Fondul Proprietatea (FP) are un potential ridicat de apreciere, existand premisele depasirii pragului de 1 leu/actiune, potrivit analisitilor casei de brokeraj Tradeville.
Acest lucru este posibil in principal pe fondul programelor de rascumparare si al ofertei publice, precum si al listarii secundare pe bursa din Londra, care ar spori interesul si pentru alte companii de pe BVB, considera specialistii.
"Consideram ca potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este in continuare atractiv si ne asteptam ca titlurile FP sa testeze pana la finalul anului pragul de 1 leu/actiune, dar in acelasi timp exista argumente suficiente pentru depasirea acestei zone pe parcursul anului urmator", spune Bogdan Gherghe, analist al casei de brokeraj Tradeville.
Principalul argument pentru aprecierea actiunilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea actionarilor in sensul reducerii discountului dintre cotatiile bursiere si activul net, tinta actuala fiind trasata la 15%.
Strategia administratorului ramane in continuare axata pe programele actuale de recompensare a actionarilor prin rascumparari sau dividende speciale acordate sub forma reducerii capitalului social. De asemenea, in contextul trecerii spre statutul de piata emergenta, piata locala de capital prezinta un potential important de apreciere ce ar favoriza atragerea de investitori si, implicit, o potentiala crestere a valorii activelor nete din portofoliul FP.
Impactul ofertei publice
Recent, administratorul... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 11:54
Fondul Proprietatea a desemnat Citigroup Global Markets Limited drept intermediarul unui eventual proces de vanzare a unor participatii minoritare ale Fondului la companiile energetice, in valoare totala de 527 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al FP.
"Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea de posibile tranzactii a unor companii romanesti nelistate de distributie si furnizare de electricitate si gaze naturale din portofoliul Fondului Proprietatea", se arata in comunicat.
Este vorba despre participatii minoritare la 13 companii de distributie si furnizare a energiei electrice si a gazelor, unde actionari majoritari sunt E.ON, Enel, GDF Suez si Electrica.
"Valoarea totala a acestor detineri este de 527,6 milioane de euro sau aproximativ 15% din VAN (valoarea neta a activelor Fondului - n.r.), conform celei mai recente VAN a Fondului Proprietatea, calculata la 31 ianuarie 2012", se mai precizeaza in comunicat.
Franklin Templeton anunta ca, incepand cu data de 2 februarie, capitalul social varsat al Fondului Proprietatea a crescut la valoarea de 13.412.554.856 lei, in timp ce capitalul social subscris a ramas nemodificat, la valoarea de 13.778.392.208 lei.
Potrivit reprezentantilor FP, majorarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a compensarii actiunilor gratuite primite de catre Fond de la Hidroelectrica, in suma de 4.985.760 RON, ca urmare a majorarii capitalului social cu... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:12
Fondul intentioneaza sa vanda in acest an participatii la companii de gaze naturale si electricitate, a declarat miercuri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Tot ce avem este de vanzare. Vrem sa exploram posibilitatile de a vinde participatii in acest an. Sunt companii din sectorul gazelor si electricitate, distribuitori si furnizori. Vom face un anunt cand va fi cazul", a mentionat Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea detine participatii mai importante la companii din domeniul energiei electrice si cel al gazelor naturale precum: Transgaz, Romgaz, Enel Distributie Muntenia, Nuclearelectrica, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica si OMV Petrom.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius, a declarat ca investitiile sunt "acut necesare in diverse domenii", cum ar fi sectorul energetic, in transporturi si, in general, in infrastructura.
"Cu un aport nou de capital obtinut pe piata, prin listari, vom putea imbunatati performantele acestor companii. Bineinteles ca odata cu imbunatatirea performantelor, pretul actiunilor va creste. Nu exista vreo garantie ca listarea va duce la o crestere a pretului companiilor, insa vor fi facute eforturi in acest sens", a mai spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:01
Presedintele Traian Basescu a promulgat miercuri Legea prin care termenul pana la care se impune finalizarea procedurilor de admitere la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul "Fondul Proprietatea" este de 31 decembrie 2012.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea termenului in scopul finalizarii procedurilor de admitere la tranzactionare in sisteme de tranzactionare administrate de Bursa de Valori Bucuresti - S.A. a actiunilor societatilor/companiilor nationale la care Fondul Proprietatea S.A. detine pachete de actiuni, proceduri demarate deja de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, precum si a masurilor pentru pregatirea si derularea ofertelor publice secundare de vanzare de actiuni.
In urma trecerii prin Legislativ, actul normativ trimis spre promulgare a modificat termenul propus initial de 31 decembrie 2012, termen pana la care trebuie sa se finalizare admiterea la tranzactionare a actiunilor societatilor/companiilor nationale si a fixat un nou termen de 31 decembrie 2014.
Presedintele Romaniei a cerut reexaminarea legii, considerand oportun finalizarea in cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul "Fondul Proprietatea" in care statul roman este actionar majoritar.
Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a reexaminat Legea si in sedinta din 7 septembrie a respins obiectiunile din cererea de reexaminare,... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 20:45
Fondul Proprietatea (FP) a utilizat aproape integral fondurile pe care le-a avut la dispozitie pentru programul de rascumparare de actiuni proprii, achizitionand joi si vineri 0,1% din titluri, cu 6,34 milioane lei. Anterior tranzactiilor de la finele saptamanii trecute, administratorul Fondului Franklin Templeton dispunea de circa 6,62 milioane lei pentru programul de rascumparare de actiuni FP, relateaza Mediafax.
Astfel, Templeton mai are aproximatv 280.000 de lei pentru acest tip de tranzactii.
La inceputul programului, Fondul avea 120,3 milioane lei, cu care a sustinut pretul actiunilor astfel incat acesta sa nu scada accelerat.
De la listarea la BVB, la 25 ianuarie, actiunile FP au scazut cu 33%, de la 0,6495 lei la 0,4311 lei, la finalul sesiunii de luni.
Fondul a inceput sa rascumpere actiuni in a doua saptamana din luna mai, iar pana in prezent a ajuns sa detina peste 1,62% din actiunile proprii.
De cand a ramas cu mai putini bani disponibili, Fondul a rarit achizitiile si a intrat la cumparare doar in sedintele in care preturile erau in scadere mai accelerata.
De cand a inceput programul de rascumparare, cotatia titlurilor FP a scazut pe bursa cu 19%, de la 0,535 lei.
Operatiunile de rascumparare sunt intermediate de casa de brokeraj Wood&Company Financial Services.
La inceputul lunii iulie, Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anuntat ca recomanda actionarilor listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia, in primul trimestru al anului... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 19:46
"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?
Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.
A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.
Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.
Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.
Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?
Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.
Din punctul... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05
"Mare parte a detinerilor Fondului Proprietatea sunt societati inchise, necotate si detinute cu o majoritate covarsitoare de catre stat. Practic, din punct de vedere al evaluarii, sunt zone ca niste gauri negre (…). Indiferent de cotatie, vor pierde fostii proprietari. Ei pierd oricum fiindca trebuiau improprietariti la valoarea nominala, la 1 leu si sunt obligati sa le vanda la 0,5-0,6 lei/actiune. In al doilea rand, cred ca sunt investitori care din motive de realocare pe alte piete, vand in pierdere", a declarat analistul financiar Florin Dolea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Titlurile FP au scazut puternic si au depasit intr-un moment pragul de 0.6 lei/actiune. De ce acest declin abrupt al FP?
E vorba de un dezechilibru intre vanzatori si cumparatori.
Volumele de vanzare sunt mai mari decat cele la cumparare, fiindca fostii proprietari abia acum incep sa vina in piata si sa-si lichideze detinerile pentru a-si recupera cat mai pot din bani.
Cred ca e vorba si de un trend general care a aparut in ultimele saptamani, de iesiri de bani de pe pietele emergente.
In urma unor rezultate din ce in ce mai bune in pietele dezvoltate, investitorii se indreapta spre aceste piete.
Aceste doua fenomene, care s-au suprapus, conduc la scaderea pretului.
Desi rezultatele financiare afisate de FP au fost bune investitorii nu s-au lasat induplecati si si-au marcat profiturile. Ce anume se ascunde in spatele deciziei lor?
In primul rand nu stiu daca cei care au vandut sunt... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 22:40
Lansarea actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa a reinviat sperantele jucatorilor, care au vazut in sfarsit "o sedinta bursiera adevarata" in ultimii trei ani, la finalul careia brokerii vorbesc cu bucurie despre o zi in care n-au avut timp sa respire, pentru ca telefoanele sunau incontinuu, potrivit Mediafax."Nu prea am avut timp nici sa respir. Putem spune ca a fost o zi de tranzactionare «adevarata», cel putin in prima ei parte. Atmosfera de azi mi-a adus aminte de vremurile bune din 2007, dar si de operatiuni speciale precum oferta de vanzare de la Transgaz, in care am fost si noi distribuitori.
Au fost multe telefoane, multe tranzactii si multa agitatie, asa cum este si normal pe o piata de capital dinamica", spune directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol.
Seful Intercapital recunoaste ca evolutia actiunilor FP i-a depasit asteptarile, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, al volumelor de titluri transferate, cat si al numarului de clienti, care au tranzactionat prin firma de borkeraj pe care o conduce.
Revitalizanta atat pentru intermediari, cat si pentru investitori, asa vede prima sedinta cu actiunile FP Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.
"Nu am avut timp deloc deoarece sunau telefoanele, primeam mail-uri, practic toate mijloacele de comunicatii erau folosite la maxim. Sedinta asta este pentru trezirea tuturor din amorteala muribunda care a caracterizat piata de... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 23:25
Persoanele despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea (FP) nu vor plati impozit pentru castigul obtinut din vanzarea titlurilor la Bursa, in timp ce investitorii care au cumparat titluri pe piata "gri" vor fi impozitati pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie, anunta Mediafax."Castigul nu este impozabil pentru actiunile dobandite prin conversia titlurilor de despagubire pentru fostii proprietari, insa daca cineva a cumparat actiunile inainte de listarea pe piata secundara va plati impozit pe castig. Fiecare persoana care a cumparat actiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat un contract de vanzare-cumparare in care este inscris pretul de cumparare.
Depozitarul nu a stiut niciodata acest pret", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, directorul general si presedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Dana Mirela Ionescu.
Ea a adaugat ca in cazul in care investitorii nu mai au contractul de vanzare-cumparare pretul de achizitie va fi considerat 0 lei, astfel ca acestia vor plati impozit pe toata valoarea tranzactiei.
"Daca cineva a cumparat actiuni la 0,4 lei si le va vinde la 1 leu, el va plati impozit pe castigul de 0,6 lei. Insa daca nu poate dovedi la ce pret a cumparat actiunile va plati impozit pentru pretul de 1 lei/unitate", a exemplificat Ionescu.
Castigul pe piata de capital este impozitat cu 16% indiferent de perioada de detinere.
In luna decembrie 2010, la Depozitarul Central au fost inregistrate 571 de conversii de... mai mult
Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 11:47