Banca National a Romaniei solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.
"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar.
Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Avand in vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fi expusa institutia dumneavostra de credit, in temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 17:27
Conturile de economii sunt produse bancare de economisire care ofera posibilitatea de a retrage sau depune numerar in orice moment. Doar ca aceste facilitati vin cu un pret: comisioane mai mari. Business24 iti prezinta principalele beneficii si dezavantaje ale conturilor de economii, in fata clasicelor depozite la termen.
La majoritatea bancilor, clientii platesc doua comisioane de administrare: unul pentru contul curent si unul pentru cel de economii. Insa, in functie de nevoile clientului de a folosi contul, unele banci percep, de asemenea, si comisioane de deschidere de cont, comisioane la retragere de numerar sau la transferul banilor catre alte conturi. De asemenea, pot exista comisioane substantiale la inchidere.
Pentru contul de economii institutiile de credit ofera in general o dobanda mai avantajoasa decat cea de la contul curent, dar mai mica decat cea a unui depozit la termen.
Spre exemplu, daca alegi contul de economii Maxicont de la BCR pana la 3.000 lei, beneficiezi de o dobanda variabila de 1,8% pe an. La un cont de economii de peste 200.000 lei, rata dobanzii ajunge la 2,2% pe an.
In cazul unui plan de economii pe 12 ani in moneda nationala, dobanda fixa afisata de banca este de 3,5% pe an, banca acorda un bonus de dobanda de 0,25% care se acorda doar daca planul de economii de prelungeste la scadenta iar graficul de depuneri anterior si viitor este respectat. Bonusul de dobanda se aplica pe urmatoarea scadenta.
BRD acorda pentru conturile... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 13:46
Trendul de scadere a dobanzilor pentru depozitele la termen, cresterea ratei de inflatie, dar si costurile pe care le percep bancile sunt factorii care vor aduce mai degraba pierderi persoanelor care isi pastreaza economiile la banca in 2013.
Banca Nationala prognozeaza ca rata inflatiei ar putea atinge plafonul de 6% in aceasta vara, urmand sa coboare in cea de-a doua parte a anului catre tinta de 3,5% stabilita pentru sfarsitul anului 2013.
Sursa: BNR
"Dinamica anuala a preturilor bunurilor de consum este prevazuta a accelera temporar pe pracursul trimestrului II al anului curent. Scenariul de baza al proiectiei macroeconomice este construit pornind de la ipoteza unui an agricol normal in 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei IPC sa inregistreze o decelerare mai ampla in a doua jumatate a anului curent", se arata in Raportul BNR asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie. Ar fi si cel mai fericit scenariu.
Florin Citu: Tinta de inflatie de 3,5% are 100% sanse sa fie ratata
Dobanzile medii la depozite sunt in scadere
Pe de alta parte, dobanzile medii practicate de banci anul trecut au urmat un trend descendent, de la o medie de 6,78% pe an in ianuarie 2012 (pentru depozitele noi la termen, in lei, ale persoanelor fizice), la 5,64% pe an, in decembrie 2012. In cazul depozitelor la termen in euro, media dobanzilor a scazut de la 3,51% in ianuarie 2012, la 3,39% in decembrie 2012.
"In acest moment,... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:35
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a inregistrat pe parcursul anului 2011 o crestere a depozitelor, de peste 85% fata de finalul anului 2010.
BCR BpL a ajuns, la finele anului 2011, la un numar de aproximativ 250.000 de clienti si care au reusit sa economiseasca o suma de peste 850 milioane lei (circa 200 milioane EUR).
Dupa suma economisita, clientii din Capitala si judetul Ilfov sunt pe primul lor cu sume totale economisite de peste 160 milioane lei, urmati de cei din regiunea Centru cu peste 145 milioane lei si cei din regiunea Nord Vest cu aproximativ 130 milioane lei economisiti.
Si in cazul sumelor medii economisite, distributia regionala este relativ uniforma in majoritatea judetelor tarii.
Produsele de economisire-creditare sunt exclusiv in lei, cu dobanzi mici si fixe oferite pentru toata perioada contractului.
Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR Banca pentru Locuinte sunt reprezentate de prima garantata de stat, care pe perioada de economisire recomandata (5 ani), genereaza pentru clienti sume pe care nu le pot obtine din alt produs financiar de pe piata si nu in ultimul rand de siguranta depunerilor - garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Adiacent, sistemul incurajeaza economisirea, sprijina relansarea creditarii precum si imbunatatirea fondului locativ. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 15:46
Analistii financiari recomanda depozitele in lei si mizeaza pe faptul ca moneda nationala se va mentine relativ stabila pe parcursul anului acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia, membru in Consiliul de Administratie al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE), sustine ca economiile in moneda nationala, sub forma depozitelor bancare devin din ce in ce mai interesante.
"Economiile in moneda nationala sub forma depozitelor bancare devin din ce in ce mai interesante datorita atat dobanzilor ridicate, cat si nivelului in scadere al inflatiei.
Plasamentele in diverse valute vor fi riscante datorita fluctuatiilor mari si imprevizibile a cursului de schimb - ele raman interesante doar pentru investitorii experimentati", a declarat, pentru money.ro, analistul economic Aurelian Dochia.
Economistul sef la Volksbank Romania, Melania Hancila, sustine ca leul se va mentine relativ stabil in 2012 si ca varia intre 4,2 - 4,4 lei pentru un euro.
Reprezentantul Volksbank recomanda portofolii mixte, iar marea parte sa fie in lei.
"Recomand un portofoliu echilibrat de economisire in care partea predominanta (50-60%) sa fie detinuta de leu, care ofera randamente foarte ridicate, precum si o repartizare aproximativ egala intre economiile in dolari si euro, pentru a ne feri de volatilitatea ridicata a acestei perechi in cursul anului 2012", a declarat Hancila pentru publicatia amintita. mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 09:40
In ultima perioada s-au declansat numeroase acuzatii la adresa bancilor ca ar fi majorat dobanzile la creditele noi, incercand sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor si amanand restructurarea proprie.
Momentan nu exista data oficiale care sa confirme aceste afirmatii, ultimele dobanzi agregate la nivel de sistem bancar fiind cele din luna octombrie care au ramas aproximativ egale cu cele din lunile anterioare, atat la credite cat si la depozite.
O analiza a datelor existente releva o mentinere a nivelului dobanzilor practicate de banci pentru persoanele fizice, atat la credite cat si la depozite, indiferent de deviza produsului bancar, si chiar se observa o usoara descrestere a dobanzilor la credite per ansamblul sistemului bancar, daca luam in considerare ultimele date publicate de BNR pentru luna octombrie.
Deoarece nu sunt disponibile datele aferente lunii noiembrie si decembrie, daca realizam un studiu simplist al dobanzilor platite de banci pentru atragerea de depozite noi la termen pe site-urile celor mai mari banci din Romania, observam ca nivelul acestora a crescut cam cu 50 puncte de baza atat la lei cat si la euro fata de nivelul mediu pe sistem bancar aferent lunii octombrie.
Astfel, pentru depozitele in lei se platesc dobanzi de minim 7 % p.a. (fata de 6.6 % in octombrie), in timp ce pentru cele in euro dobanzile depasesc si 4 % p.a (fata de 3.3 % in octombrie).
Competitia a majorat dobanzile la credite
Astfel, constatam... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:30
Banca Romaneasca a lansat un nou produs de economisire, "super depozitul" la termen cu plata dobanzii in avans, disponibil in lei, euro sau dolari, care ofera clientilor posibilitatea de a incasa dobanda chiar la data constituirii depozitului, informeaza Mediafax.Depozitul la termen cu plata dobanzii in avans se adreseaza atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice si se poate constitui pe o perioada de 120 de zile.
Banca ofera o dobanda anuala de 7,9% la depozitele in lei, de 4% pentru cele in euro si de 2,5% pe an pentru depozitele in dolari, cea mai avantajoasa dobanda din piata pentru acest tip de depozit la acest moment si comision 0 la retragerea banilor la scadenta.
"Banca Romaneasca continua astfel strategia sa de dezvoltare in parteneriat cu clientii acesteia, diversificandu-si gama de produse si servicii bancare cu valoare adaugata pentru clientul final", au declarat reprezentantii bancii. mai mult
Joi, 29 Iulie 2010, ora 13:45
Analistul financiar, Dragos Cabat, considera ca este anormal ca bancile sa mizeze pe depozite pe termen scurt, avand in vedere ca dobanda cheie a BNR va ajunge la 6%, pana la sfarsitul lui 2010, iar dobanzile la lei vor inregistra o cota cuprinsa intre 5 si 5,5%.Cu toate acestea, bancile promoveaza foarte mult depozitele pe termen scurt. Potrivit Evenimentului Zilei, la Bancpost, pentru un depozit promotional de 100 zile, dobanda este de 9%.
Pentru un depozit de 12 luni, dobanda scade cu un punct procentual, iar pentru fiecare luna in care clientul pastreaza banii in depozit, trebuie sa plateasca un comision de 1,5 lei.
Acesta reprezinta comisionul de administrare a contului. La retragere, clientul este taxat cu 0,5%.BCR recomanda clientilor sa pastreze banii intr-un fond de investitii administrat de BCR. Conform cotidianului citat, de la infiintarea fondului BCR Monetar, valoarea unitatii activului net a crescut cu peste 31%.
Pe de alta parte, clientii care aleg aceasta metoda de economisire trebuie sa achite impozitul de 16% pe profit.
Raiffeisen, Piraeus si BRD ofera dobanzi cuprinse intre 6,75% si 8,5%.Astfel, clientii care aleg un depozit pe 3 luni la Raiffiesen Bank primesc o dobanda de 6,75%. In schimb, pentru economii depozitate 12 luni, dobanzile sunt de 7,75%, dar suma minima este de 4.000 lei.Piraeus Bank ofera dobanzi de 8,35% si 8,15%, in cazul depozitului "Star", pentru minim 5.000 de lei depusi pe o perioada de 3 si, respectiv, 12 luni.La fel si... mai mult
Marti, 16 Februarie 2010, ora 12:25
Aproximativ 2% din depozitele companiilor, fiecare in valoare de cel putin 100.000 euro, insumau circa 83% din valoarea acestora, arata datele prezentate miercuri de Florian Neagu, sef de serviciu in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), precizeaza NewsIn.Cu toate acestea, depozitele companiilor de pana la 15.000 euro, reprezentand circa 93% din numarul conturilor, insumau doar 5,4% din valoare, mai arata datele din noiembrie 2008.In acelasi timp, 5,1% din volumul depozitelor companiilor aveau valori cuprinse intre 50.000 si 100.000 de euro, reprezentand 1,3% din numarul conturilor, mai arata datele din noiembrie 2008. Depozitele cuprinse intre 20.000 si 50.000 de euro reprezentau 5,2% din volumul economisirii companiilor si 3% din numarul conturilor.Totodata, depozitele intre 15.000 si 20.000 de euro insumau 1,2% din valoarea economiilor companiilor.In total, "depozitele bancare ale companiilor nu se afla la un nivel confortabil, iar pe termen scurt, situatia cel mai probabil se va mentine", a spus Neagu, in cadrul unui seminar desfasurat la BNR, pe tema economisirii in Romania.Pe de alta parte, situatia este mai bine echilibrata in cazul populatiei, in conditiile in care depozitele de pana la 15.000 euro, desi reprezinta mare parte din conturi, respectiv circa 95%, insumeaza circa 25% din valoare.Depozitele persoanelor fizice de minimum 100.000 euro, reprezentand doar 0,1% din numarul acestora, insumeaza 21,3% din valoare.
"Populatia are pozitie de debitor net fata... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 14:25