Consiliul de Administratie al CFR Marga a numit, joi, un nou director general provizoriu, dupa ce luni ce Marinica Voicu a demisionat luni.
In locul acestuia a fost numit Traian Preoteasa, conform unui comunicat remis Ziare.com
Reprezentantii CFR Marfa anunta ca Traian Preoteasa, de profesie inginer si cu o experienta profesionala de aproape 30 de ani in domeniu, a ocupat pana in prezent functia de director general adjunct Tehnic in cadrul CNCF CFR SA.
De-alungul carierei, acesta a ocupat pe rand diverse pozitii, de la inginer stagiar in cadrul Reviziei de Vagoane Craiova (1990-1994), la director general al CNCF CFR SA (in perioada 2005-2006), director general adjunct la SNTFC CFR Calatori (2005) sau consilier pe probleme feroviare al Ministrului Transporturilor (in perioada 2017-2018).
Amintim ca Marinica Voicu a demisionat luni, "din motive personale".
A.G. ...citeste mai departe despre "CFR Marfa are un nou director" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 16:11
Comisia Europeana a decis ca ajutorul de stat acordat companiei CFR Marfa in 2013 a fost ilegal, iar statul roman va trebui sa recupereze circa 400 de milioane de euro, a declarat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de profil.
"In cazul CFR Marfa, investigatia Comisiei Europene este la final. Stim ca decizia este scrisa si va fi comunicata pana la finele anului. Compania a primit un ajutor in vederea privatizarii, in 2013, cand s-au sters datoriile. Ea nu si-a revenit nici acum, nici privatizata nu a fost, a continuat sa faca pierderi, evident ca situatia nu este sustenabila", a spus Chiritoiu.
El a precizat ca statul va avea la dispozitie sase luni pentru a-si recupera banii.
"Intai va veni decizia de la Comisia Europeana, care spune ca trebuie recuperat ajutorul de stat pe care l-a primit compania, deci statul trebuie sa-si recupereze banii pe care i-a dat sau pe care nu i-a incasat de la CFR Marfa, apoi, dupa ce ne vine decizia, vom vedea ce variante putem aborda si vom avea la dispozitie cel putin sase luni pentru a recupera acest ajutor", a aratat oficialul Concurentei.
Potrivit acestuia, o varianta recomandata si in trecut de Consiliul Concurentei este mutarea la CFR SA a activelor care se leaga de infrastructura, precum terenuri, depouri, instalatii de incarcare-descarcare.
"Noi am recomandat CSAT, inca de cand se discuta de privatizare, din 2012, pentru ca privatizarea a fost aprobata in CSAT, sa... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 13:52
Sansele ca CFR Marfa sa mai scape de insolventa si faliment scad pe zi ce trece.
Chiar ministrul Trasporturilor, Lucian Sova, a declarat ca a accelerat procesul de executare a companiei pentru ca, in cazul in care aceasta ar intra intr-adevar in insolventa, sa nu traga dupa sine si CFR SA.
La acest moment, viitorul CFR Marfa depinde de o decizie a Comisiei Europene, care ar putea obliga compania sa dea inapoi la stat circa 360 de milioane de euro. Chiar daca pana acum CE n-a spus clar ca va cere acest lucru, ministrul Sova sustine ca sursele sale ii indica o decizie nefavorabila pentru CFR Marfa.
In replica, mecanicii de locomotiva ii cer lui Sova sa-si faca bagajul si sa lase conducerea Ministerului Transporturilor cuiva care poate salva CFR Marfa de la disparitie.
Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul Transporturilor a declarat ca ceea ce se intampla acum la CFR Marfa nu i se pare moral, dar este, cu siguanta, legal.
Sova se referea la faptul ca societatile de stat in care actionar unic e ministerul pe care il conduce au ajuns sa se execute silit, riscand sa se scoata de pe piata. Mai exact, CFR SA executa silit CFR Marfa, in incercarea de a recupera de la aceasta o datorie de peste 800.000 de lei.
Povestea dificultatilor financiare ale CFR Marfa nu sunt noi. Ca sa circule pe calea ferata, aceasta societate trebuie sa plateasca o taxa catre CFR SA. Problema este ca unii dintre clientii importanti ai CFR Marfa, printre care Oltchim si Compania... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 11:13
Ceea ce se intampla acum la CFR Marfa este legal, desi nu este moral, spune ministrul Transporturilor, Lucian Sova, care explica: la CFR Marfa acum actioneaza un executor care valorifica niste bunuri - de ex. vagoane de marfa -, pentru a acoperi pierderile facute de companie. Bunuri care "asa generic vorbind, erau ale poporului" si acum sunt valorificate pentru a acoperi datorii facute de conducerea companiei prin felul in care a functionat - fie ca au fost oferte sub costuri si au beneficiat niste parteneri comerciali, fie ca s-au platit niste salarii. "Nu pot sa spun ca acest lucru este moral", afirma ministrul Transporturilor.
Reamintim ca CFR Marfa este in proces de executare, avand datorii istorice in primul rand la CFR SA. Executorul judecatoresc a pus sechestru pe bunurile CFR Marfa si le-a scos la vanzare.
"Nu am informatii detaliate, insa stiu ca este o procedura de vanzare a unui numar mare de vagoane pe Bursa Romana de Marfuri, exista niste imobile pentru care s-au facut publicitate de vanzare. Conturile sunt controlate de executorul judecatoresc de o maniera rezonabila, in sensul ca se monitorizeaza foarte atent veniturile si sunt permise inputuri catre compania de marfa doar atat cat sa-i asigure functionarea in parametrii pe care ii poate dezvolta acum. Alte extravagante nu sunt permise de executor", spune ministrul Transporturilor, Lucian Sovan, intr-un interviu acordat Agerpres.
Sova crede insa ca, pe undeva, desi e legal, ceea ce se intampla acum... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 20:17
CFR SA a deblocat pe 30 martie conturile CFR Marfa pentru a-i permite societatii sa isi plateasca la timp cei 7.500 de salariati. Totodata, CFR SA a ridicat popririle de conturile unei societati detinute de CFR Marfa, care risca falimentul daca banii i-ar mai fi fost blocati in banci chiar si o singura zi.
"Nu avem garantia ca salariile se vor putea plati la timp, astazi (30 martie - n.red.). Cu toate astea, avem certitudinea ca CFR SA a ridicat popririle de pe conturile CFR Marfa si de pe conturile unora dintre clientii acesteia, ceea ce permite plata angajatilor", a declarat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulica Mantescu.
Acesta a apreciat, totodata, ca problemele societatii sunt departe de a fi rezolvate. Pe langa faptul ca merge pe pierdere, CFR Marfa are un calcai al lui Ahile numit CFR Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje (IRLU). Aceasta societate este o filiala cu personalitate juridica a CFR Marfa, care incearca sa se redreseze din punct de vedere financiar. CFR IRLU risca, insa, sa intre in faliment ori de cate ori i se blocheaza conturile. Iar daca filiala ar falimenta, ar putea trage dupa ea si CFR Marfa.
"CFR Marfa detine CFR IRLU, societate care repara locomotive si vagoane. Aceasta CFR IRLU - care primeste 85% din comenzi si din bani de la CFR Marfa - se afla de trei ani in insolventa si s-a obligat sa faca lunar plati catre ANAF, in virtutea procesului de reorganizare. Iar daca CFR SA popreste simultan... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 14:39
Sindicalistii din Federatia Mecanicilor de Locomotiva sustin ca CFR Marfa are popriri pe toate conturile si, in consecinta, nu le va putea plati, pe 30 martie, salariile celor 7.500 de angajati.
In plus, fara bani, CFR Marfa nu se va putea inscrie nici la licitatiile de zilele urmatoare pe care spera sa le castige, ca sa poate ramane pe piata. Deja a pierdut doua dintre ocazii, potrivit unor documente furnizate de sindicalisti.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu, sustine ca aceasta criza a societatii este cauzata atat de nepasarea statului, cat si de interesele celor care ar vrea sa aduca CFR Marfa in sapa de lemn si sa-i preia clientii.
Potrivit unui document prezentat de sindicalistii CFR Marfa joi, in cadrul unei conferinte de presa, CFR Marfa SA are de platit catre Compania Nationala CFR SA 835.829 lei, dintre care 590.126 lei sunt datorii curente, iar restul, penalitati.
Cum s-a ajuns ca CFR Marfa sa datoreze aceste sume, dupa ce in urma cu numai cini ani statul ii stersese datoriile, a explicat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu.
"In primul rand, taxele platite de societate pentru exploatarea infrastructurii sunt foarte mari. Pentru fiecare kilometru pe care fiecare tren il parcurge pe cale ferata, se plateste catre CFR SA o taxa de circa 15 lei, echivalentul a 3,6 euro. Apoi, se lucreaza cu locomotive vechi de peste 60 de ani si cu vagoane vechi,... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 19:13
20 de persoane au fost retinute, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul privind subevaluarea vagoanelor CFR Marfa destinate casarii.
Printre retinuti se numara si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun, dar si alte persoane din conducerea centrala a institutiei.
De asemenea, au mai fost retinute si persoane din conducerea sucursalei Timisoara a CFR Marfa si presedintii comisiilor de casare din cadrul sucursalei.
Cei 20 de angajati ai CFR Marfa retinuti vor fi prezentati, joi, Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva.
DIICOT Timisoara a facut, miercuri, 63 de perchezitii in mai multe judete, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare.
Procurorii sustin ca "persoane din conducerea CFR Marfa ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casarii, cauzand un prejudiciu 6.313.748,52 euro".
Perchezitii au avut loc in Bucuresti, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.
Procurorii sustin ca in 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, s-ar fi constituit "un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 09:08
Reprezentantii companiei de stat CFR Marfa considera ilegal demersul unui cabinet de avocatura din Ploiesti, care a cerut in instanta intrarea in insolventa a transportatorului de marfa, invocand neplata unei datorii.
"Ca urmare a aparitiei in mass-media a informatiei privind riscul de intrare in insolventa a CFR Marfa, dupa ce un cabinet de avocatura cu sediul in Ploiesti a depus in acest sens o cerere la Tribunalul Bucuresti, aducem la cunostinta mass-mediei, a clientilor CFR Marfa si a publicului larg ca demersul inceput de cabinetul de avocatura din Ploiesti nu este unul legal.
CFR Marfa are incheiat un contract de reparatii periodice pentru vagoane de marfa cu firma creditoare si in conformitate cu prevederile acestuia, societatea reparatoare trebuie sa ceara acordul CFR Marfa pentru cesionarea drepturilor si obligatiilor care decurg din contract", se arata in comunicatul companiei de stat, remis vineri Ziare.com.
Reprezentantii transportatorului arata ca firma creditoare ...citeste mai departe despre "CFR Marfa intra in insolventa? Compania de stat aduce lamuriri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 15:03
CFR Marfa prejudiciaza anual, cu 166 de milioane de lei, bugetul CFR Infrastructura, a declarat joi Vlad Nichita, presedintele Organizatiei Patronale a Societatilor Private din Romania (OPSFPR).
"Conform Dispozitiei nr. 47/2007, a directorului general al CFR SA, exista un algoritm de tarifare a operatorilor, pentru vagoanele care stationeaza pe calea ferata. Cu toate acestea, CFR Marfa detine 19.000 de vagoane stationate, pentru care ar trebui sa plateasca o suma de 166 milioane de lei anual catre CFR Infrastructura, suma pe care insa nu o plateste.
In plus, Autoritatea Feroviara Romana a stabilit o taxa de utilizare a fiecarei linii industriale de 105 euro, insa CFR Marfa este scutita si de la plata acestei taxe. In situatia in care antamam un transport care include liniile industriale, diferenta dintre operatorul privat si cel de stat va fi mai mare cu ...citeste mai departe despre "CFR-urile se "mananca" una pe alta: CFR Marfa, prejudicii de 166 de milioane de lei pentru CFR Infrastructura" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 17:06