceapa procedurile de vanzare a unui pachet de actiuni ce reprezinta 20% din capitalul social al Tarom, printr-o oferta publica secundara initiala la Bursa de Valori Bucuresti.
Executivul a convenit cu Fondul ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.
In contextul intarzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursa, Guvernul si FMI au stabilit insa, in ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii sa fie amanat pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.
La inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat insa ca licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom va fi anulata.
Motivul invocat de ministrul Transporturilor era faptul ca oferta a fost "neconforma si scumpa". Oferta fusese depusa de un consortiu, format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital.
Consortiul si-a revizuit oferta si a redus comisionul la jumatate din suma solicitata initial, iar Guvernul a revenit asupra... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:37
Ministerul Transporturilor a anulat licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom, intrucat a existat o singura oferta, si aceea neconforma si scumpa.
"Urmeaza sa reluam licitatia, pentru ca in decembrie trebuie sa avem consultantul ales. Acum am avut o singura oferta, care era si scumpa, si neconforma", a afirmat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.
Consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital, fosta KBC Securities Romania, a depus singura oferta pentru intermedierea listarii unui pachet de 20% din actiunile companiei Tarom.
Boagiu a mai spus ca in prima parte a anului viitor va fi selectat managementul privat la Tarom. mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 16:55
Guvernul, presat de FMI, trebuie sa vanda pachetele detinute la mai multe companii de stat. Scopul este atragerea de investitori straini. In timp ce analistii internationali critica preturile prea mari cerute de Executivul de la Bucuresti, realitatea este cu mult mai dura, in conditiile in care planul de privatizare pare a fi pus in pericol de mai multi factori.
Pe plan international, statul roman are o imagine cel putin problematica, asa cum atragea atentia, recent, Reuters. Publicatia amintea ca investitorii, bancherii si analistii considera ca, in acest moment, cea mai mare problema a Romaniei este insasi imaginea statului: inflexibil, ineficient si reticent in acceptarea unor "verdicte" date de consilieri sau chiar de piete.
Imaginea nevaforabila a Romaniei, datoriile mari inregistrate de majoritatea companiilor de stat propuse pentru privatizare sau pierderile deloc de neglijat cu care se confrunta acestea sunt principalele impedimente in calea programului de privatizare.
Analistii internationali au criticat si momentul ales de Executivul de la Bucuresti pentru privatizarea Petrom.
In luna iulie, Guvernul a incercat sa vanda un pachet din actiunile Petrom, dar pietele erau mai ingrijorate de evolutia crizei datoriilor din zona euro. Analistii citati de Reuters estimeaza ca pretul de vanzare, de 0,46 lei/pe actiune era prea mare, in conditiile in care actiunile Petrom erau tranzactionate la 0,38 lei/actiune.
Petrom, atragatoare pentru investitori
Petrom se... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:55
TAROM deschide marti ofertele depuse in licitatia pentru selectarea bancii de investitii /societatii de investitii financiare care sa ofere consultanta juridica pentru vanzarea a cel putin 20% din actiuni via oferta publica pe Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat incheierea privatizarii sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2011.
Ofertele vor fi deschide marti, ora 10.00, termenul limita pentru depunerea lor fiind 17 octombrie, ora 16.00.
Compania sau consortiul selectat va trebui sa pregateasca, promoveze si intermedieze oferta publica secundara de vanzare de actiuni detinute de Ministerul Transporturilor la TAROM.
Numarul de actiuni ce vor fi puse in vanzare prin oferta publica derulata pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti va reprezenta 20 de procente din capitalul social al companiei aeriene.
Au putut depune oferte intermediari individuali sau organizati in sindicate de intermediere, inregistrati la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Banca Mondiala va coordona selectia managerilor privati la TAROM.
In prima faza, compania va intra in proces de privatizare a unui portofoliu de 20% din actiuni, iar coordonarea selectiei consultantului pentru recrutarea managerilor privati va fi realizata de Banca Mondiala.
Calendarul exact privind selectia managementului privat in companiile din subordinea MTI va fi stabilit imediat dupa incheierea contractului cu Banca Mondiala.
In ceea ce priveste TAROM, Memorandumul convenit cu FMI... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 11:14
Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa includa pe lista societatilor pentru care vor fi scoase la vanzare pachete minoritare de actiuni si compania Tarom, obligatie care va fi introdusa in viitorul acord incheiat cu institutia financiara, potrivit Newsin. Discutia pe aceasta tema a avut loc la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc s-a intalnit, miercuri seara, cu membrii misiunii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti.
"A fost o discutie legata si de viitorul acord, existand solicitarea ca acesta sa prevada vanzarea de actiuni minoritare la mai multe companii importante, inclusiv Tarom. Nu s-a stabilit ceva concret despre suma de finantare a viitorului acord", au declarat sursele prezente la intalnire.
Surse apropiate negocierilor au declarat, saptamana trecuta, ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.
Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.
In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Nationala a... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:27