Pe 9 aprilie va avea loc, la Bruxelles, summit-ul UE-China, iar analistii economici se asteapta ca tonul Uniunii sa fie mai categoric, dupa ce Italia si-a anuntat saptamana trecuta intrarea in megaproiectul Belt and Road Initiative (BRI, sau Drumul Matasii).
Guvernul populist a semnat, cu ocazia vizitei presedintelui XI Jinping, 29 de contracte sau memorandumuri de intelegere, dintre care 10 se refera la proiecte economice cu o valoare de 2,5 miliarde de euro si un potential de inca 20 de miliarde de euro.
Suma in chestiunea italiana nu este impresionanta, dar semnalul si contextul au deranjat nu numai SUA, ci si Bruxelles-ul.
Italia devine prima tara G7 care participa la proiectul BRI, iar asta se intampla exact cand Europa incearca sa instituie un mecanism de verificare a investitiilor straine (tinta principala fiind China) si sa ajunga la o pozitie comuna fata de expansiunea coordonata de Beijing.
"Nu este o metoda buna sa discutam acorduri bilaterale privind noul Drum al Matasii", a spus presedintele Emmanuel Macron dupa reuniunea Consiliului European, care a avut loc tot la sfarsitul saptamanii trecute, iar Mark Rutte, premierul olandez, a fost chiar mai transant: "Sa nu fim naivi! Trebuie sa tineti cont de posibilitatea ca China, prin aceste politici, sa-si urmeze unele interese nationale. Asta poate fi o problema, dat fiind continutul acestor acorduri".
Temerea liderilor europeni este ca achizitiile chineze din UE nu sunt o simpla chestiune ce tine de... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 16:45