De la 1 ianuarie 2023 românii care au credite cu dobânzi variabile care sunt calculare în funcție de indicele IRCC vor plăti rate mai mari.
Specialiștii în creditare spun că noua valoare se va apropia de 6%.
Valentin Anghel, expert în creditare, a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, ce se va întâmpla cu creditele de la anul.
„De la 1 ianuarie 2023 IRCC se majorează de la 4.06%, cât este acum, la 5.71%. Creșterea indicelui IRCC are un impact major asupra tuturor creditelor cu dobânzi variabile raportate la IRCC: credite ipotecare, credite Noua Casă și credite de nevoi personale.
Toată categoria de români cu credite Prima Casă care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC prin semnarea unui act aditional cu banca, se află acum în aceeași situație în care se aflau și în urmă cu 6-9 luni. Cu un decalaj de câteva luni, pare că IRCC ajunge din urmă indicele ROBOR.
IRCC se recalculează trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie, așadar cu un IRCC de 5.71% de la 1 ianuarie 2023, dobânzile creditelor ipotecare vor fi de aproximativ 8%-9%, în funcție de specificațiile contractelor de credit pe care românii le-au semnate cu băncile în trecut.
În concluzie, de la începutul anului viitor, toate ratele creditelor existente cu dobânzi variabile cresc cu aproximativ 10% - 25% față de cât plătesc românii acum, în funcție de vechimea creditului, de tipul acestuia, de valoarea lui și de perioada... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2022, ora 22:59
Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica si financiara, a apreciat, marti, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu ocazia semnarii unui protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale si a lansarii cartii "Economia pe intelesul tuturor", scrisa de presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
"Potrivit unei statistici a Bancii Mondiale, pe o scara de la zero la o suta, Romania are un indice de 31, sub media generala. Mai avem destule de facut in eforturile de a creste ceea ce noi numim la Banca Nationala cultura economica si financiara din aceasta tara. Daca ne uitam la acest indice, suntem inca sub medie si mai avem multe de facut", a subliniat Isarescu.
Guvernatorul a vorbit despre volumul de educatie economica, aratand ca, fara o crestere a nivelului de educatie financiara, nu poti sa-ti explici nici lucrurile simple, iar aceasta carte isi propune sa explice economia pe intelesul marelui public.
"Exista un moment al extazului si acesta tine foarte putin - cand iei un imprumut si primesti bani. Apoi, vine o perioada grea, chiar sadica, atunci cand trebuie sa banii inapoi", a subliniat guvernatorul, vorbind despre educatia financiar-bancara.
La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezent la lansarea lucrarii semnate de Lucian Anghel, a apreciat ca aceasta este o carte complicata, chiar daca se adreseaza publicului larg, deoarece in sistemul financiar s-au produs schimbari importante.
"Este... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:40