Compania Electrica SA, controlata de stat, a lansat in dimineata zilei de vineri, la Bursa din Londra, intentia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in conferinta "Mediafax talks about Energy".
"Electrica ar putea fi cea mai mare listare pe piata de capital romaneasca. Este o companie cu performanta si perspective financiare foarte bune, are o marja de profit comparabila cu a celorlalti distribuitori. Este un business sigur, garantat, poate fi o investitie foarte buna care se face intr-un anume context regional. Sper ca va fi un success" , a spus Nicolescu.
Listarea este programata pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern fata de Fondul Monetar International.
Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra.
Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.
Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.
Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica si Transelectrica au fost listate la... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:44
Guvernul a prelungit cu inca un an, pana la 31 decembrie 2014, termenul in care angajatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia li se pot vinde pana la 10% din actiunile celor doua filiale ale companiei de stat Electrica SA.
Termenele de vanzare a actiunilor expira in 31 decembrie 2013, dupa ce a mai fost prelungit si in urma cu exact un an.
La acel moment, surse din piata energetica aratau ca judecatorii Curtii Constitutionala a Romaniei vor decide daca acordarea catre angajati a pana la 10% din actiunile fostei Electrica Moldova este constitutionala, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judeca un proces intre Electrica si E.ON, a admis o cerere in acest sens a grupului energetic german.
Distribuitorii si furnizorii de energie electrica Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost privatizati in 2005, fiind preluati de grupul german E.ON, respectiv de compania ceha de stat CEZ.
De la privatizare pana in prezent, Guvernul a prelungit in fiecare an termenul de vanzare a 10% din actiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat nicidata transferul.
Electrica SA este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 11:47
Oferta publica primara de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica se va derula in perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit anuntului Autoritatii de Supraveghere Financiara, publicat de Bursa de Valori Bucuresti.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune.
85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.
Oferta va fi considerata un succes daca sunt indeplinite, cumulat, urmatoarele conditii: oferta sa fie subscrisa in proportie de 100% si actiunile sunt admise la tranzactionare in cadrul unui sistem administrat de BVB.
Conform angajamentelor asumate in fata FMI, planurile de privatizari ale Guvernului prevad listarea a 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2013 si a 10% din Romgaz in noiembrie 2013.
Urmeaza Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de actiuni pana in aprilie 2014, si un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat in prima jumatate a anului viitor.
De asemenea, o participatie de 10% din Hidroelectrica va fi cotata la bursa in toamna anului viitor.
Complexul Energetic Hunedoara va fi vandut, tot anul viitor, unui investitor strategic. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 10:39
Consortiul format din Swiss Capital si BRD a depus singura oferta pentru intermedierea listarii si vanzarii unui pachet reprezentand 12% din actiunile Complexului Energetic Oltenia la bursa, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor de catre brokerii interesati a fost luni, 15 aprilie, ora 12:00.
Unele companii mari de brokeraj si banci au discutat si chiar au format cateva consortii pentru a participa la intermedierea listarii Complexului Energetic Oltenia, insa, dupa mai multe analize, au decis sa nu mai participe.
Caietul de sarcini a costat 8.000 euro plus TVA, iar participantii la licitatie trebuia sa depuna o garantie de participare de 30.000 de euro.
Valabilitatea ofertei depuse la licitatie este de patru luni de la data deschiderii, respectiv luni, 15 aprilie, ora 13:00.
Privatizarea CE Oltenia prin listarea la Bursa implica majorarea capitalului social al companiei cu 15,29%, prin emisiune de actiuni noi. Din acest pachet, 12% din actiuni vor fi vandute pe piata de capital, prin oferta publica, iar restul de 3,29% din actiuni vor putea fi subscrise de Fondul Proprietatea in baza dreptului de preferinta, astfel incat FP sa isi poata mentine participatia actuala.
In prezent, CE Oltenia are un capital social de 1,27 miliarde lei. Statul detine prin Ministerul Economiei 77,17% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine 21,53% din titluri.
Profit de 151 milioane de euro in primele sapte... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 12:53
Salariatii Electrica vor putea cumpara actiuni la filialele privatizate la un pret cuprins intre 3,17 euro si 45,26 euro pe actiune, in functie de filiala, mai mare decat pretul cu care statul si-a cedat actiunile in 2005 catre E.ON, Enel si CEZ, incasarile totale estimate depasind 190 milioane euro.
Estimarea de incasari este calculata pe scenariul in care Guvernul va decide sa vanda un numar de actiuni reprezentand exact 10% din capitalul social al fiecarei filiale.
In 2005, Electrica SA a privatizat patru filiale catre grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) si CEZ (Cehia), iar in contractele de privatizare a fiecarei filiale, unele reorganizate ulterior in diferite entitati, a fost asumata vanzarea catre salariatii Electrica a unui pachet de "pana la 10% din actiuni", fara sa fie mentionat daca titlurile vor fi cedate de catre cumparator sau stat.
Pana in prezent, insa, niciun salariat nu a putut cumpara actiuni, intrucat termenele pana la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotarari de guvern.
In cazul fostei Electrica Oltenia, preluata de CEZ, termenul prevazut de lege privind achizitia titlurilor a expirat in 2008 si nu a mai fost prelungit.
Un document obtinut de MEDIAFAX releva insa ca statul a decis sa pregateasca vanzarea actiunilor catre salariati si a calculat deja pretul pe actiune, ceea ce presupune ca operatiunea de vanzare va incepe chiar in acest an.
In document se arata ca statul poate... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:50
Guvernul vrea sa prelungeasca pana la 31 decembrie 2013 dreptul angajatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia de a cumpara pana la 10% din actiunile celor doua filiale ale companiei de stat Electrica SA.
Termenele de vanzare a actiunilor expira in 31 decembrie 2012, se arata intr-un proiect de ordonanta de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Distribuitorii si furnizorii de energie electrica Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost privatizati in 2005, fiind preluati de grupul german E.ON, respectiv de compania ceha de stat CEZ.
De la privatizare pana in prezent, Guvernul a prelungit in fiecare an termenul de vanzare a 10% din actiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat niciodata transferul.
Potrivit unor surse din piata energetica, Curtea Constitutionala a Romaniei va decide daca acordarea catre angajati a pana la 10% din actiunile fostei Electrica Moldova este constitutionala, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judeca un proces intre Electrica si E.ON, a admis o cerere in acest sens a grupului energetic german.
"E.ON a cerut Curtii de Arbitraj sa-i admita cererea de a se adresa Curtii Constitutionale in privinta prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova ca angajatii au dreptul la 10% din actiuni. E.ON considera ca acesta prevedere este neconstitutionala", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata energetica.
Grupul german a deschis anul trecut o actiune la Curtea de Arbitraj de la... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 09:54
Salariatii fostei Electrica Oltenia nu mai pot cumpara pana in 10% din actiunile companiei, intrucat dreptul legal pe care il aveau a expirat in 30 septembrie 2008, termen ce nu a mai fost prelungit, a declarat vineri ministrul economiei Adriean Videanu. "Doar salariatii fostelor filiale Electrica cumparate de E.ON si Enel mai au dreptul, pana la 31 decembrie 2010, sa cumpere pana la 10% din capitalul societatilor", a spus Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, Adriean Videanu a adaugat ca negocierile dintre Grupul ceh CEZ si autoritatile romane pentru preluarea actiunilor detinute de Electrica la CEZ Distributie si CEZ Vanzare se vor finaliza in curand.
"Nici Ministerul Economiei, nici Guvernul nu au parghii legale pentru a conferi salariatilor fostei Electrica Oltenia drepturi de a mai cumpara actiuni in societate. Am crea un prejudiciu statului", a spus Videanu.
mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 15:25