Companiile carora statul le acorda sprijin sub forma unei cote reduse de achizitie de certificate verzi sunt obligate sa nu disponibilizeze mai mult de 25% din personalul inregistrat in momentul in care se califica pentru primirea ajutorului de stat.
O alta conditie este ca firmele sa isi eficientizeze activitatea si sa incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru cursuri de specializare in domeniile in care activeaza, potrivit unei hotarari de guvern publicata vineri in Monitorul Oficial si citata de Mediafax.
Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati, s-au plans in ultimii ani de pretul prea mare al energiei electrice si in special de ajutorul de stat acordat de guvern producatorilor de energie din surse regenerabile. Cele doua companii sunt principalii beneficiari ai acestui ajutor de stat.
Valoarea ajutorului de stat este de 750 milioane euro, iar numarul beneficiarilor este estimat la 300 de companii.
Ajutor de stat in schimbul locurilor de munca
Potrivit hotararii de guvern, marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.
Schema de sprijin are valabilitate de zece ani.
Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijina productia de energie din... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 12:26
Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabila mentine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar in lipsa acestei legi nivelul va creste incepand din aprilie la 15%, generand si cresterea facturii, a declarat premierul Victor Ponta.
Acesta a afirmat ca nepromulgarea legii de catre presedintele Traian Basescu este motivata de interesul acestuia in a sprijini companii private sa recupereze mai repede, prin cresterea pretului in factura, investitia efectuata in energia regenerabila.
"Reconsiderarea cotei (la 11% in loc de 15% - n.r.) va asigura pastrarea pretului actual, cu fluctuatiile de rigoare. Daca legea nu este promulgata pana la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsa in Romania, ceea ce determina o crestere de aproape 50% a impactului in factura finala a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de platit pentru energia regenerabila, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW", a spus Ponta, potrivit Mediafax
Din datele prezentate de premier, respectiv o crestere de la 42 lei la 63 lei/MGW, rezulta doar o crestere de 50% a componentei reprezentata de energia regenerabila in factura si nu a facturii finale, deoarece energia din surse regenerabile reprezinta doar 11% din consumul total.
Seful Executivului a adaugat ca presedintele a contestat la Curtea Constitutionala faptul ca Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeana, desi... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 17:07
In considerarea angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto din decembrie 1997, precum si a tintelor stabilite prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr. 2001/77 privind promovarea electricitatii produse din surse de energie regenerabila pe piata interna a electricitatii, Romania a implementat o schema de sustinere a producerii de energie verde pe termen lung si mediu, pentru a facilita patrunderea mai rapida a acestei forme de energie pe piata energiei electrice.
In conditiile in care Directiva 2001/77 nu a impus tarilor membre utilizarea unei anumite scheme de sustinere a energiei verzi, prin adoptarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Romania a ales sa promoveze productia de energie verde prin sistemul de cote anuale obligatorii, combinat cu tranzactionarea de certificate verzi.
Cum functioneaza sistemul de promovare a energiei produse din surse regenerabile de energie (E-SRE), prin certificate verzi
Ca prim pas, la nivel national se stabilesc atat cota de energie verde care trebuie produsa-consumata pentru a se realiza tinta nationala, aceasta reprezentand ponderea energiei verzi in consumul final brut de energie electrica, cat si cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi, impusa furnizorilor de energie electrica, sub sanctiunea aplicarii de penalitati.
In al doilea rand, in functie de tipul de energie verde si de tehnologia folosita,... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 13:40
CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00
Alocarea unui numar de certificate verzi va fi amanata timp de trei ani, incepand cu data de 1 iulie 2013, iar pierderile suferite de catre producatori vor putea fi recuperate de catre acestia de la 1 ianuarie 2017, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Am avut discutii cu multi ministri din tarile vecine si cu comisarul european pe tema energiei verzi. Trebuie sa gasim un optim, un echilibru care sa ne permita sa mergem mai departe, in sensul ca pretul produselor fabricate in Romania sa fie competitive pe pietele internationale. Altfel, riscam ca situatia sa devina dramatica. Pornind de la aceste considerente, sigur ca si noi ne-am mai evaluat punctele de vedere si am incercat sa devenim mai elastici in domeniul energiei.
Ca modificari esentiale pe care le preconizam este amanarea temporara de la iulie 2013, pe trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017, a alocarii unui numar de certificate verzi. Recuperarea certificatelor pe care dumneavoastra (producatorii de energie regenerabila, n.r.) le pierdeti in acesti trei ani o veti face incepand cu 1 ianuarie 2017", a afirmat Nita.
Valoarea certificatelor verzi ramane neschimbata, dar creste numarul de certificate pentru energia solara
Acesta a adaugat ca valoarea certificatelor va ramane aceeasi, in timp ce numarul certificatelor verzi acordate va fi mai mare pentru domeniul fotovoltaic, respectiv doua.
"Valoarea certificatelor va ramane... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:59
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri, chiar si la jumatate.
Aceasta concluzie a rezultat din analiza pietei de energie regenerabila din 2012, potrivit ANRE.
Cea mai mare reducere a numarului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsa este propusa de ANRE pentru centralele fofotoltaice, respectiv injumatatirea de la 6 la 3 certificate.
Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomanda scaderea numarului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.
In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 1,3.
"Precizam ca reducerea numarului de certificate verzi, asa cum rezulta din concluziile raportului de monitorizare, urmeaza a fi aplicata pe baza de hotarare de Guvern, in conformitate cu prevederile legale", arata ANRE.
In 2013 valoarea certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila s-ar putea dubla
Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, a firmat in urma cu cateva zile ca institutia pe care o reprezinta, alaturi de premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, discuta diverse posibilitati de diminuare in acest an a... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 15:37
Romania este cea mai atractiva tara din estul Europei, in privinta energiei regenerabile, cu investitii masive in sectorul eolian.
Insa oportunitatile de afaceri nu se adreseaza doar marilor investitori. Si antreprenorii locali, cu resurse limitate, pot castiga bani din productia de energie verde.
Pe de alta parte, 2013 va fi anul energiei fotovoltaice, prea putin dezvoltata in tara noastra in raport cu potentialul sau, dar mult mai accesibila, potrivit specialistilor de la Accace.
Cum se pot castiga bani din energia regenerabila prin sistemul certificatelor verzi?
Guvernul Romaniei incurajeaza productia de energie regenerabila prin sistemul de cote obligatorii de achizitie de certificate verzi. Mai exact, furnizorii de energie sunt obligati sa achizitioneze certificate verzi care sa le acopere cota minima obligatorie de energie regenerabila in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali, aceasta cota fiind stabilita in fiecare an de ANRE.
Ei vor cumpara certificate verzi de la producatorii de energie regenerabila, care primesc aceste documente lunar si in mod gratuit de la stat pentru energia produsa peste necesarul consumului propriu.
Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile, adica nefosile, respectiv: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit,... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:05
Transelectrica a emis in primele 11 luni 4,7 milioane de certificate verzi aferente productiei de electricitate din surse regenerabile, de 2,6 ori mai multe fata de anul trecut, cu o valoare totala de 1,1 miliarde de lei (260,8 milioane de euro).
Pretul mediu de tranzactionare a certificatelor verzi a fost de 243,6 lei pe unitate. In 2011 au fost emise 1,75 milioane de certificate verzi, cu o valoare sub 100 milioane de euro.
Majoritatea energiei regenerabile este produsa in centrale eoliene. Potrivit datelor operatorului sistemului energetic national Transelectrica, in prezent sunt instalate centrale eoliene cu o capacitate de aproape 2.000 MW, mai mare decat puterea centralei nucleare de la Cernavoda.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei estima, la finele anului trecut, ca in 2012 ar urma sa fie emise 5,5 milioane de certificate verzi, cu o valoare de peste 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei.
Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordata de catre stat companiilor care investesc in unitati de productie a energiei din durse regenerabile, respectiv vant, soare, apa si biomasa.
Certificatele verzi sunt acordate gratuit de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vand furnizorilor de energie. Astfel, un producator de energie din surse alternative castiga atat din vanzarea electricitatii pe care o produce, cat si din comercializarea certificatelor verzi.... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 18:05
Producatorii de energie din surse regenerabile au primit in primele doua luni din acest an 438.551 de certificate verzi, potrivit datelor Transelectrica.
Valoarea totala a acestor certificate verzi se ridica la 46,1 milioane de euro, avand in vedere ca pretul unui certificat este intre 27 si 55 de euro, iar in urmatorii ani certificatele se vor tranzactiona la pretul maxim.
La finele anului trecut, Autoritatea de Reglementare in Energie estima ca, pe tot parcursul anului 2012, producatorii de energie verde vor primi 5,5 milioane de certificate cu o valoare totala de 303 milioane de euro.
Producatorii de energie din surse regenerabile primesc in mod gratuit certificatele verzi, pe care le vand pe o piata specializata pentru un castig in plus fata de pretul propriu-zis al energiei.
Pana in toamna 2011, fiecare producator primea un certificat pentru un MWh de energie verde livrat in retea.
Din noiembrie 2011, numarul certificatelor difera in functie de tehnologie. Investitorii din eoliene primesc doua certificate pana in 2017, apoi unul, producatorii de electricitate solara beneficiaza de sase certificate, iar cei care genereaza energie din biomasa primesc doua certificate, cu exceptia biomasei provenite din culturi energetice, pentru care se acorda trei astfel de documente.
Datele Transelectrica mai arata ca, la finele lunii februarie 2012, in tara noastra erau instalate capacitati eoliene de 1.117 MW, panouri fotovoltaice de 2,014 MW si microhidrocentrale... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 15:27