Ungaria va ridica inca un gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia, pentru a se apara de influxul de refugiati, care ar putea sa reapara pe ruta balcanica incepand cu aceasta primavara.
Pentru grupurile de refugiati din Orientul Mijlociu, Ungaria reprezinta o tara de tranzit catre tarile mai bogate din Europa de Vest, dar valul migrantilor a ajuns sa fie o adevarata problema pentru localnici si oficialii de la Budapesta, informeaza IB Times.
In 2015, Ungaria s-a trezit cu un numar de 1.800 de cereri de azil la suta de mii de locuitori, refugiatii alegand aceasta varianta care le permitea sa se se instaleze in prima tara din spatiul Schengen iesita in cale, urmand ca apoi sa-si continue traseul spre Vest in conditii mai lejere.
Insa teama de a nu trece prin criza refugiatilor izbucnita in Grecia, ca si spaima adapostirii unor celule teroriste latente aflate in drum spre Europa de Vest i-au fortat pe oficialii de la Budapesta sa blocheze accesul pribegilor intrati in tara pe ruta balcanica cu un gard de sarma ghimpata inalt de 4 metri si intins pe o lungime de 170 km.
De asemenea, in vara anului trecut, guvernul Orban a anuntat oficialii UE ca refuza preluarea refugiatilor in cadrul programului de relocare stabilit de Bruxelles.
Acum, Budapesta pregateste un nou gard de sarma ghimpata care sa dubleze bariera de la granita cu Serbia de teama deteriorarii relatiilor dintre tarile vest-europene si Turcia, fapt care ar putea suspenda in cele din urma si acordul... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:03
Uniunea Europeana a decis sa acorde Bulgariei suma de 108 milioane de euro, reprezentand fonduri de urgenta, pentru a o ajuta sa-si protejeze frontierele de un aflux tot mai important de migranti ilegali si refugiati in aceasta tara, a anuntat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Peste un milion de persoane care fug din calea conflictelor si saraciei din orientul Mijlociu si Africa au intrat anul trecut in Europa, cea mai mare parte dinspre Grecia, unde au trecut din Turcia, relateaza Reuters.
Sofia afirma ca fluxul de migranti ...citeste mai departe despre "Bulgaria va primi de la UE peste 100 de milioane de euro pentru a opri valul imigrantilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 21:57
In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.
Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.
Exodul se amplifica
263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).
Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.
Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.
Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.
Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".
Ghetouri europene... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:32
Birocratii din corpul executiv al UE par tot mai atasati de aplicarea pedepselor, exemplul cel mai bun fiind stabilirea unei penalitati de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care va fi platita de statele care trebuie sa indeplineasca o cota de azilanti redistribuiti.
Analistii Bloomberg cred ca abordarea Comisiei Europene este gresita, mai ales in contextul in care valul de refugiati pare sa mai piarda din intensitate.
Viziune pe termen lung
Europa ar trebui sa aiba o abordare pe termen lung in problema crizei refugiatilor, stabilirea cotelor nefiind de foarte mare folos intr-un spatiu de libera circulatie.
In spatiul Schengen, orice azilant se poate stabili intr-o tara pentru a pleca apoi spre destinatia tintita initial.
Nu trebuie uitat nici faptul ca scopul principal a fost dintotdeauna reducerea influxului de refugiati in regiune si nu managementul de moment al unei situatii particulare.
Acordul incheiat cu Turcia in privinta reducerii numarului de refugiati si programul de redistribuire in interiorul UE pot reprezenta puncte de pornire in gasirea unei solutii, dar nu se constituie intr-o solutie finala a crizei refugiatilor.
Intarirea frontierelor externe ale UE si constituirea unei baze comune de date cu refugiatii intrati pe continent sunt si ele chestiuni cruciale in aceasta problema, dar un alt punct de pe lista il reprezinta si eliminarea restrictiilor pentru azilanti de pe pietele de munca din cele 28 de state.
Recompense in loc de... mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:04
Intelegerea dintre Bruxelles si Ankara pe tema gestionarii mai stricte a crizei refugiatilor din regiunea Orientului Mijlociu pare sa nu aiba sanse de izbanda, transformandu-se la scurt timp dupa parafare intr-un mar al discordiei.
In vreme ce premierul Ahmet Davutoglu solicita o liberalizare a regimului de vize europene pentru cetatenii turci fara respectarea conditiilor impuse de UE, seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker anunta sec: "Criteriile raman neschimbate!", informeaza Reuters.
Pretentii ridicate
Ankara incearca sa obtina cat mai multe avantaje din parteneriatul incheiat cu oficialii de la Bruxelles.
Intelegerea semnata luna trecuta de cele doua parti prevedea preluarea direct din Turcia a refugiatilor ce urmeaza sa fie acceptati in UE, returnarea migrantilor intrati ilegal pe teritoriul Greciei dupa 20 martie, acordarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, dupa cum mentioneaza Ziare.com.
In schimb, Turcia ar trebui sa asigure o mai buna paza a frontierelor sale in scopul blocarii migratiei ilegale catre teritoriul european.
In ciuda faptului ca Ankara mai are de indeplinit inca 17 conditii din cele 75 impuse in cadrul programului de liberalizare a vizelor, premierul Davutoglu a anuntat ca Turcia nu se vede obligata sa isi respecte angajamentul, daca liderii UE nu vor acorda turcilor dreptul la libera circulatie pana in luna iunie.
Replica dura
"Ca parte a intelegerii,... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:38
Refugiatii si migrantii care se indreapta spre Europa ar putea fi nevoiti sa caute alternative la traseul care strabate Peninsula Balcanica, iar ocolul ii va purta prin Rusia si Ucraina.
Premierul ceh Boguslav Sobotka atrage atentia oficialitatilor de la Moscova si Kiev ca tarile lor ar putea deveni in curand parte a itinerariului migrantilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu care vor sa ajunga in Europa, relateaza agentia TASS.
Presiune pe rusi
"Refugiatii incearca deja sa ajunga din Turcia in UE prin Rusia si Ucraina", afirma premierul ceh.
Sobotka a anuntat ca, inevitabil, ruta balcanica, pe care o parcurg cei mai multi dintre migrantii ajunsi la portile Europei, se va inchide pentru a proteja spatiul Schengen si frontierele externe ale Uniunii.
"Va dura aproape un an si sper sa incepem din vara. Va fi nevoie de o fortificare a frontierelor externe din spatiul Schengen", a spus seful guvernului de la Praga.
In opinia sa, valul migrationist se va muta spre nord, pe teritoriul Ucrainei si Rusiei, de unde vor incerca sa penetreze granita catre statele baltice.
In plus, in perioada calduroasa, migrantii ajunsi in Rusia ar avea o sansa in plus de a se aventura si prin pustiul nordic catre Finlanda si Norvegia, calatorie pe care anul trecut au facut-o cu succes peste 4.500 dintre ei.
Mix de etnii
In primele 10 zile ale lunii februarie, oficialitatile din Kandlaksa au anuntat ca fluxul migrantilor care au incercat sa traverseze zona arctica... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 15:15
Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.
Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.
Singura usa deschisa
Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.
"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.
Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.
In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
1Scaderea pretului petrolului risca sa dea o lovitura neprevazuta Europei, care s-ar putea trezi asaltata de un nou val de refugiati.
Este vorba despre sirienii care s-au refugiat in Kurdistanul irakian si care nu mai pot fi intretinuti de guvernul local, ca urmare a crizei petrolului - singura sursa de venit. In aceste conditii, multi dintre cei 1,8 milioane de refugiati adapostiti in taberele ONU din Kurdistan se gandesc serios sa-si incerce norocul si sa ajunga in Europa, relateaza Bloomberg.
De 10 ori mai ieftin
In Kurdistanul irakian, regiune de granita intre Irak, Iran si Turcia, traiesc aproximativ 5 milioane de locuitori, dintre care 1,8 sunt refugiati de razboi goniti de conflictele din Siria.
Pana acum, reprezentantii Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU au fost multumiti ca au putut infiinta tabere intr-o regiune in care costurile intretinerii unui refugiat sunt de 10 ori mai reduse decat in Europa.
"Nu este nicio cale mai simpla de a spune acest lucru. Este mult mai ieftin sa ai grija de refugiati aici decat in Europa. Costul ingrijirii unui refugiat stabilit in Kurdistan este de 1.500 de dolari/an, in vreme ce in vestul Europei suma ar fi de 10 ori mai mare", explica Frederic Cussigh, coordonator al Inaltului Comisariat pentru Refugiati.
Guvernul local a suportat o mare parte din cheltuieli bazandu-se pe veniturile consistente obtinute din exploatarea si vanzarea petrolului din regiune.
Recent insa, oficialii de la Bagdad au redus... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 11:35
Exasperat de refuzul unor sefi de stat din UE de a accepta impartirea poverii imigrantilor sositi in tara sa, premierul italian Matteo Renzi exclama in mijlocul summit-ului de la Luxemburg, din luna iunie: "Daca asta e Europa voastra, atunci puteti sa v-o pastrati!".
De atunci si pana acum nu pare sa se fi schimbat mare lucru. Sub scuza apararii unor valori crestine, multi lideri europeni calca in picioare principiul fundamental al crestinismului: mila fata de aproapele aflat in suferinta, observa comentatorii CNBC.
Esec pe toata linia
Doar amplitudinea acestei crize a refugiatilor veniti din Africa si Orientul Mijlociu fac diferenta intre ceea ce se intampla acum si episoadele precedente ale celor un milion de ucrainieni fugiti anul trecut de ororile razboiului sau de criza refugiatilor din razboaiele balcanice.
Scenariul, in schimb, pare tras la indigo si devine emblematic pentru o Uniune Europeana incapabila sa raspunda rapid oricarei mari provocari, asa cum incapabila s-a dovedit sa le si anticipeze.
Nici macar nu este o vina pe care sa o poti arunca pe lipsa infrastructurii institutionale din Europa.
UE are oameni pentru orice: de la probleme economice, sociale sau de afaceri externe, pana la specialisti care scriu regulile si tehnicile de fabricare a branzei.
Europa are inclusiv lideri ale caror reactii in fata crizei umanitare care afectereaza deja Grecia, Italia, Ungaria si Serbia, trec printr-un spectru larg care acopera grotescul, grandomania... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 15:42
1