Plata arieratelor la nivelul autoritatilor locale, cu o valoare de 1,18 miliarde lei, este o conditie pentru ca Romania sa intre in board-ul FMI in luna iunie, cand ar trebui facuta evaluarea acordului stand-by de tip preventiv, a declarat sambata la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Arieratele sunt de 1,18 miliarde si la nivelul autoritatilor locale, fata de 840 milioane la sfarsitul lunii decembrie. Mai sunt si alte plati restante care se apropie de termenul de 90 de zile si care vor deveni arierate si vor trebui platite. Noi avem o prevedere foarte clara in acordul cu FMI, nu intram in bordul Fondului Monetar International in iunie daca nu indeplinim aceasta conditie", a spus Liviu Voinea.
Ministrul a precizat ca intelegerea cu Fondul este de interes national, dar ca este si interesul statului sa plateasca datoriile astfel incat economia sa functioneze.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, are tot sprijinul sau, in ciuda criticilor presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, subliniind ca are toata increderea in autoritatile locale, doar ca "nu fac ei Guvernul". mai mult
Sambata, 09 Martie 2013, ora 15:23
Autoritatile locale care inregistreaza arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate sa reduca volumul datoriilor cu cel putin 85% in termen de doua luni, pana la 31 martie, in caz contrar Trezoreria urmand sa limiteze platile care pot fi efectuate din contul acestora.
Unitatile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate in acest caz sa nu opereze plati din conturile unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale si institutiilor de subordonare locala.
Singurele exceptii acceptate vor fi platile pentru achitarea drepturilor salariale si a contributiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum si pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile de asistenta sociala si a celor din institutiile de sanatate, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.
"Nu se iau in considerare arieratele aflate in litigiu. In cazul nerespectarii prevederilor, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate sa nu opereze plati din conturile unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale si institutiilor de subordonare locala, cu exceptia platilor pentru achitarea drepturilor salariale si a contributiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum si pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din institutiile de asistenta sociala si a celor din institutiile de sanatate", se arata in document.
Decizia este motivata de Guvern, printre altele, prin volumul mare al arieratelor... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 17:07
Florin Georgescu, ministrul Finantelor, a anuntat ca 600 de milioane de lei vor fi alocati de la ministerul Administratiei pentru plata arieratelor. Ministrul a mentionat ca aceste plati reprezinta una dintre obligatiile pe care statul roman si le-a asumat, prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
Arieratele, obligatiuni financiare ajunse la scadenta si neachitate, sunt incluse in trei categorii, potrivit documentului facut public de Consiliul Fiscal, respectiv arierate ale bugetului de stat, ale bugetului asigurarilor sociale si ale bugetelor locale.
"In momentul de fata, cele mai mari arierate sunt la bugetele locale si la companiile de stat, probabi. La bugetele locale, de exemplu, avem legea finantelor publice locale care a fost amendata in mai multe randuri, dar unul din amendamentele importante a fost incalcat. O autoritate locala nu poate sa deschida credite bugetare pentru un capitol de buget daca nu si-a achitat arieratele la acel capitol de buget. Acel amendament la legea finantelor publice nu este aplicat in momentul de fata", a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, intr-un interviu, pentru Business24.
La nivelul lunii iunie arieratele cu restanta erau in valoare de 1,913 miliarde de lei, numai la bugetele locale, in timp ce arieratele bugetului asigurarilor sociale erau, in luna iunie, in valoare de 1,419 miliarde de lei. Arieratele la bugetul de stat erau in valoare de 414 milioane de lei.
Florin Georgescu: Estimam un... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:10
Consiliul Fiscal anunta ca arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie - iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale.
In 2011, tintele aferente arieratelor au fost atinse. In lunile martie si iunie 2012 insa, aceste tinte au fost ratate, atat in cazul bugetelor locale, cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat.
Cresterea arieratelor monitorizate de FMI in perioada martie - iunie a facut ca nivelul acestora sa se apropie de cel inregistrat in decembrie 2008, sustin reprezentantii Consiliului Consultatv.
Consiliul Consultativ adauga ca, daca se iau in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.
Problema arieratelor la bugetele locale reflecta "o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.
Consiliul Fiscal sustine masurile adoptate de Ministerul de Finante pentru echilibrarea bugetelor locale
Ministerul Finantelor a decis sa majoreze, prin rectificare bugetara, sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata, cu scopul echilibrarii bugetelor locale pe anul 2012. Aceasta masura ar permite... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:01