Primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, a declarat miercuri, 4 noiembrie, ca datoriile pe care le are municipalitatea pe diferite segmente de activitate sunt in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, el precizand ca din analizele facute pana acum reiese ca nicio societate din subordine nu face profit.
"Cea mai grava situatie pe departe e la nivel de termie. (...) Am beneficiat de intelegere din partea Veolia Energie. Intr-o formula pe care nu o inteleg si pe care am de gand sa o modific ca si procedura, s-a facut o reesalonare care a fost semnata de primar (n.r.- fostul primar) fara sa gasesc vreo formula de a avea bani acolo. Pe aceasta reesalonare care avea scadenta pe 30 septembrie 2020 - sumele estimate undeva in jur de 21,7 milioane. Vom intra in sedinta de Consiliu Local cu o noua reesalonare", a spus Volosevici.
Intrebat la ce suma totala se ridica datoriile pe care municipalitatea le are in prezent, primarul a spus ca este vorba de circa 50 de milioane de lei.
"In jur de 50 de milioane, dar real prin modul de lucru cu TCE (n.r.- societatea care asigura transportul in comun), probabil vom mai scadea vreo 14 pentru ca, desi diferenta de tarif neplatit pe tot anul asta este de 20 de milioane si va exista o diferenta de 1,7 milioane pe subventia la transport, ne-am inteles sa platim undeva in jur de 7,7 milioane TCE-ului. (...) Avem obligatia sa punem inca 4 milioane pe contractul subsecvent la salubritate. Nu cred ca se vor cheltui banii astia, dar... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 15:27
Dupa ce in zilele precedente am vazut ce inseamna raportul datorie/venit net (RDV) si cum se calculeaza acesta, astazi iti vom povesti despre limitele in care ar trebui sa te incadrezi pentru a vedea cat de solvabil esti in fata unei banci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce niveluri de RDV trebuie sa fii atent.
Daca ai un raport datorie/venit net de sub 35%, atunci poti spune ca stai foarte bine financiar, iar datoriile tale sunt in limite in care pot fi gestionate destul de usor. Cam asta urmareste si o banca atunci cand te intreaba de venituri si de datorii. O datorie sub 35% ii spune creditorului, dar si tie, ca ai destui bani cat sa iti permiti sa si economisesti daca vrei.
Daca RDV-ul este intre 36 si 49%, atunci esti in "zona galbena" a managerierii datoriilor, adica valoarea este buna, dar s-ar mai putea imbunatatii. In acest caz, ar fi bine sa incerci sa iti mai cobori nivelul RDV pana intri in "zona verde", adica sub 35%. Cand esti cu raportul datorie/venit net intre 36 si 49%, ai face bine sa iti gestionezi mai atent banii, pentru a putea face fata si situatiilor neprevazute.
RDV la 50% sau peste te pune direct in "zona rosie", iar in acest caz ai face bine sa iti tai rapid din cheltuieli. Acest procent ridicat indica faptul ca, lunar, cel putin jumatate din banii tai se duc pe datorii precum chirie si/sau rate, ceea ce nu inseamna o situatie financiara deloc sanatoasa. Cu siguranta, daca te afli in aceasta situatie, nu... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 09:30
In articolul de luni, 12 octombrie, din cadrul rubricii "Profu' de bani", aratam ca in categoria datoriilor nu includem nicio obligatie financiara lunara, precum taxele sau chletuielile cu utilitatile si cele pentru mancare. Vom include doar datoriile catre creditori si chiria, daca aceasta exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa calculezi raportul datorie/venit net.
Vom lua, cu titlu de exemplu, cateva sume si vom merge pe cifrele INS, in care veniturile lunare nete ale unui roman sunt de aproximativ 2.000 de lei. La acesti bani, punem cheltuielile cerute de raportul datorie/venit net (RDV).
Vom lua in considerare o rata lunara in valoare de 300 de lei, la un credit de nevoi personale, precum si o chirie. In privinta chiriei, vom considera ca persoana pentru care facem calculul imparte aceasta cheltuiala cu partenera/partenerul de viata. Astfel, pentru o chirie de 800 de lei, persoana in cauza va avea o cheltuiala lunara de 400 de lei. La aceste cheltuieli, mai adaugam o plata de 40 de lei, reprezentand banii pentru un card de credit la care persoana in cauza plateste lunar, sa spunem, doar suma minima necesara.
Datoriile lunare nete, in acest caz, se ridica la 740 de lei si, pentru a afla care este procentul din veniturile nete, inmultim 740 de lei cu 100, iar rezultatul il impartim la 2.000 de lei.
Astfel, in urma calculului, ne va da un procent de 37%. In general, acest scor este unul bun, dar despre cum vad bancile... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 10:30
Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfarsitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"In perioada ianuarie - iunie 2020, datoria externa totala a crescut cu 5,579 miliarde euro. In structura: datoria externa pe termen lung a insumat 78,983 miliarde euro la 30 iunie 2020 (70,9% din totalul datoriei externe), in crestere cu 7,2% fata de 31 decembrie 2019; datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 iunie 2020 nivelul de 32,469 miliarde euro (29,1% din totalul datoriei externe), in crestere cu 0,8% fata de 31 decembrie 2019", potrivit datelor BNR.
In perioada ianuarie-iunie 2020, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,497 miliarde euro, comparativ cu 4,373 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie 2019; in structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,127 miliarde euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 376 milioane euro, balanta veniturilor primare a adus o contributie pozitiva de 1,123 miliarde euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 504 milioane euro.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 352 milioane euro (comparativ cu 2,697 miliarde euro in perioada ianuarie - iunie 2019), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat valoarea neta de... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:16
Primaria Capitalei informeaza ca este executata silit pentru aproape 3,8 milioane de euro, in baza unei hotarari a instantei pentru o expropriere din anul 2010, din mandatul lui Sorin Oprescu. Gabriela Firea solicita guvernului sistarea executarilor silite pe durata starii de urgenta, motivand ca nu are bani sa plateasca.
"Solicit Guvernului sa emita un act normativ care sa prevada sistarea executarilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada starii de urgenta, avand in vedere faptul ca toate primariile din Romania isi concentreaza resursele pentru combaterea raspandirii coronavirusului.
Mai mult, in acest moment activitatile generatoare de venituri, atat la nivel national cat si local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucuresti de la bugetul de stat sunt insuficiente.
Primaria Capitalei este una din institutiile care se implica total pentru rezolvarea acestei crize de sanatate! Am alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor si asigurarea protectiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare sociala, precum batranii de peste 65 de ani si oamenii strazii si asigurarea serviciilor edilitare (incalzire, transport public). La acestea se adauga si plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt in valoare de peste 8 milioane de euro!", transmite primarul Gabriela Firea.
Primaria Capitalei a... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 23:00
In cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) au fost rezolvate cele mai importante cazuri, din punct de vedere valoric, din istoria concilierii dintre consumatori si banci, in Romania.
Un credit in CHF si altul in Lei, noile recorduri valorice in urma concilierii
Un consumator din Bucuresti a obtinut stergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 Euro) in urma negocierii cu banca, intermediata de CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea intregii datorii pe care consumatorul o mai avea de achitat. Acelasi lucru s-a intamplat si intr-un alt caz social, din Oradea, pentru care aceeasi banca a sters suma de 51.930 CHF.
Ambele cazuri depasesc precedentul record valoric inregistrat la CSALB. Acesta era de 44.600 de Euro, inregistrat in aprilie 2019, in cazul unui consumator din Sighetul Marmatiei.
In primele zile ale acestui an, aceeasi banca comerciala a luat decizii similare in cazul mai multor consumatori care aveau cazuri sociale dificile:
- Banca a inchis un credit de consum fara ipoteca pentru B.I din Bucuresti. Concilierea a rezultat prin remiterea sumei de 3.945 de Euro catre consumator. Pentru aceeasi persoana, banca a stins descoperitul de cont in valoare de 3.288 de lei;
- Intr-un alt caz, din Bucuresti, suma remisa consumatorului V. M. pentru inchiderea creditului a fost de 8.553 de lei. In plus, banca a virat in contul acestuia suma de 1.785 de lei.
"In mai putin de un an,... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:21
Autoritatile locale care inregistreaza arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate sa reduca volumul datoriilor cu cel putin 85% in termen de doua luni, pana la 31 martie, in caz contrar Trezoreria urmand sa limiteze platile care pot fi efectuate din contul acestora.
Unitatile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate in acest caz sa nu opereze plati din conturile unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale si institutiilor de subordonare locala.
Singurele exceptii acceptate vor fi platile pentru achitarea drepturilor salariale si a contributiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum si pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile de asistenta sociala si a celor din institutiile de sanatate, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.
"Nu se iau in considerare arieratele aflate in litigiu. In cazul nerespectarii prevederilor, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate sa nu opereze plati din conturile unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale si institutiilor de subordonare locala, cu exceptia platilor pentru achitarea drepturilor salariale si a contributiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum si pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile de asistenta sociala si a celor din institutiile de sanatate", se arata in document.
Decizia este motivata de Guvern, printre altele, prin volumul mare al arieratelor... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 17:07
Comisia Europeana a respins luni informatiile dintr-un articol de presa ce cita un raport al Fondului Monetar International (FMI) si care sugera ca tarile UE din Europa Centrala si de Est ar trebui sa treaca la moneda unica, fara statut de stat al zonei euro cu drepturi depline, relateaza Reuters. Financial Times (FT) a citat un raport confidential apartinand FMI si conform caruia statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro.
Comisia Europeana a refuzat sa comenteze raportul aparut in Financial Times, insa a sugerat ca este depasit si a precizat ca Uniunea Europeana (UE) a luat mai multe masuri pentru a ajuta Europa de Est sa depaseasca criza financiara mondiala.
"Pare sa fie un raport intern, aparut cu o luna in urma. Nu avem comentarii legate de acest raport", a declarat luni un purtator de cuvant al Comisiei.
Comisia Europeana recomanda daca o tara este potrivita pentru a adopta euro, iar decizia finala tine de guvernele din zona euro.
Purtatorul de cuvant a spus ca, in ultima luna, guvernele UE au dublat fondurile pentru statele din afara zonei euro ce se confrunta cu probleme financiare, la 50 miliarde euro, si a majorat contributia UE la Fondul Monetar International (FMI), ceea ce ajuta unele tari din regiune.
Oficialii Comisiei si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au fost in unanimitate impotriva unei adoptari unilaterale a... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 15:55
Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Executivul a achitat 93% din valoarea facturilor administratiei centrale, restante la 31 decembrie 2008, valoarea lor totala fiind de aproape un miliard de euro. "Suntem in termenul pe care ni l-am stabilit pentru achitarea facturilor restante lasate de fostul Guvern, respective sfarsitul lunii martie, astfel incat statul sa nu fie cel care creeaza blocaje in economie", a afirmat seful Executivului.
Boc a facut un apel la ordonatorii principali si secundari de credite sa verifice daca banii alocati pentru plata facturilor restante ajung la agentii economici din tara, respectiv la subcontractori. "Vom verifica aceste lucruri, iar acolo unde vom constata ca exista reacredinta, vom proceda la demiteri", a precizat premierul.
In sedinta de miercuri, membrii Cabinetului au analizat si situatia investitiilor in infrastructura si a contului de executie al cheltuielilor bugetului de stat in intervalul 1 ianuarie 2009 - 16 martie 2009.
Potrivit datelor prezentate in sedinta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, pana in 16 martie au fost deschise credite ale bugetului de stat in valoare de 20,8 miliarde de lei, volumul cumulat al platilor fiind de 19,1 miliarde de lei, respectiv 91,8% din creditele bugetare deschise. mai mult
Joi, 19 Martie 2009, ora 09:19