Comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului ii audiaza marti, incepand cu ora 13:00, pe candidatii pentru sefia Curtii de Conturi, urmand ca miercuri plenul reunit al Parlamentului sa voteze noua conducere a institutiei.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, ca viitorul presedinte al Curtii de Conturi va fi votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, precizand ca pentru functia respectiva nu va fi propus un om politic.
"Unul este validarea sau votul asupra candidaturilor pentru Curtea de Conturi, i-am spus domnului presedinte Tariceanu decizia noastra si o sustine si dumnealui. Noi nu vom vota niciun membru de partid. Am spus de la inceput ca nu vrem sa politizam Curtea de Conturi si din acest motiv niciu eu si nici dumnealui nu am fost de acord sa incepem negocieri pe marginea locurilor vacante la Curtea de Conturi", a declarat Liviu Dragnea intrebat care sunt punctele principale de pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri.
Intrebat daca secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este un posibil succesor al lui Nicolae Vacaroiu la presedintia Curtii de Conturi, Dragnea nu a exclus aceasta varianta.
"O sa vedem ce iese din audieri si va spun foarte sincer, e valabil pentru oricine si-a depus candidatura. Este vorba despre infiintarea comsiei speciale despre care am vorbit pentru dimensiunea parlamentara a presedintiei Consiliului Europene si, de asemenea, codul de conduita al parlamentarului", a... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 09:09
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a spus joi, in fata membrilor Comisiilor de Finante si Economica din Senat, ca administratiile locale "fura" bani proveniti din taxele si impozitele incasate de la contribuabili, sumele ajungand si la opt sute de mii de lei.
"La o comuna se fura intr-un an opt sute de mii de lei din impozite si taxele locale luate de la cetateni. (...) Cazuri din acestea avem unu sau doua pe saptamana, deci nu e o treaba izolata", a spus Vacaroiu.
Presedintele Curtii de Conturi a explicat in fata comisiei cum se fac verificarile intr-o astfel de situatie. "Se verifica toate documentele existente in casierie, toate chitantele prin care s-au incasat bani de la cetateni, apoi suma de bani se compara cu cea depusa de catre autoritatea locala la trezorerie. In multe cazuri s-a descoperit ca erau depuse doar jumatate din sumele de bani", a spus Vacaroiu.
Presedintele Curtii de Conturi a fost invitat, joi, la Comisiile reunite de Finante si Economica din Senat, pentru a discuta despre nemultumirile administratiilor locale cu privire la modul in care isi desfasoara activitatea Curtea de Conturi.
Reprezentantii Asociatiei municipiilor si Asociatiei oraselor din Romania au transmis, in cadrul unor discutii cu senatorii din cele doua comisii, ca auditorii Curtii de Conturi "se exprima adesea cu privire la oportunitatea realizarii unor obiective, proiecte si investitii" si ca rapoartele de control contin "numai estimari ale prejudiciului,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 12:30
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, recunoaste ca Fondul de Rezerva al Guvernului a fost majorat nejustificat, in ultimii ani, insa acest lucru s-a efectuat sub acoperirea legii, cu ajutorul actelor normative.
Intr-un interviu pentru Europa FM, Vacaroiu spune ca prejudiciul adus statului roman in ultimii 10 ani, conform descoperirilor facute de Curtea de Conturi, se ridica la peste doua miliarde de euro.
"In anul 2015, pentru anul 2014, sunt 127 de dosare pe care le-am trimis pentru cercetare penala. Sunt in desfasurare, fie la Parchete, Curti de Apel, DNA, DIICOT, ICCJ. Separat, tot in 2015 pentru 2014, mai avem inca 75 de sesizari, care sunt in discutia plenului Curtii de Conturi.
In perioada 2005-2015 au fost inaintate Ministerului Public 675 de solicitari pentru declansarea procedurii de cercetare penala. Toate insumeaza un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro. Unele au fost solutionate, altele sunt in curs.
Avem si situatii in care prejudiciul produs ...citeste mai departe despre "Nicolae Vacaroiu, despre cum e furat bugetul de stat: Sunt deturnari de bani legale, acte normative" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:42
Inspectorii Curtii de Conturi (CC) au constatat ca institutiile statului au produs, in 2014, un prejudiciu enorm la buget, estimat la circa 2 miliarde de euro.
Acesta este rezultatul verificarilor efectuate si materializate ulterior in cateva sute de denunturi facute la DNA si la Parchetul General, pentru cheltuielile facute de institutiile statului in 2014, informeaza Digi24.
Dezvalurile au fost facute de presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, in timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare de buget, care au avut loc, sambata, la Palatul Parlamentului.
"Valorificarea (prejudiciilor - n.red.) devine insa dificila atunci cand avem de-a face cu elemente infractionale, iar dosarele se trimit la Parchet. Ca sa aveti o imagine, la ora actuala avem peste 500 de dosare trimise la Parchet, pentru cercetare penala, numai anul acesta, in 2015, sunt vreo 120, valoarea lor este in jur de doua miliarde de euro, prejudicii gasite in aceste acte normative. Dar este deja problema ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi: 2 miliarde de euro, prejudiciu produs de institutiile statului intr-un singur an" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 15:22
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat marti, la Clubul de la Bucuresti, ca pe domeniul achizitiilor "se fura prea mult" si a precizat ca, din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai.
"Stiti foarte bine ca de patru ani ma ocup de Curtea de Conturi, incercam si zic eu ca am reusit cu aparatul pe care il avem restrans, sa aducem in fiecare an cam 700 milioane euro la buget - venituri in plus, dar suntem departe. Curtea de Conturi ca organ suprem de control poate face lucruri extraordinare, are nevoie de doua lucruri: autonomie totala, independenta totala si ceva surse financiare, pentru ca aparatul are o pregatire corespunzatoare si avem o forta umana cu pregatire serioasa si pentru ca e singurul organ care patrunde sub aspectul controlului in primarii, in mediul rural", a spus Vacaroiu la Clubul de la Bucuresti.
El a sustinut ca "trebuie gasite mecanisme pentru ca cei care au furat si au luat bani, si si-au facut averi serioase sa inceapa sa dea inapoi societatii", sustinand ca "pe domeniul achizitiilor, situatia este grea, trebuie facut front comun si bineinteles ca si Curtea de Conturi este extrem de exigenta si dura incepand de acum pentru ca dupa toate calculele lui se fura prea mult".
"Avem una din problemele cele mai grele de rezolvat, o suma imensa care inseamna vreo 15 miliarde de euro de platit in urmatorii 2-3 ani, hotarari judecatoresti irevocabile - despagubiri in bani pentru fostii proprietari (...) asta e un cartof atat... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 10:35
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Bistrita, Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, ca va avea o discutie cu presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, in legatura cu posibila scadere a pretului de vanzare a locuintelor ANL.Vasile Blaga a raspuns astfel interpelarii unui primar, care a acuzat pretul prea mare stabilit de stat si care ii determina pe chiriasii ANL sa refuze cumpararea locuintelor in care stau, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Voi avea o discutie cu domnul Vacaroiu. Nu pot sa promit nimic pana nu stau de vorba cu dansul. Ei spun sa le vindeti cum vreti, dar nu mai putin de valoarea contabila. Aici va trebui sa negociem si sa vedem despre ce este vorba", a declarat Vasile Blaga.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, declara, in 9 septembrie, la Targoviste, ca vanzarea locuintelor ANL este la un stadiu inca nesatisfacator, in conditiile in care au fost vandute chiriasilor doar o suta de locuinte pana in acest moment dintr-un total de 22.000.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a mai precizat ca este necesar sa fie vandute aceste locuinte, pentru ca nu mai sunt fonduri pentru a putea satisface solicitarile a peste 100.000 de tineri.
Pretul pe metrul patrat pentru locuintele ANL care se vor vinde in 2010 a fost stabilit la 347 de euro pe metrul patrat, fara TVA, urmand ca anul viitor pretul sa fie din nou calculat.
Prin OUG 14/2010, locuintele pentru tineri,... mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 16:42
Sporurile incasate ilegal de 235.000 de angajati din administratia locala totalizeaza 249 milioane euro in 2008, a declarat presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, dupa ce oficialii Ministerului Finantelor afirmasera, tot miercuri, ca suma este de 2 milioane euro in intervalul 2008-2009.
"Aceste sporuri date prin contracte colective de munca, dar fara baza legala in plan local, reprezinta la nivelul unui an circa 249 de milioane de euro si cei verificati, la care s-a constatat suma asta, sunt 235.000 de persoane. Raportul se refera la 2005-2008, toata actiunea asta s-a facut in 2009. (...) Eu controlez intotdeauna un an in spate. Eu in 2009 am controlat 2008", a afirmat presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroium precizeaza Mediafax.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina a afirmat, miercuri, ca aproximativ 400.000 de angajati din administratia locala au incasat in perioada 2008-2009 drepturi banesti care exced cadrul legal, in suma de doua milioane de euro.
Pana la sfarsitul lui 2008, Curtea de Conturi a identificat 235.000 de salariati din autoritatile locale care au luat drepturi pe langa lege, potrivi secretarului de stat din Ministerul Finantelor.
El a adaugat ca la sfarsitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariati care beneficiasera de drepturi pe langa cele prevazute de lege, iar potrivit rapoartelor Curtii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe langa lege in suma de doua milioane de euro.... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 10:03
Cei care au mizat pe marile companii din regimul comunist, investind Cuponul Vacaroiu in intreprinderi cum ar fi Sidex Galati, Dacia Pitesti, Petrom, Oltchim, IMGB, Vulcan, Faur, RAFO Onesti sau Oltcit, mai mult au pierdut decat au castigat.
Astfel, din cele 5.000 de intreprinderi incluse in Programul de Privatizare in Masa din timpul guvernului Vacaroiu, peste 1.300 au fost delistate sau suspendate de pe Rasdaq, de-a lungul timpului, pe motiv de faliment, lichidare, dizolvare sau reorganizare judiciara. Totodata, alte 2.337 de companii au iesit de pe piata Rasdaq, devenind societati pe actiuni de tip inchis sau chiar SRL. Spre exemplu, companii precum IMGB, Sidex, Dacia Pitesti sunt in prezent delistate de pe Bursa Electronica Rasdaq, prin urmare vanzarea actiunilor detinute se poate face doar prin negocierea directa cu o persoana interesata de acestea. Pentru cei care au subscris la RAFO Onesti, Vulcan, Oltchim, Petrom, vestile sunt mai bune. Companiile sunt inca listate pe piata bursiera, deci se pot vinde. In 1995, aproximativ 16 milioane de romani au devenit peste noapte actionari, primind de la guvernul de atunci, Vacaroiu, un cupon in valoare de 975.000 de lei vechi pe care il puteau depune la orice societate, primind in schimb actiuni. mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 10:28