Zacamantul de la Rosia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus in evaluarea pretului de licitatie deoarece nu face obiectul vanzarii, ci ramane in proprietatea statului, iar calculul efectuat releva ca ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.
In discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, premierul a raspuns si criticilor opozitiei privind incercarea de vanzare a Cupru Min, amintind ca procesul a fost inceput de Guvernul liberal Tariceanu in 2008, cand, desi a fost aplicat acelasi standard de evaluare, valoarea societatii a fost stabilita ca fiind de 2,5 ori mai mica.
"O spun foarte clar: zacamantul nu se vinde. Atunci cand achizitionezi o autorizatie sau un permis de pescuit, suma platita nu este egala cu valoarea intregului peste din balta, pentru ca, in mod evident, nu il poti pescui pe tot, ceea ce platesti reprezinta contravaloarea capturii medii, in timpul si conditiile date.
Sunt sigur ca toti semnatarii motiunii de cenzura sunt constienti de acest fapt si atunci mi se pare cu atat mai ingrijorator faptul ca ati ales sa resuscitati un slogan anacronic, de la inceputul anilor '90, si sa intretineti o falsa controversa publica, mizand pe lipsa de informare si de expertiza a societatii si facand in acest fel un mare deserviciu societatii si tarii", a spus Ungureanu parlamentarilor opozitiei.
El a aratat totodata ca datoriile Cupru Min se ridica la 64 milioane lei, iar profitul... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:12
Consilierul ministrului Economiei, Silviu Manastire, a declarat la Realitatea TV ca exista interes pentru achizitia Cupru Min, si, cu mai multa implicare, procesul de privatizare al acestei companii va fi unul reusit anul acesta.
"Acest pret obtinut la licitatie este un pret ok, noi avem semnale pozitive legate de continuarea privatizarii Cupru Min si, cu mai multa atentie, mai multa implicare, va fi un proces de privatizare reusit anul acesta", a mentionat Silviu Manastire, consilierul ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Lucian Bode.
Acesta a subliniat ca, in momentul de fata, statul nu are resurse sa investeasca in acesta companie, in "tot ceea ce inseamna rezolvarea problemelor de mediu".
"Va dau o stire in premiera. Cand s-a negociat in licitatia cu strigare, pe langa cei de la Roman Cooper au licitat cot la cot, de exemplu si compania Oz Minerals care s-au dus pana la 197 de milioane de euro cu licitatia, pasul urmator pana la 200 de milioane de euro nu l-a mai facut. Intersul pentru Cupru Min exista", a mai spus Manastire.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru Min. Investitorul canadian nu a acceptat trei conditii impuse de statul roman, prin urmare negocierile au esuat, iar procesul de privatizare va fi reluat.
Reprezentantii statului au cerut publicarea imediata a contractului de privatizare,... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 11:20
Rezultatul negocierilor cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min a dovedit ca statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international, a declarat, miercuri seara, premierul Ungureanu.
El a afirmat ca au existat "cateva vicii de procedura", dar a precizat ca vrea sa reformuleze aceasta declaratie, precizand ca negocierea pe contract nu a "functionat" foarte bine.
"Aveam toate motivele sa jubilez, dar negocierea pe contract nu a functionat foarte bine ", a spus Ungureanu, la postul B1 TV.
Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Ministerul Economiei a anuntat insa in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.
Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana, acordul nu a mai fost incheiat.
Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 09:28
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-au intalnit marti cu reprezentantii Roman Copper, la solicitarea acestora,pentru a discuta despre privatizarea Cupru Min.
"Intalnirea a avut loc la solicitarea publica a companiei Roman Copper, facuta Guvernului in cursul saptamanii trecute. MECMA, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societatii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare. Conducerea Cupru Min a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de mediu si continuarea activitatii, pe termen scurt obiectivul principal al MECMA fiind asigurarea locurilor de munca la Rosia Poieni", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Autorizatia integrata de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011.
Saptamana trecuta, reprezentantii Roman Copper au emis mai multe comunicate de presa prin care sustineau ca au acceptat conditiile impuse de statul roman, ca declaratiile ministrului Lucian Bode au creat confuzie si ca vor prezenta in perioada urmatoare planurile lor pentru Cupru Min.
In acelasi timp, Ministerul Economiei si Guvernul sustin ca privatizarea Cupru Min va fi reluata, pentru ca investitorii nu au fost de acord cu anumite conditii pana la depasirea termenului-limita pentru semnarea contractului.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 20:09
Statul se pregateste sa relanseze la vanzare Cupru Min, dupa trei incercari ratate in ultimii ani, cea mai recenta, dar si cea mai controversata, esuand intrucat castigatorul licitatiei a respins conditiile propuse, si astfel nu se profita de ceea ce pentru premier este "febra freneziei economice".
Primele incercari de trecere in proprietate privata a Cupru Min - care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei - au avut loc in 2008, cand compania era in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prima oferta de vanzare a fost revocata intrucat reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca unele conditii atasate licitatiei cu strigare incalca regulile privind ajutorul de stat, putand reduce pretul de vanzare. Conditiile invocate erau mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim zece ani si pastrarea contractului de cooperare, incheiat tot pe o perioada de zece ani.
A doua tentativa de vanzare a esuat tot in 2008. AVAS a sustinut atunci ca a luat decizia de revocare a ofertei din cauza lipsei de oportunitati determinata de contextul economic nefavorabil.
La cererea FMI, autoritatile de la Bucuresti au reanalizat vanzarea Cupru Min - trecuta intre timp la Ministerul Economiei - , iar anul trecut intentionau sa cedeze integral compania pe piata de capital, renuntand insa, in final, la aceasta varianta.
Metoda aleasa a fost licitatia. Ministerul Economiei a lansat anul... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:50
Vanzarea companiei Cuprun Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.
De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.
Pentru incheierea tranzactiei, era necesara emiterea avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.
Contractul de privatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:00
Premierul Mihai Razvan Ungureanu spera ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min sa se incheie "cu bine", chiar vineri seara, el spunand ca "statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip". Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limita pentru semnarea tranzactiei.
"In momentul de fata sunt negocieri in curs la Ministerul Economiei. Atentia media trebuie indreptata intr-acolo. Statul are clauze de la care nu renunta cu niciun chip. Ceea ce sper este ca negocierile sa fie incheiate in cursul zilei de azi (vineri - n.r.), cu bine pentru stat", a afirmat premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Iasi.
Surse participante la negocierile pentru incheierea contractului de vanzare a Cupru Min au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta conditie la care partea romana nu renunta fiind publicarea contractului.
Intrebat cum comenteaza faptul ca patrimoniul Cuprin Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei, a fost evaluat de o firma de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Razvan Ungureanu a afirmat: "Eu nu comentez nici speculatii si nici chestiuni de ordin tehnic".
"S-au facut referiri pe aceasta tema la nivelul Ministerului Eonomiei si al purtatorului... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 20:21
Valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro, iar cantitatea la un miliard de tone de minereu, a declarat, joi, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Sorin Gaman, la conferinta Focus Energetic.
'Valoarea zacamantului de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro. Din aceasta valoare trebuie scazute cheltuielile de extractie si de procesare. Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat', a afirmat Sorin Gaman.
Oficialul MECMA a precizat ca zacamantul de cupru este estimat la un miliard de tone de minereu.
'In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal, adica 0,3%', a mentionat Gaman.
De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei a declarat ca societatea Cupru Min ar fi inregistrat pierderi daca investea in decopertarea necesara exploatarii.
'Cupru Min era pe pierdere daca facea investitiile in decopertare. In 2011 a inregistrat un profit de conjunctura', a adaugat acesta.
Totodata, oficialul MECMA a mentionat ca si in cazul societatii Cupru Min este vorba despre privatizarea companiei, nu si a resurselor pe care le poate exploata, in cazul acestora urmand sa se plateasca redevente catre... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:24
Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.
"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.). In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Ce spun sau nu spun oficialii romani
Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:31