Pe piata telecom din Romania este nevoie de un nou operator care "ar fi in masura sa puna mai multa presiune concurentiala pe cei deja prezenti", a declarat marti vicepresedintele Consiliului Concurentei, Valentin Mircea.
"Am dori sa existe un nou intrat pe piata telecom. Deci, pe langa cei patru operatori deja prezenti cu licente, sa existe un nou intrat. Evident, acesta ar avea dificultati majore, costuri mai mari de a-si construi o retea, de a se afirma pe piata, dar ar fi in masura sa puna mai multa presiune concurentiala pe cei deja prezenti".
"Nu ar fi bine sa existe un joc doar intre cei prezenti. Daca piata va dicta o asemenea situatie, asta este, dar trebuie facut orice pentru a facilita intrarea unor noi operatori", a mentionat Valentin Mircea.
Potrivit acestuia, exista grupuri mondiale in telecom care nu sunt prezente in Romania. Vicepresedintele Consiliului Concurentei considera ca, pentru a incuraja noi intrari pe aceasta piata, este nevoie de blocuri de frecvente rezervate noilor intrati.
"Concurenta tinde in acest moment sa se moleseasca. Nu este ceva nefiresc, nu poti sa fii tot timpul la maxim, dar se poate si mai bine. Nu as sfatui operatorii de telefonie mobila sa se moleseasca. Noi incercam sa mentinem o presiune justificata ca ei sa dea tot ce e mai bun de la dumnealor", a mai spus Valentin Mircea. mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 15:55
Presedintele Basescu a semnat luni decretul de eliberare din functie a lui Mircea Valentin din functia de consilier de concurenta, membru al Plenului Consiliului Concurentei, in urma demisiei, acesta fiind numit, prin alt decret, in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei.
Totodata, Basescu a semnat un alt decret pentru numirea lui Gyerko Laszlo ca membru al Plenului Consiliului Concurentei, in functie de consilier de concurenta. Presedintia anunta ca seful statului va participa, marti, la ora 12.00, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei de catre Mircea Valentin si in functia de consilier de concurenta de catre Gyerko Laszlo.
In calitatea sa de autoritate nationala in domeniul concurentei, Consiliul Concurentei pune in aplicare si asigura respectarea prevederilor nationale, dar si a celor comunitare de concurenta. In acelasi timp, Consiliul Concurentei are rolul de autoritate nationala de contact in domeniul ajutorului de stat intre Comisia Europeana, pe de o parte, si institutiile publice, furnizorii si beneficiarii de ajutor de stat, pe de alta parte.
Consiliul Concurentei este un organ colegial, format din 7 membri: un presedinte (a carui functie este asimilata celei de ministru), 2 vicepresedinti (a caror functie este asimilata celei de secretar de stat) si 4 consilieri de concurenta (a caror functie este asimilata celei de subsecretar de stat).
Membrii Consiliului... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 21:33
Consiliul Concurentei sustine ca este nevoie de infiintarea unui minister al Energiei, care sa promoveze politici clare in acest sector.
Reprezentantii Consiliului Concurentei se plang ca organizarea si restructurarea sistemului energetic nu evolueaza de 5 ani de zile, toate proiectele anuntate de Ministerul Economiei fiind abandonate, anunta TVR1.
Afirmatia reprezentantilor Consiliului Concurentei vine pe fondul celor declarate ieri de Valentin Mircea, membru al Consiliului, care a precizat ca reorganizarea sistemului energetic merge din esec in esec si ca, in ceea ce priveste privatizarea, conteaza si cine va cumpara.
Tema sectorului energetic a fost si in atentia lui Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania, care declara marti ca a discutat cu Traian Basescu pe tema energiei si privatizarea pachetelor majoritare. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 10:02
Reorganizarea sectorului de productie a energiei a mers din esec in esec in ultimii ani, chiar daca formal niciunul dintre proiectele anuntate si ulterior abandonate nu a fost a retras, a declarat marti Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurentei.
"Winston Churchill spunea ca succesul este sa mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul. S-ar putea aplica si aici. Romania are nevoie de un minister al Energiei, care sa se ocupe de politici clare si coerente, care sa ramana neschimbate in timp", a afirmat Mircea la conferinta Mediafax Talks about Energy.
Ministerul Economiei incearca de cativa ani sa restructureze sectorul productiei de energie.
Initial, institutia intentiona sa creeze o companie nationala, apoi doua astfel de societati, iar in prezent vizeaza formarea altor doua companii mai mici.
Proiectul actual al Guvernului este crearea a doua complexe energetice, Oltenia si Hunedoara.
Complexul Energetic Oltenia va fi format prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia cu termocentralele Turceni, Craiova si Rovinari. Complexul Energetic Hunedoara va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei. mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 14:43
Consiliul Concurentei trebuie intarit astfel incat sa-si permita sa actioneze impartial-neutru in sprijnul mediului economic, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, care sustine ca sunt sectoare unde se incalca legea fara ca institutia sa reactioneze, precizeaza Mediafax."Este nevoie de implicarea mai activa, mai cu finalitate utila pentru mediul de afaceri, dupa cum se desfasoara lucrurile in economie. Am solicitat investigatii pentru cazuri de abuz de pozitie dominanta si de asemenea, pentru cartelare, unde piata este impartita de putini jucatori", a spus Parvan, la conferinta MEDIAFAX Talks about Competition Law.
Reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) s-a referit la piata gazelor naturale, Parvan apreciind ca se actioneaza corelat, la stabilirea preturilor, desi jucatorii au surse diferite de aprovizionare.
De asemenea, el a mai mentionat piata combustibililor, pe care "se petrec lucruri care privesc pozitia dominanta".
"O astfel de companie face profit in crestere cu 211% in an de criza. Nu gasiti astfel de cazuri in alte state", a aratat Parvan.
Reprezentantul AOAR a adus in discutie si programul "Prima Casa 2", mentionand ca introducerea locuintelor ANL a dus la distorsionarea pietei pentru dezvoltatorii imobiliari.
"Concurentei nu a avut nicio reactie la aceste solicitari. Acestea ne fac ca si asociatie sa avem unele rezerve ca institutia se uita si la zone mai sensibile. Consiliul Concurentei trebuie intarit, sprijinit... mai mult
Luni, 27 Septembrie 2010, ora 12:56
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru numirea consilierului de stat de la Departamentul de Planificare si Analiza Politica din cadrul Administratiei Prezidentiale in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, pentru un mandat de 5 ani.Seful statului a semnat, de asemenea, decretele pentru numirea lui Otilian Neagoe in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei, a lui Mircea Valentin si Dan Ionescu in functiile de consilieri de concurenta, membri ai Plenului Consiliului Concurentei. Otilian Neagoe a fost, in legislatura 2004-2008, senator PSD de Brasov.
Dan Ionescu a fost deputat in legislatura 2000-2004, membru al PD, pana in mai 2001, trecand apoi la PSD. Ionescu a indeplinit si functia de economist la Oficiul Concurentei. Mircea Valentin a fost, in mandatul fostului primar general Adriean Videanu, membru al CGMB, din partea PLD. mai mult
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 09:56