Iarna aceasta, numarul turistilor din strainatate prezenti in statiunile de pe Valea Prahovei a scazut considerabil. Si romanii care au venit in vacanta la munte au fost mai putini fata de alti ani.
"Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare din judetul Prahova in luna decembrie 2020, comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, au inregistrat o scadere cu 52,0%, iar cele ale turistilor straini o scadere cu 72,5%", sunt cifrele publicate de Directia de Statistica Prahova.
Sursa citata a mai precizat ca numarul turistilor sositi in structurile de primire turistica, in luna decembrie 2020 a fost de 22857 persoane, din care 22414 turisti romani (98,1%) si 443 turisti straini (1,9%).
Numarul innoptarilor in structurile de primire turistica a fost de 46098 in luna decembrie 2020, in scadere cu 53,8% fata de aceeasi luna a anului 2019.
Seful Centrului de Informare si Promovare Turistica Sinaia, Paul Popa: am pierdut in Sinaia turismul international.
"Nu am avut oameni care sa vina. Inainte, la 10 oameni care intrau (in Centrul de Informare si Promovare Turistica Sinaia n.r.) 8 erau straini. Am pierdut toata aceasta piata a turismului international. Stateau minimum 48 de ore in oras. Se duceau pe munte. Veneau multi pentru pPeles, pentru oras. Este un oras frumos, la poalele muntilor, peisaje superbe. I-am pierdut pe toti din cauza zborurilor, teama de infectare. Noi am pierdut in Sinaia turismul... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 06:00
Taberele de schi care sunt organizate in statiunile de pe Valea Prahovei au fost la mare cautare. Monitorii nu au marit preturile mai ales ca turistii au venit, din cauza pandemiei, pe partiile din tara. In doar cateva zile, cei din tabara deprind tainele acestui sport si invata regulile muntelui, dar si decalogul schiorilor.
La Azuga, de exemplu, o tabara de schi a costat 1600 de lei. In acesti bani sunt incluse masa, 5 nopti de cazarea, echipamentul pentru practicarea sportului si lectiile predate de monitori.
Instructorul Andrei Pintenaru a declarat ca cel mai mic schior din tabara a avut 3 ani iar cel mai mare 13 ani.
"In tabara au ore de schi in fiecare zi. Am montat si un atelier sa invete mai usor. Prima oara se merge pe partia de incepatori. Apoi, ne mutam pe partia Sorica. Cine invata sa schieze pe partia Sorica poate schia, apoi, oriunde in lume. Noi ii invatam tainele sportului, decalogul schiorului si regulile muntelui", a precizat Andrei Pintenaru.
Copilasii sunt dusi si la sanius sau in fun park, iar seara au petreceri tematice.
Inca se mai poate schia mai ales ca, in noaptea de duminica spre luni, a nins, stratul nou depus fiind de 15 centimetri la Azuga. Zapada, spun oamenii muntelui, va tine pana la sfarsitul lunii martie.
"Lumea nu a mai plecat in statiunile din strainatate. Au descoperit ca si la noi sunt partii bune si avem monitori buni. Turistii au inceput sa vina si in cursul saptamanii. Noi suntem la datorie", a mai declarat... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 17:10
Anuntul grupului farmaceutic Pfizer conform caruia vaccinul sau impotriva COVID-19 a redus cu 90% riscul de imbolnavire in urma contractarii noului coronavirus a generat marti un imens val de speranta in intreaga lume, Statele Unite estimand ca ar putea avea un vaccin autorizat in cateva saptamani, iar Uniunea Europeana "la inceputul anului 2021", relateaza AFP.
Deocamdata nu este clar daca vaccinul ofera imunitate de lunga durata. Insa, anuntul a starnit imediat un val de optimism si o crestere a pietelor bursiere mondiale, la doar zece luni dupa secventierea genomului noului coronavirus, considerata o importanta reusita stiintifica.
Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca anuntul este "incurajator", salutand intr-un mesaj publicat pe Twitter "o inovatie si o colaborare stiintifica fara precedent pentru a pune capat pandemiei!".
Presedintele american Donald Trump a salutat o "veste excelenta". Joe Biden, care il va inlocui pe Donald Trump la Casa Alba pe 20 ianuarie, a evocat un semnal de "speranta".
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, amanate in acest an din cauza pandemiei, au declarat marti ca succesul anuntat reprezinta o "usurare", chiar daca au decis sa continue deocamdata pregatirile pentru Jocurile Olimpice, reprogramate pentru vara viitoare, intr-un scenariu fara vaccin.
Potrivit Pfizer si partenerului sau german BioNTech, vaccinul lor, administrat in doua doze la trei... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 15:41
Circulatia rutiera pe Valea Oltului, in zona localitatii Caineni din judetul Valcea, a fost reluata duminica, 23 august, pe ambele sensuri, dupa ce timp de aproape sase luni traficul s-a desfasurat alternativ, pe un singur sens.
Intreruperea circulatiei a fost determinata de surparea unui parti din drumul national, dupa cresterea debitului raului Olt ca urmare a ploilor puternice din primavara. Situatia a fost, in tot acest timp, un veritabil cosmar pentru soferii care au fost nevoiti sa foloseasca ruta de pe Valea Oltului. Cozile erau aproape permanent in lungime de cativa kilometri, in conditiile in care DN7 este unul dintre cele mai circulate drumuri din Romania
"Atentionam conducatorii auto ca la inceputul lunii septembrie, pentru un interval de maximum patru zile, o sa fie instituita o noua restrictie de circulatie, pe un singur sens, in vederea efectuarii lucrarilor de refacere a partii carosabile.
Restrictiile de tonaj (> 7,5 t) in perioadele de weekend se mentin, pana la finalizarea lucrarilor. Precizam ca finalizarea lucrarii, conform contractului, este prevazuta pentru 15 septembrie 2020. In lipsa fenomenelor meteo extreme, exista toate premisele ca lucrarea sa fie finalizata mai devreme decat termenul contractual, in perioada imediat urmatoare", a transmis CNAIR.
Compania mai anunta ca a demarat lucrarile imediat dupa cedarea corpului drumului si surparea suprafetei carosabile de la inceputul lunii martie. In data de 10.03.2020 a inceput realizarea... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 12:09
Centrul Infotrafic al Politiei Romane informeaza ca sunt semnalate valori ridicate de trafic pe DN 1 Bucuresti - Brasov, pe sensul de urcare, fiind coloana in miscare pe tronsoanele kilometrice 101 - 107, intre localitatile Nistoresti si Comarnic, si 127 - 129, pe raza statiunii Busteni.
De asemenea, aglomeratie este si pe sensul catre Capitala al DN 1 Bucuresti - Brasov, intre kilometrii 138 (de la intrarea in judetul Prahova) - 129 (Busteni).
Politistii actioneaza pentru fluenta si recomanda urmatoarele rute alternative:
* DN 1A Brasov - Cheia - Ploiesti - Bucuresti;
* DN 73 Rasnov - Campulung - Pitesti - Bucuresti;
* DN 73 Rasnov - Campulung - DN 72A - Targoviste - Bucuresti;
* DN 71 Sinaia - Targoviste - Bucuresti.
Politistii le recomanda conducatorilor auto sa adapteze viteza la conditiile de drum, sa respecte indicatiile pentru fluidizarea circulatiei si sa manifeste o conduita preventiva in trafic. ...citeste mai departe despre "Se circula in coloana pe drumul spre statiunile de pe Valea Prahovei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 August 2020, ora 14:56
Ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock, a declarat joi ca este ingrijorat de un al doilea val de infectii cu coronavirus in Europa, subliniind ca guvernul de la Londra nu va ezita sa revina la masurile de carantina daca va fi necesar pentru a asigura securitatea sanitara in Marea Britanie, informeaza Reuters.
"Sunt ingrijorat de un al doilea val (al epidemiei). Cred ca puteti vedea ca un al doilea val a inceput sa se propage in Europa si trebuie sa facem tot ce este posibil pentru a-l impiedica sa ajunga pe aceste tarmuri ca sa-i facem fata", a spus Hancock in cursul unui interviu pentru Sky News.
"Avem preocupari semnificative cu privire la cel de-al doilea val care incepe sa se propage in Europa. Si nu este doar Spania... ci sunt si alte tari unde numarul de cazuri este in crestere. Suntem absolut hotarati sa facem tot ce putem pentru a mentine aceasta tara in siguranta", a spus el.
Marea Britanie a reimpus de saptamana trecuta o perioada de carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc din Spania.
Alte tari europene preferate de turistii britanici pentru vacantele lor de vara, cum ar fi Franta, raman exceptate de la masura de carantina in stadiul actual al situatiei epidemiologice, dar avand in vedere ca se observa o crestere a contaminarilor cu SARS-CoV-2, exista temeri ca si cei care vin de acolo vor fi in curand supusi unor masuri de carantina.
Hancock nu a nominalizat nicio alta tara in afara de Spania in declaratia sa.
Marea Britanie... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 11:17
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunta restrictii de circulatie pentru zilele de sambata, duminica si luni, de Sarbatoarea Rusaliilor, pe Autostrada Soarelui si pe Valea Oltului, pentru vehiculele mari, potrivit unui comunicat.
Astfel, pe A2, intre Bucuresti si Constanta, este interzisa circulatia vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone sambata intre orele 16:00 si 22:00, precum si duminica si luni, in intervalul orar 6:00 - 22:00, pe ambele sensuri.
De asemenea, pe DN7, intre Pitesti si Vestem, nu au voie sa circule vehiculele mai grele de 7,5 tone sambata, duminica si luni, in aceleasi intervale orare.
Nici pe DN 39, intre Agigea si Mangalia, nu pot circula masinile mai grele de 7,5 tone, in aceeasi perioada de timp.
Incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, avertizeaza CNAIR. ...citeste mai departe despre "Restrictii de circulatie in weekend, pe Autostrada Soarelui si Valea Oltului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 15:14
Directoarea pentru sanatate publica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a declarat luni ca modelele cu care se lucreaza elimina "tot mai mult" posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus.
Intr-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totusi "multa prudenta" si "bun simt" in aceasta faza "foarte critica" de eliminare a restrictiilor.
Responsabila OMS a cerut populatiei sa nu dea dovada "nici de paranoia, nici de excesiva relaxare" si sa "invete sa convietuiasca cu bolile infectioase".
"Exista multe modele care avanseaza numeroase probabilitati: de la o reizbucnire punctuala si pana la un al doilea val important, dar aceasta ultima posibilitate este tot mai mult eliminata. Suntem mult mai bine pregatiti in toate domeniile", a spus ea.
Potrivit lui Neira, "a fost diminuata atat de mult rata de transmitere, incat virusul va avea dificultati sa supravietuiasca. Trebuie sa fim insa foarte prudenti pentru a declara ca acesta este sfarsitul valului insa datele arata ca cel putin a fost evitata transmiterea si explozia din primele saptamani".
Totusi, a precizat ea, "nu putem face multe previziuni deoarece urmatoarele saptamani vor fi o faza critica".
"Dupa relaxare trebuie sa vedem cum se comporta virusul. Sa speram ca nu vor mai exista focare, dar va fi o lupta de zi cu zi. Peste doua sau trei saptamani vom vedea ce se intampla si daca este nevoie de o corectie chirurgicala", a spus responsabila... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 16:39
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat joi seara, ca un al doilea val al epidemiei de COVID-19 va avea loc la iarna, insa nu va mai avea aceeasi intensitate.
"Sper sa nu fie un val estival, (...) dar transmisibilitatea lui depinde de noi. Cel mai probabil, al doilea val va fi in iarna, nu va mai fi de aceasi intensitate, va fi un val mai redus", a spus Rafila, la "Marius Tuca Show".
Presedintele SRM a mai spus ca cel mai probabil "vom avea o vara linistita".
"Daca 90% din populatie poarta masca, virusul dispare in 90 de zile. Era bine sa fi avut obligativitatea purtarii mastii", a mai spus sursa citata. ...citeste mai departe despre "Rafila: Cel mai probabil, al doilea val va fi in iarna. Nu va mai fi de aceeasi intensitate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 21:38