Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca autoritatile bulgare au revizuit conditiile de intrare in Republica Bulgaria, in contextul pandemiei de COVID-19. Noile masuri se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2021.
Conform noilor prevederi, cetatenii romani care sosesc din Romania (mentinuta in zona verde) pot intra in Republica Bulgaria sub conditia prezentarii, pe langa documentele de calatorie, a unuia dintre urmatoarele documente:
• un certificat digital european COVID-19 care atesta vaccinarea sau un document similar, care contine aceleasi date precum certificatul digital european COVID-19;
• un certificat digital european COVID-19 care atesta vindecarea sau un document similar, care contine aceleasi date precum certificatul digital european COVID-19;
• un certificat digital european COVID-19 care atesta testarea sau un document similar, care contine aceleasi date precum certificatul digital european COVID-19.
Printre categoriile de persoane exceptate de la cerinta prezentarii de documente COVID-19 la intrarea in Republica Bulgaria se afla persoanele care tranziteaza teritoriul Republicii Bulgaria, in cazul in care se garanteaza parasirea imediata a teritoriului acestui stat, precum si copiii cu varsta de pana la 12 ani. ...citeste mai departe despre "Conditii noi de intrare in Bulgaria! Ce documente trebuie sa prezinte romanii la granita incepand cu 1 septembrie 2021" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 12:34
Viceprim-ministrul Dan Barna anunţă că în viitoarea şedinţă de Guvern va fi aprobat, cel mai probabil, actul normativ care va reglementa acordarea de tichete persoanelor care se vaccinează anti-COVID, dar şi organizarea unei loterii cu un premiu de un milion de lei la care să participe persoanele care se vaccinează.
Conform lui Barna, în ceea ce priveşte beneficiile vaccinului, "există în continuare o treime de Românie la care pur şi simplu informaţia nu a ajuns" sau nu a ajuns într-o formă care să îi convingă.
Dan Barna a afirmat că creşterea numărului de îmbolnăviri confirmă faptul că necesitatea vaccinării este una reală, iar în acest context a arătat că rata scăzută de imunizare prin vaccin reprezintă "o preocupare" la nivelul Executivului.
Conform acestuia, cea mai utilă variantă de a-i convinge pe oameni să se vaccineze este ca aceia care s-au imunizat să fie exemple pentru ceilalţi.
"O persoană nevaccinată este în continuare un pericol major de răspândire a acestei boli. Am văzut că în cazul persoanelor vaccinate în acele relativ puţine cazuri în care s-a constatat un rezultat pozitiv simptomele au fost de neglijat, abia atunci putem vorbi de o banală răceală", a declarat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.
El a susţinut că, în ceea ce priveşte beneficiile vaccinului, "există în continuare o treime de Românie la care pur şi simplu informaţia nu a ajuns" sau nu a ajuns într-o formă... mai mult
Miercuri, 25 August 2021, ora 23:14
Tot mai mulți români care vor să scape de carantină la întoarcerea în țară aleg să riște și să arate autorităților documente false ce atestă fie că s-au vaccinat contra COVID-19, fie că au trecut prin boală.
Totuși, nu puține au fost cazurile în care autoritățile și-au dat seama, iar acum riscă amenzi sau chiar închisoare.
Fenomenul se întâmplă la nivel global. De exemplu, în luna iulie, autoritățile din Italia transmiteau că au preluat controlul a zece canale de mesagerie criptată de pe Telegram, toate conectate la piața neagră de pe dark web, prin care oamenii își puteau cumpără certificate false de vaccinare contra COVID-19.
Prețul era între 100 și 150 de euro, potrivit euronews.ro.
Românii care au fost prinși cu acte false
România nu face excepție. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel din județul Alba. În urmă cu o lună, la doar nouă zile după ce a fost implementat în țara noastră certificatul digital de vaccinare, mai mulți români din străinătate ar fi apelat la un medic de familie pentru a le furniza astfel de certificate, cu toate că ei nu aveau de gând să se imunizeze.
Mai exact, medicul din Alba ar fi folosit dozele neutilizate dintr-un centru de vaccinare pentru a genera documentele necesare care să ateste că ele ar fi fost folosite și administrate persoanelor în cauză, potrivit Digi24.ro.
O situație asemănătoare a avut loc și în Timișoara, unde mai mulți... mai mult
Miercuri, 04 August 2021, ora 03:20
Vicepreşedintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Andrei Baciu, a anunţat joi, 15 iulie, că au fost emise în prima jumătate a lunii peste un milion de certificate digitale.
"În România au fost emise până în acest moment peste 1.000.000 de certificate digitale (ora 11:34 - 1.000.686 certificate emise). Peste 1 milion de persoane au beneficiat de avantajele acestui document al Uniunii Europene, adică aproximativ 20% din totalul celor care au trecut prin centrele de vaccinare. Au trecut doar 15 zile de când certificatul digital a fost lansat în toate ţările blocului comunitar european, iar platforma certificat-covid.gov.ro a funcţionat zi şi noapte la parametri normali. În primele zile au fost emise sute de documente în fiecare minut”, a scris, joi, pe Facebook, Andrei Baciu.
Acesta precizează că timpul de aşteptare pentru eliberarea certificatului este extrem de mic. Fiecare persoană poate avea documentul în doar câteva minute.
”O altă veste bună a venit din partea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB): pasagerii care au certificat digital european nu mai trec prin controlul DSP din aeroport. Aşadar, cei care vin din ţările aflate pe lista galbenă şi aterizează pe aeroportul Henri Coandă pot utiliza fluxul verde, care înseamnă mai puţin timp de aşteptare”, a mai scris Baciu.
Acesta anunţă că, cei care întâmpină probleme în eliberarea certificatului digital EU privind COVID pot apela Centrul... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 12:35
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 24 martie, intr-o postare pe Facebook ca a facut un apel catre autoritatile locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, promitand cresterea capacitatii de vaccinare in perioada urmatoare.
"Am continuat ieri discutiile cu reprezentantii autoritatilor locale - primari ai municipiilor si presedinti ai Consiliilor Judetene. Suntem preocupati cu totii sa protejam sanatatea si viata cetatenilor, sa mentinem economia deschisa. Sunt obiective comune, asumate responsabil si determinat, indiferent de formatiunile politice din care facem parte.
Am facut apel la reprezentantii autoritatilor locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, in derularea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 si in informarea corecta a oamenilor.
Ar fi suficienta respectarea stricta a actualelor masuri - purtarea mastii sanitare in spatii publice, distantarea, evitarea aglomeratiei - in paralel procesul sustinut de vaccinare pentru a nu fi necesare alte decizii restrictive la nivel local sau carantinarea zonala pentru limitarea raspandirii virusului.
Am analizat cu primarii si presedintii Consiliilor Judetene solutiile pentru ca pe strada, in mijloacele de transport in comun, in magazine sau piete, in scoli sau la locul de munca, toti cetatenii sa-si protejeze sanatate si sa nu ii puna in pericol pe cei din jur. Nu este permis ca o... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 08:39
Ministrul de Finante Florin Citu a publicat un anunt pe pagina personala de Facebook referitor la suma achitata de Romania drept avans pentru vaccinul anti-COVID-19.
Potrivit informarii lui Citu, "am semnat plata externa catre CE, reprezentand avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!".
Ministrul de Finante si-a completat postarea cu hashtagul #RomaniiTrebuieSaStie.
Potrivit informatiilor existente pana acum, Comisia Europeana a semnat acorduri vizand cumpararea serurilor anti-COVID-19 cu trei dintre producatorii care au anuntat ca lucreaza la dezvoltarea vaccinului. Astfel, CE a semnat cu AstraZeneca un contract pentru 300 de milioane de doze si posibilitatea de a cumpara inca 100 de milioane de doze direct de catre statele membre, in functie de proportia populatiilor.
Al doilea producator aflat in partneriat cu CE este Sanofi-GSK - pentru 300 milioane de doze, iar al treilea - Janssen Pharmaceutica NV - companie a concernului Jonhnson&Johnson - pentru 200 milioane de doze. Si in acest caz, statele mai pot cumpara individual inca alte 200 de milioane de doze.
Pana in acest moment, doar producatorul AstraZeneca a anuntat finalizarea testelor clinice si trimiterea produsului pentru autorizare. ...citeste mai departe despre "Romania a platit avans pentru vaccinul anti-COVID-19. "Am semnat plata externa catre CE"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 10:06
Vaccinurile reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire a 30 de boli infectioase si datorita lor, intre 2 si 3 milioane de vieti sunt salvate anual, la nivel global.
Vaccinurile ofera protectie nou-nascutilor, sugarilor, copiilor, dar si adultilor si sunt esentiale nu doar pentru sanatatea individului, dar si pentru sanatatea publica si pentru societate, prin prevenirea morbiditatii si mortalitatii cauzate de diferite boli infectioase.
"Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o rata de vaccinare de 95% pentru a asigura protectia populatiei si pentru a evita aparitia de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. In Romania, insa, rata de vaccinarea coboara pana la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse in Programul National de Vaccinare, iar acest fapt a determinat cresterea numarului de cazuri de imbolnaviri si de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei.
Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace si contribuie direct la salvarea de vieti prin prevenirea multor boli infectioase care pot avea consecinte severe asupra sanatatii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, insa, este ca accesul la vaccinuri si vaccinare sa fie asigurat neingradit, astfel incat fiecare individ sa poata beneficia de vaccinul necesar in etapa de viata in care se afla", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Accesul universal la vaccinuri si vaccinare a fost tema unui workshop dedicat vaccinarii,... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 16:45
Sa ne imaginam ca am avea un atentat terorist in Romania. O bomba pusa, 3 oameni morti. Intreaga tara ar fi infricosata. Doar despre asta s-ar vorbi nu cateva saptamani, ci multe luni, ba chiar ani intregi. Ar avea efecte politice importante si chiar mai importante la nivelul mentalului colectiv.
Acum sa revenim in realitate. O realitate care ne spune ca 25 de copii au murit anul asta din cauza faptului ca erau nevaccinati. 25 de copii. Vedem o isterie nationala pe tema asta? Vedem efecte politice, schimbari de legi, un mental colectiv speriat? Nu.
Pare (si probabil ca nu doar pare) ca nu suntem atat de socati de moartea unor oameni cat suntem socati de ceva nou si neasteptat.
Daca se intampla sa moara copii unul cate unul, nu toti odata si fara emotie mediatica, de boli de care s-a mai tot murit, vad ca pare destul de acceptabil pentru clasa politica, media si chiar opinia publica. Nu vad situatia tratata ca un dezastru national. Cinic, dar dozarea mortii nu provoaca multa revolta.
De fapt, e o mare, uriasa tragedie, una care se inrautateste pe zi ce trece. Deja Romania a trecut sub limita la care avem "protectia de grup" pentru rujeola, spre exemplu. Adica sub limita la care, daca nu esti vaccinat (spre exemplu, copiii care nu au facut varsta pentru anumite vaccinuri) sau esti unul dintre putinele cazuri care nu dobandesc imunizare datorita vaccinului, risti sa te imbolnavesti si chiar sa mori.
Eu vad 2 vinovati aici: Autoritatile si militantii... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 10:07
Romania e in plina epidemie de rujeola, care a facut deja trei victime in randul copiilor.
Situatia a fost posibila in conditiile in care in tara noastra sunt din ce in ce mai multi parinti care refuza sa-si vaccineze copiii.
In contextul asa-numitului fenomen Olivia Steer, care lupta de ani buni impotriva vaccinarii, se pune intrebarea ce e de facut pentru a incuraja parintii sa-si imunizeze copiii.
Si poate n-ar fi rau sa vedem ce s-a intamplat in situatii similare in lume, mai departe sau mai aproape de Romania.
Chiar la inceputul acestui an, in Australia, mii de copii au fost vaccinati pentru prima oara in viata, in cadrul unei campanii foarte eficiente. Concret, parintii s-au vazut nevoiti sa renunte la 15.000 de dolari australieni, bani dati de stat pentru cresterea copiilor sub forma unor alocatii si nu numai, sau sa-si vaccineze copiii si sa ramana cu banii.
In doar 7 luni, 5.738 de copii au fost vaccinati pentru prima oara, iar alti 148.000, care nu aveau ...citeste mai departe despre "Cum sa ai o tara de parinti responsabili si copii imunizati: Vaccinul sau banii - o metoda de succes" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 14:20