Impunerea unui certificat sau pasaport de vaccinare anti-COVID-19 naste dezbateri aprinse pro si contra, in conditiile in care o buna parte dintre romani nu vor sa se vaccineze, iar pentru o alta parte vaccinul nu este indicat. Cu toate acestea, vaccinarea populatiei ar reprezenta, cel putin din punctul de vedere al turismului, un plus de siguranta atunci cand mergem in vacante.
Acum, reprezentantii din turism vad vacantele din 2021 realizandu-se cu ajutorul unui mix de permise pe baza vaccinului acolo unde se poate si se vrea si pe baza unui test COVID, acolo unde vaccinul nu se doreste sau nu este posibil.
"Cel mai probabil, daca se va aproba la nivel european, modalitatea sub care vor circula turistii va fi acel pasaport de sanatate care arata un fel de istoric cu privire la boala. Adica va arata daca am avut boala, cand, daca am fost vaccinati si cu ce tip de vaccin. Sunt convinsa ca acest act ar deschide noi mari oportunitati in aceasta industrie. Pe de alta parte, nu sunt nici pentru ingradirea calatoriei printr-o astfel de masura, care este una fortata de masura vaccinari, nu cred ca este cea mai buna solutie", ne-a declarat Diana Ilus, vicepresedinte ANAT.
Aceasta considera ca, pentru ca trebuie sa respectam dreptul fiecaruia, va trebui sa existe o solutie mixta, adica sa putem circula pe baza acestui pasaport, cei care doresc, iar ceilalti, care nu vor sa se vaccineze sau pentru care nu este indicata vaccinarea sa circule pe baza testului RT-PCR negativ.... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 00:03
Romanii au luat deja cu asalt statiunile de schi ale vecinilor de la sud. Inca de luni, 4 ianuarie, turoperatorii au fost aglomerati cu comenzi, iar ofertele sunt pe masura.
Astfel, potrivit agentiilor de turism chestionate de Ziare.com, ofertele sunt cu pana la 30% mai ieftine decat anul trecut, tocmai pentru ca, pana acum, hotelurile bulgarilor au stat aproape goale.
"Deja au aparut rezervari de pe 4 ianuarie, chiar in ziua in care s-a dat drumul circulatiei intre Bulgaria si Romania, la cateva ore dupa anunt. Primele rezervari au fost facute chiar pentru weekendul care vine. De asemenea, se fac rezervari pentru vacanta scolara a copiilor. Intre 15 si 30 ianuarie este o perioada in care sunt tarife bune, fiind extrasezon pentru munte. De exemplu, unul dintre hotelurile de top din Bansko, de 4 stele, cu spa si piscina interioara, transfer gratuit catre partie, costa 30 de euro de persoana pe noapte, cu demipensiune", ne-a declarat Sebastian Constantinescu, director general al unei agentii de turism.
Pentru 5 nopti de cazare, un cuplu va plati maxim 400 de euro pe camera, cu demipensiune, la un hotel foarte bun de 4 stele. Pentru aceeasi perioada de sedere, dar doar cu mic dejun, pentru o camera se va plati de la 250 de euro in sus, tot in luna ianuarie.
"Au inceput si rezervarile de early booking pentru Bulgaria, chiar daca nu la nivelul anului precedent, inca de la finalul anului trecut, in special pentru hotelurile cunoscute, de calitate, care de obicei... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 00:02
Daca vrei o vacanta in care sa nu iti bati capul cu teste COVID-19, carantina la destinatie, carantina la intoarcere sau lockdown, nu prea mai ai nici o sansa. Anul acesta, o singura destinatie este si ieftina si nici nu iti "cere sa te stergi pe picioare de COVID-19" cand ii calci pragul. De asemenea, pe langa aceasta tara verde, mai exista una, din care, cand te intorci, nu trebuie sa stai izolat timp de 14 zile. Expertul in calatorii Cezar Dumitru a explicat, pentru Ziare.com, care este situatia cu cele mai apreciate destinatii de iarna frecventate de romani.
"In vacanta de iarna, lumea se ducea, fie in marile capitale europene, fie la schi in Austria, Turcia sau Grecia. Cu precadere, romanii din Capitala mai mergeau si la Bansko, iar cei din Ardeal alegeau Ungaria la ape termale", a declarat Cezar Dumitru, expert in calatorii.
Anul acesta, la bulgari nu mai poti merge pentru ca intri in carantina 14 zile, iar Ungaria s-a inchis complet.
"Poti sa mai intri acolo doar in interes de serviciu, cu o permisiune de la job. Cu toate acestea, au lasat acces liber pentru jurnalisti si bloggeri "in exercitiul functiunii". Si in Austria poti merge, cu test COVID-19, dar este cam in lockdown. Statiunile de schi sunt inchise pana la inceputul anului viitor, iar cine mergea acum in Austria pentru asta se ducea. In orasele de city-break, ori faci carantina, asa cum este la Londra si Roma, ori sunt in lockdown, asa cum este la Paris", ne-a spus Dumitru.
Ce alternative mai... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 01:15
Aceasta pandemie ne-a afectat pe toti din numeroase puncte de vedere, fie ca e vorba de viata personala sau cea profesionala. Totusi, s-au gasit numeroase solutii pentru a putea sa ne continuam viata de zi cu zi intr-un mod cat mai normal posibil si, in acelasi timp, sa avem grija de sanatatea noastra.
Acelasi lucru este valabil si in cazul calatoriilor. Chiar daca inca mai exista restrictii, acest lucru nu inseamna ca nu te poti bucura din cand in cand de o mica vacanta. Important este sa respecti cateva reguli de siguranta pentru a avea o experienta cat mai placuta. Iata cateva sfaturi la indemana:
Verifica restrictiile locale
Inainte de a planifica o calatorie, verifica daca exista restrictii in zona in care vrei sa pleci, dar si daca riscul de infectare este scazut sau ridicat. In plus, tine cont ca, desi poate fi sigur sa calatoresti intr-un anumit loc, situatia se poate schimba de la o zi la alta, asa ca fii cu ochii pe orice modificare care poate sa apara.
De asemenea, tine cont si de faptul ca poate fi necesar sa intri in carantina cand ajungi sau dupa ce te-ai intors de la destinatie. Momentan, ar fi ideal sa calatoresti mai degraba in tara decat international. In acest fel, eviti carantina si alte costuri suplimentare.
Gandeste-te cum vrei sa calatoresti
Cea mai sigura modalitate de a calatori in aceasta perioada ramane cu masina personala, mai ales daca poti ajunge la destinatie intr-o zi. In acest fel limitezi contactul cu alte persoane... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 17:47
Mii se romani isi fac concediile in Grecia si vara aceasta. Pentru a veni in sprijinul lor, Ziare.com a alcatuit un mic ghid de reguli pe care autoritatile din Grecia le-au impus si pe care turistii vor trebui sa le respecte pentru a evita amenzile destul de mari si, evident, de nedorit.
Situri arheologice si muzee
Siturile arheologice si muzeele permit intrarea unui numar fix de vizitatori pe ora, asa ca nu va enervati pe situatie, mai ales ca decizia de limitare a accesului. Este pentru siguranta voastra. Li se recomanda vizitatorilor sa foloseasca masca, sa foloseasca igienizant sanitar si sa pastreze distanta. In muzee, purtarea mastii este obligatorie. In cazul in care turistii doresc sa faca vizite culturale sunt incurajati sa achizitioneze biletele online. Distanta minima intre turisti trebuie sa fie de 2 metri.
Siturile arheologice si-au marit programul de vizita pe timp de vara (8.00-20.00) pentru a evita formarea aglomeratiilor. Acestea vor avea demarcate rute specifice, iar intrarea si iesirea vor fi separate prin panouri de plexiglas.
Reguli la terase
Potrivit cerintelor guvernului elen, proprietarii localurilor trebuie sa aseze mesele doar afara si pe terase semi-inchise, la o distanta de siguranta intre ele. Astfel ca fiecare client va trebui sa aiba un spatiu de cel putin un metru patrat daca masa este in aer liber, si de 2,2 metri patrati, daca masa este in spatiu inchis. Numarul maxim de persoane care pot sta la o masa este de sase,... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 06:01
Mykonos ocupa un loc important in topul destinatiilor preferate de turistii din toata lumea, in ultimii ani. Merita sa iei in consideratie aceasta destinatie pentru ca, in ciuda inteselor activitati comerciale, insula a reusit sa isi conserve elementele arhitecturii cicladice si aspectul traditional.
Astfel, inca din primele minute veti fi surprinsi de unicitatea peisajului care va intampina in Mykonos.
Case cubice de un alb stalucitor, nenumarate biserici cu clopotnite spectaculoase si cupole rosii, dealuri de pe care rasar mori de vant, dar si un glof in care sunt acostate bracile pescarilor, toate acestea alcatuiesc decorul pitoresc al unei insule care va va incanta indiferent de anotimpul in care alegeti sa o vizitati.
Iar fiecare element al acestui peisaj are propria sa poveste, ceea ce face din insula denumita si "bijuteria Marii Egee" un loc si mai fascinant.
De exemplu, inca din secolul al XVI-lea, morile de vant au devenit unul dintre simbolurile asociate cu Mykonos, care era la vremea aceea un mare producator de cereale, dar si un punct important al rutelor comerciale care legau Europa de Asia.
Astazi dealurile pe care sunt construite vechile mori de vant sunt unul dintre locurile cele mai potrivite de unde se poate admira insula in toata splendoarea ei.
De altfel, tot de la inaltimea acestor dealuri puteti admira panorama impresionanta a Micii Venetii, locul in care punctul cel mai vestic al orasului este scaldat de apele marii. Cu... mai mult
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 00:00
Aproape jumatate dintre romani (46%) nu au plecat anul trecut in vacanta, majoritatea, respectiv 62%, invocand motive financiare, potrivit unui sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea europenilor fata de turism, care reflecta in ansamblu imbunatatirea situatiei in 2010, potrivit Mediafax. Pentru acest an, 33% dintre romanii intervievati au spus ca isi vor petrece vacanta in Romania, 19% in alte tari din Uniunea Europeana, 13% in afara UE, iar 34% nu vor pleca sau nu sunt siguri.
Dintre cei care au planuri sigure de vacanta, 51% o vor petrece in Romania, 29% in alte tari din UE si 20% in afara Uniunii.
Alte state in care cel putin patru din zece repondenti au afirmat ca nu au calatorit anul trecut in scop personal sunt Slovacia (40%), Estonia (41%) si Portugalia (43%).
Cel mai putin au calatorit anul trecut, in interes personal, turcii si ungurii (68%, respectiv 60%). In aproape toate tarile incluse in cercetare, majoritatea repondentilor care nu plecat anul trecut in vacante sau calatorii scurte au mentionat motive financiare.
Astfel de motive au fost citate de peste sase din zece participanti la sondaj in Ungaria (68%), Bulgaria (65%) si Romania (62%). Pe de alta parte, Romania, Bulgaria si Italia au inregistrat o crestere de cel putin 10% a repondentilor care au calatorit de placere cel putin o data in 2010.
Romania a inregistrat o crestere de la 14% in 2009 la 24% a celor care au plecat anul trecut intr-o calatorie scurta sau intr-o vacanta.
Romanii au... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 22:27