Adoptarea Ordonantei de Urgenta ce modifica si completeaza acte normative in materie electorala cu o luna inaintea referendumului din 26 mai "nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", se afirma intr-o scrisoare deschisa semnata de reprezentanti ai societatii civile si trimisa, marti, presedintelui Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituletu-Buica.
"Proiectul de ordonanta de urgenta prevede calcularea procentului de prezenta necesar pentru validarea referendumului raportat la numarul alegatorilor inscrisi in registrul electoral si nu la numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000.
Avand in vedere ca aceasta modificare este categoric de natura a afecta drepturile electorale, in masura in care presupune cresterea semnificativa a cvorumului de prezenta, consideram ca adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o luna inaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constitutia Romaniei si nu respecta recomandarile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia", arata sursa citata.
Potrivit reprezentantilor societatii civile, "limitarea practicii modificarii legislatiei electorale prin ordonante de urgenta doar la prevederi menite sa faciliteze organizarea si sa contribuie la buna desfasurare a procesului electoral este o recomandare de lunga durata a organizatiilor societatii civile".
Recomandari similare si la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:45
Referendumul consultativ privind reducerea numarului de parlamentari din Republica Moldova, care s-a desfasurat, duminica, in paralel cu alegerile parlamentare, va fi validat de Comisia Electorala Centrala (CEC), a anuntat, luni, intr-un briefing de presa, presedintele CEC, Alina Russu.
Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, dupa centralizarea datelor din 2.101 din cele 2.141 de sectii de votare, la referendumul republican consultativ au participat 39% dintre alegatorii inscrisi in listele electorale.
"Putem sa declaram acest exercitiu valabil, dat fiind faptul ca la el a participat mai mult de o treime din numarul persoanelor inscrise in listele electorale", a afirmat Rusu.
Dintre alegatorii prezenti la urne, peste 730.000 si-au manifestat sustinerea fata de ideea reducerii numarului de parlamentari de la 101 la 61, in timp ce peste 260.000 au fost impotriva.
In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare de pe buletinul de vot, cea legata de posibilitatea revocarii parlamentarilor daca nu isi indeplinesc obligatiile, peste 790.000 de alegatori au raspuns pozitiv, iar peste 200.000 au fost impotriva.
Vezi si Alegeri in Moldova | Rezultate partiale: Partidul lui Dodon, pe primul loc
Citeste si:
Cum actioneaza propaganda rusa la Chisinau: adanceste faliile identitare si propaga ura fata de OccidentExpert al Fundatiei Jamestown: Rusia nu vrea sa atace sau sa re-subjuge Republica Moldova, ci sa o mentina intr-o zona gri ...citeste mai departe despre... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 14:28
Peste 91% dintre romanii prezenti la urne, sambata si duminica, au votat pentru modificarea Constitutiei, astfel incat termenul de casatorie sa fie redefinit prin "uniunea dintre un barbat si o femeie" si putin peste 6% au votat impotriva redefinirii familiei in Constitutie.
Prezenta la vot a fost de 20,96%, mult sub pragul de 30% necesar pentru validarea scrutinului.
"Suntem in masura sa va oferim rezultatele verificarii si centralizarii partiale, pana la ora 09:00, astazi, 8 octombrie.
Din totalul numarului de persoane inscrise pentru referendum, 18.278.496, si-au exprimat votul 3.778.716 de persoane, care reprezinta un procent de 20,96%.
Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul DA: 3.461.581, care reprezinta 91,61% din numarul participantilor. Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul NU: 242.671, care reprezinta 6,42% din numarul participantilor. Voturi nule: 74.714, adica 1,97% din numarul participantilor", a declarat luni presedintele Biroului Electoral Central (BEC).
Urmatoarele date vor fi anuntate la ora 13:00.
Pentru ca referendumul sa fie valabil, dupa ce PSD si ALDE au schimbat legea, prezenta la urne trebuia sa fie de doar 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246).
Totodata, referendumul ar fi fost validat daca optiunile valabil exprimate reprezintau cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).
Organizarea plebiscitului a costat circa 35 de milioane... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 10:08
Referendumul prin care s-a dorit revizuirea notiunii de familie in Constitutie nu va fi validat, dupa ce doar 20,41% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in Romania, in cele doua zile in care s-a desfasurat scrutinul.
Prezenta la urne a fost foarte scazuta, un singur judet reusind sa depaseasca pragul necesar pentru validarea referendumului. Este vorba despre Suceava, unde 30,67 % dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne.
Judetul Dambovita a fost si el aproape de a atinge pragul, inregistrandu-se o prezenta la vot de 28,98 %. Judetul Bihor s-a situat pe locul trei in ceea ce priveste prezenta la urne - 28,92 %.
De cealalta parte, cea mai scazuta prezenta la vot a fost in Covasna - 8,50%, Harghita - 11,12%, Tulcea - 14,09%, Constanta - 14,47%, Satu Mare 14,89% si Sibiu cu 14,96%.
Iata cum arata harta prezentei la vot pe fiecare judet in parte:
Pentru ca referendumul sa fie valabil, dupa ce PSD si ALDE au schimbat legea, prezenta la urne trebuia sa fie de doar 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246).
Totodata, referendumul ar fi fost validat daca optiunile valabil exprimate reprezintau cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).
A mai ramas de centralizat prezenta la vot din diaspora, insa este greu de crezut ca aceasta ar putea schimba rezultatul final.
Organizarea plebiscitului a costat circa 35 de milioane de euro, insa imaginile din... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 00:03
Mai multi intelectuali romani, printre care scriitorii Andrei Cornea si Vlad Zografi, politologul Vladimir Tismaneanu, istoricul religiilor Andrei Oisteanu si actorul Marius Manole, semneaza un apel public impotriva campaniei pro-referendum, care a devenit o miscare antieuropeana, care submineaza interesele nationale.
Sunt 39 de intelectuali semnatari - profesori, actori, cercetatori, scriitori. "Ceea ce parea la inceput o mobilizare homofoba s-a transformat in cea mai ampla manifestare antieuropeana de la mijlocul anilor '90 pana astazi", scriu semnatarii.
Ei cer si "numirea unei comisii parlamentare care sa investigheze manipularile care au transformat referendumul intr-o miscare de subminare a intereselor nationale ale statului roman".
Lista semnaturilor ramane deschisa.
Apelul integral privind campania urii - antieuropeana si contrara intereselor Romaniei
Actiunile care tintesc mobilizarea celor 6 milioane de oameni necesari pentru validarea referendumului numit "pentru familia traditionala" au atins in ultima perioada continuturi si proportii halucinante. Recursul la lege a ajuns inoperant, insusi Guvernul Romaniei dand tonul printr-o ordonanta de urgenta care incalca flagrant legislatia si intra in contradictie cu decizii ale Curtii Constitutionale relevante pentru derularea referendumului. Instantele de judecata sesizate se feresc chiar in aceste "ultime zile" sa isi asume rolul lor de garant al ordinii constitutionale. Opinia publica este asaltata de... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 15:42
Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu considera ca referendumul pentru redefinirea casatoriei in Constitutie nu este o tema relevanta pentru societatea romaneasca, iar, daca va fi validat, va crea mai mari necazuri Romaniei din punct de vedere european decat orice alta tema.
"Nu este o tema relevanta pentru societatea romaneasca, pentru ca e foarte clar: va fi un rezultat de 90% Da.
Nu cred ca aveam nevoie de un asemenea referendum care va crea foarte multe discutii inutile intre noi, cand legile din tara asta erau foarte clare, nu exista vreo problema de niciun fel. Daca mai erau ceva lucruri neclare, ca, de exemplu, tema infiat copii, puteau fi reglementate printr-o lege. E o tema care nu trebuia pusa pe masa.
Eu sunt ingrijorat. Rezultatul, daca va fi DA si validat, si tot ne va crea mai mari necazuri din punct de vedere Europa decat orice alta tema, pentru ca este vorba de drepturile omului", a spus Marinescu, la dezbaterea "Alegerile europarlamentare 2019: Europa, incotro?", organizata de Euroactiv Romania.
El a adaugat ca se intreaba daca actuala majoritate parlamentara, "care oricum sunt un grup de incompetenti, asa cum nu am avut niciodata", promoveaza acest referendum "din prostie sau din intentie".
"Nu stiu ce se va intampla, dupa ce acest referendum va fi validat, ca atitudine, deja au fost cateva discutii in grupurile politice acum doua zile (in grupurile din Parlamentul European - n.red.) ", a incheiat Marinescu.
Atat premierul Viorica... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 15:50
Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) se intruneste, marti, pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Romaniei Traian Basescu si confirmarea rezultatelor acestuia.
In asteptarea deciziei Curtii Consitutionale, in masura sa ofere un semnal pozitiv pietelor financiare sau sa agraveze criza politica din Romania, leul s-a depreciat luni, cu 0,19% in fata euro, BNR afisand un curs oficial de 4,4939 lei/euro.
Mai mult, reprezentantii ING sustin ca nicio decizie a Curtii Constitutionale nu va avea efecte pozitive asupra cursului de schimb valutar, aprecierea din ultimele zile de tranzactionare datorandu-se interventiei BNR.
O eventuala invalidare a scrutinului urmand sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale, a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, pentru Mediafax.
"Revenirea la putere a presedintelui suspendat Basescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declansa alegeri prezidentiale anticipate, ar creste nivelul potentialelor derapaje fiscale si, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior", noteaza Muscalu, intr-o scurta analiza transmisa, luni, de banca.
Analistii ING considera ca aprecierea recenta a leului pare sa-si fi pierdut elanul, idee sustinuta, potrivit... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 14:03
Curtea Constitutionala nu a ajuns la o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului, aceasta fiind amanata pana in data de 12 septembrie.
Update 16.37 - Aspazia Cojocaru, judecatoare la Curtea Constitutionala: "dupa mine, referendumul trebuie anulat, pentru ca s-a bazat pe informatii false".
Curtea Constitutionala s-a intrunit joi, la ora 9, pentru a se decide in privinta valabilitatii referendumului organizat duminica, 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Fiecare birou electoral trebuie sa-si renume listele electorale, potrivit unuia dintre membrii comisiei, citat de catre Antena3.
Crin Antonescu ramane presedinte interimar pana cand CCR va lua decizia.
Magistratii CCR s-au intalnit marti si miercuri, sedinta fiind intrerupta de mai multe ori. Judecatorii au cerut mai multe documente, atat din partea Ministerului de Interne, cat si din partea Institutului National de Statistica.
Conform legislatiei in vigoare, referendumul este validat, daca la vot se prezinta 50%+1 dintre cetatenii cu drept de vot. Conform rezultatelor Biroului Electoral Central, la vot s-au prezentat 46,24% din cetateni.
CCR a cerut miercuri, cand au inceput deliberarile pentru validarea sau invalidarea referendumului, documente suplimentare de la institutiile invocate de USL in cererile sale. mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 16:13
Curtea Constitutionala a decis sa amane decizia privind validarea sau invalidarea referendumului, pentru joi, 2 august.
Update: 20.40 - Curtea Constitutionala a trimis un comunicat prin intermediul caruia a anuntat ca a solicitat informatii suplimentare de la Ministerul de Interet si de la Institutul Nationala de Statistica (INS).
"Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii", se arata in comunicatul CC.
Sedinta Curtii va fi reluata joi, incepand cu ora 09.00.
Update: 19.39 - Curtea Constitutionala a cerut informatii suplimentare de la institutiile care au organizat referendumul, potrivit Antena3. Printre institutiile de la care Curtea Constitutionala a cerut detalii suplimentare se afla si INS, care poate oferi informatii privind evidenta populatiei.
Judecatorii CCR s-au intrunit miercuri, la ora 14:00, pentru a lua o decizie referitoare la validarea sau invalidarea scrutinului de duminica. Sedinta CCR a intrat in pauza la ora 16:30 si a fost reluata la ora 18:00, judecatorii analizand contestatiile depuse de USL.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui au ajuns... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 19:39