Vicepreşedintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Andrei Baciu, a anunţat joi, 15 iulie, că au fost emise în prima jumătate a lunii peste un milion de certificate digitale.
"În România au fost emise până în acest moment peste 1.000.000 de certificate digitale (ora 11:34 - 1.000.686 certificate emise). Peste 1 milion de persoane au beneficiat de avantajele acestui document al Uniunii Europene, adică aproximativ 20% din totalul celor care au trecut prin centrele de vaccinare. Au trecut doar 15 zile de când certificatul digital a fost lansat în toate ţările blocului comunitar european, iar platforma certificat-covid.gov.ro a funcţionat zi şi noapte la parametri normali. În primele zile au fost emise sute de documente în fiecare minut”, a scris, joi, pe Facebook, Andrei Baciu.
Acesta precizează că timpul de aşteptare pentru eliberarea certificatului este extrem de mic. Fiecare persoană poate avea documentul în doar câteva minute.
”O altă veste bună a venit din partea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB): pasagerii care au certificat digital european nu mai trec prin controlul DSP din aeroport. Aşadar, cei care vin din ţările aflate pe lista galbenă şi aterizează pe aeroportul Henri Coandă pot utiliza fluxul verde, care înseamnă mai puţin timp de aşteptare”, a mai scris Baciu.
Acesta anunţă că, cei care întâmpină probleme în eliberarea certificatului digital EU privind COVID pot apela Centrul... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 12:35
Ambasadorul Israelului in Romania spune ca daca nu va fi luata o decizie cu privire la pasaportul verde digital la nivelul Uniunii Europene, se va discuta cu fiecare tara membra in parte pentru a ajunge la un acord de recunoastere reciproca a certificatului de vaccinare.
David Saranga a explicat ca guvernul sau a negociat deja cu Grecia si Cipru pe aceasta tema si a inceput discutiile cu Romania, care nu au ajuns insa pana acum intr-un stadiu avansat.
Vorbind despre viitorul "pasaport verde digital", David Saranga a subliniat ca lucrul cel mai important in momentul in care se discuta despre recunoasterea reciproca a certificatului de vaccinare este tehnologia, care trebuie sa garanteze ca documentul nu este ilegal, aspect foarte important pentru Israel, una dintre tarile cu cea mai mare rata de vaccinare din lume.
"Societatea israeliana este vaccinata, vorbim despre mai mult de 56% din populatie, cu prima sau a doua doza, si vorbim despre 86% din populatia de peste 16 ani care este vaccinata. Din acest motiv, ce vreau sa zic este ca Israelul vrea sa deschida granitele, Israelul vrea sa incepem sa ne intoarcem la normalitate. Si intoarcerea la normalitate inseamna si turismul, care este important, este o parte din economie.
Bineinteles, la noi este sub 2% din PIB-ul nostru, dar in alte tari ca Spania, Grecia sau Cipru este o componenta importanta din economie. Si din acest motiv noi vrem sa deschidem cerul, vrem sa incepem din nou sa vedem turisti in Israel si... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 12:30
Bucurestiul si 17 judete din tara apareau, luni dimineata, 15 martie, fara programari disponibile pentru vaccinarea anti-Covid 19, potrivit datelor de pe platforma nationala de vaccinare, informeaza Hotnews.
Cele mai multe programari disponibile apareau in judetele Suceava (9.000), Arad (6.200) si Botosani (5.300), arata sursa citata.
Alte noua judete indicau sub 1.000 de locuri disponibile pentru vaccinarea anti-COVID: Bihor, Satu Mare, Alba, Hunedoara, Olt, Vaslui, Galati, Braila si Tulcea. Romanii pot accesa platforma nationala de vaccinare pentru a vedea in timp real situatia pe judete si centrele de vaccinare cu locuri libere.
Campania de vacccinare din Romania a intrat de luni, 15 martie 2021, in etapa finala, cea de-a treia, a imunizarii populatiei generale, iar incepand cu ora 9.00, se deschid listele de asteptare pentru programare la vaccinarea anti-COVID.
Citeste si:
Diana Sosoaca critica restrictionarea circulatiei noaptea: "Ce, la 22.01 incepe sa umble carcalacul pe strazi?"Scriitoarea Aurora Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, a incetat din viata. A fost cea care l-a convins sa publice "Morometii"Claudiu Manda, un vitezoman incurabil. Europarlamentarul PSD, lasat fara permis de trei ori intr-un singur an din cauza vitezeiDrama ascunsa a celei mai frumoase prezentatoare de la Pro TV"Au incercat sa ma faca, dar au fost faultati". Cum au incercat hotii sa-l scoata din combinatie la furtul masinii lui Gigi Becali pe Sandu Geamanu, unul dintre cei... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 09:46
Liderii UE se vor pune de acord joi sa lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetatenii UE care s-au vaccinat impotriva COVID-19, in conditiile in care tarile din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate sa salveze sezonul turistic de vara, relateaza miercuri Reuters, citand un draft de concluzii pe care l-a consultat.
Plasarea statelor in "lockdown" pentru a limita raspandirea pandemiei a provocat anul trecut cea mai puternica recesiune prin care a trecut vreodata blocul comunitar, afectand in special sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turisti, intr-un mod disproportionat.
In conditiile in care campaniile de vaccinare impotriva COVID-19 incep sa capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia si Spania, fac demersuri pentru adoptarea rapida a unui certificat valabil la nivelul intregii UE pentru cei deja inoculati, astfel incat oamenii sa poata calatori din nou.
Desi statele membre sunt de acord ca un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este inca de lucru in privinta detaliilor, respectiv daca certificatul sa fie in format digital, daca sa fie acceptat la nivel global si in ce stadiu al vaccinarii in general in doi pasi ar trebui emis, scrie Reuters.
"Facem apel ca munca sa continue asupra unei abordari comune a certificatelor de vaccinare", se mentioneaza intr-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinta consultat de Reuters, fara a avansa un calendar privind obtinerea de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 21:06
Peste 200.000 de doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech va sosi luni in Romania, potrivit unui anunt facut de autoritatile romane.
"Maine, 22 februarie, soseste in Romania, pe cale aeriana, cea de a zecea transa de vaccin de la Pfizer BioNTech care consta in 201.240 doze de vaccin. Acestea vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca si Timisoara. Transportul catre centrele de stocare este asigurat de firma producatoare, inclusiv pe cale terestra. Vaccinurile sunt transportate in conditii optime de siguranta, in containere speciale, cu gheata carbonica si folie etansa", a anuntat duminica Comitetul National de Coordonare a Vaccinarii.
Procesul de vaccinare continua atat in centrele din Bucuresti, cat si din tara, dozele fiind distribuite astfel: Centrul National de Stocare Bucuresti: 59.670 doze; - Centrul Regional de Depozitare Brasov: 23.400 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanta: 23.400 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 24.570 doze; Centrul Regional de Depozitare Iasi: 23.400 doze; - Centrul Regional de Depozitare Timisoara: 23.400 doze.
Mai puteti citi:
Florin Citu, fotografiat la cumparaturi intr-un supermarket. "Cu ceva timp in urma, ii invidiam pe suedezi, austrieci, olandezi"Ce alimente nu ai manca niciodata daca ai sti ce contin cu adevarat. Topul celor mai nesanatoase mezeluriTopul lucrurilor aberante pe care le-a spus Diana Sosoaca in Parlament. Senatoarea a avut pana... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 07:58
Oficialii Comisiei Europene au adoptat joi, 28 ianuarie, un ghid in vederea infiintarii unui document medical standard la nivelul Uniunii Europene care sa ateste vaccinarea contra COVID-19.
Membrii Comisiei Europene au luat astfel in discutie un proiect al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, depus de acesta alaturi de omologul din Spania.
Cele doua tari sunt de parere ca documentul ar usura enorm calatoriile in scop de recreere in interiorul Uniunii Europene si ar putea chiar salva industria turistica din Europa in 2021.
Islanda a emis primele "pasapoarte de vaccinare" care ar trebui sa faciliteze calatoriile persoanelor vaccinate anti Covid, devenind prima tara care a facut acest lucru.
Initial, liderii statelor membre UE au respins saptamana trecuta propunerea Greciei pentru un "pasaport de vaccinare", spunand ca a fost prematura in acel moment.
Potrivit unei declaratii de joi, 28 ianuarie, a Comisiei Europene, statele membre ale UE si Comisia Europeana au adoptat un ghid privind cum va trebui sa arate documentul care sa ateste vaccinarea.
Impunerea unui certificat sau pasaport de vaccinare anti-COVID-19 naste dezbateri aprinse pro si contra, in conditiile in care o buna parte dintre romani nu vor sa se vaccineze, iar pentru o alta parte vaccinul nu este indicat.
Liniile directoare care vizeaza "un sistem care sa poata gazdui informatiile atat letric cat si digital, asigurand flexibilitate si compatibilitate cu solutiile nationale existente si o... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 22:00
Ministrul de Finante Florin Citu a publicat un anunt pe pagina personala de Facebook referitor la suma achitata de Romania drept avans pentru vaccinul anti-COVID-19.
Potrivit informarii lui Citu, "am semnat plata externa catre CE, reprezentand avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!".
Ministrul de Finante si-a completat postarea cu hashtagul #RomaniiTrebuieSaStie.
Potrivit informatiilor existente pana acum, Comisia Europeana a semnat acorduri vizand cumpararea serurilor anti-COVID-19 cu trei dintre producatorii care au anuntat ca lucreaza la dezvoltarea vaccinului. Astfel, CE a semnat cu AstraZeneca un contract pentru 300 de milioane de doze si posibilitatea de a cumpara inca 100 de milioane de doze direct de catre statele membre, in functie de proportia populatiilor.
Al doilea producator aflat in partneriat cu CE este Sanofi-GSK - pentru 300 milioane de doze, iar al treilea - Janssen Pharmaceutica NV - companie a concernului Jonhnson&Johnson - pentru 200 milioane de doze. Si in acest caz, statele mai pot cumpara individual inca alte 200 de milioane de doze.
Pana in acest moment, doar producatorul AstraZeneca a anuntat finalizarea testelor clinice si trimiterea produsului pentru autorizare. ...citeste mai departe despre "Romania a platit avans pentru vaccinul anti-COVID-19. "Am semnat plata externa catre CE"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 10:06
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a vandut, luni, actiuni ale grupului farmaceutic american in valoare de aproape 5,6 milioane de dolari, in aceeasi zi in care acesta a anuntat rezultatele pozitive ale unui studiu clinic privind vaccinul sau experimental pentru Covid-19, care au dus la cresterea pretului titlurilor, transmite Reuters.
Actiunile companiei au urcat luni cu 15%, dupa ce Pfizer si partenera sa BioNTech din Germania au anuntat ca vaccinul a avut o eficacitate de peste 92% in prevenirea Covid-19, in randul persoanelor inrolate in studiul clinic care nu au fost infectate anterior.
Bourla a vandut 132.508 actiuni la un pret mediu de 41,94 dolari pe actiune, in valoare de aproape 5,6 milioane dolari, conform documentelor depuse la autoritate de reglementare. Vanzarea a facut parte dintr-un plan de tranzactionare de tipul 10b5-1, pre-programat, care a fost adoptat pe 19 august, se arata in dosar.
Vanzarea a reprezentat 61,8% din actiunile detinute atat direct, cat si indirect de Bourla. El detine inca 81.812 de actiuni, direct si indirect, arata documentele.
Pfizer a confirmat vanzarea intr-un comunicat si a adaugat ca Bourla detine o participatie mai mare in companie prin "planurile de economii calificate si necalificate" ale companiei, ceea ce inseamna probabil optiuni pe actiuni.
"Dupa o prezenta de peste 25 de ani in companie, Albert detine o cantitate substantiala de actiuni Pfizer in cadrul planurilor noastre de economii calificate si... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 07:12
Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale a aprobat marti un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari pentru a garanta tarilor in curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri cand vor fi disponibile, potrivit unui comunicat al institutiei, citat de AFP.
Aceasta suma va servi "pentru finantarea achizitionarii si distributiei de vaccinuri, teste si tratamente COVID-19 pentru cetatenii lor", a precizat sursa.
Finantarea ar putea permite vaccinarea a "pana la un miliard de persoane", a adaugat ea.
Banca Mondiala intentioneaza sa trimita un "semnal cercetarii si industriei farmaceutice ca cetatenii din tarile in curs de dezvoltare trebuie sa aiba si ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure si eficiente".
In plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregati tarile in curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scara larga a vaccinurilor, in coordonare cu partenerii internationali.
Aceasta finantare face parte dintr-un pachet de ajutorare initiat de Banca Mondiala cu o valoare de pana la 160 de miliarde de dolari pana in iunie 2021 pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa lupte impotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat institutia de la Washington.
"Accesul la vaccinuri sigure si eficiente si la sisteme de distributie intarite este esential pentru modificarea cursului pandemiei si ajutorarea tarilor confruntate cu un impact economic si bugetar catastrofal sa mearga spre o recuperare rezilienta", a declarat presedintele Bancii Mondiale, David... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 07:40